Jump to content

Проблеми с вградена видеокарта

Препоръчан пост

Здравейте. След смяна на монитора със Samsung Ogisei G5 запознахна проблемите. При рестарт на пц-то излиза надпис No Signal  и при още 2 3 рестарта се оправяше. След доста време започна да дава черен екран със същият надпис. Онзи ден спря тока за секунди и го пуснаха и до преди малко нешеше да зацепи картината. Отворих кутията да почистя от прах.. Е прах нямаше. Свързвам всичко и на майтап пускам компа и изненада има картина всичко 6+

https://prikachi.net/image/1.zfS2e

Пц-то е:

Дънна платка Gigabyte A520M-DS3H, AM4, A520, PCI-E 3.0 (DP/HDMI/DVI), 4x SATA 6Gb/s, 1x M.2, 4x USB 3.2 Gen 1 Type A, mATX
Захранване Zalman ZM600-LXII, 600W, Active PFC, 120 mm вентилатор

Охлаждане за процесор Arctic Freezer 7X, съвместимост със Intel LGA 1700/115X/1200 & AMD AM5/AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3

Памет 8GB DDR4, 3200MHz, G.SKILL Aegis (F4-3200C16S-8GIS), 1.35V

Памет SSD 256GB, Patriot P300 (P300P256GM28), NVMe, M.2 PCIe (2280), скорост на четене 1700 MB/s, скорост на запис 1100 MB/s

Процесор AMD Ryzen 3 4300GE, четириядрен (3.5GHz/4.0GHz, 6MB, 1700 MHz графична честота, AM4) MPK, с охлаждане

Приемам оферти за добавяне на малко рам и една читава видеокарта ако проблема е от вградената.

Редактиран от Н. Севимов
Прекалено голям размер на шрифта.
Сподели другаде

Пробвах монитора със същият кабел към лаптопа и всичко си работи. Като го свържа с пц-то неще. Днес свалих вентилаторите на пц-то с цел да почистя от прах където има.... Е прах нямаше свързвам всичко и чудо всичко тръгна работи. Както си работеше всичко 2 3 часа по късно гледам черна картина. Поиграх си с копчето на монитора и накрая взе, че запали. Не знам къде как губи връзката и защо.

Сподели другаде

преди 12 часа, n1k3r написа:

Пробвах монитора със същият кабел към лаптопа и всичко си работи. Като го свържа с пц-то неще. Днес свалих вентилаторите на пц-то с цел да почистя от прах където има.... Е прах нямаше свързвам всичко и чудо всичко тръгна работи. Както си работеше всичко 2 3 часа по късно гледам черна картина. Поиграх си с копчето на монитора и накрая взе, че запали. Не знам къде как губи връзката и защо.

Вентилаторите не играят роля при приемането и предаването на видео сигнал.

Защо не пробваш да изкараш видео картата и да почистиш гнездото със сгъстен въздух ?

Ще е хубаво да изчакаме колегата @Night_Raven  защото той има доста сериозен опит в хардуерната част докато аз съм по насочен към софтуера.

Сподели другаде

И на мен ми прилича на проблем с монитор или кабел. Когато монитора покаже "No signal", опитай да го изключиш от контакта и след 2 минути пак да го включиш - без да пипаш компютъра.

Сподели другаде

Това вече е пробвано много пъти и даже за над 2 дена и резултатът е същият. Монитора и кабела съм ги пробвал като ги свързах със лаптопа и няма никакви проблеми там

Сподели другаде

Не съм сигурен, че разбрах максимално точно ситуацията. Кога се появява проблемът?
Само в началото на стартирането на компютъра (т.е. след натискане на бутона на кутията мониторът не се включва), само след като Windows е заредила или и в двата случая?
Ако проблемът се появява и или само под Windows, в конкретни ситуации ли е или е произволно?
Ако е произволно, ориентировъчно на какъв интервал се случва?

Каква е версията на BIOS/UEFI?
Каква е версията на видео драйвъра?

Сподели другаде

Има ли възможност да опитате със стария монитор?

Може да опитате и да върнете фабричните настройки на BIOS

При възможност опитайте с друг захранващ блок.

Сподели другаде

On 2.05.2024 г. at 10:29 AM, Н. Севимов написа:

Защо не пробваш да изкараш видео картата и да почистиш гнездото със сгъстен въздух ?

Пише за вградена видеокарта! А тя е в процесора!

На мен ми прилича  на лош контакт на нещо по дъното...Един път има, после няма... 24 пиновия съединител, 4 пиновия за процесора рамта.... Че ако щеш и захранващият блок...

Май нещата вървят към сервиза...

Сподели другаде

Забравих да включа в предния ми коментар и въпрос, ако се случва под Windows, дали системата продължава да си работи (т.е. примерно ако е било гледано някакво видео, аудиото продължава да си върви), но просто мониторът не се включва, докато системата не се рестартира.

Сподели другаде

преди 8 часа, barbuncela написа:

Пише за вградена видеокарта! А тя е в процесора!

На мен ми прилича  на лош контакт на нещо по дъното...Един път има, после няма... 24 пиновия съединител, 4 пиновия за процесора рамта.... Че ако щеш и захранващият блок...

Май нещата вървят към сервиза...

Да, пропуснах да прочета 🫣

Сподели другаде

Това го прави произволно когато му е кеф и без значение дали сега се пуска пц-то или е било вече пуснато. Ако е било пуснато и в един момент дава грешка, че няма видео връзка. Без значение дали съм гледал филми, играл на игри и т.н В повечето случай пц-то си седи включено без нищо пуснато. Сега от онзи ден като отворих кутията УЖ да почистя от прах не знам какво съм направил ама си работи както трябва. В момента екрана угася явно когато не се ползва пц-то. За да го включа цъкам копчето на монитора и картината тръгва. А преди като цъкна копчето даваше грешка, че няма връзка и монитора угася.

Сподели другаде

Не стана напълно ясно дали това е случва още преди Windows да зареди. От обясненията заключвам, че не, т.е. случва се само и единствено под Windows.

Нормално е мониторът да се изгася, когато системата е в покой. Натискане на клавиш на клавиатурата и мърдане на мишката трябва да го събуди.

Както и да е, важното е, че сега работи, каквато и да е причината.

Сподели другаде

• 2 years later...