Jump to content

Търся съвети, предложения, препоръки за домашно устройство за съхранение на данни

Препоръчан пост

Положението е следното. Компютъра ми се напълни с харддискове(от 1 до 6 терабайта). В един момент си взех и SSD и трябваше да откача оптичното устройство(ползвах го много рядко, но това положение не ми харесва). Имам и фабричен NAS за 4 диска. И там бях започнал да слагам дискове по 2 терабайта, но в един момент видях, че ще са ми малко и взех постепенно да ги сменям с по-големи. Тъй като процесът ще продължи, в един момент ще имам 3-4 диска по 1,5-2 терабайта, които няма да има къде да свържа, а не ми се иска да ги продавам на 40%(или по-малко) от пазарната им цена.

Иска ми се от части, които имам и други, които ще добавя да си направя един "домашен" NAS - за повече от 4 диска. Преди време бях попаднал на интересна публикация със заглавие "Домашнее хранилище на 90 терабайт". Ставаше въпрос за някакъв руснак системен администратор-ентусиаст, който за вкъщи си сглобил сървър от дървесни плоскости, няколко десетки 2-терабайтови дискове, няколко десетки вентилатори и останалите части съответно. Аз засега нямам такива амбиции. :) Частите, които имам са: кутия Aerocool Vs-9(може да събере доста дискове, но кабелният мениджмънт е труден), комплект дъно/процесор(АМ3)/памет(2 GB DDR3). Ще трябва да взема захранване - не знам дали е разумно да е на старо - макар и от по-качествените.

И ето първият важен въпрос - къде и как да инсталирам ОС на такова устройство. Възможно ли е да не заемам за тази цел някой от САТА-конекторите, а вместо това да използвам например някакво USB устройство(стара флашка, Mp3-плейър)? Между другото интересно ми е и на "фабричният" NAS къде физически се намира ОС. Предполагам, че е на някакъв чип на платката, а не на някой от харддисковете...

За самата ОС ще питам по-нататък. Там не разбирам много и даже не съм решил дали да е чисто сървърна или хибрид(ако има такова нещо изобщо).

Сподели другаде

Благодаря за информацията!

Вторият продукт(адаптер/контролер) ми се струва толкова интересен, че обмислям дали да не го ползвам на основният ми компютър. :) За него имам следните въпроси:

- В момента ОС на компютъра(Win7) е инсталирана на SSD. Ако взема тази карта, монтирам я на дъното, и прехвърля SSD-то на нея - ще тръгне ли компютъра след това? Ще се размина ли само с някои настройки в БИОС, или ще трябва да преинсталирам?

- Мога ли на трите САТА порта да свържа по един диск и те да се виждат самостоятелно(без никакъв RAID)?

- Пише, че се поддържа функция Port Multiplier - на един порт може да се свържат няколко диска. Виждал съм кабели(SAS), на които от едната страна са 4 "нормални" САТА конектора, а от другата страна се събират в един конектор, но не съм сигурен дали е това, което ще ми трябва.

- Имам регистрация в Алиекспрес и досега съм взимал оттам дребни неща(кабели, батерия) за по10-15 долара. Откъде да видя до каква цена стоката ще мине през митницата и какви такси трябва да плащам над тази граница?

Сподели другаде

Преди да преместиш SSD на картата трябва да се инсталира драйвъра за контролера, да се рестартира, да се изгаси, да се премести SSD на новия контролер.

Тогава системата ще преинсталира диска(само ще направи корекции в регистрите) и след рестарт вече вс. ще е ок.

http://byaki.net/eto_interesno/28456-kak-sdelat-domashnee-hranilische-na-90-terabayt.html

Тоя верно е змей горянин.

Сподели другаде

• 1 month later...

Може ли да ми препоръчате ОС за домашен NAS?

Предпочитам да е по-проста(като за начинаещи) и да е линукс-базирана. На купешкият NAS съм избрал за дисковете файлова система ext3(или 4 в момента не съм сигурен), защото искам по-голяма гъвкавост - ако реша, да мога да извадя диска от устройството и като го вържа към вторият ми компютър, да мога оттам също да имам достъп до файловете(под линукс).

В distrowatch намирам две възможни - OpenMediaVault и Rockstor. Първата като че ли е по-опростена, но като минуси(ревюто е за по-старата версия) не може да се инсталира на по-малък дял, а иска целият диск, както и на другите дискове не поддържала разделяне на дялове. За първото - ще използвам IDE харддиск или може би по-добре USB/CF карта. Не знам обаче дали няма да се прецакат след някое време от много писане по тях. Устройството повечето време ще е в неактивен режим, но ако все пак се случи такова нещо - какво става с информацията от дисковете? Като сменя повреденият USB/CF носител с нов и инсталирам отново - после като закача пак дисковете, ще ги разпознае ли системата, или ще иска и тях да форматирам?

Сподели другаде