Jump to content

Проблем с 2 ОС на един компютър

kenshiro

Препоръчан пост

Здравейте! Проблемът ми е, че се наложи да инсталирам 2-ра ОС - Linux Kubuntu 14.10 на лаптоп, с вече инсталирана такава - windows 7 - 64 bits, но след инсталацията не мога да избирам между 2-те. Със стартирането на лаптопа, директно ми се зарежда кубунтото. Надявах се, че няма да се стигне до подобни изпълнения, но ето резултата. Има ли начин да сучвам между 2-те? Благодаря предварително!

Сподели другаде

Здравейте! Проблемът ми е, че се наложи да инсталирам 2-ра ОС - Linux Kubuntu 14.10 на лаптоп, с вече инсталирана такава - windows 7 - 64 bits, но след инсталацията не мога да избирам между 2-те. Със стартирането на лаптопа, директно ми се зарежда кубунтото. Надявах се, че няма да се стигне до подобни изпълнения, но ето резултата. Има ли начин да сучвам между 2-те? Благодаря предварително!

По време на инсталацията на Kubuntu посочи ли че има и друга ОС???

Сподели другаде

Ами инсталирах я съобразно указнията, че има такава (освен, ако не съм пропуснал нещо). Не съм форматирал дялове. Дaл съм разрешение на директориите от уиндолса да се виждат и в линукса.

Сподели другаде

Първо може да се пробва в конзолата да се напише 

sudo update-grub

и да се провери дали Windows 7 не се е появил в GRUB менюто. Ако не, ще трябва ръчно да се добави.

Сподели другаде

Има ли начин да сучвам между 2-те? Благодаря предварително!

Разбира се че има. Четете ли английски?

https://help.ubuntu.com/community/Grub2

По-точно тази част: https://help.ubuntu.com/community/Grub2/CustomMenus

A sample entry for Windows.

menuentry "Windows 7" {

insmod ntfs

set root='(hd0,1)'

search --no-floppy --fs-uuid --set a3f1ea41fc67a3f1

chainloader +1

}
Сподели другаде

Мерси за отговорите, но аз вече рестнах компа и реших да я кача на виртуалка, защото много се бяха омазали нещата и да, разбирам английски (поне донякъде)  :) Този тема ще е полезна за в бъдеще.

Сподели другаде