Jump to content

Въпрос относно охлждането на лаптоп

Препоръчан пост

Това го прави само, когато е без батерия и е включен директно в мрежата. Когато е на батерия или е включен в мрежата (с махната батерия) не го прави. Сега ще проверя линка за биоса, който ми пратихте.

Оказа се, че биоса ми е ъпдейтнат и няма нужда да го правя. Колкото до проблема (ако изобщо има такъв) е, че както написах, вентилатора работи с повишени обороти, след изгасянето на монитора и когато го цъкна за да го ползвам отново, веднага ги намяла, без да е включено някакво приложение, което да товари - само, когато е с кабел и с изкарана батерия. Да не бида така е предвидено да работи ?...

Сподели другаде

Да, вече си взех такава. Явно така е направен самия лаптоп. Може би, когато е включен без батерията, така да работи. Благодаря на всички отзовали се. Ако някой има мнение или наблюдения относно въпроса, бих се радвам да сподели. Поздрави!

Сподели другаде

Знам само че когато си си вкъщи и батерията е включена в лаптопа, а си се включил и към ел. мрежа, - е лошо за батерията. Аз лично не я поставям. Не го изнасям компютъра навън често и батерията си е заредена и стои прибрана. Сега, друго което знам(но не го правя), е че било добре да се разрежда и зарежда от време на време(но на колко време не знам) батерията. Но, дали е вярно - не знам.

Сподели другаде

Не е добре, защото като цяло не е добре за клетките да са изложени на високи температури, а не защото лаптопа е включен към мрежата. Задължително във всяка батерия, било то за таблет, телефон, лаптоп или друго устройство с литиево-йонна батерия има ИС, пазеща клетките от презареждане и дълбоко изтощаване. Малко известен факт е, че ако няма такава ИС, литиевите батерии са много опасни и могат да се самозапалят, дори имаше няколко такива случая в потребителска електроника. Също прекъсва ползването на батерията и при прегряване на елементите. Пример за подобна ИС е BQ77PL900 на TI. 

Другото, което може да се приеме за добре, е че self discharge на литиевите батерии е най-малък при не високи температури и 40%-45% останал заряд в батерията. По каталожни данни се дава, че при заредена батерия до 100% и оставена на 25 градуса външна температура, след една година престой зарядът, до който може са се възстанови е 80% от първоначалния, докато при същите външни условия, но батерията първоначално е била заредена до 40% от капацитета й, то тя е запазила 96-97% от оригиналния капацитет.

По принцип някои устройства имат вградена функция в BIOS/UEFI за калибриране на батериите, но е възможно да се калибрират и ръчно, като се зареди батерията докрай, след като е заредена се изключва зарядното, гаси се компютъра и се пуска. Изчаква са до пълното изтощение на батерията и самоизключването на лаптопа, след което се включва зарядното, и се изчаква батерията да се зареди докрай. Включва се компютъра и би трябвало батерията да е калибрирана.

Сподели другаде

До abracadabra - Когато ти е включен лапотопа без да си поставил батерията, наблюдава ли се засилена работа на охлаждането и по-точно след като постои малко?

Сподели другаде

Честно да ти кажа, kenshiro , не обръщам внимание на перките, Да понагрява се,(но пък в Айдата показва нормални температури,-сега не пиша от лаптопа и затова не давам снимка). От време на време се позасилва перката, после намали,...  Не ми е направило впечатление да става нещо нередно. Настроен е на максимум Пърформанс :look: , не е на икономичен режим (все пак рядко ползвам батерията).  Ползвам си го така(е, имам подложка с три перки, но доколко е ефективна.... -не знам).

Към as9993q - Благодаря за отговора. Доколкото разбрах, ако съм си вкъщи и не ми пречи кабела, -по-добре е да съм на зарядното. Батерията явно не е нужно всеки месец(не го и правя) да я презареждам и калибрирам(за калибрирането не знаех че става так, -благодаря).

Сподели другаде