Jump to content

Препоръчан пост

преди 14 часа, barca_b0y написа:

Да, изглежда добре. Правилно ли разбирам, че може да има четири SSD-та, както и SATA HDD? Ако да, това си е доста голяма екстра.

По-скоро се споменават възможните опции за SSD/HDD, т.е. че може SSD-то да е едно от изброените.

On 11/3/2024 at 10:11 PM, barca_b0y написа:

Би ли хвърлил око тук?

Мисля, че най-смислените варианти са този и този. Доколкото намирам информация, би трябвало да можеш да ги използваш за последователно свързване.

On 11/3/2024 at 10:11 PM, barca_b0y написа:

Другото, което ще искам, е да утилизирам "ретро" паметта (двата 3.5" хард диска), която ще ми остане от настолния компютър. Как е най-добре да се случи? И дали би имало вариант да работи като облак и да я достъпвам отвсякъде (разбира се с някаква оторизация само за мен).

Ако рутерът ти има USB порт (ще е по-добре да е USB 3.0, че иначе ще е мъка), можеш евентуално да вземеш някаква докинг станция или DAS, т.е. нещо такова или такова. Обикновено марките с, които предлагат сносно разнообразие и прилични цени, са Orico и Axagon. Нещо обаче май са поизчезнали от пазара този тип устройства и тези марки.
В този случай рутерът трябва да може да позволи споделяне на съдържанието на дисковете през LAN, както и да се създаде FTP сървър за достъп отвсякъде.
Ако рутерът няма USB порт или ти се дават повече пари, тогава отиваме на NAS. Те са доста по-скъпи от DAS, защото са в общи линии мини компютри, но предлагат и доста повече опции. По принцип са предвидени да работят в с RAID масиви, но би трябвало да се справят и в JBOD режим.

Сподели другаде

• Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

преди 6 часа, Night_Raven написа:

По-скоро се споменават възможните опции за SSD/HDD, т.е. че може SSD-то да е едно от изброените.

Аз разбирам, че всяко от четирите би могло да бъде от изброените. Пише "(up to 4) M.2 Storage (NVMe™ PCIe SSD)". Аз разбирам, че може да се постигне максимална памет 8ТВ с 4х2TB SSD-та.

Мисля, че най-смислените варианти са този и този. Доколкото намирам информация, би трябвало да можеш да ги използваш за последователно свързване.

Dell ми изглежда доста добре. Единственото, което ме притеснява при този модел е дали няма да ме дразни отношението 16:10.

При HP ме притеснява, че няма два DP порта. Не знам дали ще успея да свързвам последователно такива монитори.

Ако рутерът ти има USB порт (ще е по-добре да е USB 3.0, че иначе ще е мъка)

Има, но вероятно е USB 2. Всъщност, за да стане "мъка", не трябва ли интернет връзката да бъде над 480 мегабита (скоростта на USB 2.0), за да се усеща забавяне от самия USB интерфейс?

В този случай рутерът трябва да може да позволи споделяне на съдържанието на дисковете през LAN, както и да се създаде FTP сървър за достъп отвсякъде.

Да, има такива опции.

преди 7 часа, Night_Raven написа:

т.е. нещо такова или такова

Доколкото разбирам това са обикновени кутии, които ми предоставят USB интерфейс за дисковете. Т.е. ако случайно не ми хареса как работи свързано към рутер, ще мога да го ползвам и директно като външна памет.

P.S. Нищо не каза за оптично устройство. :)

Сподели другаде

преди 16 часа, barca_b0y написа:

Аз разбирам, че всяко от четирите би могло да бъде от изброените. Пише "(up to 4) M.2 Storage (NVMe™ PCIe SSD)". Аз разбирам, че може да се постигне максимална памет 8ТВ с 4х2TB SSD-та.

ОК, сега го погледнах по-детайлно. Да, този модел явно наистина разполага с общо 4 M.2 слота, но за два от тях трябва някакъв адаптер, който се продава отделно, така че без него остават два. Не съм очаквал, че лаптоп ще предлага толкова много M.2 слотове, затова автоматично сметнах, че описват възможните устройства, които могат да се използват, а не броя на слотовете.

Dell ми изглежда доста добре. Единственото, което ме притеснява при този модел е дали няма да ме дразни отношението 16:10.

При HP ме притеснява, че няма два DP порта. Не знам дали ще успея да свързвам последователно такива монитори.

Съотношение 16:10 би трябвало да е една идея по-подходящо за код, а ти каза, че ще ползваш Visual Studio. Ако ще го ползваш в режим пейзаж.
Честно казано и аз не съм на 100% сигурен точно как става свързването, защото никога не съм го правил.
Лаптопът разполага с mini DisplayPort 1.4, а двата монитора разполагат с по един DisplayPort вход и DisplayPort изход. Т.е. би трябвало да е достатъчно да вземеш един кабел mini DisplayPort към DisplayPort и втори кабел с два стандартни DisplayPort конектора. Свързваш mini DisplayPort конектора на единия кабел към лаптопа, а другия — към DisplayPort входа на първия монитор. След това, използваш втория кабел за връзка между DisplayPort изхода на първия монитор с DisplayPort входа на втория монитор.
Тук е описано.

Има, но вероятно е USB 2. Всъщност, за да стане "мъка", не трябва ли интернет връзката да бъде над 480 мегабита (скоростта на USB 2.0), за да се усеща забавяне от самия USB интерфейс?

Ако ще достъпваш съдържанието на дисковете само през Интернет, тогава да. Няма да усетиш забавяне, ако Интернет връзката ти не може да уплътни тези 480 мегабита, които са ти 60 мегабайта, но като включим и съответния оувръхед, реалният теоритичен максимум пада на 53 MB/s. Реалният практичен може и да е по-нисък.
Ако обаче искаш да достъпваш съдържанието на въпросните дискове във вътрешна мрежа, между твои устройства, тогава USB 2.0 може да ти е спънка, в зависимост от това дали прехвърляш по ethernet или Wi-Fi и какви скорости се поддържат от рутера ти.

Доколкото разбирам това са обикновени кутии, които ми предоставят USB интерфейс за дисковете. Т.е. ако случайно не ми хареса как работи свързано към рутер, ще мога да го ползвам и директно като външна памет.

Correctomundo. 🙂

P.S. Нищо не каза за оптично устройство. :)

Няма какво толкова да казвам. Всичките са един дол дренки. Харесай си това, което има LightScribe и/или ти харесва най-много на външен вид, и/или струва най-малко пари, и действай. 🙂

Сподели другаде

преди 5 часа, Night_Raven написа:

но за два от тях трябва някакъв адаптер, който се продава отделно, така че без него остават два

Да, май има нещо такова. Но така или иначе опциите за ъпгрейд ме печелят моментално. Тази машина може да се натъпче и с RAM, и с SSD памет. Ако се сдобия с нея, най-вероятно ще направя и двете. Ще я разгледам при първа възможност.

Съотношение 16:10 би трябвало да е една идея по-подходящо за код, а ти каза, че ще ползваш Visual Studio. Ако ще го ползваш в режим пейзаж.

При писане на код тази разлика ще е незначителна. Но при гледане на 16:9 видео ще се усеща. Въпросът е дали това ще ме дразни, но не мога да си отговоря без да пробвам. По принцип обичам да превъртам видеа набързо и почти константно имам вертикална лента отдолу от видеоплеъра. Може пък 16:10 да се окаже плюс.

Тук е описано.

Тук е описан сценарият, който ми е общо взето ясен. Питането беше за HP модела, защото там няма такова изобилие от портове. Всъщност из форума съм мяркал, че препоръчваш Dell по принцип. HP някакъв компромисен вариант ли е в случая?

Ако обаче искаш да достъпваш съдържанието на въпросните дискове във вътрешна мрежа, между твои устройства, тогава USB 2.0 може да ти е спънка, в зависимост от това дали прехвърляш по ethernet или Wi-Fi и какви скорости се поддържат от рутера ти.

Не разбирам кой е случаят, при който става спънка. Т.е. кога бих успял да стигна 480 мегабита, ако разполагам със сто мегабита от доставчика? Дори да имам телефон (например) свързан към мрежата, как ще развие такава скорост? Не разбирам как ще прескоча лимитацията от доставчика, за да стигна лимитацията на USB интерфейса.

Иначе продължавам да нямам идея какъв точно порт имам. В документацията дори не се казва, че има порт. А аз го виждам. Не е син, но май вече няма конвенция да се боядисват в синьо.

P.S. Понеже, както разбра, HP лаптопът ме спечели, скоро ще отида да го погледна на живо. Ако все пак откриеш други модели (било то лаптопи или монитори) от същото място, които да си заслужава да погледна, ще се радвам да споделиш.

Сподели другаде

преди 12 часа, barca_b0y написа:

Питането беше за HP модела, защото там няма такова изобилие от портове.

Да, моделът на Dell разполага с повече портове като цяло, но и двата модела имат DisplayPort вход и DisplayPort изход, т.е. поддържат daisy-chain. Ти нали това искаше?

Всъщност из форума съм мяркал, че препоръчваш Dell по принцип. HP някакъв компромисен вариант ли е в случая?

Препоръчвам Dell често, защото е доказан производител, марката е налична в много магазини, има голямо разнообразие и в общи линии нямат слаб модел. Това не значи, че няма други производители на качествени монитори, но Dell имат прилични модели за почти всички нужди. Единствено за хардкор гейминг не са особено подходящи, но те имат Alienware за този сегмент, макар че там другите производители често имат по-добри предложения.

Не разбирам кой е случаят, при който става спънка. Т.е. кога бих успял да стигна 480 мегабита, ако разполагам със сто мегабита от доставчика? Дори да имам телефон (например) свързан към мрежата, как ще развие такава скорост? Не разбирам как ще прескоча лимитацията от доставчика, за да стигна лимитацията на USB интерфейса.

Ако искаш да достъпиш съдържанието от Интернет, т.е. не си вкъщи и искаш достъп, тогава да, няма как да преодолееш ограничението на доставчика.
Ако обаче си вкъщи, имаш да речем две устройства свързани посредством кабел и 1Gbps портове, тогава USB 2.0 няма да успее да уплътни връзката. Същото може да се отнася и ако имаш устройство на Wi-Fi 6, свързано към 5GHz мрежата и е в близост до рутера, защото тогава има голям шанс да успееш да получиш двойна скорост на това, което ти предлага USB 2.0.
Не мога да разбера кое е сложното. Мислиш, че доставчикът определя скоростта и на вътрешните ти мрежи?

Иначе продължавам да нямам идея какъв точно порт имам. В документацията дори не се казва, че има порт. А аз го виждам. Не е син, но май вече няма конвенция да се боядисват в синьо.

USB 3.0 портовете в повечето случаи са си сини, но това не е някакво правило или изискване, така че понякога са в друг цвят. Най-често са с различен цвят, когато са на преден панел на някоя кутия, защото тогава може за USB порта да се използва цвят, който пасва по-добре на някои акценти на кутията. Например Deepcool и техните синьозелени портове или Corsair и техните жълти портове.
В твоя случай TP-Link Archer AX1800 е с USB 2.0 порт.

Понеже, както разбра, HP лаптопът ме спечели, скоро ще отида да го погледна на живо. Ако все пак откриеш други модели (било то лаптопи или монитори) от същото място, които да си заслужава да погледна, ще се радвам да споделиш.

В общи линии това е. Бройки има немалко, но реалните модели не са много. Като елиминираме прекалено скъпите (защото тогава по-добре ново), тези, които имат забележки, и тези, които не отговарят на изискванията, не остават много варианти.

Сподели другаде

преди 8 часа, Night_Raven написа:

и двата модела имат DisplayPort вход и DisplayPort изход

Това ме заблуди. Тук се казва, че е само един. Тук обаче са два. Надявам се да е вярно второто.

Не мога да разбера кое е сложното. Мислиш, че доставчикът определя скоростта и на вътрешните ти мрежи?

Наистина ми е сложно. Явно има нещо, което ми убягва. Ако доставчикът няма роля в този сценарий, това означава ли, че ще мога да достъпвам въпросните файлове, докато съм в мрежата, дори да прекъсна тотално връзката с интернет?

И бих могъл да правя експерименти и да видя как ще работи дори с най-обикновена флашка, нали така?

Без значение какво ще се случи с наличните ми хард дискове, ще ми трябва и някаква нова външна памет (поне 2ТВ), която да ползвам директно през лаптопа. Доста ме объркват различните интерфейси и скорости. Сякаш няма HDD варианти с нещо повече от USB 3 (5 Gbit/s). Предполагам, че самите скорости на четене/писане на HDD обезсмислят по-бързи интерфейси. За да ползвам по-висока скорост към SSD ли трябва да се насоча? И като цяло демоде ли да купувам нова HDD памет?

В твоя случай TP-Link Archer AX1800 е с USB 2.0 порт.

Питам не от съмнение, а от любопитство: къде успя да намериш тази информация?

Сподели другаде

преди 22 часа, barca_b0y написа:

Това ме заблуди. Тук се казва, че е само един. Тук обаче са два. Надявам се да е вярно второто.

На снимките са два.

Ако доставчикът няма роля в този сценарий, това означава ли, че ще мога да достъпвам въпросните файлове, докато съм в мрежата, дори да прекъсна тотално връзката с интернет?

Да, разбира се. Това е твоята вътрешна мрежа, която рутерът ти създава. Всички устройства, които се свързват към рутера посредством кабел (ethernet) или безжична връзка (Wi-Fi), стават част от въпросната мрежа и могат да комуникират помежду си, което включва и споделяне на файлове (което може да е малко опърничаво на моменти), създаване на сървъри и т.н.
Идеята на рутера е да обедини множество устройства в една обща мрежа и ако има достъп до Интернет, той е споделен за всичките устройства във въпросната мрежа.

И бих могъл да правя експерименти и да видя как ще работи дори с най-обикновена флашка, нали така?

Да. 

Без значение какво ще се случи с наличните ми хард дискове, ще ми трябва и някаква нова външна памет (поне 2ТВ), която да ползвам директно през лаптопа. Доста ме объркват различните интерфейси и скорости. Сякаш няма HDD варианти с нещо повече от USB 3 (5 Gbit/s). Предполагам, че самите скорости на четене/писане на HDD обезсмислят по-бързи интерфейси. За да ползвам по-висока скорост към SSD ли трябва да се насоча? И като цяло демоде ли да купувам нова HDD памет?

USB 3.2 Gen 1 (т.е. USB 3.0) има максимална реална скорост на трансфер от порядъка на 330 МБ/с. Никой твърд диск не се доближава до тази скорост, в най-добрия случай един съвременен твърд диск може да достигне около 160-170 МБ/с. Така че няма смисъл да се комбинира твърд диск, особено 2.5" (защото са още по-бавни от 3.5") с по-бърз и скъп USB контролер.
Външните SSD са вече друга бира разбира се. Там скоростите са доста по-високи, но пак си зависи от конкретния модел.
Последният върпос не го разбрах. Защо да е демоде да си купиш сторидж?

Питам не от съмнение, а от любопитство: къде успя да намериш тази информация?

Тук.

Сподели другаде

преди 18 часа, Night_Raven написа:

Последният върпос не го разбрах. Защо да е демоде да си купиш сторидж?

Питах дали конкретно HDD е демоде. Ще перефразирам: каква външна памет би ми препоръчал да си купя с капацитет 2-3ТВ с цел допълнително копие на важни данни?

Относно мониторите: мисля все пак да се насоча към 16:9 с опция за въртене в портретен режим. Не съм имал подобен setup, но ми се струва добър вариант. А има ли причина да не ми препоръчаш този? Питам, понеже ми се струва, че отговаря на изискванията и е Dell.

И един бонус въпрос: ще ми трябва поне един хубав разклонител със защита срещу пренапрежение с поне 6 гнезда. Имаш ли предложение?

On 11/3/2024 at 12:43 AM, barca_b0y написа:

Убеден съм, че отварянето на корпуса за добавяне на памет ще наруши гаранцията (което всъщност би била основната причина да купя нова техника).

Това казах по отношение на Lenovo LOQ 15ARP9, който ми препоръча, но май се изказах неподготвен. Явно има лаптопи, направени за лесен ъпгрейд и този модел не трябва да отпада като потенциален избор.

Ако се абстрахираш от различните състояния, как би сравнил него и другата опция?

Сподели другаде

On 11/9/2024 at 2:48 PM, barca_b0y написа:

А има ли причина да не ми препоръчаш този? Питам, понеже ми се струва, че отговаря на изискванията и е Dell.

Защото е клас А-, т.е. може да има някакви проблеми с панела. Те могат да казват, че са незначителни, но за мен това са важни неща. Ако ти се рискува забележките да не са по панела, а да са по корпуса, или да са по панела, но наистина да са незначителни, също е адекватен избор.

И един бонус въпрос: ще ми трябва поне един хубав разклонител със защита срещу пренапрежение с поне 6 гнезда. Имаш ли предложение?

Ако се чувстваш щедър, това.
Ако не се чувстваш щедър, това.
Ако се чувстваш стиснат, това.

Ако се абстрахираш от различните състояния, как би сравнил него и другата опция?

Осезаемо по-добър процесор. Драстично по-добра видео карта. SSD с двоен капацитет. Дисплей с висока честота на опресняване. Ако вярваме на техническите данни за дисплеите, не е сигурно дали дисплеят на HP или на Lenovo може да е по-ярък. Зависи точно кой панел в в дадения модел.

Основната разлика е видео картата. След това е процесорът. След това е SSD. Високата честота на опресняване на дисплея на LOQ 15ARP9 може да е приятна, ако се наложи да използваш лаптопа без отделни монитори. Има риск обаче после, като се върнеш на 60 Hz, да усетиш разлика. При това положение, може би мониторите на Dell ще са една идея по-добър избор, защото поне достигат ~75 Hz. Не че ще е същото като 144 Hz, но е все пак повече от 60 Hz.

Сподели другаде

преди 21 часа, Night_Raven написа:

Ако не се чувстваш щедър, това.
Ако се чувстваш стиснат, това.

Чувствам се объркан, защото линковете водят към едно и също нещо. :)

Осезаемо по-добър процесор.

Това е една от причините да започвам да се колебая за този избор. Коментирах го с приятел, който се занимава с лаптопи, и ме предупреди, че е възможно генерацията по някое време да се окаже стара и да ме ограничи да ползвам по-модерна ОС. Тук например изрично препоръчват нов хардуер за "Copilot+ PCs". Не знам дали няма да си вкарам автогол, ако неглижирам това.

SSD с двоен капацитет.

Разбирам какво казваш, но моята перспектива тук е друга. Бих сравнявал потенциалната максимална памет, която може да има след мой ъпгрейд. Т.е. 8ТВ>2ТВ. Бих отсъдил тази точка за HP. Всъщност това е и основната причина да не мога да обмисля "LOQ 15ARP9" за покупка.

Ще се радвам да коментираме други варианти, понеже тези се очертава да отпаднат. Всъщност ще е хубаво да си набележа няколко модела и да им следя цените до края на месеца. Може да има находка.

Има риск обаче после, като се върнеш на 60 Hz, да усетиш разлика.

Радвам се, че се сети за това, защото ще се окаже доста важно. Окото ми е много чувствително на всякакъв вид промени. Чувствам раздразнение при смяна на монитори. Дори при местене в стая с по-различна светлина. При този случай, удачно решение ли ще да уеднаквя софтуерно опресняването на всички дисплеи (ако се окаже, че ще бъде различно)?

Сподели другаде

А тук? :)

Питах дали конкретно HDD е демоде. Ще перефразирам: каква външна памет би ми препоръчал да си купя с капацитет 2-3ТВ с цел допълнително копие на важни данни?

Сподели другаде

преди 38 минути, barca_b0y написа:

Чувствам се объркан, защото линковете водят към едно и също нещо. :)

За най-евтиния вариант имах предвид това. Оправих линка.

преди 40 минути, barca_b0y написа:

Това е една от причините да започвам да се колебая за този избор. Коментирах го с приятел, който се занимава с лаптопи, и ме предупреди, че е възможно генерацията по някое време да се окаже стара и да ме ограничи да ползвам по-модерна ОС. Тук например изрично препоръчват нов хардуер за "Copilot+ PCs". Не знам дали няма да си вкарам автогол, ако неглижирам това.

Имаш предвид, че това те спира да не купиш модела на HP, който е втора употреба?

преди 48 минути, barca_b0y написа:

Бих сравнявал потенциалната максимална памет, която може да има след мой ъпгрейд. Т.е. 8ТВ>2ТВ.

Не знам точно изчисляваш тези капацитети.
Първо, приемаш, че HP Zbook Fury 15 G7 ще има нужните адептери, за да можеш да монтираш допълителни две M.2 SSD-та. Тези адаптери се продават отделно и силно, силно се съмнявам случайно да са включени към този лаптоп втора употреба.
Второ, приемаш, че всичките SSD-та ще са по 2TB? Не че не е възможно, но вече ще имаш едно SSD от 512 GB, което значи, че ще трябва изрично да го замениш.
Трето, приемаш, че ще второто SSD, което ще можеш да монтираш в LOQ 15ARP9, ще е 1 TB? Написал си 2 TB, а моделът вече разполага с едно SSD от 1 TB, така че щом считаш, че максимумът е 2 TB, значи автоматично приемаш, че и второто ще е 1 TB?

Да, Zbook Fury 15 G7 има по-висок потенциал за сторидж, защото дори и да няма адаптери за още две M.2 SSD-та, поне ще можеш да монтираш едно 2.5" SSD, така че общият брой ще е три, докато при LOQ 15ARP9 общият брой е два, но пък започваш с малко повече.
Ако не смениш основните SSD-та и приемем, че купуваш по 2 TB допълнителни, тогава LOQ 15ARP9 ще разполага с общо 3 TB, а 
Zbook Fury 15 G7 — с 4,5 TB. Разликата наистина е в полза на Zbook Fury 15 G7, но съотношението не е 4:1, както го изкара.

преди 1 час, barca_b0y написа:

При този случай, удачно решение ли ще да уеднаквя софтуерно опресняването на всички дисплеи (ако се окаже, че ще бъде различно)?

Това ти сам си го преценяваш. Не виждам какъв е проблемът. Независимо каква комбинация от дисплеи ползваш, винаги можеш да си влезеш в настройките им и да им зададеш 60 Hz, за да е еднаква честотата навсякъде, ако те дразни, че има разминавания и че при някой от дисплеите всичко става по-плавно.
Лично аз имам два монитора, единият от които съм го настроил на 120 Hz, а вторият е на 60 Hz, защото не може повече. Вторият не го ползвам толкова активно и е за странични неща, така че не е проблем изобщо, че е с по-ниска честота на опресняване.

Лично аз, ако трябваше да избирам външен сторидж с такъв капацитет, дори не би ми минало през ума да купувам механичен твърд диск. Със SSD получаваш:
1) драстично по-висока скорост спрямо HDD;
2) по-ниска консумация на енергия;
3) сигурност, че дори и да изтървеш диска, на земята, няма шанс шокът да повреди механиката вътре или да накара главата да надере плочите.
По т. 2: това не е фактор изобщо при настолни системи, но при лаптопи може да е, защото те са предвидени да са мобилни и ако ти се наложи да ползваш лаптопа на батерия, но с допълнителния сторидж свързан, по-ниската консумация може да помогне да изтискаш мааалко повече време от батерията.
По т. 3: външните твърди дискове би трябвало да са достатъчно добре проектирани, за да намалят шанса от критични щети, ако бъдат ударени или паднат на земята. И все пак, такъв риск при SSD няма изобщо, така че защо да имаш намален шанс от мъртъв сторидж, ако можеш да имаш никакъв шанс от мъртъв сторидж.

Ако ще купуваш 1 или 2 TB външен сторидж, си заслужава да се дадат повече пари за SSD, особено при 1 TB. Вече при 4 TB е друго.

Сподели другаде

преди 43 минути, Night_Raven написа:

Имаш предвид, че това те спира да не купиш модела на HP, който е втора употреба?

Не знам дали ме спира. Силно ме разколебава.

преди 46 минути, Night_Raven написа:

значи автоматично приемаш, че и второто ще е 1 TB?

Ами, така разбирам лимитацията от тук. По-точно този пасаж. Поправи ме, ако нещо не съм разбрал.

преди 52 минути, Night_Raven написа:

Разликата наистина е в полза на Zbook Fury 15 G7, но съотношението не е 4:1, както го изкара.

Аз се опитах да ги сравня, ако приемем, че се изцеди максимума и от двете.

преди 53 минути, Night_Raven написа:

Ако не смениш основните SSD-та и приемем, че купуваш по 2 TB допълнителни, тогава LOQ 15ARP9 ще разполага с общо 3 TB

Ето това не ми е съвсем ясно. Ако лимитацията не е 1ТВ (както си мисля аз), то колко точно е?

преди 1 час, Night_Raven написа:

И все пак, такъв риск при SSD няма изобщо, така че защо да имаш намален шанс от мъртъв сторидж, ако можеш да имаш никакъв шанс от мъртъв сторидж.

Добре, вече знам, че ми трябва SSD. Можеш ли да ми препоръчаш и конкретна марка или дори конкретен модел?

преди 1 час, Night_Raven написа:

За най-евтиния вариант имах предвид това. Оправих линка.

Може би ще взема най-скъпия вариант за най-скъпата техника. А другите два варианта дали имат алтернатива с някакви USB изходи?

Сподели другаде

преди 18 часа, barca_b0y написа:

Ами, така разбирам лимитацията от тук. По-точно този пасаж. Поправи ме, ако нещо не съм разбрал.

Мисля, че си го разбрал погрешно, което не е учудващо, защото документацията определено не е достатъчно ясна. Нормално явление.
Доколкото успях да разбера, лаптопът има общо два M.2 слота.
Единият (основният) е с комбиниран форм фактор 2242 и 2280 (т.е. по-късите и стандартните „дълги“ SSD-та), докато вторият е 2280. Т.е в основния слот по подразбиране има 2242 SSD, но на негово място можеш да инсталираш и 2280 (има standoff вдясно от батерията, вижда се на това видео). Ако монтираш 2242 SSD, максималният капацатитет е 1 TB. Ако монтираш 2280 SSD, тогава няма такова ограничение.
За втория слот няма ограничение, защото е 2280.
Поне аз така разчитам ситуацията.

преди 19 часа, barca_b0y написа:

Аз се опитах да ги сравня, ако приемем, че се изцеди максимума и от двете.

ОК, но в случая максимумът за модела на HP ще е според мен с три броя SSD, не четири, защото не смятам, че ще имаш нужните адаптери.

преди 19 часа, barca_b0y написа:

Ето това не ми е съвсем ясно. Ако лимитацията не е 1ТВ (както си мисля аз), то колко точно е?

Както споменах по-горе, по моите разбирания, ограничението от 1TB би трябвало да се отнася само за 2242 SSD-та. Т.е. ако замениш заводското с някакво стандартно (2280) по твой избор, ще може да e колкото искаш. Плюс още един слот с каквото SSD желаеш.
Т.е. ако си склонен да смениш SSD-тата, с които идват лапоптите, то моделът на HP ти предлага общо три слота (два M.2 и един 2.5), докато моделът на Lenovo ти предлага два (M.2). Това значи, че максимумът за модела на HP е 16 TB: два броя М.2 по 4 TB и един брой 2.5" по 8 TB. Моделът на Lenovo има максимум от 8 TB (два броя M.2 по 4 TB).
Разбира се това значи много високи суми, защото 4 TB SSD-тата не са никак евтини, а 8 TB в момента има само 2.5" на Samsung QVO и цената е около 1200 лева (+/-).

преди 20 часа, barca_b0y написа:

Можеш ли да ми препоръчаш и конкретна марка или дори конкретен модел?

За външни ми е трудно, защото не ги следя. Ако е за обикновен сторидж, би трябвало всичко да свърши работа, т.е. избираш си капацитет, избираш дали ще се свързва посредством USB Type A или Type C и купуваш най-евтиния модел, който отговаря на тези две изисквания.

преди 20 часа, barca_b0y написа:

А другите два варианта дали имат алтернатива с някакви USB изходи?

Protection Box го има тук, но разнообразието на магазини е малко.
Protection Strip няма опция за USB портове.

Сподели другаде

Т.е. ако си склонен да смениш SSD-тата, с които идват лапоптите, то моделът на HP ти предлага общо три слота (два M.2 и един 2.5), докато моделът на Lenovo ти предлага два (M.2).

На чисто нова машина ми се струва кощунство да сменя SSD-то моментално. Обезателно бих добавил, но не бих сменил заводското още с покупката.

На втора ръка машина бих преценил на място според капацитет и ниво на износване. И отново бих добавил.

Това значи, че максимумът за модела на HP е 16 TB: два броя М.2 по 4 TB и един брой 2.5" по 8 TB.

Тук трябва да има грешка. Точно тези ограничения коментирахме от този файл. Тук документацията е доста по-ясна и ми се струва, че не се разрешава повече от 2ТВ на който и да било слот. Ако последното е вярно и ако твоите разсъждения за LOQ 15ARP9 са верни, дори тази точка отива за Леново.

Останалите неща, които са ми притеснителни от този модел, са RAM паметта (която няма как да стане повече нито с добавяне, нито със замяна) и едничкият type C порт, който се очертава да е константно зает за мониторите. T.e. тук ще е трудно да се ползва дори само едно външно type C устройство. При HP, ако мониторите могат да се свържат през Mini DP, ми остават цели два свободни type C порта и то с Thunderbolt 3. Другото, което намирам за недостатък, е че няма слот за заключване. Не съм го споменал като изискване, защото мислех, че всички имат.

За външни ми е трудно, защото не ги следя.

Много се надявах да можеш поне производител да препоръчаш, защото имам много горчив опит със SSD. Всъщност вече става ясно, че ще се купува и вътрешно SSD, без значение какъв точно лаптоп ще избера, така че ми трябват и вътрешен, и външен.

Сподели другаде