Jump to content

Имам проблем с харддиск, контролер(дъно) или драйвър?

Препоръчан пост

Здравейте.

Напоследък имам куп грешки в Event Viewer. Изглеждат най-разнообразни - 2004, 6008, 1014, 36, 7022, 7011, 57, 10001, 7011, 9, но най-вече ме притеснява 11 - The driver detected a controller error on \Device\Ide\IdePort5. Последната грешка е започнала от 24 януари(малко след като инсталирах Win 7 64 bit), но тогава имаше друг проблем(препълване на паметта), а в последните няколко дни започва да ми изчезва съответният харддиск и след рестарт се появява отново. Потърсих малко в интернет и както може да се предположи - едни виждат проблема в кабела, други разменят портове и уж проблема се решава, но след някое време се появява отново. Някои инсталират/ъпдейтват драйвъра на Интел, но моят чипсет е АМД 880 и доколкото виждам последният драйвър е от 2010 г.

Аз наистина не разбирам какво точно става, но бих предположил, че е харддиска. Преди малко, когато същият пак изчезна рестартирах и заредих линукс от DVD и се оказа, че не може да "монтира" въпросният харддиск. После рестартирах и заредих пак 7-цата - в момента съм пуснал подробна проверка с инструмента на WD - Data LifeGuard Diagnostics.

Сподели другаде

DMA режима от БИОС ли да го сменя?

Кабелите са САТА и всички портове са заети - като приключи проверката(след около 2,5 часа) може да пробвам да разменя кабелите. И двата кабела ли да разменя, или само за данните? Все пак доколко е вероятно ако външно на кабела му няма нищо, в него да е проблема?

Снимка със S.M.A.R.T. информацията ли имаш предвид? Ще кача като свърши проверката.

П.П. Честит празник!

П.П.П. Имам три компютъра(два настолни и лаптоп) и напоследъс и с трите имам проблеми. По принцип не съм суеверен, но понякога ми минават едни "еретични" мисли през ума. :)

Сподели другаде

DMA се сменя от Device Manager, но мен лично силно ме съмнява да е от това.

Захранващите кабели не са важни. Важни са SATA кабелите. Има немалка вероятност да е от кабела. Кабелите външно изглеждат наред в 99% от случаите. Възможно е самият конектор да не прави добър контакт. По прицнип най-сигурният вариант е да пробваш с чисто нов кабел, но ако с даден твърд диск нямаш проблеми, можеш да използваш неговия кабел.

Сподели другаде

Теста каза, че диска е ОК.

post-9526-0-46262600-1393860475_thumb.jpg

Има ли нещо особено в тези стойности?

За DMA режима нещо не мога да се ориентирам как точно става - може би не гледам където трябва...

Сподели другаде

Разбирам.

Ще се заема утре след работа. Неприятното е, че кутията ми се напълни с дискове(добре че нямам и дискретна видеокарта :)) и кабелите станаха "на топка" - трябва да внимавам много да не счупя нещо точно при превключването. Това е неприятната страна на миниатюризацията.

Сподели другаде