barca_b0y Публикувано Октомври 26 Report Share Публикувано Октомври 26 Здравейте! Налага ми се да си купя доста нова техника накуп. Това ще са компютър, лаптоп, монитори и аудио система. Идеята ми е да запазя част от компонентите, които имам сега, други да взема втора ръка и трети да бъдат чисто нови. Започвам с най-важното – монитори. Трябват ми поне два (еднакви) и ми е важно да ги свързвам директно (и към лаптопа, и към компютъра) без конвертори/преходници. Тук най-важният ми критерий е здравето – тоест да е максимално безвреден за зрението. Ще прекарвам много време пред тях и за работа, и за забавление. Това означава, че и лаптопът, и видеокартата, която ще купя, трябва да поддържат свързване към поне 2 монитора едновременно. Може дори по някое време да станат 3 (към видеокартата). Не ме блазнят размери и пиксели. Компютърът. Смятам да си запазя двата твърди диска, оптичното устройство и по възможност кутията. С останалите компоненти може би ще трябва да се разделя. В кутията успешно са побирани Asus H81M-E и Intel® Desktop Board DG31PR дънни платки. Последната изглеждаше „по мярка“, а първата не изпълваше целия обем (което никога не е било проблем). Това го споменавам по отношение на form factor. Трябват ми поне 32GB RAM. Може би дори повече. Трябват ми много SATA III портове. Поне 3 ще се заемат моментално от устройствата, които ще запазя. Трябват ми и много USB >=3.0 портове. Поне 3 за външните дискове, които имам в момента. Може би и повече за в бъдеще. Искам да мога да ползвам и аудио система, и слушалки едновременно. Ако остана със същата кутия, ще ми трябва и преден панел (никога не съм имал такъв), на който да мога да си включа слушалки. Или поне начин да мога да включа аудио система и слушалки едновременно. По принцип интернетът ще идва през LAN кабел, но ми се иска да имам и WIFI опция за специални случаи. Bluetooth също. Но последните две мога да си ги набавя и по други начини. Ще ми трябва и ново SSD с NVMe. Ще ми трябва и още един HDD (освен тези, които имам). По принцип съм забравил за игри от няколко години, но сега ще ми е мерак с новите покупки. Бих пробвал EA SPORTS FC 24, Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition, GTA 6 (ако се появи някога), Mafia: Definitive Edition и Red Dead Redemption 2. След като ми се поизяснят нещата с мониторите и PC, ще пристъпя към лаптоп и към аудио. Бюджет ми е сложно да изчисля, защото не съм запознат с цени, а и купувам доста неща. Като цяло ще преценям на място и ако не ми се дават повече пари, ще отложа аудиото за по-късно. Целта е да похарча възможно най-малко без да правя компромис с изискванията. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 27 Report Share Публикувано Октомври 27 Това със запазването на кутията хич не го харесвам, защото старите кутии са морално и функционално остарели. Не са оптимални за нови компоненти. А и с оглед на това, че ще даваш пари за видео карта, която ще може да подкара Red Dead Redemption 2, има логика да отделиш 100-ина лева и за нова кутия. Минусът на нова кутия в случая е, че няма как да запазиш оптичното устройство. Съвременните кутии с 5.25" гнездо са изключително малко на брой. Ако не ти трябват големи монитори и искаш да намалиш разходите, можеш да се ограничиш до 1080p дисплеи, което ще намали и изискванията към видео картата. Реално всички съвременни монитори са еднакво щадящи очите. Най-важното е да са "flicker free", а то е почти невъзможно да намериш монитор, който да не е такъв вече. Другият фактор според мен е яснотата на текста. Ако е сигурно, че мониторът ще се ползва само за видео, тогава няма особено значение, но това са много редки ситуации. Обикновено работата с компютъра включва поне умерено количество четене на текст и ако той не се изобразява максимално ясно, очите се натоварват. Трети фактор при избор на монитор е стойката. Държиш ли да можеш да регулираш височината на мониторите, както и да ги въртиш по осите? За финал все пак кажи някакъв груб бюджет. Колко е максимумът, който би дал за компютър и монитори? Също така кажи и каква е текущата кутия (ако ѝ знаеш модела). 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Октомври 27 Author Report Share Публикувано Октомври 27 преди 21 минути, Night_Raven написа: Това със запазването на кутията хич не го харесвам, защото старите кутии са морално и функционално остарели. Това ме изненада. Тя наистина е остаряла (от около 2005 година). Но не съм си представял, че има някаква сериозна иновация при този компонент. преди 21 минути, Night_Raven написа: Съвременните кутии с 5.25" гнездо са изключително малко на брой. Аз дори обмислях да си закупя и ново оптично устройство. Имам солидна аудио колекция в CD и от време на време ще се налага да RIP-вам разни неща, както и да чета документи от дискове. Наясно съм, че цялото нещо е демоде, но все пак. Не знам дали с външи устройства ще компенсирам. преди 21 минути, Night_Raven написа: Ако не ти трябват големи монитори и искаш да намалиш разходите, можеш да се ограничиш до 1080p дисплеи, което ще намали и изискванията към видео картата. Мисля, че 1080p ще ми е достатъчно. преди 21 минути, Night_Raven написа: Другият фактор според мен е яснотата на текста. Да, ще се работи и с текст. Няма как. преди 21 минути, Night_Raven написа: Държиш ли да можеш да регулираш височината на мониторите, както и да ги въртиш по осите? Не. преди 21 минути, Night_Raven написа: За финал все пак кажи някакъв груб бюджет. Колко е максимумът, който би дал за компютър и монитори? Тайно се надявам да се вместя в около 4К лева (за монитори, компютър, лаптоп и аудио). Напомням, че каквото си заслужава, ще взема втора ръка (лаптопът по всяка вероятност). А и може да дочакам черен петък. преди 21 минути, Night_Raven написа: Също така кажи и каква е текущата кутия (ако ѝ знаеш модела). Нямам идея. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 28 Report Share Публикувано Октомври 28 Съвременните дънни платки обикновено нямат чак толкова много SATA портове. Стандартната бройка на по-евтините дънни платки е 4. Колко твърди диска общо искаш да свързваш и какви са текущите, които имаш? По принцип можеш да си закупиш външно оптично устройство (на USB). Има реален шанс текущото ти да е по-качествено от външно такова, но в повечето случаи не би трябвало да го усетиш. Като казвам „по-качествено“ имам предвид такова, което може да има реална C2 поправка на грешки, да се справя по-добре с копиране/клониране на различни видове защити и т.н. Ако ще ти трябва основно за рипване на аудио дискове и ще ползваш Exact Audio Copy (особено в комбинация с AccurateRip) или dBpoweramp, тогава не виждам особен проблем да преминеш на външно устройство, защото дори и да не е оптимално за рипване, въпросните програми ще се погрижат всичко да протече както трябва да и да получиш максимално точно копие. Като човек с немалка музикална колекция, моят съвет е да преминеш напълно към SSD/твърди дискове, т.е. да си рипнеш всички дискове и да не се занимаваш повече с оптични носители. Да, ще изисква малко усилие и време, но е драстично по-удобно да имаш всичко локално, вместо всеки път да поставяш дискове, а и цените на твърдите дискове са достатъчно ниски, за да можеш да си позволиш достатъчно пространство, за да си съхраниш музикалната колекция. А и ако не ти се съхранява lossless аудио, можеш директно да ги конвертираш в Opus да речем. Ако държиш да запазиш текущото оптично устройство и искаш да го монтираш в кутията, това ти ограничава избора доста. В общи линии има само 3 (малко или много) съвременни кутии с 5.25" гнезда: Fractal Design Pop Air, Fractal Design Focus G и Cougar MX330-G Pro. Не са лоши кутии, особено първата, но има и по-добри варианти като цяло, ако се откажеш от вътрешното 5.25" гнездо. Ситуацията с лаптопите не ми е кристално ясна, защото там цари хаос и защото нямам особен интерес към лаптопи. Но... по принцип... повечето лаптопи имат само един изход за външен дисплей. Има и лаптопи с повече разбира се, но там нещата стават по-сложни. Не знам дали има лаптопи с два HDMI изхода, два DisplayPort изхода или по един от двата. По принцип USB-C предлага възможността да пренася и видео сигнал, т.е. да се ползва за връзка с монитор, така че ако даден лаптоп разполага с такъв порт, би трябвало да може да се използва като втори изход. Това обаче изисква производителят на лаптопа да е разрешил USB-C портът да се използва за това. Възможно е да е настроен да се използва само като класически USB порт. Лаптопи с 3 изхода доколкото знам има, но това са висок клас/нишови модели, които ще ти уплътнят целия бюджет, че може би и отгоре. Ако лаптопът разполага с DisplayPort с поддръжка на Multi-Stream Transport, USB-C с поддръжка на DisplayPort alternate mode или Thunderbolt 3 порт, тогава би трябвало да свържеш мониторите последователно, т.е. кабел от лаптопа към първия монитор, после кабел от първия монитор към втория монитор и т.н. За това обаче трябва и мониторите да го поддържат. Също така мисля, че е възможно на лаптоп да има по-голямо ограничение на максималния брой дисплеи, които да са активни едновременно. Като цяло, ситуацията с лаптопите и множеството дисплеи е малко кървава и мътна. При настолните системи нещата са доста по-лесни. Относно аудио системата, не стана ясно какво точно имаш предвид. Дай малко повече информация какво точно искаш от нея, защото има 2.0 колони за 10 лева, а има и варианти с усилватели с подовостоящи колони за десетки хиляди левове. 🙂 Искаш да са в общи линии колони за компютър, но да са колкото се може по-качествени? Държиш ли на събуфър или пък държиш ли да няма такъв? Относно компютърните чаркалаци и мониторите, имаш ли предпочитания за магазин, за да гледаме за наличности и цени? 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Октомври 28 Author Report Share Публикувано Октомври 28 преди 10 часа, Night_Raven написа: Съвременните дънни платки обикновено нямат чак толкова много SATA портове. Стандартната бройка на по-евтините дънни платки е 4. Колко твърди диска общо искаш да свързваш и какви са текущите, които имаш? Трудно ми да видя точни модели, но това са 2x HDD, 1x SSD и едно оптично устройство. Всички работят със SATA III. Определено бих ползвал и още памет. преди 10 часа, Night_Raven написа: Като човек с немалка музикална колекция, моят съвет е да преминеш напълно към SSD/твърди дискове, т.е. да си рипнеш всички дискове и да не се занимаваш повече с оптични носители. От време на време моята физическа колекция се разширява. Няма как да избягам на 100%. Но да, външно устройство е приемлив вариант. преди 10 часа, Night_Raven написа: Не знам дали има лаптопи с два HDMI изхода, два DisplayPort изхода или по един от двата. Служебният ми изглежда да е точно такъв. Още на втората страница се казва, че може да подкара два външни монитора. За съжаление нямам модерни монитори, с които да пробвам, но това ми се струва достоверно. преди 10 часа, Night_Raven написа: Ако лаптопът разполага с DisplayPort с поддръжка на Multi-Stream Transport, USB-C с поддръжка на DisplayPort alternate mode или Thunderbolt 3 порт, тогава би трябвало да свържеш мониторите последователно, т.е. кабел от лаптопа към първия монитор, после кабел от първия монитор към втория монитор и т.н. За това обаче трябва и мониторите да го поддържат. Това ме заинтригува. Ще проуча. преди 10 часа, Night_Raven написа: Искаш да са в общи линии колони за компютър, но да са колкото се може по-качествени? Държиш ли на събуфър или пък държиш ли да няма такъв? Нарочно ги оставих за последни, ако изобщо стигна до тях. Искам качествена и мощна система. Например тази съм я слушал инцидентно и изглежда да ми пасва като мощност. Събуфър може би ще се наложи, защото ми е важно басът да се усеща с тяло. Може би и усилвател. Като цяло идеята ми е за нещо над любителско ниво. За сега е на по-нисък приоритет, но трябва да се случи. преди 10 часа, Night_Raven написа: Относно компютърните чаркалаци и мониторите, имаш ли предпочитания за магазин, за да гледаме за наличности и цени? За нещата втора ръка предпочитанието е тук, където мога да разглеждам и на живо. За новите ми е безразлично, гоня най-ниска цена. P.S. Започвам да обмислям една хипотеза - да взема само лаптоп. Т.е. изискванията, които споменах, да се прехвърлят към него, плюс подмятане по летища и прочее. Може би прищявката с игрите ще отпадне, но ще го преживея. Притеснява ме в един момент да не се окаже bottleneck за потенциална хубава аудио система. Например с настолен компютър мога лесно да добавя аудио карта или нещо подобно. Не знам как стоят нещата с лаптопите. Паметта мога да си я направя външна с нещо подобно. P.S.2 Наистина не разбрах защо старите кутии са лоши. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 29 Report Share Публикувано Октомври 29 преди 14 часа, barca_b0y написа: Трудно ми да видя точни модели, но това са 2x HDD, 1x SSD и едно оптично устройство. Всички работят със SATA III. Определено бих ползвал и още памет. Имах предвид с какъв капацитет са. преди 14 часа, barca_b0y написа: Служебният ми изглежда да е точно такъв. Още на втората страница се казва, че може да подкара два външни монитора. За съжаление нямам модерни монитори, с които да пробвам, но това ми се струва достоверно. В случая лаптопът НЕ разполага с „два HDMI изхода, два DisplayPort изхода или по един от двата“. В случая той има HDMI порт и USB-C/Thunderbolt порт, но явно наистина поддържа два допълнителни дисплея. преди 14 часа, barca_b0y написа: Нарочно ги оставих за последни, ако изобщо стигна до тях. Искам качествена и мощна система. Например тази съм я слушал инцидентно и изглежда да ми пасва като мощност. Събуфър може би ще се наложи, защото ми е важно басът да се усеща с тяло. Може би и усилвател. Като цяло идеята ми е за нещо над любителско ниво. За сега е на по-нисък приоритет, но трябва да се случи. „Качество“ и „мощност“ са относителни понятия и значат различни неща за различни хора. И все пак, обикновено, това значи немалко пари. Лично аз не бих дори си и помислял за подобни системи, като тази, която спомена. За мен те приотизират (специфичен) външен вид (което е субективно понятие, но поне според мен изглеждат ужасно) и евентуално сила на звука (което по никакъв начин не гарантира качество. В общи линии имаш следните варианти: 1) качествена, активна 2.1 система; 2) качествена, активна 2.0 система; 3) усилвател с колони. Плюсът на първия вариант е, че получаваш всичко накуп, спестява се място от усилвател/ресийвър и дори има модел на Edifier с безжичен събуфър. Минусът е, че няма гъвкавост и каквото си купиш, това ще е. Също така реално няма премиум 2.1 системи, т.е. дори и най-скъпите такива, пак са под нивото на скъпите 2.0 системи. Плюсът на втория вариант е, че можеш да получиш доста прилично качество, а някои модели имат и изход за събуфър, така че да можеш да добавиш такъв в бъдеще. Също така, подобно на активните 2.1 системи, може да се спести място. Минусът е, че дори най-качествените активни колони няма да достигнат качеството на отделно избрани усилвател и колони. Плюсовете на третия вариант са гъвкавост и общо взето неограничен лимит на качеството. Минусите са, че 1) ако искаш нещо наистина добро, ще трябва да си набавиш добър усилвател, който ще заема място, и 2) както качеството е почти безгранично, така и цената може да е такава. 🙂 Най-добре опиши точно каква ти е представата за тази система. Ще е свързана към компютъра, за да си я слушаш, докато работиш? Ще е в друга стая? Ако ще е в друга стая, тя специално за слушане на музика ли ще е? преди 14 часа, barca_b0y написа: P.S. Започвам да обмислям една хипотеза - да взема само лаптоп. Т.е. изискванията, които споменах, да се прехвърлят към него, плюс подмятане по летища и прочее. Може би прищявката с игрите ще отпадне, но ще го преживея. Притеснява ме в един момент да не се окаже bottleneck за потенциална хубава аудио система. Например с настолен компютър мога лесно да добавя аудио карта или нещо подобно. Не знам как стоят нещата с лаптопите. Паметта мога да си я направя външна с нещо подобно. Ако се спреш само на лаптоп, не е нужно игрите да отпадат, но определено ще трябва да си купиш висок клас лаптоп. Съвременните вградени звукови карти са достатъчно добри според мен за сигурно около 98-99%% от потребителите. Ако се притесняваш все пак, има и звукови карти/ЦАП на USB. Някои активни колони разполагат и с Bluetooth, така че можеш да избегнеш кабелите напълно, макар че тогава ще трябва да преминеш през компресията на сътоветния Bluetooth кодек. Мисълта ми е, че лаптопът далеч не е толкова bottleneck, колкото го считаш. преди 14 часа, barca_b0y написа: P.S.2 Наистина не разбрах защо старите кутии са лоши. Защото са проектирани за стари системи, по-точно компютърните системи, които са били типични за времето си. Да речем, старите кутии обикновено имат няколко/доста гнезда за 3.5" устройства. В днешно време такива кутии са голяма рядкост, защото средно статистическият потребител няма толкова нужда от 3.5" твърди дискове: 1) капацитетите на съвременните дискове са доста по-големи от нуждите на повечето потребители, което значи, че с по-малко на брой устройства днес може да се постигне това, което е било нужно преди години; 2) много потребители вече не съхраняват толкова много данни локално: музика се слуша все повече и повече през YouTube, Spotify и прочее, а що се отнася до филми/сериали, потребителите обикновено ги гледат и изтриват или директно ползват стрийминг услуги; 3) вече има повече опции за монтиране на M.2 и 2.5" устройства, които предлагат достатъчно пространство за съхранение на данни за повечето потребители. Т.е. 3.5" твърдите дискове вече не са толкова нужни на обикновения потребител, следователно няма смисъл да се прахосва място в компютърните кутии с гнезда за тях, особено при положение, че те обикновено се монтират отпред и по този начин влияят много негативно на охлаждането. Говорейки за охлаждане, съвременните компоненти са по-мощни, но и генерират доста топлина, която трябва да се извежда извън кутията. За целта трябва да има адекватен поток на въздух. Старите кутии не са оптимални (някои са дори ужасни) за добър въздушен поток. Старите кутии нямат и никакви опции за cable management, което също пречи на въздушния поток и просто може да изглежда доста неподредено, ако се отвори кутията. Старите кутии може да не поддържат съвременни охладители за процесори и по-големите E-ATX дънни платки. И т.н. и т.н. Трудно ми е да обобщя години еволюция в няколко изречения. 🙂 Все едно някой да се опита да обясни с какво съвременните автомобили са по-добри от тези преди 20-30 години. На пръв поглед е автомобил като всеки друг, нали? Има си купе, седалки, волан и т.н. Ще те закара от А до Б. 🙂 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Октомври 29 Author Report Share Публикувано Октомври 29 Лаптоп ще бъде. За близкото бъдеще трябва да ми е достатъчен. преди 9 часа, Night_Raven написа: Имах предвид с какъв капацитет са. HDD-тата са 1ТВ и 3ТВ, а SSD-то е 500GB. On 10/28/2024 at 1:17 PM, Night_Raven написа: Ако лаптопът разполага с DisplayPort с поддръжка на Multi-Stream Transport, USB-C с поддръжка на DisplayPort alternate mode или Thunderbolt 3 порт, тогава би трябвало да свържеш мониторите последователно, т.е. кабел от лаптопа към първия монитор, после кабел от първия монитор към втория монитор и т.н. За това обаче трябва и мониторите да го поддържат. Тази технология доста ме впечатли и мисля, че е по-правилно да търся нея, вместо да броя портовете. Тук например успяват да свържат 3 монитора. Това би трябвало да го поддържа и служебният ми лаптоп. Представям си как мога да имам 3 монитора свързани помежду си (както и някаква периферия към тях) и да сменям цялата среда само с един кабел. Доколкото разбирам изискването към мониторите е да имат DP>=1.2. преди 9 часа, Night_Raven написа: дори има модел на Edifier с безжичен събуфър В момента съм с Edifier. Слушал съм и тези на живо, от които имах големи очаквания, но не ми достигат като мощност. Предполагам, че трябва да надградя. преди 9 часа, Night_Raven написа: Плюсовете на третия вариант са гъвкавост и общо взето неограничен лимит на качеството. Значи трябва да е този вариант. преди 9 часа, Night_Raven написа: Ако ще е в друга стая, тя специално за слушане на музика ли ще е? Това ми е мечта, но за съжаление не съм стигнал до нея. Ще опитам да опиша как си представям всичко. Забавлението и работата се случват в една и съща стая. Имам работен лаптоп, за който не ми трябва специално аудио. Лаптопът, който ще купя, ще служи и за забавление. Към него искам да имам качествена аудио система, защото така или иначе музиката ще си я пускам от него. Двата лаптопа трябва да могат да се свързват към мониторите (в зависимост кой лаптоп ползвам в даден момент). 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 30 Report Share Публикувано Октомври 30 On 10/30/2024 at 12:09 AM, barca_b0y написа: Представям си как мога да имам 3 монитора свързани помежду си (както и някаква периферия към тях) и да сменям цялата среда само с един кабел. Е, няма как да е само с един кабел. За три монитора ще ти трябват също три кабела. Разликата е, че потенциално можеш да направиш връзката с по-малко на брой портове. On 10/30/2024 at 12:09 AM, barca_b0y написа: Значи трябва да е този вариант. В такъв случай ще трябва да си избереш стерео усилвател и колони. Няма как да се знае кой усилвател колко реално добър е, без да има адекватно ревю с измервания. За жалост модели има много, а хората, които имат познанията и апаратурата да извършват въпросните ревюта, са много малко. И все пак, подозирам, че за не толкова взискателни потребители, повечето усилватели ще са достатъчни. Просто се увери, че избраният усилвател има изход за събуфър. При избора на колони става доста сложно. Изборът е огромен и там нещата са много повече въпрос на вкус. Сега не съм сигурен какво се очаква от мен. Щях да избирам компютърни части, но това отпадна. 🙂 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Октомври 30 Author Report Share Публикувано Октомври 30 преди 20 часа, Night_Raven написа: Е, няма как да е само с един кабел. Имах предвид, че кабелът, който ще размествам по-често ще е само един. Т.е. 3 монитора константно свързани помежду си, както и някаква периферия константно свързана към тях. И ми остава да свързвам съответния лаптоп с един кабел. Не е ли така? On 10/30/2024 at 12:09 AM, barca_b0y написа: Доколкото разбирам изискването към мониторите е да имат DP>=1.2. А тук май има и още нещо. Мониторът "по средата" трябва да има input DP, както и output DP. Ако са само два, дори това не е нужно. преди 20 часа, Night_Raven написа: Сега не съм сигурен какво се очаква от мен. Щях да избирам компютърни части, но това отпадна. 🙂 Ами, очаквам да ми помогнеш да стигнем до конкретни модели на монитори, лаптоп и аудио техника. Само едната задачка отпадна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 31 Report Share Публикувано Октомври 31 преди 16 часа, barca_b0y написа: Имах предвид, че кабелът, който ще размествам по-често ще е само един. Т.е. 3 монитора константно свързани помежду си, както и някаква периферия константно свързана към тях. И ми остава да свързвам съответния лаптоп с един кабел. Не е ли така? Да, в този случай би трябвало да работи по този начин: вместо да разкачаш няколко кабела, когато сменяш лаптопа, ще разкачаш само един. Повтарям обаче, че не съм ползвал последователно свързване (daisy chain) на монитори и не съм ползвал USB-C порт за връзка с монитор, така че не мога да ти дам максимално точна информация и гаранции за каквото и да било. преди 16 часа, barca_b0y написа: Ами, очаквам да ми помогнеш да стигнем до конкретни модели на монитори, лаптоп и аудио техника. Само едната задачка отпадна. За какво ще се ползват мониторите и лаптопът? Т.е. явно геймингът отпада или ще е с доста нисък приоритет, но за каква точна работа ще се ползват? Според мен ще е по-логично да се избере адекватен лаптоп и монитори първо и чак тогава да се види колко пари ще останат за аудио системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Октомври 31 Author Report Share Публикувано Октомври 31 преди 6 часа, Night_Raven написа: За какво ще се ползват мониторите и лаптопът? Т.е. явно геймингът отпада или ще е с доста нисък приоритет, но за каква точна работа ще се ползват? За много неща. Трябва да подкарва с прилична скорост IDE-та като Visual Studio, Android Studio и подобни. Правя много multitasking с много браузър прозорци/табове - това също трябва да работи бързо. Игрите не са с висок приоритет, но е хубаво да го имам като опция. Ще бъде доста полезно, ако имам вариант да си добавя и второ SSD. Като цяло съм доволен от производителността на служебния ми лаптоп, но тук е важно да се отбележи, че не съм го ползвал за игри по разбираеми причини, както и не съм пробвал свързването към монитори, защото нямам такива. преди 7 часа, Night_Raven написа: Според мен ще е по-логично да се избере адекватен лаптоп и монитори първо и чак тогава да се види колко пари ще останат за аудио системата. Да. Още с първия пост споменах същата идея. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 2 Report Share Публикувано Ноември 2 Изборът на латопи не ми е сила, защото не следя особено как се движат пазара и различните продукти, но ми се струва, че това е добър избор. Струва ми се, че предлага всичко, от което имаш нужда. Единствено за втори SSD слот не съм сигурен. Доколкото намирам различни мнения в Интернет, би трябвало да има, но аз не открих информация за това в документацията му. За монитори да речем това. Моделът има немалко портове, включително и USB-C с DisplayPort съвместимост. Стойката му е гъвкава и има стилен външен вид. Последното е субектино, де, но все пак. Отново, мисля, че има всичко, което може да ти потрябва. Разбира се, модели на лаптопи и монитор има бол, така че ако нещо не ти допадне в тези, може да се потърси алтернатива. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Ноември 2 Author Report Share Публикувано Ноември 2 Благодаря за предложенията, но идеята ми беше по възможност да взема нещата от тук с цел да взема по-добра техника втора ръка (А/А-) и да имам възможност да тествам на живо. За мониторите може би ще се окаже трудно да намеря 3 еднакви, но за лаптопа се надявам да е постижимо. преди 6 часа, Night_Raven написа: Изборът на латопи не ми е сила, защото не следя особено как се движат пазара и различните продукти, но ми се струва, че това е добър избор. Допада ми, че има цели три бързи USB A порта, както и type C за мониторите. А тук се твърди, че наистина може да се добави и друго SSD. Моделът е нов и ако се спра на него, ще трябва да го закупя нов. Убеден съм, че отварянето на корпуса за добавяне на памет ще наруши гаранцията (което всъщност би била основната причина да купя нова техника). преди 6 часа, Night_Raven написа: За монитори да речем това. Да, също изглежда добре на хартия. Лошото е, че не се намира никъде по физически магазини, за да го погледна. 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 3 Report Share Публикувано Ноември 3 On 11/3/2024 at 12:43 AM, barca_b0y написа: Благодаря за предложенията, но идеята ми беше по възможност да взема нещата от тук с цел да взема по-добра техника втора ръка (А/А-) и да имам възможност да тествам на живо. За мониторите може би ще се окаже трудно да намеря 3 еднакви, но за лаптопа се надявам да е постижимо. Мисля, че единственият сносен избор е този. Всичко друго не е ъпгрейд на текущия ти служебен или е на висока цена, която обезсмисля покупката на втора употреба продукт. On 11/3/2024 at 12:43 AM, barca_b0y написа: Да, също изглежда добре на хартия. Лошото е, че не се намира никъде по физически магазини, за да го погледна. Е, то изборът на монитори в големите вериги е доста ограничен. Да не би да искаш и мониторите да са втора употреба? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Ноември 3 Author Report Share Публикувано Ноември 3 преди 2 часа, Night_Raven написа: Мисля, че единственият сносен избор е този. Да, изглежда добре. Правилно ли разбирам, че може да има четири SSD-та, както и SATA HDD? Ако да, това си е доста голяма екстра. преди 2 часа, Night_Raven написа: Да не би да искаш и мониторите да са втора употреба? Би било хубаво, да. Ако на живо преценя, че са в добро състояние, защо не? Би ли хвърлил око тук? P.S. Каквото и да взема, ще ми трябва (чисто) ново външно оптично устройство. Ще ползвам DVD и CD. Основно ще се рипват аудио дискове, но не изключвам възможността да ми се налага да записвам. Иска ми се да има LightScribe от носталгия. Другото, което ще искам, е да утилизирам "ретро" паметта (двата 3.5" хард диска), която ще ми остане от настолния компютър. Как е най-добре да се случи? И дали би имало вариант да работи като облак и да я достъпвам отвсякъде (разбира се с някаква оторизация само за мен). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост