bakhus Публикувано Февруари 25, 2014 Report Share Публикувано Февруари 25, 2014 Здравейте!За втори път има следния проблем.От един китайски сайт си купих уж нова РАМ DDR2 2GB Kingston PC2-6400, но Уин-а(Windows XP Pro 32-bit SP3) не ми я засича/разпознава.В момента имам 2х2 GB - Transcend и Kingston, които работят в двойноканален режим, но на 333 MHz. Идеята ми беше да взема още една същата Кингстън, за да заработят на 400 MHz. Вариантите бяха: нова, втора употреба или уж "нова" от китайския сайт Спрях се на последния вариант заради цената.Та, днес я получих, сложих я на местото на Трансценд-а и пускам първо CCleaner-a - показва ми само 2GB, т.е. отчита само стария Кингстън.Отварям Properties - и там същата история. Рagefile също беше само около 2 GBВ Task-a вместо да са 6000 и кусур мб, бяха само 4000 и нещо си.Пускам аз Speccy и......... резултатът е учудващ за мен: Memory slots Total memory slots 2 Used memory slots 2Memory Channels # Dual DRAM Frequency 400 MHz WTF........... ?!?!Пускам AIDA и там резултатът е същия - уж са в двойноканален режим, уж я детектва, но swap-а беше само около 4000 МВ(другите параметри честно казано в момента ги забравих, а вече я свалих, но при нужда/желание мога да я сложа и да ги постна). Направи ми впечатление обаче, че за тази, втората РАМ в AIDA-а няма данни за сериен номер и дата на производство. Освен това вместо да пише Kingston, изписва, че е: Power quotient ?!?! При първата поне тези данни ги имаше...... Трябва да допълня, че това е вече втората РАМ платка, която ми изпраща китаеца. С първата историята беше същата - уж Кингстън, уж пак нова, но не запали, разбрахме се да му доплатя за друга, уж Баш Нова, Оригинална Kingston($ 28 общо) като изрично подчертах да я тества преди да ми я прати. И оня вика "Dear my friend, first, we will send you the High Quality Original Kingston KVR800D2N6/2G RAM DDR2 800 Mhz after we test it, and it is warranty of 3 years. So please don't worry"......... No worry си викам, ама друг път и не от тебе.Та, още тогава реших, че проблемът може да е при мен и отначало размених слотовете(имам само два такива) - безрезултатно. След това свалих старата РАМ и оставих само новата, независимо на кой от слотовете(вече изпробвано и с двете получени памети) - операционната не зарежда въобще. Когато първата РАМ не ми я отчете, реших да проверя дали проблемът е при мен. Занесох рамта в един близък до нас магазин за ПС части и помолих човека да я пробва. Отчете му я само като 256 МВ!!! Занесох я в съседен магазин - при тях обаче също въобще не запали. При приятел я пробвах - отново нямаше палене. Но все пак започнах да мисля дали проблемът не е в дъното ми - стар BIOS, несъвместими дъно и РАМ..... Обмислях да ъпдейтвам BIOS-а, но дъното ми е нещо странно - Foxconn(купувано е от Plesio преди 5 г.), но точния модел(така си пише и на самата кутия, така го детектва и Speccy, само не съм се сетил досега да видя на самото дъно дали пише нещо повече) е: AG31-M1. Да, ама НЕ! В сайта им ВЪОБЩЕ няма такъв модел!!! Не зная причината, защото е старо ли, защото е модифицирано ли, специална поръчка само за Plesio веригите ли е.... нямам идея. В нета има данни за такъв модел, но си мисля дали направо да не пиша на Foxconn. Както и да е, още не знам какво да предприема, а и това може да зависи от отговорите ви тук. Не зная откъде бай китаец копа тези памети, но допускам, че без да знае може да са само за AMD платформи(аз самия наскоро точно във тази връзка разбрах, че има и такива). Тази вечер се сетих и за Memtest, но не съм гледал той какво би ми показал в това отношение. Да обобщя - ще ви бъда благодарен, ако ми кажете какви може да са причините тези памети да не бъдат разпознавани от Уиндоус-а и как всъщност да разбера със сигурност дали те реално действат, че иначе да си му ги връщам на бай китаец тутакси! Прикачам шотовете, които направих: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Февруари 25, 2014 Report Share Публикувано Февруари 25, 2014 Здравей, възможно е слотовете ти или самите модулите да се зацапали, макар и да ме съмнява. Предлагамти ти да направиш следното: Виж по нета как ги чистят хардуеристите. След като ги изчистиш, изпробвай модулите един по един. Трябва много да ги пазиш от статично електричество. Настрой дъното на настройките по подразбиране и почни от минималната честота. Свери дали сетингите (най-вече волтажите) са ти точно както препоръчва производителят. Недей да флашваш дъното. Не пускай OS, гледай само мемтест. OS-а го оставяй да се зареди само след като си настроил и тествал щателно паметите. Иначе и него ще развалиш, макар че това често не е толкова важно! Имай в предвид, че паметите са кофти компонент и е възможно дори и самия ти да си ги развалил. Възможно е и да са те измамили (най-вероятното). Ориентирай се към възможно най-безболезненото решение и за в бъдеще недей да сменяш на парче и без да си готов на разочарования. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост