abracadabra Публикувано Юли 13, 2014 Report Share Публикувано Юли 13, 2014 Здравейте,...-днес си бъзичкам по уиндоуса и се чудя дали ако маркирам(преди мисля че по подразбиране едната си беше маркирана, ако не се лъжа) една или двете опции(от тези на снимката) ще е по-добре? Вижте снимката: Става въпрос за опциите за компресирането и индексирането. -Също така като си отворя диспечера на задачите, защо ми излизат че се стартират три Google Chrome задачки, като аз съм си отворил един браузър на хром? И тези там всички ли задачи трябва да се стартират? Да спря някоя? Ето и снимка:А тук, добре ли е? Ето:-Още (така и така съм се разписал...), температурите от Айда: Добре ли е, компютъра си работи от около 2часа...-И, последно(въпреки че може и към раздел програми да се отнася), при дефрагментирането добре ли е големите файлове да не се местят и да са в края на диска? И тези настройки на снимката правилни ли са? Ето: Благодаря предварително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dan40o Публикувано Юли 13, 2014 Report Share Публикувано Юли 13, 2014 -Също така като си отворя диспечера на задачите, защо ми излизат че се стартират три Google Chrome задачки, като аз съм си отворил един браузър на хром? И тези там всички ли задачи трябва да се стартират? Да спря някоя?Chrome има няколко процеса: Самият браузър.Табове.Добавка/и.Процес на графичния процесор.При мен процесите са 5. Още (така и така съм се разписал...), температурите от Айда:http://forums.softvisia.com/uploads/post-9788-0-67245900-1405243165_thumb.jpg Добре ли е, компютъра си работи от около 2часа...Марка и модел на процесора? Температурите под товар ли са или в idle? Относно другите въпроси не съм сигурен, затова по-добре изчакай друг колега. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 13, 2014 Report Share Публикувано Юли 13, 2014 ...-днес си бъзичкам по уиндоуса и се чудя дали ако маркирам(преди мисля че по подразбиране едната си беше маркирана, ако не се лъжа) една или двете опции(от тези на снимката) ще е по-добре? Вижте снимката:http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif1q.jpg Става въпрос за опциите за компресирането и индексирането.Зависи какво разбираш под „по-добре“. Ако имаш предвид производителност, то не, маркирането им няма да ускори системата. По-скоро напротив. Индексирането на файлове се извършва с цел по-бързото им намиране, когато използваш функцията за търсене. Ако търсиш рядко, по-добре остави опцията размаркирана. Компресирането използва специалната компресия на NTFS файловата система. Ще спестиш пространство на дяла, но ще загубиш процесорно време, защото работата с такива файлове изисква повече ресурси. Разликата варира от малка до микроскопична, в зависимост от това какъв процесор имаш. Като цяло, ако нямаш недостиг на дисково пространство, няма причина да поставяш отметка на опцията. -Също така като си отворя диспечера на задачите, защо ми излизат че се стартират три Google Chrome задачки, като аз съм си отворил един браузър на хром? И тези там всички ли задачи трябва да се стартират? Да спря някоя? Ето и снимка:http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif111qw11.jpgА тук, добре ли е? Ето:http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif1211.jpgНа този въпрос ти беше отговорено, така че няма да обяснявам повече. Казано накратко: не закачай работата на браузъра. -Още (така и така съм се разписал...), температурите от Айда:http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif1w1.jpg Добре ли е, компютъра си работи от около 2часа...1. Няма особено значение колко време е работила системата, по-важно е колко е била натоварена през това време. 2. Като цяло температурите изглеждат в нормите, но без да знаем точно какви са компонентите, няма как да се каже със сигурност. -И, последно(въпреки че може и към раздел програми да се отнася), при дефрагментирането добре ли е големите файлове да не се местят и да са в края на диска? И тези настройки на снимката правилни ли са? Ето:http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif11qq.jpgНяма глобално универсално правило. Всичко зависи от твоите нужди. Като цяло има някаква логика големите файлове да са след малките или дори в края на диска, защото точно големите файлове рядко са важни и не е толкова нужно да са в бързата част на диска. И все пак има изключения и нещата варират от система до система. В общи линии Defraggler не е особено добър дефрагментатор, така че надали ще има особен ефект така или иначе. Дори може би е по-удачно да използваш вградения дефрагментатор в Windows 7 отколкото Defraggler. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Юли 13, 2014 Author Report Share Публикувано Юли 13, 2014 Благодаря, полезни ми бяха тези отговори. Ще махна дефраглера и ще си ползвам вградения. Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ba4o_kiro Публикувано Юли 13, 2014 Report Share Публикувано Юли 13, 2014 Благодаря, полезни ми бяха тези отговори. Ще махна дефраглера и ще си ползвам вградения. Благодаря.А ето как аз си правя дефрагментирането.Отварям командният прозорец, като Администратор.Вътре поставям следната команда:defrag C: -bАко не тръгне във папка Prefetch поставям този файл:Layout.rarТой си е празен.Нищо няма във него.Важно е името му.Изчаквам да завърши и следва още една команда.defrag C: -v -wВремето до завършване си е доста.Някъде около 46 минути. Но след това съм доволен от работата на компютъра ми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Юли 15, 2014 Author Report Share Публикувано Юли 15, 2014 Пробвам го сега твоя метод, дано не бъркам.Виж на снимките: И,накрая се получи това:.Също пробвах и да дефрагментирам и диск "Д".Бързо стана и за двата. За "Е" по-късно ще го пусна, че е много пълен и явно доста време ще ми трябва. П.П.Ако съм на прав път,-супер. Май вградения дефрагментатор е наистина доста по-добър от CCleaner-a(защо ли го ползвах толкова, само да ми пълни "С").П.П.П.... - Само да попитам, там в командата "defrag C: -b", това " -b"- какво ознчава? А "defrag C: -v -w" за какво се използва? И тези "-v -w" също какво означават. Просто ми е любопотно,...човек е на земята за да се учи... Много бързо ми се скриват черните прозорци . Но, успях да снимам и след командата "defrag C: -v -w".Ето виж: Така ли трябва? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 15, 2014 Report Share Публикувано Юли 15, 2014 А ето как аз си правя дефрагментирането. Отварям командният прозорец, като Администратор. Вътре поставям следната команда: defrag C: -bПараметърът -b се използва за принудително извършване на дефрагментация и оптимизиране на файловете за стартиране на системата. Използва се информацията в Layout.ini и създадените от Prefetcher-а карти на необходимите файлове, за да бъдат разположени те коректно, за да зарежда системата по-бързо. Това е различно от стандартната дефрагментация и не я замества, а я допълва. Също така не е нужно да се извършва от потребителя. Операционната система извършва такава оптимизация периодично, докато системата не се използва за други задачи. Ако не тръгне във папка Prefetch поставям този файл: http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gifLayout.rar Той си е празен.Нищо няма във него.Важно е името му.Ако не започне оптимизацията заради липсващи файлове в папка Prefetch, едно обикновен поставяне на Layout.ini далеч няма да е достатъчно да оправи нещата. Ако самата услуга е спряна, ще трябва да се стартира отново. Ако това не помогне, ще трябва да се проверят записите в системния регистър и т.н. Също пробвах и да дефрагментирам и диск "Д".Ако си пробвал въпросната команда defrag c: -b, то тя работи само на системния дял. Безполезна е на другите. Ако съм на прав път,-супер. Май вградения дефрагментатор е наистина доста по-добър от CCleaner-a(защо ли го ползвах толкова, само да ми пълни "С").CCleaner не е дефрагментатор и не съдържа такъв в себе си. ... - Само да попитам, там в командата "defrag C: -b", това " -b"- какво ознчава?Вече обясних по-нагоре. А "defrag C: -v -w" за какво се използва? И тези "-v -w" също какво означават. Много бързо ми се скриват черните прозорци .Параметърът -v указва на дефрагментатора да показва по-пълна информация и статистики, докато дефрагментира. Параметърът -w указва на дефрагментатора да направи пълна дефрагментация, но е наличен само в Windows Vista. Не съществува в Windows 7 и нагоре, така че е напълно излишен и не бива да се добавя. P.S.: виждам, че си изключил UAC. Ако си го направил само временно, добре. В противен случай обаче силно ти препоръчвам да я включиш обратно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ba4o_kiro Публикувано Юли 15, 2014 Report Share Публикувано Юли 15, 2014 Аз не бих могъл да дам по изчерпателен отговор от Night Raven.По простата причина че аз го прочетох някъде, а сега не мога да намеря источника.Там се описваше че освен дефрагментация се прави със командата и някаква оптимизация.Това което виждам на твоите две снимки:Снимка 1Снимка 2Ти не си изчакал краят.А краят идва, когато най от долу на всички надписи видиш това:http://prikachi.com/images.php?images/464/7471464H.jpgЕстествено със твойто име. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Юли 16, 2014 Author Report Share Публикувано Юли 16, 2014 Здравейте, Благодаря за съветите и отговорите. Но, имам още малко неясноти. Сега по ред ще пиша и на двамата. Night Raven, -казваш "defrag c: -b" работи само на системния дял.Ако я напиша така: "defrag d: -b" ? Ще дефрагментира "д", -нали? -значи тези два параметъра, "-v -w" не са нужни да се пишат като команди( за първия,ако не искаш да четеш по точна информация, а втория не работи при Win7). -аз сбърках като написах CCleaner, вместо Deffragler(ама нали я деинсталирах, и вече я "забравих" ). -изключил съм планираното (по разписание) дефрагментиране. Добре ли е, аз често си го администрирам компютъра. -нали така си отваряте вградения дефрагментатор? Като на снимките? -за User Account Control (UAC), ето снимка на управлението на потребителските акаунти: Сега е така на най-ниското ниво (сложил съм я уж за да ми е по-добре като работя,-но май не е редно), на кое ниво е най-добре според теб да я сложа? Тук, наистина ще ми е нужно твоето мнение. По принцип не качвам и трия програми, така че дай съвет. ba40 kiro, -казваш че не съм изчакал дефрагментирането до края. Мисля че съм го изчакал. И при "defrag c: -b", и при "defrag C: -v -w" , само че както Night Raven обясни, при втората команда е по-пълна информацията заради "-v", а "-w" изобщо не работи на Win7. Първата снимка от C\windows\system32\defrag.exe, е докато чаках, затова няма нищо като информация там. После се появи. И съм я снимал на втората снимка. И втората, и третата от прикачените от мен в горния пост мисля че са показали извършена дефрагментация. Само че ,както стана ясно от третата снимка е по пълна информацията заради "-v". Аз така си го обяснявам. Но, може и да греша. Също, понеже темата е за "оптимизация", значи да споделя аз какво правя слез преинсталация. Спирам възстановяването. Спирам Дифендъра(даже трия папките му).Актуализациите са на: "проверявай но ми позволи да ги изтеглям и инсталирам". Махам игрите, там Уиндоус майл(някакво за пощата), имаше и някаква програма за записване на диск от уиндоуския плейър, и не я трия от "С", увеличавам си виртуалната памет, забравих, но имаше и спиране на едни команди...от тук съм ги чел, -май това е... ако се сетя ще допиша. Знам че има хубава тема тук и съм я чел и чета винаги след преинсталация(че забравям, това е добре, защото рядко преинсталирам ). П.П. Благодаря за отделеното време, високо оценявам форума и хората в него. Най-добрите сте! И, се радвам че вече години съм редовен посетител. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 16, 2014 Report Share Публикувано Юли 16, 2014 -казваш "defrag c: -b" работи само на системния дял.Ако я напиша така: "defrag d: -b" ? Ще дефрагментира "д", -нали?Не, няма. Ето илюстрация: http://i.imgur.com/Hmg7xvQ.png -значи тези два параметъра, "-v -w" не са нужни да се пишат като команди( за първия,ако не искаш да четеш по точна информация, а втория не работи при Win7).Да. -изключил съм планираното (по разписание) дефрагментиране. Добре ли е, аз често си го администрирам компютъра.Изцяло твоя преценка. -нали така си отваряте вградения дефрагментатор? Като на снимките? http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif11.jpghttp://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif22.jpgДа, и? -за User Account Control (UAC), ето снимка на управлението на потребителските акаунти: http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gif333.jpg Сега е така на най-ниското ниво (сложил съм я уж за да ми е по-добре като работя,-но май не е редно), на кое ниво е най-добре според теб да я сложа? Тук, наистина ще ми е нужно твоето мнение. По принцип не качвам и трия програми, така че дай съвет. Премести плъзгача на второто ниво (с удебелените чертички), то е по подразбиране. Повече информация за UAC и защо не бива да се спира има в тази тема. Също, понеже темата е за "оптимизация", значи да споделя аз какво правя слез преинсталация. Спирам възстановяването.Възстановяването на системата не натоварва системата през 99% от времето. Това не е някаква резидентна програма, която да извършва някаква дейност през цялото време. Възстановяването се активира в специфични ситуации, които са: - автоматично от самата операционна система на определени интервали (веднъж дневно за Windows XP и веднъж седмично за Windows 7/8/8.1), но тази точка се извършва, когато системата бездейства (Idle), за да не пречи на работата на потребителя; - автоматично при инсталиране на програма, ако инсталаторът ѝ е съвместим с функцията за възстановяване на системата и/или е настроен да създава точка на възстановяване; - автоматично при инсталиране на драйвер, който не е подписан цифрово от хардуерните лаборатории на Microsoft, т.е. няма WHQL подпис; - автоматично при инсталиране на актуалзаиции; - ръчно, когато потребителят лично задейства създаването на точка на възстановяване. Казано иначе: възстановяването на системата си спи, събужда се за няколко секунди в някоя от гореспоменатите ситуации, свършва си работата за няколко секунди и отново заспива. Спирам Дифендъра(даже трия папките му).Windows Defender може спокойно да се спре, ако има друга инсталирана антивирусна програма (макар че той трябва автоматично да се спира, когато засече такава). Ако обаче няма отделна антивирусна, по-добре го остави. Папките му няма никаква нужда да се трият. Не печелиш нищо, освен няколко мегабайта пространство, а можеш да създадеш нови проблеми по този начин. Не си струва рисковете, ама хич. Актуализациите са на: "проверявай но ми позволи да ги изтеглям и инсталирам". Махам игрите, там Уиндоус майл(някакво за пощата), имаше и някаква програма за записване на диск от уиндоуския плейър, и не я трия от "С", увеличавам си виртуалната памет, забравих, но имаше и спиране на едни команди...от тук съм ги чел, -май това е... ако се сетя ще допиша. Знам че има хубава тема тук и съм я чел и чета винаги след преинсталация(че забравям, това е добре, защото рядко преинсталирам Настройките за актуализациите са по предпочитание на потребителя. Дори може да се спре автоматичната проверка, ако потребителят не забравя да прави ръчна такава поне веднъж месечно. Понеже повечето потребители нямат такива навици, е по-удачно да се остави Windows автоматично да проверява за кръпки. Махам игрите, там Уиндоус майл(някакво за пощата), имаше и някаква програма за записване на диск от уиндоуския плейър, и не я трия от "С",Това реално не ускорява системата по никакъв начин. Просто печелиш някой-друг мегабайт дисково пространство. увеличавам си виртуалната паметПо принцип Windows се справя добре с регулирането на pagefile-а и ще му увеличи размера, ако се наложи. Реално погледнато, по-смислените неща са: - да се зададе фиксиран размер на въпросния файл; - да се премести на друг физически хард диск (не друг дял на същия диск); - да се премести в началото на твърдия диск. Знам че има хубава тема тук и съм я чел и чета винаги след преинсталация(че забравям, това е добре, защото рядко преинсталирам Ако говориш за тази тема, то в нея има точно един реално полезен съвет и това за спирането на ненужните приложения от System Configuration Utility (msconfig). Всичко останали са безполезни. Някои от настройките са чисто козметични. Някои от настройките важат само за Windows 98. Други настройки пък не се отнасят за Windows Vista и нагоре, а работят само под Windows XP, но дори и под нея пак ползата от тях е никаква. Други настройки пък реално влошават производителността. Казано иначе: забрави за съществуването на тази тема. Писана е преди много време и от човек, който не се е занимавал особено много с Windows (защото е Linux потребител), което обяснява защо съветите са общо взето копирани 1:1 от други места, без да е проверено дали работят и дали изобщо има някаква истина в тях. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ba4o_kiro Публикувано Юли 16, 2014 Report Share Публикувано Юли 16, 2014 Не можах да разбера, защо казвате че под Windows 7 не работи командата:http://prntscr.com/438uyp Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 16, 2014 Report Share Публикувано Юли 16, 2014 Windows 7 пренебрегва параметъра. Дали ще го напишеш или не, е без значение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Юли 24, 2014 Author Report Share Публикувано Юли 24, 2014 Благодаря,Прочетох статията за UAC и се убедих в полезността му. Смених настройките, и след като напиша тук ще рестартирам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост