Jump to content

Как ще върви този процесор ?

Препоръчан пост

Здравейте, смених си като цяло целия хардуер на компютъра благодарение на вашите съвети при избора на части, понеже преди нямах достатъчно пари и трябваше да се задоволя със i3 4170, но проблема с него е,че е слаб за нуждите ми, сега съм решил да си взема i5 4690, но не знам дали ще мога да го ползвам нормално заради захранването.

Ето и какъв ми е компютъра до момента:

Процесор: i3 4170

Видео Карта:Amd Readon R9 270

Захранване: Corsair CX430

Рам памет: Kingston HyperX 8gb 1600mhz 

Ще има ли проблем захранването да захрани всичко и разбира се ще върви ли нормално операционната система, говоря за рестартиране, спиране, засичане и други работи ?

Сподели другаде

Ами трябва ми по мощен процесор защото стриймвам игрите, който играя, а сега не ги чувствам гладко игрите като играя и стриймвам, казаха ми,че ми трябват повече ядра за да ми е гладка играта и се спрях на него процесор.

Сподели другаде

За подобни нужди наистина ще има полза от повече ядра. Пак не е сигурно дали Core i5 ще ти осигури достатъчно плавен геймплей и стрийм.

Кажи къде стриймваш, на каква разделителна способност, с колко кадъра и кой софтуер използваш за целта. Може да има някой по-удачен компромисен вариант.

Сподели другаде

Стриймвам във twitch, разделителната способност е 1280x1024, засега го пускам на 30 fps, заради процесора, но искам да го пускам на 60, а програмата която ползвам е obs.

Сподели другаде

Предполагам използваш софтуерна компресия. Ако да, можеш да опиташ да смениш preset-а. Може и да няма желания ефект, но става бързо и не губиш нищо освен малко качесто на видео потока, което може би ще може донякъде да се компенсира с повишаване на битрейта Смяната на preset-a става от Settings -> Settings -> Advanced -> падащо меню x264 CPU Preset. Смени го с едно ниво към по-бърз. Ако не помогне, можеш да го смениш на още по-бърз и т.н.

Ако смяната на preset-ите не даде желания резултат, можеш да опиташ да използваш хардуерния енкодер на видео картата — VCE. Стандартната версия на OBS не поддържа конкретно VCE, но има разклонение на проекта, което има тази поддръжка. Информация има в тази тема. Ако успееш да подкараш хардуерния енкодер, ще смъкнеш товара на процесора значително. По принцип AMD VCE не е толкова бърз и може да не насмогне на висока разделителна способност и доста кадри в секунда, но в случая ти подаваш доста ниска разделителна способност, така че не би трябвало да има проблеми.

Алтернатива е да опиташ да използваш хардуерния енкодер на видео картата в процесора, който със сигурност ще е достатъчно бърз дори и за 1920x1080 при 60 кадъра в секунда, но ще трябва да разрешиш видео картата от BIOS/UEFI, да ѝ инсталираш драйвер и т.н. Т.е. изисква малко повече занимаване.

Повече за използване на хардуерни енкодери за запис (и стрийм) на видео има в тази тема.

Ако настояваш, можеш да си смениш процесора, но ако е само заради стриймването, не мисля, че има смисъл или нужда. Най-малкото опитай алтернативните варианти, които не само няма да ти струват никакви пари, но по всяка вероятност ще ти предоставят по-добра производителност, защото цялата задача по компресиране на видео потока ще се поеме от специализирания хардуерен енкодер, което ще освободи графичния и централния процесори да се концентрират върху самата игра.

Сподели другаде

Добре спасих положението за сега като настроих x264 CPU Preset на ultrafast благодаря, това ми дава време да помисля дали наистина има смисъл от нов процесор.

Сподели другаде