Sten Публикувано Януари 26, 2014 Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Здравейте.Вкъщи имаме 2 телевизора - 26 инчов LCD и един по-стар CRT. Все още сме на аналогова кабелна телевизия. Интересува ме мога ли и как точно да пусна (цифрова)телевизия на компютърния монитор(2560х1440, има HDMI но не съм сигурен дали ще поддържа максималната резолюция). Пробвах да питам касиерките на Близу, но те естествено ми казаха - подпиши договора, пък като дойдат техниците ще ти кажат какво може и какво не може да стане. Та интересува ме какви възможности и особености имат тези устройства и дали в техническо отношение има съществена разлика между Близу и Булсатком? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 26, 2014 Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Мониторът трябва да има TV-тунер. Резолюцията я остави, и с по-ниска резолюция ще изкара картина, а и никой не пуска сигнал с такава - най-много до 1920х1080 пускат. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
crio Публикувано Януари 26, 2014 Report Share Публикувано Януари 26, 2014 "Сет-топ-бокс" устройството само по себе си е цифров ефирен/кабелен/сателитен тунер, който пуска сигнал към телевизионния приемник. Стига самото устройство да има hdmi изход, няма да имаш проблем с гледането на монитора. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 26, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Вторият отговор ми харесва повече. За резолюцията всъщност не е толкова важно - предполагам че от монитора може да се направи някакво мащабиране или в краен случай ще си гледам в по-малък прозорец. А как ще сменям каналите? Предполагам че с дистанционното на самото устройство и следователно то ще трябва да се намира в моята стая до монитора, а другите телевизори пак с обикновен коаксиален кабел ли се свързват? Мисля че и LCD телевизора не поддържа цифрова ТВ, така че и на двата ТВ сигналът ще е аналогов. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
crio Публикувано Януари 26, 2014 Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Трябва да си заплатиш за допълнителен приемник на доставчика, или да гледаш едно и също на всичките приемници. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 26, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Не разбрах какво точно имаш предвид с този "допълнителен приемник" - това за LCD телевизора без цифров тунер ли? Телевизора е Филипс 26PFL3404 - има HDMI вход(даже два), но доколкото разбрах не поддържа цифрова телевизия. Иначе от приемника на доставчика може ли да се пусне аналогов сигнал на два телевизора и на тях да се гледат различни канали? Не че ми е за 2 или даже 5 лв., но ако освен основния приемник ще трябва и допълнителен - много дистанционни, много кабели, адаптерни захранвания, заети контакти... Преди да пусна темата потърсих потърсих и попаднах на близка тема отпреди 4-5 години и ми стана смешно понеже накрая се оказа че човекът имал 6 телевизора вкъщи, а не му се давали по 5 лв. на месец за цифрова телевизия. Въпросите ми са по-скоро за техническите подробности и може да изглеждат доста елементарни, защото с телевизионната техника и особено с цифровата технология не съм много наясно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 26, 2014 Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Вторият отговор ми харесва повече. За резолюцията всъщност не е толкова важно - предполагам че от монитора може да се направи някакво мащабиране или в краен случай ще си гледам в по-малък прозорец. А как ще сменям каналите? Предполагам че с дистанционното на самото устройство и следователно то ще трябва да се намира в моята стая до монитора, а другите телевизори пак с обикновен коаксиален кабел ли се свързват? Мисля че и LCD телевизора не поддържа цифрова ТВ, така че и на двата ТВ сигналът ще е аналогов. Цифрова приставка (декодер) ли имаш от доставчика на кабелна тв? Виж какви изходи има отзад, но се съмнявам, че ще има HDMI, чрез който да си вържеш монитора. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 26, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 26, 2014 Там е работата, че нямам нищо в момента - имаме аналогова кабелна от "местен" доставчик(покрай къщата минава техния кабел и от един сплитер се разклонява до двата телевизора) и затова разпитвам относно цифровите декодери и възможностите за свързване. Ако някой е абонат или просто има впечатления от устройствата на Близу и Булсатком - нека да сподели. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Януари 27, 2014 Report Share Публикувано Януари 27, 2014 Щом имаш аналогова кабелна, и си си разделил със сплитерчета на всеки телевизор, всичко е О.К. Сега си купуваш едно (или повече) устройства тип: DVB-C тунер(има ги и секънхенд), и си го настройваш. Най-добре е от тези на Deltaline, защото си пускаш да ти търси транспондери и после канали и -готово. Има едни по-сложни Topfield, -те са по-трудни за настройка. П.П.Казваш че покрай къщата ти минава кабел.... , -май си крадеш. А?! Или бъркам? Защото ако си абонат, от кабелната си смятат сигнала там и поставят усилватели ....и т.н. Иначе не знаят за теб(засега), и така цакаш абонатите които си плащат и има по-слаб сигнал.... Извинявай, ако не съм те разбрал, и си абонат и си плащаш таксата. Тогава 100% от тази кабелна пускат и цифров сигнал по коаксиалния ти кабел..... Тогава САМО ИМ СЕ ОБАЖДАШ И БЕЗПЛАТНО ТИ ДАВАТ ТЕХЕН DVB-C тунер! Така се процедира отдавна от всички кабелни оператори! И таксата ти е същата.... Friedrich Wilhelm Nietzsche . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 27, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2014 Неприятното е че засега сме на аналогов сигнал(доставчика не е от големите имена) и не мога да кажа дали след 3-6 месеца ще се прехвърлим, или ще си караме така и ще чакаме да видим дали онези от фирмата ще предприемат нещо. Съответно от това зависи дали дали да взема тунер(за аналогов сигнал) или декодер(за цифров). DVB-C тунера всъщност с цифров сигнал ли работи, или може И с аналогов? Не съм разпитвал конкретно, но мисля че при доставчика приемат цифров сигнал(изглежда логично), а по кабелната мрежа пускат аналогов. Подчертавам че не става въпрос за Близу или Булсатком. П.П. Не крада(макар че не сме съвсем безгрешни ) - да кажем че и от страна на доставчика не са много мотивирани понеже си получават по 10 лв. от абонатите без да си дават много зор с поддръжката. Първоначално свързването беше само за един етаж/телевизор. После един от техните техници неофициално ни свърза още един телевизор - на другия етаж. След като видях как става и като взехме втори телевизор за етажа - сложих още един сплитер. Знам, че не е добре така - поне на някои канали(на втория телевизор) картината стана по-лоша, но точно сега би било глупаво да се занимавам и още повече да плащам за аналогов усилвател. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Януари 28, 2014 Report Share Публикувано Януари 28, 2014 Чрез DVB-C тунера включен в кабелната ТВ (по която пускат и цифров сигнал) гледаш цифровите програми от най-евтиния пакет, т.е. базовия. И ще ги гледаш. Като ако не включиш устройството си гледаш аналоговите програми. И в повечето случай те се дублират, но има и разлики. Така трябва да е. Зависи коя е кабелната ТВ към която неофициално си се свързал.... -Както и да е. Това е. Въпреки че нещо не те разбирам, или аз не мога да проследя мисълта Ти, или не пишеш точно какво е положението.Дали крадеш,-Ти си знаеш. Казах че така се прецаква сигнала.... Но то така се почва, днес от кабелната, утре от интернет, 2-3 капака на шахти, после еврофондове, рубли,.... . Не се сърди, това е на шега ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
thebest Публикувано Февруари 10, 2014 Report Share Публикувано Февруари 10, 2014 Мониторът трябва да има TV-тунер. Резолюцията я остави, и с по-ниска резолюция ще изкара картина, а и никой не пуска сигнал с такава - най-много до 1920х1080 пускат.Мониторът МОЖЕ (но не е задължително, демек "ТРЯБВА" да има вграден тунер. Защо и дали - форуми бол... Сигнал с HD резолюция - доживяхме покрай олимпиадата... при това безплатно "Сет-топ-бокс" устройството само по себе си е цифров ефирен/кабелен/сателитен тунер, който пуска сигнал към телевизионния приемник. Стига самото устройство да има hdmi изход, няма да имаш проблем с гледането на монитора.HDMI изход от "устройството" - само ако примерно даден монитор има HDMI вход, за да излезе HD картина. От който и да е СетТопБокс ако ще да е с космическа технология, примерно на телевизор "Опера" или по-съвременен "плосък" - ако не поддържа HD резолюция няма кяк да гледаш с такова качество... в примера с "Опера"-та - ще се вижда все пак, но черно-бяло... Там е работата, че нямам нищо в момента - имаме аналогова кабелна от "местен" доставчик(покрай къщата минава техния кабел и от един сплитер се разклонява до двата телевизора) и затова разпитвам относно цифровите декодери и възможностите за свързване. Ако някой е абонат или просто има впечатления от устройствата на Близу и Булсатком - нека да сподели.... и за двата доставчика ще трябва да плащаш... кодирани са... За резолюцията всъщност не е толкова важно......важно е, виж по-горе... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Февруари 16, 2014 Author Report Share Публикувано Февруари 16, 2014 За плащане - ще плащам. Видях, че например устройството ADB-2840(на Близу) има изход HDMI(там предполагам ще включа моят монитор), RF-Out - оттам излиза коаксиален кабел, които мога със сплитер да разделя на двата телевизора - така ли е, или единият телевизор ще трябва да е на третият изход - SCART? Последното ще е неприятно, защото двата телевизора и монитора съответно са в различни стаи... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Февруари 16, 2014 Report Share Публикувано Февруари 16, 2014 Със сплитер мисля че ще стане, ама ти така ще гледаш и на трите ТВ-та едно и също защото устройството ти ще е в едната стая и от него ще даваш сигнал със съответния канал. Трябва първо да разделиш коаксиалния кабел на кабелната, така както ти идва от вън със сплитери и да отива в трите стаи. След това да имаш три(3) DVB-c устройства и от всяко да ти отива кабел(SCART,коаксиален или HDMI) в ТВ-то. Така с дистанционното си пускаш на съответния ТВ каквото си искаш. Като ако купуваш такова искаи и книжка или си намери в интернет юзър гайд, че има едни където трудно се въвеждат транспондери, търсят канали и т.н. Най-лесни са тези на булсатком Deltaline, -според мен! Защото имат автоматично търсене на транспондери, после пускаш същото и за каналите записваш настройките след всяка операция и готово. Докато на някой трябва да се въвеждат ръчно транспондери-те, а ти няма да знаеш твоите и .... Дано ти е полезно това... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Февруари 16, 2014 Author Report Share Публикувано Февруари 16, 2014 Това щеше да е следващият ми въпрос. Ясно ми е, че устройствата, предлагани от операторите са пределно евтини. Някакви препоръки за устройство, което да е по-добро, без да е много скъпо? Има ли такова, което да поддържа три телевизора със самостоятелни канали и да не е по-скъпо от три отделни устройства? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост