Jump to content

Какво да го правя този хард диск?

Препоръчан пост

Здравейте хора! Пак съм аз.

Едно ХИТАЧИ от 500 gb. седи поне от 10 години в шкафа. Имам разни стари игри там! Сетих се за една и реших да поиграя. Взех диска, слагам го на компа и ...тадааам! Голяма тревога че има диск повреден и трябва да му се обърне внимание. Хм...Инсталирам аз Hard Disk Sentinel и...изненадата е пълна! Гледайте!

Capture-2.jpg

Capture-1.jpg

Свалих си аз игрите. Никакъв проблем. И реших да го ремонтирам. И за да не се мотая, направо тежката артилерия HDD Regenerator. На стария комп, в кухнята хайде! Някъде 48 часа пъшка за да ми изкара накрая резюмето: Открити лоши сектори - 0! Поправени сектори - 0! Hard Disk Sentinelа същата картинка! О, не ме познаваш! Пускам ВИКТОРИЯ , тя въртя към 12 часа и пак същия резултат! Нищо! Е има по-бавни, и по-бързи сектори но нищо в червеното. Тест на повърхността на диска, същата работа. Имах намерение да видя къде са тия сектори и да ги изолирам ако са на куп. Дял до тях и дял след тях! Правила съм го, обаче...Не ,че не мога да си купя друг де! Те станаха по 30-40 лева. Ама хей така! Един диск дето беше здрав и стоя в шкафа 10 години...

Някакви идеи? Благодаря! :)

п.п. Един колега ми каза омазана електроника на диска...може и да е вярно, ама нищо не разбирам от това! Диска не загрява. Даже по време на мъките му отиде на 43 гр. и толкова

Сподели другаде

Не съм сигурен какво очакваш като съвет. Явно дискът няма някакъв сериозен проблем, следователно няма какво да му се поправя.

Не се ръководи чак толкова по „здравето“, което Hard Disk Sentinel ти показва като статистика. Това не значи много. В S.M.A.R.T. няма показател „health“ или нещо подобно. Когато някоя програма като Hard Disk Sentinel или CrystalDiskInfo ти показва някакъв процент „здраве“, това е изчислено на базата на останалите, реални показатели по формула, която разработчикът на софтуера си е преценил. Не казвам, че това трябва да се пренебрегва напълно, защото ако според софтуера даден твърд диск е с доста лошо здраве, то най-вероятно състоението му наистина не е напълно цветущо. Просто подобни статистики трябва да се приемат като някакъв общ и груб ориентир.

Също така, не оставай с впечатление, че HDD Regenerator е „тежка артилерия“. Това не е софтуер, който поправя дискове, макар да използва думички като „repair“. HDD Regenerator не е безполезен софтуер, но е много далеч от полезността, която много хора му приписват, и дори е потенциално опасен. Той не поправя сектори, а просто чете информацията от по-бавните такива и я записва в други. Това може и да задейства фърмуеъра на твърдия диск да релокира потенциално проблемния сектор в някой от резервните. Това не е инстинско решение на проблема, а е по-скоро отлагане и/или замаскиране. HDD Regenerator може да подобри временно работата на твърдия диск, което да позволи на потребителя да си запази информацията и/или да го използва още малко, докато събере пари за нов или докато въпросният нов твърд диск пристигне например. Дори е възможно твърд диск „поправен“ от HDD Regenerator да се задържи доста време след това, но това не се определя от самата програма, а от конкретното състояние на твърдия диск. Всеки твърд диск, на който HDD Regenerator е „открил и поправил проблеми“, е твърд диск, който има някакъв по-дълбок проблем, който лежи в основата, и потребителят трябва да е готов, че въпросният диск може неочаквано и/или рязко да започне да се влошава.
Ако твърдият диск има наистина сериозен хардуерен проблем, HDD Regenerator може реално да го „довърши“, което да направи възстановяването на информацията от него много по-трудно или буквално невъзможно.

Щях да кажа, че всякакви манипулации/поправки, които би опитвала да извършваш, са непрактични, и ако ги правиш, ги правиш за лично удоволствие и от любопитство, но за щастие вече явно си наясно с това. 🙂

На твое място аз бих използвал Hitachi Drive Fitness Test for Windows и бих извършил всички налични тестове.
Ако преминат успешно, значи дискът е в сравнително добро състояние в момента, което пак не е 100% гаранция за каквото и да било. В такъв случай можеш и да го занулиш (отново със софтуера на производителя и да го вкараш в експлоатация (ако желаеш), като все пак имаш едно на ум и следиш периодично броя на релокираните сектори. Ако бройката им се промени, значи дискът може да се счита за ненадежден и е добре да се направи копие или да се измести всякаква важна информация, която е на него.
Ако някой от тестовете е неуспешен, бих спрял да използвам диска и бих до делегирал да затиска листи хартия, за да не се разхвърчат, ако стане течение.

Сподели другаде

преди 17 часа, Night_Raven написа:

На твое място аз бих използвал Hitachi Drive Fitness Test for Windows и бих извършил всички налични тестове.

Ами...мина всички тестове...

преди 17 часа, Night_Raven написа:

(отново със софтуера на производителя и да го вкараш в експлоатация

Честно казано нямам нужда от него. Просто имах игри на него. Прехвърлих ги на друг диск. Нека си стои като някаква резерва да кажем...Той и без това седи на стария комп вече 10 години. Ако нещо ми е любопитно е това как един диск който беше здрав и не е работил цели 10 години, че и повече изведнъж се оказва с 67 лоши сектора!?

преди 17 часа, panevdd написа:

Можеш да си инсталираш програмата CrystalDiskInfo (безплатна е) и да я настроиш да те уведомява при промяна в състоянието на твърдия диск.

Няма да го ползвам.

Както и да е. Благодаря ви момчета! :)

Сподели другаде