Jump to content

Проблем с нова батерия на телефона

Препоръчан пост

Здравейте.

Не виждам тема за мобилни устройства, затова пиша тук.

Телефонът ми е Samsung Galaxy Xcover. При обичайното(слабо) натоварване батерията му изкарва по 5-6 дни, но в редките случаи, когато пътувам или съм далеч от дома за повече време а ми трябва GPS/Wi-Fi - батерията не издържа и един цял ден.

Външна батерия не е удобна за мен и затова реших да взема още една нормална. Поръчах от Aliexpress - същата е на вид и като означение, но мисля че нещо не е наред със зареждането. Сложих новата батерия вместо старата - при първото зареждане се зареди до към 85%(според показанията на телефона) и с обичайното натоварване изкара малко над 4 дни, тоест - малко по-слабо от старата. При второто зареждане снощи я оставих цяла нощ на кабела към компютъра и на сутринта графиката(ако може да се вярва на нея) показваше към 60% заряд. Като отидох на работа го включих към компютъра там и след няколко секунди издрънка че е "готов".

Трябва ли да правя някакви специални "ритуали", за да съм сигурен че проблема не е в самият телефон? Например да я оставя да се изтощи докрай или нещо друго...Още не съм потвърдил получаването на стоката, но честно казано нямам голямо желание да се разправям.

Сподели другаде

Здравей Sten,

по принцип, като ги попиташ в магазините как да процедираш с батерия (било на чисто нов телефон) или (както е в твоя случай), за новите телефони все казват, че били доста по-различни и не е нужно да се изчаква да падне до край и т.н.

Лично на мен не ми става ясно за колко време се е заредила на 85% и на колко е била при поставянето й в телефона?

Второто, което не е ясно: На колко процента е била, преди да я поставиш да се зарежда на компютъра, за да достигне до сутринта само до 65% (не е нормално), освен ако USB-то (по-точно, компютъра не се е изключил и да няма подаване на захранване).

Ако се намира бих препоръчал: напълно разреждане на батерията, след което (би трябвало да има) 100% зареждане, но със зарядно в 220V (т.е да не се зарежда през компютър).

Приемам, че батерията е 100% една и съща, най-вече амперажите.

Поздрави

Сподели другаде

Ами няма никаква гаранция, че батерията е читава, тоест според мен проблемът е в нея. 

За този тип батерии традиционно максимален капацитет може да се достигне едва след няколко цикъла заряд/разряд. 

За литиево-йонните батерии не е полезно да се разреждат докрай (по принцип има интегрална схема в самата батерия следяща да не може да се стигне до дълбок разряд или при зареждане напрежението да надмине 4.2 волта). Също така като цяло не е добре да се зарежда до 100%, а частично.

Все пак според мен трябва да се ползва външно зарядно, тъй като по спецификация USB 2 порта може да осигури не повече от 0.5A.

Сподели другаде

Здравей Sten,

по принцип, като ги попиташ в магазините как да процедираш с батерия (било на чисто нов телефон) или (както е в твоя случай), за новите телефони все казват, че били доста по-различни и не е нужно да се изчаква да падне до край и т.н.

Лично на мен не ми става ясно за колко време се е заредила на 85% и на колко е била при поставянето й в телефона?

Второто, което не е ясно: На колко процента е била, преди да я поставиш да се зарежда на компютъра, за да достигне до сутринта само до 65% (не е нормално), освен ако USB-то (по-точно, компютъра не се е изключил и да няма подаване на захранване).

Ако се намира бих препоръчал: напълно разреждане на батерията, след което (би трябвало да има) 100% зареждане, но със зарядно в 220V (т.е да не се зарежда през компютър).

Приемам, че батерията е 100% една и съща, най-вече амперажите.

Поздрави

На колко % беше в самото начало не си спомням. По принцип през USB към компютъра се зарежда за около 2-3 часа. Забелязах, че като включа телефона към кабела при работещ компютър(всъщност кабела минава през монитора и е USB3), после и да спра компютъра телефона продължава да се зарежда - стига да не изключа и монитора.

А зареждам през USB, защото при мен се получи точно обратното - още в началото с оригиналната батерия през мрежовото зарядно не можеше да се зареди на повече от 85%. А и някъде четох, че било по-добре за батерията да се зарежда по-бавно(с по-малко напрежение/ток).

Значи ще потвърдя получаването на стоката към търговеца и се надявам при следващите зареждания ако не стане по-добре, поне да не е по-зле. 

Сподели другаде

............А зареждам през USB, защото при мен се получи точно обратното - още в началото с оригиналната батерия през мрежовото зарядно не можеше да се зареди на повече от 85%. А и някъде четох, че било по-добре за батерията да се зарежда по-бавно(с по-малко напрежение/ток).......

Това не е нормално.

Малко да се върна назад относно разреждането - то имам в предвид, да се изчака да спадне до 1-2%, а не напълно да изключи телефона.

Да, хубаво е да се зарежда по-бавно, защото (по една или друга причина се запазва повече батерията), но самото зарядно, което е дадено с телефона е предвидено да е точно за него и да зарежда телефона, за определено време и с определени амперажи.

Не знам, колко е вярно, но когато аз си взимах моят телефон, страшно ме нервира, че даденото ми зарядно е много късо(кабела) и отидох да си купя друго, но с по-дълъг кабел и тогава от магазина ми казаха, че ако взема различна дължина на кабела, то тогава, ще ми се нарушило, нещо си, което ще доведе до неправилно зареждане на батерията.

Иначе и колегата as9993, ти предложи да пробваш с даденото за телефона зарядно.

Поздрави.

Сподели другаде

И аз си мисля, че това не е нормално, но какво да правя? Предпочитам да зареждам по-дълго време през компютъра(а и ми е по-удобно да не търся свободен контакт), отколкото батерията да не се зарежда "докрай".

Знам, че батерията няма да се разреди до 0 - заради версията на Андроид дори не се виждат точни проценти - ще чакам следващият път(след около 4 дни) да изписка за зареждане.

Всъщност не е лоша идея да пробвам пак мрежовото зарядно - ако не друго, поне да видя дали ще се държи различно с другата батерия и евентуално да ме насочи дали проблема е в зарядното/телефона или в батерията.

Според скромните ми познания по електротехника онова за дължината на кабела в случая(дали ще е 50 или 75 см) не е от забележимо значение.

Сподели другаде