Jump to content

Бавно стартиране на програми.

Toli

Препоръчан пост

Лично аз бих препоръчал да се направи едно сканиране с Victoria:

- изтегля се програмата, разархивира се на удобно място и се стартира като администратор;

- клика се бутон Passport, за да се извлече информация за устройствата и в горната дясна част се избира желания твърд диск;

- отива се на подпрозорец Tests и се клика бутон Start.

След като приключи тестът ще е добре да се публикува снимка, за да се видят резултатите.

Сподели другаде

По прочетох тук и там, във един руски форум със същата програма обясняваха за ремап. В разрез на правилата, опитах и аз да ремапна оранжевите квадрати, били те клъстери и каквото и да са. И след няколко ремапа стигнах до 60 такива оранжеви квадратчета.

Но явно и 1 да имаш е достатъчно да се бави диска. Имам ли нужда от нов хард, се питам?

Сподели другаде

Според мен ще е добра идея да се пусне и пълен тест с инструмента на Western Digital, който би следвало да даде може би по-точни резултати и, което е по-важно в случая, да коригира някои проблеми.

За целта първо ще трябва да се направи стартираща флаш памет с DOS версията. Това означава малко занимаване с програми и извършване на сканиране в среда, в която не може да се прави нищо друго. Ако си съгласен и ти се занимава, ето ти инструкции:

- изтегли Rufus;

- изтегли Data LifeGuard Diagnostic;

- свържи флаш памет, на която нямаш нищо ценно (ако трябва, си направи копия на важните данни);

- от първото падащо меню се увери, че е избрана въпросната флаш памет;

- от второто меню избери MBR partition scheme for BIOS or UEFI computers;

- от третото падащо меню избери FAT32;

- от четвърдото падащо меню избери стойността по подразбиране (default);

- в полето за заглавие можеш да въведеш каквото си поискаш;

- от следващите 4 опции, само първата трябва да няма отметка;

- от последното падащо меню избери FreeDOS;

- кликни бутон Start и потвърди с OK.

Това ще създаде стартираща флаш памет с FreeDOS. Разархивирай архива Data LifeGuard Diagnostic някъде и копирай трите файла директно на стартиращата флаш памет.

След това стартирай компютъра от въпросната флаш памет. В командния ред напиши dosdlg и натисни Enter. Увери се, че е избран коректният твърд диск и стартира разширения тест (extended test). Може да отнеме няколко часа.

Сподели другаде

По принцип е възможно забавянето да се дължи на по-бавните сектори по твърдия диск (онези, които Victoria ги обозначава с оранжево), но тогава е интересно защо няма забавяне под Safe Mode.

Елегантно решение на проблема с по-бавните сектори няма. Най-доброто е да се занули (това, което много хора и приложения наричат форматиране на ниско ниво). Това обаче би означавало да се запази всичката ценна информация от въпросния твърд диск на друг, да се занули (като се свърже към друг компютър или под DOS), след което да се преинсталира операционната система. Играчка е и създава неудобства.

Друго, което ми хрумва, е да се използва версия на HDD Regenerator, която стартира от флаш носител. Да се извърши пълно сканиране, след което да се извърши още едно такова. По този начин, ако бъдат засечени закъснения (delays), е възможно да бъдат коригирани на второто сканиране. Това също ще отнеме време и ще създаде неудобства, просто по-малко. За жалост обаче използването HDD Regenerator крие своите рискове и не е приложение, което се използва или препоръчва от хора, които се занимават доста с твърди дискове. Също така, програмата е платена.
Като цяло това е по-скоро заобикаляне на проблема, отколкото решение. Не че зануляването е гарантирано и идеално решение, но категорично за препоръчване пред втория вариант. Казано иначе, ако твърдият диск е започнал да се влошава, единственото истинско решение ще е да бъде сменен, макар да това да не е наложащо към настоящия момент.

Едно предложение, което няма да изисква особени усилия, е да се изтегли Process Explorer, да се стартира, след което да се стартират различни приложения и да се следи дали има някой страничен процес, който да натоварва системата и да бави зареждането на приложения.

Може да се направи и дефрагментиране на системния дял, макар да ме съмнява да има особен ефект. Евентуално ще измести проблемните файлове от бавни сектори на нормални такива. Ако решиш да направиш това, препоръчвам да използваш MyDefrag и да изпълниш System Disk Monthly на системния дял.

Сподели другаде

Публикувано (Редактиран)

Тъй като се определям като Noob :), предпочетох най-елементарния начин чрез MyDefrag. И друг път съм ползвал програмата и съм останал с добри впечатления от нея.

Направих един System Disk Monthly, а докато се въртеше си помислих че е възможно да съм се излъгал под Safe Mode и реших като всичко приключи да стартирам пак под Safe Mode  и да пробвам няколко пъти със интервали от време да пускам разни приложения. Да но като се появи менюто където да избера Safe Mode, реших да стартирам под Safe Mode with Networking. 

Това което забелязах там хич не ми хареса, почти същото нещо като във нормален режим, малко по добре беше но програмите се бавеха. Стартирах след това и под Safe Mode чисто, и започнах да си правя експерименти.

Там нещата седят много по-добре но и там имаше моменти в които хрома не се зарежда веднага след клика или строго константно за едно и също време, стигаше до 10+ секунди. Което на мен ми говори, че явно си има хардуерен проблем.

Това което забелязвам обаче след всичко което ме накара да направя е, че има подобрение във бързодействието на системата като цяло. Дори и във играта която играя, когато ми зарежда битката сега зарежда битка аз чакам останалите играчи да бъдат пуснати, а преди влизах докато се отброяваше каунтдауна.

Днеска под Safe Mode, пуснах пак няколко пъти Victoria, и имаше още по голям напредък. Дори с риск форсирах нещата и сложих отметки при ремапа на 200ms и 50ms, резултата беше следния:

18:13:21 : Starting Reading, LBA=0..1250263727, sequential access w. REMAP, tio 1000ms
18:13:21 : Block start at 4096 = 31 ms
18:13:21 : Block start at 27392 = 47 ms
18:13:43 : Block start at 5107200 = 46 ms
18:13:48 : Block start at 6019840 = 187 ms
18:13:48 : Block start at 6066432 = 63 ms
18:13:49 : Block start at 6281984 = 62 ms
18:13:49 : Block start at 6282240 = 47 ms
18:13:49 : Block start at 6284032 = 47 ms
18:13:49 : Block start at 6284544 = 47 ms
18:14:59 : Warning! Block start at 22078208 = 1014 ms
18:14:59 : Block start at 22078464 = 125 ms
18:14:59 : Block start at 22078720 = 47 ms
18:14:59 : Block start at 22078976 = 109 ms
18:14:59 : Warning! Block start at 22079232 = 203 ms
18:14:59 : Block start at 22079488 = 109 ms
18:15:05 : Warning! Block start at 23229184 = 249 ms
18:16:54 : Block start at 48464128 = 63 ms
18:16:54 : Block start at 48507136 = 62 ms
18:16:55 : Block start at 48651008 = 62 ms
18:16:55 : Block start at 48684288 = 62 ms
18:19:07 : Block start at 78893568 = 47 ms
18:19:29 : Block start at 84128768 = 62 ms
19:16:40 : Block start at 792276480 = 31 ms
19:56:46 : Block start at 1186517248 = 31 ms
19:56:46 : Block start at 1186517504 = 32 ms
20:04:14 : ***** Scan results: Warnings - 25, errors - 0 *****

Т.е. само 3 оранжеви сектора. Рестартирах и пуснах да се зарежда браузъра на Google, за първи път виждах от доста време да се зареди във рамките на 10 сек, а 10 страници бяха опреснени за под 30 сек.
Windows-a ми дава оценка 5,9 на HDD, което е най-ниското спрямо другите компоненти. Колкото и някой да казват на това да не се вярва, мисля че не е за пренебрегване. Като добавим и това което разбрах вчера, че HDD-то е от серията Green на WD, то май не мога и да искам много повече за храд на 5 години.
Почти съм решил да го сменявам, но просто се колебая между два варианта, и тука малко в страни от темата ще поискам мнение и съвет кой да избера. На мен не ми трябва кой знае колко голям хард, а като се вземе и това че този не е много желателно да го ползвам, не смятам да си купувам SSD, тук идва и момента във който разбрах че има SSHD и след преглед на хардове си харесах това:
Другият на който съм се спрял е това:

Като при втория вариант ми остава възможността след време да сложа едно SSD, а при първия... най вероятно не.
Кой да избера и има ли и други които си заслужават да им се обърне внимание?

п.п. Ето и картинка как седят нещата от последния ремап.
http://prikachi.com/images/178/8098178I.jpg
Редактиран от Toli
Сподели другаде

Тъй като се определям като Noob :), предпочетох най-елементарния начин чрез MyDefrag.

Най-елементарният начин за какво?

Това което забелязвам обаче след всичко което ме накара да направя е, че има подобрение във бързодействието на системата като цяло.

Единственото нещо, което те посъветвах да направиш и което би могло да се отрази положително на производителността, е дефрагментацията.

Дори с риск форсирах нещата и сложих отметки при ремапа на 200ms и 50ms, резултата беше следния:

Т.е. само 3 оранжеви сектора. Рестартирах и пуснах да се зарежда браузъра на Google, за първи път виждах от доста време да се зареди във рамките на 10 сек, а 10 страници бяха опреснени за под 30 сек.

Релокирането на сектори е по-добре от нищо, но е заобикаляне на проблема. Не е решение. Възможно е занапред да се появят още/повече бавни сектори. Ако това продължи да се случва и ти ги релокираш, това може да ти изиграе лоша шега, когато се появят истински лоши сектори, но вече си използвал целия запас от резервни сектори за замяна на бавните и няма откъде да се вземат нови. Рабзира се дотогава е редно вече да си подменил твърдия диск, но аз да си кажа думичките.

Windows-a ми дава оценка 5,9 на HDD, което е най-ниското спрямо другите компоненти. Колкото и някой да казват на това да не се вярва, мисля че не е за пренебрегване.

Според мен си е точно за пренебрегване.

Като добавим и това което разбрах вчера, че HDD-то е от серията Green на WD, то май не мога и да искам много повече за храд на 5 години.

В общи линии да, особено ако захранващият блок не е особено качествен.

На мен не ми трябва кой знае колко голям хард, а като се вземе и това че този не е много желателно да го ползвам, не смятам да си купувам SSD, тук идва и момента във който разбрах че има SSHD и след преглед на хардове си харесах това:

http://hdd.userbenchmark.com/Seagate-Desktop-SSHD-1TB/Rating/1784

Другият на който съм се спрял е това:

http://hdd.userbenchmark.com/Seagate-Barracuda-720014-1TB/Rating/1849

Като при втория вариант ми остава възможността след време да сложа едно SSD, а при първия... най вероятно не.

Кой да избера и има ли и други които си заслужават да им се обърне внимание?

Моят съвет е да не се занимаваш изобщо с хибридни дискове.

Най-добрият вариант е да имаш един SSD диск за операционната система, програмите и евентуално нещо друго, което е много важно да старитра/се отваря максимално бързо, и един обикновен твърд диск за съхранение на данни (снимки, филми, музика, игри и т.н.).

Това е категорично най-оптималният вариант към момента. В бъдеще, когато SSD дисковете имат много по-добро съотношение цена/капацитет/(евентуално) издръжливост, тогава вече може би почти няма да се купуват обикновени твърди дискове. Дотогава обаче има доста време.

Прецени си дали ти е по-важно нещата да ти се стартират по-бързо или да имаш повече пространство да си съхраняваш нешица. Моето мнение е, че точно SSD е правилният избор за първа покупка. Ако си купиш първо твърд диск, няма да е задължително, но ще е препоръчително да преинсталираш Windows и да го инсталираш на новия диск, защото се очаква да е не само по-бърз по принцип, но и няма да има бавни сектори. След това, ако си купиш SSD, ще трябва отново да преинсталираш. Ако това не те притеснява, няма проблеми, но ако вземеш първо SSD, ще си спестиш една преинсталация, а и ти вече би трябвало да имаш достатъчно пространство.

Разбира се крайното решение е твое.

Важно е обаче, преди да си купиш SSD, да си сигурен, че дънната ти платка ще е достатъчно съвместима с него. Операционната система също е важно каква е. Категорично най-добрият избор е Windows 8.1. Windows 7 е приемлив вариант, но далеч не толкова добър колкото 8/8.1.

За SSD дискове към момента абсолютно най-оптималният избор е Samsung. За обща нужда за средностатистическия потребител Samsung са почти без конкуренция, защото предлагат отлична производителност и надеждност на отлична цена. Intel също са чудесни, но там цените са по-височки, което е единственият им минус спрямо Samsung. Други производители също имат добри SSD дискове, но са по-конкретни модели, може да не се намират толкова лесно по магазините и/или цените им да са по-неподходящи за обикновения потребител.

За твърди дискове бих препоръчал Toshiba, които предлагат отлично качество за парите си. Blue серията на Western Digital е добра, но не колкото Toshiba, а и често са по-скъпи и от тях няма модели с капацитет на 1TB. Black серията на Western Digital е още по-добра, но там вече говорим за доста пари, което за средностистическия потребител е неоправдано, особено ако ще има SSD диск така или иначе. Seagate е редно да се избягват.

Сподели другаде

Най елементарното от последното което ми беше препоръчал, от моя гледна точка беше със MyDefrag.

Иначе във по предните постове, нали спрях някой неща от Autoryuns. аз не съм ги и пускал обратно.

А захранването ми е Fortron Blue Storm II, смятам че е от добрите, колко добро вече не мога да определя.

И тъй като съм планувал евентуален ъпгрейд на машинката, но по етапен, мисля да те послушам за хардовете и да си взема ето това:

http://www.pazaruvaj.com/tvyrdi-diskove-hdd-c3103/western-digital/1tb-64mb-sata3-wd1003fzex-p205537185/

А на по късен етап, когато реша да подменя останалите компоненти, процесор и дъно, ще взема и едно SSD. А да оставя видеото и увеличаването на рамта за по късен етап.

Сподели другаде