Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте колеги!

Взех си тази платка post-5500-0-53706700-1396537238_thumb.jpg http://www.ebay.com/itm/121206295313?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 боднах я на дъното и тръгна. Бях включил на нея един външен хард диск 2 ТВ (с външно захранване). Всичко си работи добре до момента в който реших да преместя и другия външен хард диск (500 GB без външно захранване) на нея. Само светва лампата на диска, но самия диск не се завърта. Уиндоуса го разпознава като устройсрво, но не го отваря и изписва, че ако искам по-висока скорост да го свържа към порт 2.0. Пробвах с флашки 8 и 32 GB, фотоапарат, камера с хард диск, разпознава ги без проблем откъдето съдя, че явно не му стига тока да завърти диска като е без собствено захранване. Възможно ли е да е така и възможно ли е  да пусна 5 волта направо от захранването до този петия USB порт (дето се пада вътре в кутията) чрез някакъв преходник от мъжко USB към молекса на захранването?

Сподели другаде

Сигурно няма да помогна кой знае колко, но...Малкия диск самостоятелно ли го включваш(отделно от другия)? И той по принцип се захранва през USB ли? Не знам дали това ще е причината, или нещо друго, но щом другата периферия работи - остава нея да прехвърлиш там, а онзи диск да го закачаш на конектори от самото дъно.

Сподели другаде

Малкия диск самостоятелно ли го включваш(отделно от другия)? И той по принцип се захранва през USB ли?

Да пробвал съм само него и в комбинация с другите устройства резултата е същия.

остава нея да прехвърлиш там, а онзи диск да го закачаш на конектори от самото дъно.

Да това май е единствения вариянт, но исках да я ползвам пъноценно. А и какъв може да е проблема на платката, че да не подкарва диска?

Сподели другаде

Че на тоя диск електроцентрала ли му трябва за да тръгне. 75W ми се струват предостатъчни. А и съм го пробвал само него, без нищо друго да е включено, и пак не ще.

Сподели другаде

На кутията на твърдия диск би трябвало да пише каква му е консумацията; ако знаеш точния модел, можеш да провериш и в сайта на производителя дали има публикувани спецификации на устройството.

Повечето твърди дискове изискват ~100W мощност, за да работят нормално.

Сподели другаде

Извинявай, но сигурен ли си в това, което си написал? Да не си сложил една нула повече? В моя компютър има 5 харда, и то големи(от 1 до 4 ТВ), а захранването ми е 500 вата. :) Ще излезе, че процесора, РАМ и другите дреболии работят без ток.

Сподели другаде

Значи на единия диск нищо не пише, но на другия пише 5V 1A, което ще рече 5W. То кога 5W не може да изкара дъното как тогава вървят видеокарти и т.н.

Сподели другаде

Да, определено съм сгрешил, извинявам се.

Съдейки по спецификациите, възможно е наистина USB платката да не може да осигури необходимото захранване за работата на диска.

jelio_jelev, ако ще извеждаш допълнително захранване, направи го от буксите на захранването на компютъра, а не от USB куплунзите на дъното.

Сподели другаде

Да де. И аз това имах предвид. Да подам 5V от буксата на захранването (тази която си показал) в порт номер 5 (на снимката) post-5500-0-64134000-1396986722_thumb.jpg

и така като включа нещо в останалите 4 порта то да тръгне нормално.

Може ли да стане някой сакатлък от това?

Сподели другаде

Аз не бих си правил подобни експерименти... може да повредиш и платката и дъното.

Този твърд диск ралоти ли нормално при другите USB портове на компютъра (имам предвид да го свържеш директно към дъното)?

Сподели другаде