Sten Публикувано Юли 29, 2016 Report Share Публикувано Юли 29, 2016 Първо уточнявам, че под "цифров вид" разбирам "да го имам на компютъра"(+ едно резервно копие - без DRM, без да ми го изтрият/блокират ако случайно се озова в друга държава и др. мръсни номерца). Понеже в друг форум ми предложиха да купувам дискове от Амазон.Второ - основно имам интерес към по-стари неща - от 70-те до 90-те предимно - неща, които би трябвало вече да са върнали вложените средства и дори на сравнително ниска цена да генерират някакви приходи за тези, които държат "авторските" права(май само на български им казваме така - на английски е "права за копиране") в момента. Чувал съм за Netflix, Spotify и др., но доколкото знам - там плащаш абонамент и гледаш на момента... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 29, 2016 Report Share Публикувано Юли 29, 2016 А, нещица без DRM. Наболяла тема. Всичките индустрии (филмова, музикална и игрална) бягат от отключени (DRM-free) продукти като аудиофил от цифрово аудио или като феминист от логика, рационално мислене и факти. За жалост това са неща, които са рядко срещани, защото са в разрез с това, което големите компании/студиа искат. Могат да се намерят такива филми, но те ще са стари, отпреди десетилетия, които са т.нар. public domain и никой няма права над тях. Музика има и то съвременна, но не всички групи/изпълнители предлагат такава опция. Това са обикновено незаависими творци, които използват Bandcamp. Има възможност за слушане онлайн, но може и да се закупи, което ти дава файлове в MP3 и FLAC. Технически, в зависимост от законите на държавата, може да е възможно да си закупиш даден филм или албум, след което да го рипнеш от диска или да го изтеглиш пиратско копие. Т.е. щом вече си го закупил легално, да ти е позволено да имаш копия в друга форма, които можеш да си набавиш по различни начини. В някои държави обаче това си остава нелегално, така че е много относително.Netflix е само онлайн и всичките локални версии на въпросната услуга извън САЩ не си заслужават парите, защото предлаганото съдържание е бедно. Spotify има платен абонамент, който ти позволява и да ги изтегляш, но какви са уловките не знам, защото не използвам услугата. В общи линии ситуацията е кървава и мътна що се отнася до съдържание без DRM. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост