NeoNWolfBG Публикувано Май 13, 2014 Report Share Публикувано Май 13, 2014 Здравейте! Скоро ще си купя ново PC, но един въпрос ме мъчи, а именно процесор с кой от двата сокета - FM2 или AM3+ (това са сокети на AMD процесори). Процесорите с сокет FM2 често съдържат интегрирана видео карта, докато тези на AM3+ не. Въпросите ми са два: 1. AM3+ по-нов сокет ли е от FM2 (и съответно по добър и по бърз като цяло, или е обратното).2. Компютърът ще се използва за игри, сърфиране в интернет и филми. Та понеже ще се ползва главно за игри ще е необходима сносна видеокарта, но понеже бюджета ми е ограничен не мога да си позволя повече от 270 лева за процесор и 230 за видеокарта.Та да си доидем на въпроса - дали да си купя процесор FM2 с интегрирана видеокарта и да закупя не чак толкова мощна видеокарта (тук има един подвъпрос: Дали ако се вземе процесор с горе-долу добра интегрирана видеокарта и не чак толкова добра отделна, ще стане със същия ефект като с процесор без видеокарта и доста мощна отделна) или процесор без видео ядро с по-скъпичка отделна видеокарта.Ето пример за двата варианта: FM2 - процесор, видеокартаAM3+ - процесор, видеокарта Послепис: Няма да ми трябва чак толкова добра видео карта като например тази, защото монитора ми е с максимална разделителна способност 1280-1024. И моля на ми предлагаите конфигурации с Intel процесор, решил съм че ще е AMD. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 13, 2014 Report Share Публикувано Май 13, 2014 Това не го ли обсъдихме вече. Не беше ли достигнат консенсус за компонентите, които щеше да си купиш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
NeoNWolfBG Публикувано Май 14, 2014 Author Report Share Публикувано Май 14, 2014 Така е, но се получи забавяне и в крайна сметка все още не съм ги закупил. Но и поради забавянето доиде и рожденния ми ден, на които получих малко пари от роднини и приятели и мога да отделя със 120 лева повече. Другото което е, че въпреки че тогава бях решил какви части да взема, продължих да разглеждам в сайтовете за да съм по-наясно с някой неща. А и още когато написах първата тема въпросът ми беше подобен на сегащния, но ми беше отговорено с не точно това което исках да знам и затова сега се породи този въпрос. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 15, 2014 Report Share Публикувано Май 15, 2014 1. AM3+ по-нов сокет ли е от FM2 (и съответно по добър и по бърз като цяло, или е обратното).Не, не е. FM2 е по-новия цокъл. Към момента AM3+ предлага по-добрата производителност като цяло, макар разликите да не са чак толкова големи. Процесорите за AM3+ обаче нямат вградени видео чипове, така че ще трябва задължително да се вземе отделна видео карта. Също така, бъдещето на AM3+ е по-несигурно от това на FM2, който цокъл е с по-добра перспектива. Та да си доидем на въпроса - дали да си купя процесор FM2 с интегрирана видеокарта и да закупя не чак толкова мощна видеокарта (тук има един подвъпрос: Дали ако се вземе процесор с горе-долу добра интегрирана видеокарта и не чак толкова добра отделна, ще стане със същия ефект като с процесор без видеокарта и доста мощна отделна) или процесор без видео ядро с по-скъпичка отделна видеокарта.Естествено, че вариантът процесор без видео чип и по-скъпа отделна видео карта е по-добър. Отделен е въпросът дали за тази разделителна способност ще има особена разлика. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
NeoNWolfBG Публикувано Май 15, 2014 Author Report Share Публикувано Май 15, 2014 Благодаря. В предишната тема ми беше казал, че като цяло i3 е по добрият процесор, но ако компютърът ще се ползва само за игри няма особенна разлика. Ами ако компютърът се използва и за обичайното гледане на филми и сърфиране в интернет, тогава кое би препоръчал. Честно казано тагава не дооточних. Компютърът ще се ползва за всичко, просто тогава наблягнах на игрите защото просто искам да не ми лагват, което за сегащното PC не е нещо ново ... а филмите и интернета няма голямо значение, и двата процесора ще се сшравят мисля, но трябва се пак да бъде добър процесор в смисъл да не се скапе още на 2-рата или 3-тата година. Да се ползва поне 5, 6 години. Така де, все пак се реших да изрежа възможно повече от останалите компоненти за да остане повече за видеокартата (а и евентуално и за процесора), защото може в бъдеще за си взема нов монитор. Този например ми харесва. Дънна платка - http://www.emag.bg/d-nna-platka-asrock-socket-am3-980de3-u3s3/pd/D92BJBBBM/ - 84 леваПроцесор - http://www.emag.bg/procesor-amd-fx-x6-6350-3900mhz-14mb-socket-am3-box-fd6350frhkbox/pd/ECJRNBBBM/ - 228 леваОперативна памет - http://pcplus.bg/Corsair-DDR3-1600MHz-4GB-CMV4GX3M1A1600C11 - 74 леваТвърд диск - http://www.emag.bg/hard-disk-wd-sin-1tb-64mb-7200-ob-min-sata-3-wd10ezex/pd/E8G7KBBBM/ - 98 леваЗахранване - http://www.emag.bg/zahranvasch-blok-corsair-550w-atx2-3-cp-9020050/pd/EQNMNBBBM/ - 83 леваВидеокарта - http://www.emag.bg/video-karta-asus-nvidia-geforce-gtx-760-oc-directcu-ii-2048mb-gddr5-256bit-hdmi-2x-dvi-display-port-gtx760-dc2oc-2gd5/pd/DN94XBBBM/ - 425 леваОбщо - 992 леваНай-вероятно след време ще се закупи още една плочка RAM. Колкото до кутията не съм го решил. Предполагам, че ще намеря някаква за 30 лева и това ще е ... Но ако все пак това не е окончателно, защото нали все пак компютърът ще се ползва за всичко, нямам представа може Intel да е по добрия варият, незнам, надявам се да кажеш дали знаеш кое е по-доброто, като се има в предвид че ще се изпозва за игри,интернет, филми видеообработка и др. Ако пък се окаже, че Intel е по-доброто предполагам, че ще сменя само дъното и процесора, другото не мисля яе има смисъл да го сменям просто. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 16, 2014 Report Share Публикувано Май 16, 2014 Ами ако компютърът се използва и за обичайното гледане на филми и сърфиране в интернет, тогава кое би препоръчал.За общо сърфиране, музика и филми няма никакво значение. Всеки съвременен настолен процесор може да се справи с тези задачи. но трябва се пак да бъде добър процесор в смисъл да не се скапе още на 2-рата или 3-тата година. Да се ползва поне 5, 6 години.Процесорът е най-издръжливия компонент в една система и може да работи десетилетия без никакви проблеми. Така че не става въпрос за дълголетие, а доколко даден процесор ще пасне на нуждите и бюджета ти. Колкото до кутията не съм го решил. Предполагам, че ще намеря някаква за 30 лева и това ще е ...Силно ти препоръчвам да не режещ бюджета на кутията толкова. Кутиите не са чак толкова маловажни, колкото може да ти се струва на пръв поглед. Но ако все пак това не е окончателно, защото нали все пак компютърът ще се ползва за всичко, нямам представа може Intel да е по добрия варият, незнам, надявам се да кажеш дали знаеш кое е по-доброто, като се има в предвид че ще се изпозва за игри,интернет, филми видеообработка и др. Ако пък се окаже, че Intel е по-доброто предполагам, че ще сменя само дъното и процесора, другото не мисля яе има смисъл да го сменям просто.По принцип процесорите на Intel предлагат значително по-добра производителност за индивидуално ядро, така че всеки софтуер, който използва само едно такова, ще работи по-бързо на Core процесор. AMD предлагат повече ядра за парите си и ако софтуерът може да използва много ядра пълноценно, тогава може да се окаже, че ще работи по-бързо на FX процесор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост