barbuncela Публикувано Юни 6, 2015 Report Share Публикувано Юни 6, 2015 Здравейте хора! Ами това ми е проблема! Оргиналното захранване ме изостави преди 3 или 4 години..не помня точно.И предпочетох да си купя ново вместо да се занимавам да го поправям.Купих си ей това чудо за 35-40 лв. ... нещо такова беше! Това е захранващия блок! http://store.picbg.net/pubpic/CD/22/c43fd2931304cd22.jpgСамо че преди две три седмици,вентилатора така хубаво изщрака и свърши курса по пеене! Купих един за 8 лв. естествено!Някакъв SLEEVE BEARING - 12v 0,15A Раздрънча се на първата седмица...хмм. Ами за 8 лв.какво искаш? Купувам втори RUILIAN SCHENCE 12v 0,11A12лв...Бил супер...не знам какво си... Този добре,ама така фучи,особено нощно време когато всичко е тихо...Чета аз из форумите(правя се на умна естествено!) Намирам това чудо! http://store.picbg.net/pubpic/98/30/a92039fbfbfa9830.jpgЕстествено китайски.Бил много безшумен...абе дрън, дрън! Намирам го в плесиото 16лв!Не ставал за захранване!!!??? Е защо? Бил с три жици,бил за процесор..Абе дай ми го бе! Да...ама и тоя фучи!....Оргиналния (понеже беше на парчета,и бях ядосана че ми трябваше компа)го изхвърлих и изобщо не се сетих да видя модел,напрежение,ток...Мислех си че няма особено значение...и сега така си мисля,ама...почвам да се замислям...дали оборотите на оригиналния не са били по малко?Дали тока има някакво значение за оборотите...Не би трябвало! Защото изобщо не се чуваше... Не,че знам де какви са оборотите на тези!Но това фучене...??? Някакви идеи и съвети? Благодаря! п.п. Да бях си купила ново захранване.Така и така дадох горе долу същите пари! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dan40o Публикувано Юни 6, 2015 Report Share Публикувано Юни 6, 2015 Всички захранвания с 80 мм перки са шумни. Нищо не може да направиш. Затова се купува PSU със 120+мм вентилатор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 6, 2015 Author Report Share Публикувано Юни 6, 2015 Всички захранвания с 80 мм перки са шумни. Нищо не може да направиш. Затова се купува PSU със 120+мм вентилатор. Добре де...Ама тоя на процесора е пак 80x80 и никога не фучи така! Даже и като напъна процесора много! Примерно като мачкам някое видео температурата на процесора отива към 55-56 градуса. Само,че е оригинален към дъното - Foxconn.Предполагам,че при такава температура на процесора,вентилатора би трябвало да стигне максимални обороти!А и оргинала към захранването не фучеше така! А пък с оргиналното захранване изобщо не се чуваше! Жалко ,че не го пазя....Да не би все пак да има по - специални модели? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dan40o Публикувано Юни 6, 2015 Report Share Публикувано Юни 6, 2015 Не фучи така, защото не винаги върти на максимални обороти, а тези захранвания, които са с 80мм перки нямат PWM и винаги си въртят на максимални обороти. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozzy Публикувано Юни 7, 2015 Report Share Публикувано Юни 7, 2015 Всички захранвания с 80 мм перки са шумни. Нищо не може да направиш. Затова се купува PSU със 120+мм вентилатор.Напълно съгласен. Не е страшно, че шуми малко повече. По-важното е да охлажда захранването добре, за да не изгори. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 7, 2015 Report Share Публикувано Юни 7, 2015 Не мисля, че точно охлаждането би било причината да „изгори“. Този захранващ блок изглежда много подозрително. Ако правилно предполагам колко е качествен, мисля, че охлаждането му е от по/най-малките проблеми. Моля, сподели какви компоненти захранва то. Като цяло е трябвало още при покупката преди 2-3-4 години да се вземе нещо качествено и надеждно, а не измислени марки като тази. И последно, сега захранващ блок ли търсим или вентилатор? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 7, 2015 Author Report Share Публикувано Юни 7, 2015 Момчета,или аз не съм обяснила правилно или не сте ме разбрали!Захранването изобщо не се товари нито прегрява.Почва да духа горещ въздух само когато не съм го чистила от прах 5-6 месеца,и всички дупки са набити с прах. По компа освен един видео кепчер няма нищо сложено допълнително.Дънната платка - видео,аудио,мрежова карта-вградени Една допълнителна плочка РАМ от 2гб. В оригинал,беше само 2гб.сега са 4гб.Флопи,харда,и ДВД записвачката.Е,зареждам си таблета и айфона.Вентилатора просто се счупи механично,не от прегряване.Не знам поради какви причини.Една лопатка от перката се беше счупила и от дебаланса така завибрира,че нямаше как да не разбера,че нещо става.Не се сетих да запазя оргиналния вентилатор и да се опитам да му сменя само перката.Проблема ми е,че тези дето купих и сложих страшно фучът и се чуват.През деня как да е,не е много дразнещо.Но през нощта,определено дразни.Работя предимно нощтно време(така предпочитам)и този шум ме подлудява понякога.С неговия си вентилатор,такъв шум нямаше! Абсолютно съм сигурна в това! И за това си мисля,че модела има значение! Търся вентилатор! И даже имам идея да му ръгна някакъв резистор за да му паднат оборотите и да млъкне,ако не става по друг начин.И без това не се товари много за да му е нужно обдухване на максимални обороти! п.п. Даже сега ми дойде една идея.Имам (не помня от къде е)една кутия с 120 мм вентилатор,то от нея нищо не става де,ама вентилатора е здрав...Ако закрепването е еднакво 1 към 1,направо слагам платката в нея и приключвам с проблема.Трябва да видя дали са съвместими! Ако става... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dan40o Публикувано Юни 7, 2015 Report Share Публикувано Юни 7, 2015 Проблема ми е,че тези дето купих и сложих страшно фучът и се чуват.Защото купуваш обикновен вентилатор, а той развива по-високи обороти от този на захранването. И даже имам идея да му ръгна някакъв резистор за да му паднат оборотитеНе прави експерименти, точно в това китайско захранване. Имаш няколко варианта: 1. Търсиш по-специален вентилатор за захранване, който е на по-ниски обороти.2. Свързваш купения вентилатор към 7V от някой молекс. http://prikachi.com/images/942/8157942n.png Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 7, 2015 Author Report Share Публикувано Юни 7, 2015 1. Търсиш по-специален вентилатор за захранване. Ами да!Май го намерих!!! ТозиА и сондата може да я сложиш където си искаш!!! Супер! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dan40o Публикувано Юни 7, 2015 Report Share Публикувано Юни 7, 2015 500-2000 оборота в минутаС тези 2000 оборота пак ще си шуми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юни 7, 2015 Report Share Публикувано Юни 7, 2015 По принцип най-простото е да се измисли някакво простичко управление с 555 таймер за ШИМ или с евтин контролер, който има таймер за генериране на ШИМ например при мерене на температурата запълването да се изменя с +/-5%. С намаляване на напрежението също би трябвало да се получи, така както е показал Stoyannov (друг вариант е делител на напрежение). Друг е въпросът, че има вентилатори, които са по-шумни от другите, така че е възможно и този да е такъв. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 8, 2015 Author Report Share Публикувано Юни 8, 2015 Реших проблема! На 7 V. ми се стори бавен,пък идва лято! Но на 9 V. заспа! Не ми се смяташе делител... Но му плеснах един 7809 и заспа! И най - важното ,че не фучи! Благодаря за съветите и помоща! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юни 8, 2015 Report Share Публикувано Юни 8, 2015 Само нещо допълнително-трябва да се види до колко се нагрява 7809-ката, защото може да се наложи да й се лепне радиаторче. Вече няколко пъти ми се е случвало да горя 7805 защото не съм сметнал мощността. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 8, 2015 Author Report Share Публикувано Юни 8, 2015 Само нещо допълнително-трябва да се види до колко се нагрява 7809-ката, защото може да се наложи да й се лепне радиаторче. Вече няколко пъти ми се е случвало да горя 7805 защото не съм сметнал мощността. О радиаторче си има! Задължително е! Но не вярвам да грее защото по каталог е за 1А, а тока на вентилатора при 12 волта го дават 240 mA. Даже и през лятото с по високата стайна температура...Не вярвам да ми дава проблеми! Е,ако отново не строши лопатка на перката,като първия! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юни 8, 2015 Report Share Публикувано Юни 8, 2015 По груба сметка ще разсейва малко по-малко от 1W, така че определено без радиатор ще грее доста. Но щом има сложен такъв най-вероятно самия регулатор ще надживее няколко вентилатора. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост