Jump to content

Търся мнения за тонколони

Препоръчан пост

В момента имам Creative SBS 580(всъщност ги ползвам като 2+1, защото стаята е малка и няма как да разположа подходящо и петте сателита). Тези дни си пуснах телевизия на монитора - картината идва от приемника през hdmi кабел, но със звука е по-сложно. Приемника е ADB 2840C и за звука има SPDIF(интересно ми е на практика кой и как точно го използва) и два чинча. От двата чинча взимам звука и го вкарвам в Line In буксата на компютъра. Това решение не е много елегантно http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif, защото за да имам звук като гледам ТВ, трябва и компютъра да работи. Отначало мислех да търся някакъв вид сплитер - например този, но хората, които питах ми казаха, че по-скоро няма да стане. Тъй като мисля в скоро време да сменям дъно(и процесор), което се предполага да има по-добър аудиочип, съм склонен да сменя тонколоните. Проблемът е, че не ми се дават повече от 160-180 лв., а искам и да са достатъчно по-добри от сегашните ми. Та какво ви е мнението за тези - заслужават ли си парите? Виждам, че имат два входа - за компютър и за DVD/аудиоуредба. Освен това в спецификациите пише Sound Pressure Level (SPL Max) 93 dBC, а за дъното, което мисля да взема пише 115dB SNR - това едно и също ли е?

Сподели другаде

Оптичният цифров изход (S/PDIF) би бил доста полезен, ако разполагаше със самостоятелен ресийвър или мултимедийни колони с цифров вход и декодер. За жалост това означава и доста по-високи цени.

В случая, при използването на чинчовете, получаваш само стерео звук. Казвам го за всеки случай, да не храниш някакви илюзии, че ще получиш многоканален звук.

За жалост обаче в този ценови диапазон няма колони, които да са значително по-добри от твоите, защото самите те са със сходна цена. За 10-30 лева отгоре няма как да получиш осезаемо по-добър звук. Не съм чувал нито SBS 580, нито Z506, така че не мога да изкажа лично и конкретно мнение. На базата на познатите ми модели от въпросните производители мога да предположа, че Z506 ще свирят по-добре от SBS 580. Колко по-добре, е вече съвсем отделен въпрос. От едната страна е Logitech, който го намирам за адски посредствен производител на колони и който няма почти никакви наистина качествени модели. От другата страна е Creative, който по принцип има по-добри аудио продукти, но в последно време и те взеха да не си дават особено зор, а и SBS серията им е най-бюджетната. Като цяло не мисля, че разликата ще е достатъчно осезаема, за да оправдае покупката на нов комплект колони. Докато не се чуят и сравнят един до друг двата комплекта, няма как да се каже с точност.

Тъй като ти ползваш колоните в стерео режим, бих ти предложил да се замислиш за покупка на 2.1 или дори 2.0 колони. В твоя бюджет може да няма особено добри 5.1 комплекти, но при 2.1 комплектите положението е друго. Не че ще са перфектни, но определно ще се усети разлика в звука. 2.0 колоните са т.нар. студийни колони. Те са доста-удачен избор за музика, защото обикновено предлагат по-чист и качествен звук. Проблемът им са ниските честоти. Те не могат да слязат толкова ниско, колкото един събуфър би могъл, което ги спъва много в игри и филми, където е хубаво да има повечко ниски честоти за ефектите. Не че за тези пари ще получиш особено добър събуфър, но все пак...

Казано иначе, трябва да прецениш кое ти е по-важно: многоканалният звук или качественият звук.

Ако решиш да се насочиш към студийни (2.0), можеш да погледнеш Solo серията на Microlab, Studio и R моделите на Edifier, както и Studiophile AV на M-Audio.

Ако решиш да се насочиш към 2.1, ти предлагам да погледнеш моделите на Microlab и по-конкретно FineCone (FC) серията им.

Ако решиш да останеш с 5.1, пак можеш да погледнеш Microlab и Edifier, които са най-кадърните марки в бранша в момента. Пак да кажа, че за тези пари дори и тези два производителя не могат да те спасят, но би трябвало да предложат мааааалко по-добро качество. Също така и Speedlink имат прилични колонки. Особено Gravity моделите им са доста впечатляващи за парите си според мен.

Sound Pressure Level и Signal-to-Noise Ratio са две различни неща. Първото обозначава налягането на звуковата вълна, създадена от говорителя. Общо взето колко силен е говорителят. Второто обозначава съотношението на сигнала спрямо шума, т.е. колко от изходящия звук ще е чист сигнал (това, което искаш да чуеш) и колко ще е шум.

Що се отнася да звуковата карта... Тя не оправдава смяната на колоните. Т.е. можеш да ги смениш, но не очаквай да чуеш разлика. Може би ако в момента имаш наистина калпавичък звуков чип И решиш да вземеш по-кадърни 2.1 колонки, тогава може и да се чуе някаква малка разлика. Ако обаче останеш на 5.1 и/или текущият ти звуков чип не е чак толкова лош, тогава разлика няма да усетиш. 

Сподели другаде

На сегашното ми дъно аудиочипа е ALC 892(109 dB SNR), а на това, което мисля да взема е ALC 1150(115 dB SNR) - явно разликата е незначителна поне "на хартия". Иначе от спецификациите(които се обявяват все пак) кое друго е важно, за да се направи сравнение?

Сподели другаде

ALC892 е много добър чип/кодек (като за вграден в дънна платка). Не съм чувал ALC1150, но оригиналното му име беше ALC900. Явно маркетинговият отдел на Realtek е решил да го преименува.

Общо взето разликата между двата чипа е в полза на ALC1150, но наистина е повече на хартия, отколкото на практика. Не се занимавай със сравнения, защото няма смисъл. И двете аудио решения са предостатъчни да захранят дори по-скъпички колонки с приличен звук. Т.е. в твоя случай слабото звено са категорично колоните. 

Сподели другаде

Всъщност си мисля че може би аудиочипът дори е по-добър, отколкото ми трябва, защото повечето ми музика е в mp3 формат, а във филмите/клиповете едва наскоро забелязвам, че звука е в ААС формат. При мен случаят е малко по-сложен, защото първо се появи намерението да сменя дъното, тъй като вероятно ще ми трябва още дисково пространство, а ми свършиха SATA портовете(имам 5 харддиска - 1ТВ, 1,5ТВ, 2х2 ТВ и 4 ТВ + записвачка). Реших, че е по-добре да взема ново дъно с процесор(като продам сегашните), отколкото да дам 50-тина лв. за PCIe SATA контролер. Съответно половината мотивация да търся нови колони беше заради чипа на новото дъно - което разбрах, че не е толкова съществено. Другата причина е, че в момента като гледам ТВ(на монитора), звука трябва да минава през компютъра - тонколоните нямат допълнителен вход. Можеш ли да кажеш дали стерео-сплитера от първия ми коментар може да пропуска сигнала във всички посоки? Идеята ми е жака на сплитера да включа в зелената букса на компютъра, в едната букса на сплитера да включа зеления жак от тонколоните, а в другата букса - кабела за звук от ТВ приемника. Тоест ще минава ли сигнала между двете букси на сплитера дори когато компютъра е изключен?

Сподели другаде

По принцип би трябвало да работи, но следният вариант ми се струва малко по-добър: следните кабели: този и този.

Вторият кабел го свързваш към зеления жак на компютъра и към единият жак на разклоняващия кабел. Към другия жак свързваш идващия кабел от приемника. И, разбира се, кабелът от колоните го свързваш към обединяващия жак на разклоняващия кабел. Просто имам повече вяра на кабели, отколкото на преходници.

Колко удачно е това като цяло, е отделен въпрос, защото може да има смущения.

Сподели другаде