Night_Raven Публикувано Вторник в 18:42 Report Share Публикувано Вторник в 18:42 On 11/12/2024 at 12:02 AM, barca_b0y написа: Тук трябва да има грешка. Точно тези ограничения коментирахме от този файл. Тук документацията е доста по-ясна и ми се струва, че не се разрешава повече от 2ТВ на който и да било слот. Ако последното е вярно и ако твоите разсъждения за LOQ 15ARP9 са верни, дори тази точка отива за Леново. Може би имаш предвид това „up to 8TB“. Не съм сигурен доколко това е валидно. Може да са го писали, когато все още не е имало 4 TB SSD-та на пазара. Не казвам, че гарантирам, че лаптопът ще може да се справи с 4 TB SSD, наистина е възможно да има някакво ограничение, но по принцип не би трябвало. On 11/12/2024 at 12:02 AM, barca_b0y написа: Много се надявах да можеш поне производител да препоръчаш, защото имам много горчив опит със SSD. Всъщност вече става ясно, че ще се купува и вътрешно SSD, без значение какъв точно лаптоп ще избера, така че ми трябват и вътрешен, и външен. За какви капацитети говорим? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Вторник в 22:15 Author Report Share Публикувано Вторник в 22:15 преди 3 часа, Night_Raven написа: За какви капацитети говорим? Навярно по 2ТВ и за двете. P.S. А за лаптоп ще имаш ли и други предложения, за които да се почудя? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано вчера в 14:08 Report Share Публикувано вчера в 14:08 Ако говорим за M.2 SSD за сторидж, бих предложил това. За 2.5" — това. За външен сторидж — това. Не съм убеден, че USB-C портовете на лаптопите са Gen 2x2, така че не виждам голям смисъл да се хвърляш на външно SSD, което също е Gen 2x2, но ако имаш желание за такова, тогава това ти е вариантът. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано преди 23 часа Author Report Share Публикувано преди 23 часа преди 2 часа, Night_Raven написа: Ако говорим за M.2 SSD за сторидж, бих предложил това. Може би пропускам нещо, но защо бих сложил PCIe 3x4 на лаптоп с PCIe 4? Поне за LOQ 15ARP9 би трябвало да е downgrade. преди 3 часа, Night_Raven написа: Не съм убеден, че USB-C портовете на лаптопите са Gen 2x2 Май и на двата са по 10Gb/s. Type C портовете на HP-то имат Thunderbolt™ 3, но това май няма отношение към USB скоростта. Или има? 🤔 преди 19 часа, barca_b0y написа: P.S. А за лаптоп ще имаш ли и други предложения, за които да се почудя? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано преди 5 часа Report Share Публикувано преди 5 часа преди 17 часа, barca_b0y написа: Може би пропускам нещо, но защо бих сложил PCIe 3x4 на лаптоп с PCIe 4? Поне за LOQ 15ARP9 би трябвало да е downgrade. Технически е downgrade. На практика няма да го усетиш. Поколението на PCIe определя теоритичния максимум на скоростта на трансфер, която SSD-то може да достигне. Тази скорост е фактор само и единствено, когато искаш да прехвърляш информация между сходни SSD-та и въпросната информация е със специфичен размер, който е в общо линии размера на псевдо SLC кеша на устройството. Всички съвременни SSD-та използват псевдо SLC кеш (pSLC), т.е. използват вече наличните TLC/QLC клетки в SLC режим, което значи, че се изшолзват три пъти повече клетки за даден капацитет, но се печели скорост. Идеята е, че ако има много голям файл, който трябва да се запише на SSD-то, той се записва директно първо в кеша (т.е. записът се извършва моментално), а после SSD-то на заден фон си разпределя информацията по нужните клетки и освобождава въпросния кеш. Записът във въпросния кеш се извършва общо взето на максималната скорост предоставяна от PCIe. Когато обаче се наложи да се прехвърля доста повече информация, която няма да се побере в кеша, в началото записът ще е бърз, докато кешът се напълни, а след това скоростта пада на тази, която NAND паметта може да поддържа. Ще дам пример. Ако искаш да прехвърлиш 200 GB информация на PCIe 4.0 SSD със 100 GB pSLC кеш, първите 100 GB ще се запишат на примерно 5 GB/s скорост, докато вторите 100 GB ще се запишат на примерно 500-600 MB/s. Ако копираш на PCIe 3.0 SSD, то първите 100 GB биха се записали примерно на 3.5 GB/s, а вторите 100 GB — отново на 500-600 MB/s. Т.е. с по-бързото SSD ще спестиш 10-ина секунди за първите 100 GB. Т.е. по-високата скорост предлагана от PCIe 4.0/5.0 е от значение само докато се използва pSLC. След това, TLC и особено QLC са много, много далеч от тези скорости. Ако пък копираш малко количество информация, да речем 1 GB, това е напълно в капацитета на PCIe 3.0, така че ще се копира моментално дори и на такова SSD, така че няма да усетиш разлика в скоростта между PCIe 3.0 и PCIe 4.0/5.0. И имай предвид, че това е от значение само за запис и разбира се е нужно източникът ти да може да поддържа такива скорости. Ако прехвърляш от устройство/източник, който не може да надвиши да речем 1 GB/s, не те грее по никакъв начин дали SSD-то ти е PCIe 3.0 или 5.0. Ако говорим за четене, скоростите на PCIe 3.0 са предостатъчни, за да се зареди/отвори който и да било файл достатъчно бързо. Да обобщя: максималните скорости на PCIe 4.0/5.0 са хубаво нещо, но са от практическа полза в доста специфични ситуации. В 99% от случаите просто няма да усетиш разлика. On 11/13/2024 at 12:15 AM, barca_b0y написа: P.S. А за лаптоп ще имаш ли и други предложения, за които да се почудя? Ако говориш за втора употреба, не намерих алтернатива. Всичко останало е или на цена, която обезсмисля покупката втора употреба, или просто е прекалено стар/слаб модел. Ако говориш за чисто нов лаптоп, тогава има и други варианти, но в повечето случаи ми се стори, че се плащат още пари без реална полза. Т.е. предложеният модел предлага доста добро съотношение цена/екстри/производителност. Не казвам, че не може да има и други сносни оферти, но малко не ми се занимава да прелиствам всеки модел. Ако си си харесал друг модел, кажи кой, за да погледна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост