Jump to content

Индикатора на клавиатурата свети и след изключване на компютъра

Препоръчан пост

Става въпрос за NumLock - по подразбиране го настройвам да се активира с включване на компютъра, но след изключване би трябвало да угасва индикатора. Отначало мислех, че е от Win7 или че нещо е станало с дъното(преди - когато го ползвах за основен компютър - не правеше така). Странното е, че смених дъното, сменях ОС и пак е така. Възможно ли е да е от захранването?

Едното дъно е Asrock Alive NF7G, другото - Asus M3N-HT, а захранването - Fortron Hexa 400.

Сподели другаде

Това със снимката ще е малко по-сложно - в момента на онзи компютър съм с Mint 15. Ако програмката не тръгне чрез Wine, ще трябва да търся алтернатива за линукс(може и да има системен инструмент, но не съм наясно). Кондензаторите на захранването ли имаш предвид?

Сподели другаде

Кондензаторите на захранването ли имаш предвид?

Да.

Ако програмката не тръгне чрез Wine, ще трябва да търся алтернатива за линукс

Можеш да заредиш LiveCD с windows. Също така може да погледнеш и в BIOS. 

Сподели другаде

В БИОС да гледам за напреженията ли?

Да.

Може ли малко по-подробно - как става LiveCD с Windows?

Диск имаш ли? Ако нямаш, погледни тук има статия как се прави LiveCD.

Сподели другаде

БИОС показва:

Vcore 1.24 V

3.3 - 3.39 V

5 - 4.78 V

12 - 12.41 V

Това е засега. Захранването евентуално ще го огледам през почивните дни. Ако е от него, значи работата е сериозна, а ако не е - просто ще изключвам от ключа на захранването. Става въпрос за резервен компютър, който пускам по веднъж-дваж седмично.

Сподели другаде

БИОС показва:

Vcore 1.24 V

3.3 - 3.39 V

5 - 4.78 V

12 - 12.41 V

Това е засега. Захранването евентуално ще го огледам през почивните дни. Ако е от него, значи работата е сериозна, а ако не е - просто ще изключвам от ключа на захранването. Става въпрос за резервен компютър, който пускам по веднъж-дваж седмично.

Напрежения се измерват с мултицет (мултиметър). Всякакви софтуерни отчитания на базата на датчици (било то в BIOS/UEFI или под Windows) са ненадеждни.
Сподели другаде

Не се чувствам достатъчно сигурен, за да измервам с мултиметъра при работеща машина и не знам къде точно да измервам - на някой свободен "молекс" ли?

Иначе не видях някакъв проблем с кондензаторите...

post-9526-0-71457000-1394822696_thumb.jpg

post-9526-0-34870000-1394822715_thumb.jpg

post-9526-0-75753600-1394822728_thumb.jpg

Сподели другаде

Аз не видях подути кондензатори. Ще е добре да премериш при включен и изключен компютър 5V. В някой свободен молекс пъхаш червената сонда на червения кабел и черната сонда на маса. Ето:

http://img3.uploadhouse.com/fileuploads/15380/153806335c57828607f1648a7f9450f373d2f4bd.png

П.С. На дъното до PS/2 порта има джъмпер. При изключен от контакта компютър премести джъмпера на пин 2 и 3 и виж дали има някаква промяна.

Сподели другаде

Апарата ми е "китайски"(от по-евтините) - дали ще даде по-добра точност, отколкото БИОС? Когато на племенника ми му омръзне да играе и се добера до компютъра, ще видя какво мога да направя. :)

Сподели другаде

При мен на новия компютър изключително рядко ми се е случвало да не загасне флашката. Обикновено го свързвам със софтуерен проблем при гасенето на Уиндоус. :)

Но ти ако имаш желание може да експериментираш, за да си сигурен дали е от софтуера.

Сподели другаде

Не се чувствам достатъчно сигурен, за да измервам с мултиметъра при работеща машина и не знам къде точно да измервам - на някой свободен "молекс" ли?

Обяснено е и в тази тема (към края).

Апарата ми е "китайски"(от по-евтините) - дали ще даде по-добра точност, отколкото БИОС?

Естествено. Изправен (да не е с изтощена батерия) мултицет е винаги по-надежден от софтуерното отчитане. Няма значение колко евтин/скъп е бил. По принцип по-качествените мултицети са препоръчителни за по-специфични задачи, но в случая става въпрос за елементарно измерване, така че дори и най-евтините са достатъчни.
Сподели другаде

Колегата Стоянов предложи да превключа един джъмпер за захранването на PS/2 USB портовете. Странното е, че на Асус-дъното не го намирам това нещо - нито на дъното, нито в инструкцията пише нещо. На другото дъно, което уж е по-слабо и мислех да се отърва от него, този джъмпер го има.

И да попитам още нещо за Асус-дъното. Снощи моят племенник игра няколко часа на SuperTuxcart(Linux Mint 15) и преди да спра компютъра, видях че температурата на видеочипа е 79 градуса. Това нормално ли е, като се има предвид, че кутията - CM Elite 360 - няма добро охлаждане?

Сподели другаде