Jump to content

Бавно стартиране на програми.

Toli

Препоръчан пост

Здравейте преди да стигна до там, че да занеса щайгата на сервиз първо бих искал да потърся мнение тук.

Проблема е следния, независимо каква програма стартирам, било то игра или хром браузъра, или каквото и да е, компютърът ми, според мен доста дълго време се бави със нейното стартиране.

Обаче, ако затворя програмата и много скоро пак я пусна, се зарежда адски бързо. Това нещо е от доста време и ако преинсталирам Win-a, който 7-ца, всичко върви бързо. Да обаче, като си накачи всичките неща за да се ъпне и става пак тромав.

Пробвах със вдигане на виртуалната памет, защото беше 4гб, направих я двойна... има някакво подобрение, но минимално.

Конфигурацията е старичка, но все още работи доста добре.

Дъното е: M4A87TD, процесор: Athlon II X3, който по незнайни причини след инсталация на Win8.1 стана Phenom 50B нещо си :), след това се върнах обратно на Win 7.0 защото нямаше драйвери за дъното на 8.1. 

Рам памет:DDR3 2x2Gb 1600MHz Corsair, която я гледах да отговаря на дъното по това което дава производителя.

Захранването е Фортрон 500Вата, Харда обаче ме затруднява мисля че беше Seagate 720Gb.

П.п. Win-a e 64bit Enterprise.

Редактиран от Toli
Сподели другаде

Мисля, че ще направим дебют на Глиф. :)

Дай дневник от Autoruns, списък с инсталираните приложения и информация за състоянието на твърдите дискове.

За целта можеш да използваш Глиф. Просто го стартирай и следвай инструкциите. Прикрепи създадения архив.

И между другото, съм убеден, че са щели да се намерят драйвери за Windows 8/8.1 за всички компоненти. Това, че на сайта на ASUS не фигурира въпросната версия на Windows, не означава, че никъде другаде няма драйвери. Означава, че ASUS просто ги мързи да актуализират списъците с поддържани операционни системи.

Сподели другаде

Ами специално не само заради драйверите се върнах на Win 7, но това беше едната част от причината. :)

Ето и пълен архив от Глиф.

http://dox.bg/files/dw?a=5f22258a44

http://dox.bg/files/dw?a=ad8d752bc9

Сподели другаде

Не разбрах защо си маркирал всички опции, при положение, че ти казах какво ми е нужно.

Като за начало ти препоръчвам да разкараш Ashampoo WinOptimizer. Полза от подобни програми няма, а понякога дори влошават нещата.

Също така бих ти предложил да провериш дали под Safe Mode приложенията ще се стартират също толкова бавно първия път. Вторият път не го броим.

Сподели другаде

Ами маркирах и по логиката, от имане глава не боли.

Иначе, махнах Ашампото, и пуснах под Safe Mode, там нещата бяха доста по добре, направо това не е моя компютър. Под Safe Mode, десен бутон на My Computer и след това Manage, се отваря за 1-2 сек. В нормален режим около 4-5.

Хрома под Safe Mode, се отваря за 3-4сек, в нормален режим около 15-20 сек, а след това опреснява стариците за близо минута :(

CPU-Z под Safe Mode за 2-3 сек, във нормален режим около 15-20.

Сподели другаде

И между другото, съм убеден, че са щели да се намерят драйвери за Windows 8/8.1 за всички компоненти. Това, че на сайта на ASUS не фигурира въпросната версия на Windows, не означава, че никъде другаде няма драйвери. Означава, че ASUS просто ги мързи да актуализират списъците с поддържани операционни системи.

Съгласен!

Според мен трябва да провериш за вируси. Карай според упътването тук, а също може да позваш Hitman Pro и ADWCleaner.

Сподели другаде

Като за начало бих предложил да стартираш отново Autoruns, да отидеш в секция Logon, да махнеш всички отметки и да рестартираш. Ако това оправи положението, значи някое от зареждащите се приложения създава главоболия и ще може да се открие доста лесно.

Сподели другаде

Направих го това което каза със Autoruns, и махнах всички отметки от Logon. Положението е все същото.

Дръпнах и ADWCleaner, който намери няколко дреболии, дадох му да зачисти и рестартирах, абсолютно същото нещо.

Лога от ADWCleaner: http://dox.bg/files/dw?a=595fdf9e5a

А е ли възможно, проблемът да е по скоро хардуерен, т.е. някъде нещо по настройките на BIOS да е бутнато не както трябва, защото нямам много големи спомени но компютъра си е с този проблем от доста отдавна.

Например до скоро си бях оставил autoupdate на Win-a, да работи и той като почнеше да проверява за ъпдейт, направо умираше нищо не можеше да се прави по него, харда седеше на 100% зает. Вече е махната тази екстра и само когато искам аз си го чеквам, отделно не ползвам никакви антивирусни от повече от година, седя само на WinDefender-a.

Сподели другаде

Не би трябвало проблемът да е хардуерен. Ако беше, трябваше да се появи и под Safe Mode.

Можеш да опиташ да спреш Windows Defender временно и да видиш какво ще е положението. По принцип тя не би трябвало да бави толкова, но не пречи да се пробва.

Друго предложение е да деинсталираш текущите SATA и IDE контролери от диспечера на устройства и да рестартираш, за да се засекат и инсталират отново.

Ако това не помогне, може да се опита да се инсталират/актуализират драйверите за въпросните контролери.

Разбира се, ако ти се занимава, можеш да спреш и услугите, които не са на Windows или Microsoft. За целта се махат отметките на обектите в секция Services на Autoruns.

Сподели другаде

Спрях Defender-a, но резултат никакъв.

И понеже съм леко ламер, не посмях да деинсталирам контролерите, но затова пъм смених пората на SATA, извадих кабела и го сложих на друг порт, като пуснах компютъра почнаха някакви инсталации, след това се рестартира и се пусна на ново. Но положението си остана същото.

Направих и това което ми каза, в Services на Autoruns. Но положението не се променя.

Пусках да си търсят драйвери контролерите които ми казваш, но там излиза съобщение че ползвам последните.

В краен случай понеже виждам, че нещата стават по сложни съм склонен да осигуря достъп до компютъра ми ако това е възможно.

Сподели другаде

Отвори диспечера на устройства и кликни два пъти върху категорията за IDE/ATAPI контролерите. Направи снимка на прозореца и я прикрепи/публикувай/качи някъде.
Сподели другаде

Кликни с десния бутон върху единия Standard Dual Channel PCI IDE Controller -> Uninstall. Ако поиска рестарт, откажи. Повтори същото за останалите контролери. Накрая просто рестартирай. Това ще накара операционната система да преинсталира контролерите. Тествай дали ще има подобрение.
Сподели другаде

Направих и това което ми казваш, но резултат няма. Ето във клип как седят нещата, учудващото е че Sony програмата зареди светкавично, това се случва понякога не само със нея, но по принцип се бавят доста.

А сега се сещам, че под 8.1 имах същия проблем.

Във момента съм включил бутончето на дъното за автоклок, но и без него нещата са все същите, т.е. клока на процесора не влияе по никакъв начин за това какво се случва.

Сподели другаде

Здравейте.Не знам до колко мога да бъда полезна,но всичко това описано от автора на темата,ми се случи преди години със старият ми комп.Абсолютно същите неща.Спомням си ,че с един приятел правихме същите врътки,описани в темата,но без резултат.Накрая компа го занесохме на сервиз.Още там на место едно момче го погледна,смени захранващия блок и проблема се оправи!

Да не би и тук да става въпрос за същото? :)

Сподели другаде