Jump to content

Препоръчан пост

Как да разбера колко битов ми е процесора?

в cmd-то на PROCESSOR_ARCHITECTURE ми пише х86, но четях, че 3 ядрените процесори обикновено са х64.

в програмата  CPU z ми показва под иконката cache 64

http://cdn.cpu-world.com/Images/uploaded/0000/43/L_00004312.jpg

процесора ми: amd athlon II x3 450/box

Сподели другаде

1)какъв уйндоус би било най-добре да си сложа в такъв случай-64х или 86(32)х?

2)ако на дадения процессор си сложа уйндоус 86х, ще поддържа ли компютъра ми повече от 4 gb RAM?

Сподели другаде

1)какъв уйндоус би било най-добре да си сложа в такъв случай-64х или 86(32)х?

2)ако на дадения процессор си сложа уйндоус 86х, ще поддържа ли компютъра ми повече от 4 gb RAM?

1. Ако разполагаш с 2 гигабайта или повече памет, по-добре да си инсталираш 64-битова версия на Windows. Ако имаш по-малко от 2 гигабайта, ще е по-удачно да инсталираш 32-битова.

2. Не. Процесорът не влияе по никакъв начин на количеството памет, което операционната система „вижда“.

Сподели другаде

И значи с 86 битов уйндоус мога да имам не повече от 4 гб рам памет?

Може ли това с помоща на някоя програма да се избегне(на 86 битов уйндоус да си сложа повече от 4 гб рам)? До колкото знам не всички програми работят на 64 битов уйндоус.

Сподели другаде

И значи с 86 битов уйндоус мога да имам не повече от 4 гб рам памет?

Няма 86-битова версия на Windows. Има 32-битова версия (която се обозначава с x86) и 64-битова версия (която се обозначава с x64).

Ти можеш да си добавиш/инсталираш колкото си памет искаш: 4, 6, 8, 12, 16 на дънната платка, просто 32-битовата версия на Windows ще може да работи с максимум 3 и нещо (по-малко от 4) гигабайта. Точно какво количество памет ще е достъпно зависи от възможностите на дънната платка, настройките ѝ в BIOS/UEFI и останалият използван хардуер.

Може ли това с помоща на някоя програма да се избегне(на 86 битов уйндоус да си сложа повече от 4 гб рам)?

Не, няма как програма да ти помогне, защото това ограничение се дължи на самата архитектура на всички 32-битови операционни системи (не само на Windows).

До колкото знам не всички програми работят на 64 битов уйндоус.

Да, има такива програми, които не функционират коректно под 64-битови версии на Windows, но това са обикновено:

- доста специфични програми, които използват драйвери, но нямат такива за 64-битова версия на Windows, защото това изисква цифров подпис;

- много стари програми, които са писани може би за Windows 98 или Windows 2000;

- много некадърно написани програми.

Общо взето няма програма, която средностатистическият потребител да използва и тя да не функционира нормално под 64-битови версии на Windows.

Сподели другаде