Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте! Нов съм във форума и затова се надявам да не съм объркал раздела. Та въпросът ми е заслужава ли си да дам 50 лв. отгоре за Zowie ec1/ec2 или SS Rival 100 ще ми върши същата работа. Странното е, че не прочетох ни едно негативно мнение за Zowie, а рових в над 20 форума, както български, така и чуждестранни. До подчертая, че не съм роб на светлинки, подсветки и тем. подобни. Искам качество и толкова. Принципно досега не съм имал мишка със странични бутони, а в Русе има само Rival 100, Zowie не се предлагат никъде тук(или поне аз не намерих) и ми е тегаво дали да поръчвам на риск Zowie-то, но ако много си заслужава... Също така се нуждая от пад до 20-25 лева от качествена материя и да не се хлъзга мишока много-много. Това е като цяло. Приемам и други предложения и мисля да поръчвам идната седмица. Забравих да спомена, че играя само и единствено ЛОЛ и ЦС:ГО.

Сподели другаде

Навлизаш в много дълбоки води. Поне ако наистина искаш мишката да е максимално добра за твоите нужди. Колкото повече се проучват мишките, толкова повече става ясно, че има доста фактори.

Лично според мен най-важният фактор е формата, т.е. мишката да ти е удобна. За жалост това единствено може да се провери на живо, което е леко проблематично в България, камо ли в Русе.

Ако искаш да си закупиш някаква мишка на не толкова популярен производител, ще трябва да е от онлайн магазин. И без това най-вероятно ще е по-евтино.

Zowie залагат на по-семпли и универсални форми, което според мен е плюс, но за други хора може да е минус. И все пак си мисля, че Zowie са прехвалени и надценени. Макар че това може да се каже за почти всичкия гейминг хардуер.

Ще е добре да споделиш какво точно търсиш.

С каква мишка си в момента?

Имаш ли изисквания към сензора, дали да е оптичен или лазерен и ако да, то имаш ли допълнителни изисквания какъв конкретен модел да е?

Имаш ли изисквания към формата, дали да е ергономична или амбидекстрална (симетрична).

Имаш ли изисквания към наличието или отсъствието на странични бутони?

Какво точно разбираш под „качество“? Качество на изработка? Нещо друго?

Относно подложката, за нея е нормално да прави плъзгането на мишката по-лесно и гладко. Като цяло това е идеята. Най-оптималният избор в твоя случай е SteelSeries QcK серията. Не съм сигурен обаче колко голям ще успееш да вземеш за тези пари. Roccat Taito е друг вариант, но те са малко по-гладки, а и малко по-скъпи като цяло.

Сподели другаде

В момента съм с някаква на A4Tech za 10-15 лв. Цял живот съм бил с евтини клавиатура и мишки и сега реших малко и аз да усетя ''геймърското изживяване''. За сензора си нямам представа, четох само, че ec1/ec2 използвали някакъв специален сензор 

3310 Avago, който масово се харесвал на геймърите. Въпросните модели по-горе са тези, на които съм се спрял, като може би по-конкретно на 1-цата, тъй като предпочитам малко по-големи мишоци. Досега не съм имал мишки със странични бутони, за формата на мишока претенции нямам. Така или иначе трябва време да се свикне с новото. За бутоните доста хора ми казаха, че вдясно са неудобни за използване в повечето случаи, а и според мен вляво 2-та допълнителни стигат. Под качество имам предвид да издържи дълго време - поне 3-4 години, надявам се и повече, тъй като сегашната е вече на повече 6-7 години, а не е мръднала, въпреки че е пълна вътре с остатъци от храна и една камара течности, с които съм я заливал. За пад и аз се бях спрял на SS QcK, в други форуми предложиха и тези нa Bloody, като изискването ми е да са от качествена изработка, защото със сегашния ми се е образувала някаква мъртва кост в края на китката или по-точно областта на кокалчето, а причината за това е 100% некачественият пад. Като големина да е поне 5-6 пъти по-голям от мишката и това е като цяло.

Сподели другаде

Не знам какво разбираш под „специален“. Avago A3310 е като цяло доста солиден сензор и в момента е доста разпространен точно поради тази причина.

Бутоните вдясно и аз ги намирам за неудобни, но това си остава нещо индивидуално. За някои хора може да са доста удобни.
За формата ще е все пак добре да ме насочиш, защото това е много важна характеристика. Ако не си сигурен, ще разясня. Ергономични са мишките, които имат специфична форма, която е проектирана да пасва на ръката, когато я хванеш. Този тип мишки могат да се държат само с едната ръка заради формата им. Ето пример за две такива. Амбидекстралните мишки са симетрични, които не целят перфектен захват, но пък могат да се хващат без проблеми и с двете ръце. Ето един пример. Ето и още един.

Всеки държи мишката различно, така че е логично да има предпочитания. То е ясно, че ще има период на свикване. Въпросът е, че колкото повече формата на мишката пасва начина на хващане на потребителя, толкова по-бързо ще се свикне и толкова по комфортна ще е, а това е фактор, който не бива да се подценява при продължителни гейминг сесии.

Има три основни начина на държене на мишка: palm, claw и fingertip.

При първия ръката ляга цялата или почти цялата върху мишката и тя се мести с движение на цялата ръка.

При втория мишката се държи с всички пръсти, като задната ѝ част обикновено опира в задната част на дланта, до китката. Обикновено мишката се мести с движение на цялата ръка.

При третия мишката се държи изцяло с върховете на пръстите и се мести чрез тях, като китката стои статично на подложката.

Добавено: ето видео с по-нагледно обяснение.

Ако използваш първия начин, тогава е по-добре да се насочиш към ергономична и поне средно голяма мишка, защото те са основно проектирани за такъв захват и са най-удобни за него.

Ако използваш втория начин, тогава повечето мишки ще свършат работа, но обикновено по-семплите мишки са по-удачни.

Ако използваш третия начин, тогава най-удачният избор е амбидекстрална и неголяма мишка.

Откъм качество повечето мишки би трябвало да са подходящи. Единствените марки, които ми изплуват в съзнанието, при които трябва да се има едно на ум откъм издръжливост, са Logitech и Razer. При Logitech визирам конкретно G100s, за която се срещат оплаквания, че понякога бутоните започват леко да хлопат и/или да подават двоен клик при еднократно натискане. Аз имам такава мишка, но засега не съм забелязал такова нещо. Що се отнася до Razer, там е малко кървава и мътна. Не притежавам такава мишка, но на базата на всичко, което съм изчел из форумите, Razer имат доста вариращо качество. Някои от сериите им са като цяло много издръжливи, докато други имат доста дефектни бройки. Т.е. там трябва да се внимава точно какво се взема.

Когато става въпрос за издръжливост, по-скоро бих споменал, че различните мишки имат различно като качество покритие, някои се изтъркват по-лесно, а други — по-трудно.

Също така имай предвид, че Zowie не използват софтуер, т.е. няма програма за инсталация и настройка на бутони, комбинации, макроси и т.н. Не всички биха използвали такъв софтуер, но за някои пък е нелош плюс.

QcK подложките на SteelSeries се считат за класика. Не са нещо невиждано, но предлагат прилично качество на сносна цена. Използвал съм общо два такива (единият дори в момента на работа) и съм доволен. Има ги в различни размери и дебелина, така че имаш доста добър избор, стига евентуално да можеш да вдигнеш леко бюджета, ако се наложи.

Сподели другаде

Сегашната ми мишка е A4tech OP - 50D и като размер ми е г/д добре. По-малка не желая да имам, но малко по-голяма не би трябвало да е проблем. Според начините за държане на мишка, мисля че спадам към втория. Засега съм почти на 100%, че ще си взема Zowie EC1-A, тъй като 2-ката е една идея по-малка. А за пад и аз се спрях на SS QcK. Ще изчакам няколко дена още, ако има някой да добавя нещо и до края на седмицата ще се поръчва, освен ако не разбера за някакви промоции, защото толкова пари за мишка(120 лв.) малко ми свидят, но какво да се прави. Както ти каза геймърският хардуер в доста от случаите е надценен.

Сподели другаде

Моят съвет е да си много внимателен, когато отваряш кутията и след това използваш мишката. Идеята е да я запазиш в перфектно състояние в първите няколко дни, за да можеш да я върнеш, ако не ти допадне. По закон имаш право да върнеш стока без конкретна причина, стига състоянието и търговският ѝ вид да са отлични.

Така ще можеш евентуално да я замениш с някоя друга мишка или да си получиш парите обратно. Връщането ще е за твоя сметка и търговецът няма да е радостен, но това си остава твое право.

Сподели другаде