dan40o Публикувано Юли 22, 2015 Report Share Публикувано Юли 22, 2015 Консервант увреждал ДНК и при дози 1000 пъти под нормата И разрешените от ЕС добавки в храните могат да увредят ДНК, установихме го с нов по-чувствителен метод. Това съобщи доц. Георги Милошев, шеф на лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е ръководител на изследването. “От изследваните от нас 12 вида подобрители, оцветители, консерванти, наричани популярно Е-та, само едно не показа никаква генотоксичност. Останалите увреждат клетъчната ДНК дори в 10 до 100 пъти по-малка концентрация от разрешената като безопасна. А едно от тях - натриевият нитрит, който често се използва в производството на колбаси, променя ДНК и при 1000 пъти по-малка от допустимите дози. Много тревожно е, че в ДНК се вграждат и харесваните от децата храни с ярките оцветители за червено, синьо и зелено (еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143). Те се използват в бонбони, сладоледи и харесваните от децата торти със снимки”, каза той. Висок потенциал да увреждат ДНК показали и добавките кофеин и 4-аминоантипирин, използван във фармацевтични продукти. След осем опита резултатът от изследването на нашите генетици да бъде съобщен в различни научни списания, той все пак е публикуван в чуждо издание. Българската агенция за безопасност на храните изпраща материала до европейския орган по безопасност на храните. Но отговорът е, че научната публикация не осигурява нова информация. Безуспешни са опитите да продължим проекта с изследване на още от многобройните - общо 337, разрешени добавки. Както и да проверим ефектите от натрупването им и рисковете за поколението. При оценяването все не ни стигат 1-2 точки, за да ни бъде дадено финансиране от Фонда за научни изследвания, обясни доц. Милошев. Досега и специалисти по хранене не са проявили интерес към изследването. Това, че едно вещество уврежда клетъчната ДНК, означава, че може да предизвика рак, обясни ученият. Той лично е намалил рязко трайните колбаси и оцветени сладкиши. Само едно от 12-те тестуваните от екипа Е-та не показало генотоксичност - натриевият бензоат, който “бабите ни използват за туршии”. Източник: http://www.24chasa.bg/ Списък на оцветители, консерванти в храните тук. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Юли 22, 2015 Report Share Публикувано Юли 22, 2015 Действително, предоставената информация не е нова... просто е пренебрегвана, защото зад нея стоят много пари. Стандартните тестове, които се прилагат при анализ за мутагенност са този на Ames и кометният тест, които не винаги са особено точни и чувствителни, но факт е, че голяма част от E-тата са с доказан мутагенен и канцерогенен ефект. Натриевият нитрит е класика от упражненията по Микробна генетика . Като цяло е добре да се избягват рафтовете с колбаси в магазините и всичко, което се води за месо и не е участвано лично в заколването му по Коледа. Парадоксално е, че се избягва темата със зеленчуците... Там "нитратите" са най-малкият дерт. Неомекващите домати, покълващи отвътре, с ген за антисенс РНК блокираща глюкуронидазата в плода, която води до размекването, но генът е носител най-често на антибиотична резистентност и т.н. Отплеснах се много... Като цяло, малко са нещата в магазина, които реално могат да се купят и консумират без рискове. Всеки - на своя си риск. За Фонд научни изследвания господинът да забрави, защото е прекалено голяма мафия, за да спечели ако не отдели част от парата за там... или ако няма рода... Не му достигали 1-2 точки... Ония отхвърлят повечето кандидати и при разлика 0,2 точки. Явно човекът е доста напреднал в това, което прави или хептем няма хора там, за да има толкова голяма разлика. BTW http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-nikoly-hristov-fond-nauni-izsledvania-19593243 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.