Jump to content

Проблем с нова РАМ памет

Препоръчан пост

Здравейте! Имам един старичък настолен компютър. Досега бях с 2 плочки от по 512MX8 DDR400 - едната е ADATA, а другата е Blitz. Компютърът ми работеше нормално докато бях с Windows XP. Преди няколко месеца минах на Windows 7. Само че компютърът ми е много бавен и купих нова РАМ памет DDR400 1GB Kingston, втора употреба. Дъното ми е GIGABYTE GA-K8NS. Имам 3 слота за памет. Когато сложих купената памет в последния свободен слот (т.е. когато бяха и трите заедно) и включих компютъра, той достигна до черен екран с надписи PCI Devices listing и не продължи нататък процедурата по включването. Нито едно копче на клавиатурата не предизвика реакция. Махнах едната памет от 500мб и пробвах пак. Проблемът си остана. Накрая махнах и другата от 500гб и остана само новата памет от 1гб. Тогава компютърът се включи без проблем. Явно новата памет работи само когато е сама. Някой може ли да ми каже дали е несъвместима с другите памети или с дъното? Какво трябва да направя, за да ми работи нормално и с трите памети? Само да уточня, че съм от женски пол и разбирам малко от такива неща, затова моля да ми обясните на езика на начинаещите.
Сподели другаде

Дъното ти е наред,щом работи и с единия тип рам - стария, и с другия тип - новия.Само че самички.Явно има някаква несъвместимост между старата и новата.Най вероятно!

Когато всичката рам е поставена на дъното,при стартиране на компа,чува ли се някакво странно бипкане от компа.Звуци приличащи на морзовата азбука! Ако се чуват,опитай се да ги опишеш.
Пример: три дълги,две къси,едно дълго,три къси и т.н.

Постави последователно новата рам във всички слотове,и виж дали компа стартира.Да не би да има повреден слот! И да целиш винаги него!

На плочките на рамта,трябва да има етикетчета с данни за нея.Прочети ги,и виж дали има някаква разлика в данните на етикетите,между старата и новата рам.

Особено честотата на работа. Пример: 400 Mhz. 200 Mhz,333 Mhz 266 Mhz.и т.н. Производителя няма особено значение.

Като пуснеш компа появява ли се някакъв стартов екран с надписи или направо излиза "PCI Devices listing"

Опитай тези неща! Сподели?

p.p. Между другото това дъно не е правено за Windows 7...Не знам дали ще имаш задоволителни резултати даже и с 2 gb рам ?

Сподели другаде

Понякога се случва при ползване на банки памет от различни производители, те да са несъвместими една с друга и компютърът да не може да работи с двете едновременно, а само с едната или другата, каквито са и тукашните симптоми. Като съвет мога да препоръчам да се пробват всички комбинации между банките рам и тяхното разположение в слотовете. Друго, което може да е възможна причина, е, ако банките памет не са поставени добре в слотовете. Те би трябвало да влизат без усилие и от двете страни да са закопчани.

Сподели другаде

Когато всичката рам е сложена, не се чуват никакви звуци, които да са по-различни от нормалните. Вижда се стартов екран, на който пише CPU clock frequency: 200MHz и останалите неща. Сложих новата памет във всеки един слот, направих всички възможни комбинации с другите две и резултатът е същият. Когато я купувах, гледах да е със същата честота като другите - 400 мегахерца. Всяка плочка се поставя лесно в слотовете и си щраква. Знам, че дъното е слабо, но исках да съм в крак с времето поне със ОС. Проверих с различни анализиращи програми и ми показаха, че имам минималните изисквания за уин7. Може да си мина на xp ако не намеря решение. Благодаря ви за отговорите. Ако имате още въпроси и препоръки, цялата съм в слух. Между другото се чудя дали ако променя честотата на рам в биоса няма да се оправят нещата? Не знам как става нито дали е глупава идея. Споделете мнение.
Сподели другаде

Когато всичката рам е сложена, не се чуват никакви звуци, които да са по-различни от нормалните. Вижда се стартов екран, на който пише CPU clock frequency: 200MHz и останалите неща. Сложих новата памет във всеки един слот, направих всички възможни комбинации с другите две и резултатът е същият. Когато я купувах, гледах да е със същата честота като другите - 400 мегахерца. Всяка плочка се поставя лесно в слотовете и си щраква. Знам, че дъното е слабо, но исках да съм в крак с времето поне със ОС. Проверих с различни анализиращи програми и ми показаха, че имам минималните изисквания за уин7. Може да си мина на xp ако не намеря решение. Благодаря ви за отговорите. Ако имате още въпроси и препоръки, цялата съм в слух. Между другото се чудя дали ако променя честотата на рам в биоса няма да се оправят нещата? Не знам как става нито дали е глупава идея. Споделете мнение.

Да се променя честотата на рама от Биоса (ако изобщо е възможно,защото някой биоси нямат такава опция)аз лично не го намирам за добра идея! Биоса по принцип сам намира оптималните настройки за работа.Но ако е възможно при поставена всичката РАМ да се влезе в Биоса и да му се даде да чете оптималните настройки за дефолт ... Обикновено е с клавиша F9 или има опция в самото меню на биоса...не че има някаква гаранция де, 50 на 50 е възможността да има ефект,но може да се опита.Но пак повтарям ако е възможно влизане в биоса при поставена всичката РАМ!

Но и едно връщане на настройките на биоса само със едната рам може също да се опита...и пак да се пробва всичката рам след това... Не знам до колко има смисъл от това упражнение и какъв ще е резултата ??? Май,просто двата типа рам...не се понасят! Но поне вреда няма да има. за мене решението би било друго.До колкото се разровичках по нета една плочка с РАМ от 1gb е около 40-50 лв.Има и продажба втора употреба по

15-20 лв.Та...още една плочка...дори две по 1gb. от същата(дъното понася до 3Gb)на Windows 7 не знам до колко ще му направи впечатление,но за XP определено ще бъде изненада! :)

За друго...аз лично не се сещам...Update на биоса...ако изобщо има ъпдеит за тази стара машинка,и до колко ще има ефект...Вижда ми се дълга и широка и май...безмислена!

Сподели другаде

Щом смяташ така най-вероятно ще купя още 2 плочки от същата памет и ще се надявам да не ми изкарат и те проблем. Ако след това pc функционира бавно, ще мина на win xp. Много благодаря за помощта! :)
Сподели другаде

Щом смяташ така най-вероятно ще купя още 2 плочки от същата памет и ще се надявам да не ми изкарат и те проблем. Ако след това pc функционира бавно, ще мина на win xp. Много благодаря за помощта! :)

Ако е от същата,не трябва да имаш никакви проблеми! Успех! :)

Сподели другаде