Sten Публикувано Януари 16, 2014 Report Share Публикувано Януари 16, 2014 Здравейте.Наскоро започнах да ползвам тази ОС и още доста неща не са ми ясни и тепърва ще излизат разни дребни и не толкова дребни проблеми. Ето най-важният за момента - не мога да инсталирам както трябва потребителски теми(Luna и Royale). Ситуацията е малко сложна, защото инсталирах "седмицата" първо на втория ми компютър - за да се ориентирам предварително за разликите. След около месец направих същата инсталация на основния ми компютър, но там не можа да се "активира" - казва, че ключът е грешен - явно не може да има две еднакви инсталации на различни компютри. Направих друга инсталация на основния компютър, но докато на другия компютър успях да сложа въпросните теми - на този не се получава. Инсталирах програмата UxStyle - виждам я в Control Panel, но не пише нищо за локация - това нормално ли е или програмата е блокирана от нещо и затова не се получава с темите? Копирах папките с двете теми в папката с другите теми, но като избера някоя от тях се сменя тапета, а елементите на прозорците стават като Windows Classic.На резервния компютър(където темите "тръгнаха") ОС е 64 бита Home Premium, а на другия - пак 64 бита, но Professional(един колега даже ми препоръчваше Ultimate, понеже зареждала по-бързо и т.н. но аз реших да съм по-скромен). В момента не мога да кажа точно какви промени са правени в двете системи, но мисля че са минимални. Възможно ли е проблема с темите да е от това, че версията е Professional? Ще стане ли ако копирам съответните файлове за темите от едната система на другата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 16, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 16, 2014 Ще споделя за още един проблем - с паметта. Имам 2х1 гигабайта и понеже не работя с някакви тежки приложения/игри, в ХР през 90% от времето паметта ми беше достатъчна. Сега обаче при два отворени браузъра(с по 3-4 таба БЕЗ ФЛАШ и др. анимации), един файлов мениджър(Q-Dir) и още две отворени папки започва да ми излиза съобщение, че съм нямал достатъчно памет и ОС иска да ми затваря програми. Нали уж и 1 гигабайт трябваше да е достатъчно(изключил съм Аеро). Сега в System Information виждам да пише:Installed RAM: 2 GBTotal Physical: 1.75 GBAvailable Physical: 0.99 GBTotal Virtual: 3.75 GB и т.н. Интересува ме защо Available Physical е 1 гигабайт. Ползвам вграденото видео на дъното и то взима някаква памет, но мисля че не е чак 1 гигабайт... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
s.feradov Публикувано Януари 16, 2014 Report Share Публикувано Януари 16, 2014 Инсталирате и използвате въпросните теми посредством UxStyle, нали така? Възможно е да е има проблем със самия софтуер и поради тази причина да не може да се визуализират правилно темите. Лично аз не съм особен фен на въпросната програма, най-малкото, защото добавя в системата свой service и допълнителен third-party driver. Не съм имал досег с UxStyle от доста време насам, така че като за начало бих препоръчал да преинсталирате програмата и да опитате отново. Относно RAM-паметта - разчитате грешно информацията предоставена от System Information. Стойността на Available Physical отчита количеството памет, която е "свободна". Доколкото виждам от горепосоченото, архитектурата на въпросната операционна система е x86-64. В зависимост от количеството памет, алокирано от съответните процеси, има вероятност системата да изпитва недостиг на RAM-памет. Съвсем нормално би било в случая, да се разгледат по-обстойно стойностите на Private Bytes посредством допълнителен инструмент като Process Explorer. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 17, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 17, 2014 Всъщност не. UxStyle само замества някакви файлове - не го виждам нито в Старт-менюто, нито в папките с програми. И на другия компютър е така и затова си мисля, че проблема не е в самата програма. Ако някой знае друга програма или начин за отключване на потребителските теми - нека да сподели. Относно паметта - в момента Опера 12 64 бита ползва 320 мегабайта само с два таба от този сайт. Това нормално ли е?Може и да не съм разчел стойностите правилно, но ако е така както казваш и имам 1 гигабайт свободна памет, защо системата настоява да затварям програми? Мога ли да променя някаква настройка за да повиша границата и да не ми излиза толкова често това съобщение? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 17, 2014 Report Share Публикувано Януари 17, 2014 Всъщност не. UxStyle само замества някакви файлове - не го виждам нито в Старт-менюто, нито в папките с програми. И на другия компютър е така и затова си мисля, че проблема не е в самата програма.UxStyle (Core) не замества/променя файлове, а използва услуга и драйвер, за да пачне explorer.exe в паметта на системата, което да позволи зареждането на външни визуални стилове и теми. Ако някой знае друга програма или начин за отключване на потребителските теми - нека да сподели.За Windows 7 можеш да използваш Universal Theme Patcher или UltraUXThemePatcher. Докато UxStyle не промяня никакви системни файлове директно, а ги пачва едва след като са заредени в паметта, тези две приложения променят самите системни файлове. Така се губи цифровият им подпис, но пък няма нужда от услуга и драйвер. Лично според мен това е по-удачният вариант. Аз самият използвам UltraUXThemePatcher, защото е единственият пачър, който поддържа Windows 8 и 8.1 (а аз използвам точно Windows 8.1), а и без това е малко по-лесен за работа, защото е направен под формата на инсталация и всичко е автоматизирано. За Windows 7 обаче Universal Theme Patcher също ще свърши работа, просто трябва да си стартира изпълнимият файл за съответната архитектура (32- или 64-битова) и има нужда от няколко клика в повече - избор на език (налични са английски и китайски), кликане на Yes и кликане върху трите бутона Patch. Независимо от избора на приложение ще е нужен рестарт на компютъра. Относно паметта - в момента Опера 12 64 бита ползва 320 мегабайта само с два таба от този сайт. Това нормално ли е?Зависи. Това са първите и единствените отворени подпрозореца след стартиране на браузъра, тогава 320 мегабайта са малко множко. Ако обаче вече си отврял други страници, просто вече са затворени и само въпросните два подпрозореца са останали, тогава е напълно нормално. Вече няма леки браузъри. Всичките малко или много гълтат памет. Разбира се, че зависи до голяма степен и от отваряните страници, но и браузърите не се опитват да пестят особено памет. Може и да не съм разчел стойностите правилно, но ако е така както казваш и имам 1 гигабайт свободна памет, защо системата настоява да затварям програми? Мога ли да променя някаква настройка за да повиша границата и да не ми излиза толкова често това съобщение?Може би става въпрос за недостатъчен размер на pagefile-а, което некоректно е кръстено виртуална памет. Дай снимка от съобщението, ако може. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 17, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 17, 2014 С втората програма се получи - благодаря! Вече не ми е важно, но програмата от първия линк изглежда вече не е налична там.Относно паметта - в началото системата направи page-файла над 3 гигабайта(може да е било и над 5). На мен ми се видя много и го намалих на 2 гигабайта - не съм сигурен колко е правилно, идеята ми е да се използва паметта доколкото е възможно и след това да се "чегърта" по харддиска. Всъщност обмислям да взема нова памет(а също дъно и процесор) и се надявам 4 гигабайта да са ми достатъчни.Още нещо - за да не питам твърде елементарни неща - къде мога да намеря хубаво ръководство за по-специфични настройки на W 7? Например искам да изключа libraries и другите глупости от Explorer, да изключа highlite - ефекта като минавам с мишката над папки и файлове и др. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 17, 2014 Report Share Публикувано Януари 17, 2014 Вече не ми е важно, но програмата от първия линк изглежда вече не е налична там.Хм, да, не съм обърнал внимание. Ако се беше спрял на него, щях да ти го кача тук, защото пазя копие. Както и да е... Относно паметта - в началото системата направи page-файла над 3 гигабайта(може да е било и над 5). На мен ми се видя много и го намалих на 2 гигабайта - не съм сигурен колко е правилно, идеята ми е да се използва паметта доколкото е възможно и след това да се "чегърта" по харддиска. Всъщност обмислям да взема нова памет(а също дъно и процесор) и се надявам 4 гигабайта да са ми достатъчни.Намаляването на размера на pagefile-а няма да накара Windows да го използва по-малко. То не че има някаква конкретна магическа формула за изчисляване на правилния размер на pagefile-а, но по принцип на системи с по-малко памет е добре pagefile-ът да е по-големичък точно с цел компенсация за липсата на оперативна памет. Още нещо - за да не питам твърде елементарни неща - къде мога да намеря хубаво ръководство за по-специфични настройки на W 7? Например искам да изключа libraries и другите глупости от Explorer, да изключа highlite - ефекта като минавам с мишката над папки и файлове и др.Не знам такива ръководства. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gogulef Публикувано Януари 17, 2014 Report Share Публикувано Януари 17, 2014 (Редактиран) Ето за премахване на библиотеките.Премахване библиотеки Windows 7.rarрестартираш Windows Explorer Редактиран Януари 17, 2014 от gogulef Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 23, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 23, 2014 Здравейте.След като решихме проблема с потребителските теми, искам да обсъдим и по-сериозният проблем със системата - доста често забива. Имам 2 гигабайта ДДР3 и 2,5 page-файл, програмите ми не са нещо особено - CometBird, Q-Dir, PotPlayer, AnVir Task Manager и под ХР си работеха без проблем, а сега в някакъв момент диска полудява и за няколко минути всичко блокира и даже не мога да изкарам отпред Process Explorer за да видя какво става. После(както писах горе) ми излиза съобщение че паметта ми е малко и иска да затварям програми. Обаче според мен тук нещо не е наред - най-много памет използва CometBird - до около 300 мегабайта, след това са няколко(6-7) процеса/програми по 40-50 мегабайта и нататък спадат по под 20 мегабайта. Веднъж в Process Explorer видях как се струпаха множество процеси werfaultsecure.exeТам има нещо подобно, но аз нямам Outlook и даже съм махнал IE8. Поръчах 8 гигабайта памет, но ако има някаква "утечка", това няма да реши проблема...EventID 2004.txt Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 28, 2014 Report Share Публикувано Януари 28, 2014 В Process Explorer от меню View избери System Information и иди на подпрозорец Memory. Направи снимка на прозореца и публикувай тук. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 28, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2014 Трябваше да пиша по-рано. Значи първо изключих page-файла, малко след това махнах 2-та гигабайта и ги смених с 2х4. не знам дали проблемът наистина е решен(в смисъл че за някои неща може наистина да е нужна виртуална памет), но компютъра вече не забива и ги няма онези съобщения че трябва да затварям програми. Искам да използвам възможността да попитам още нещо по визуалната част. Може ли да се изключи т.нар. Mouse Hover ефект - като минавам с курсора през папки и файлове и иконите на десктопа - те се подчертават с една светлосиня лента и това ме дразни/разсейва. Първо мислех че е от новата версия на Q-Dir, но сле видях че е от самата система. Дали няма да има такава настройка в Classic Shell, или ще трябва да се променят регистри? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 28, 2014 Report Share Публикувано Януари 28, 2014 Лоша идея е да изключваш pagefile-а. Той се използва винаги. Не е нужно да е голям, но операционната система е проектирана по принцип да го използва. За hover ефекта не мога да помогна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 29, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 29, 2014 Засега системата работи - може да пробвам да оставя примерно 200 мегабайта page. Няма да ми хареса ако и при 8 гигабайта РАМ системата постоянно пише по диска - дори да не се стигне до зависвания... За драйвъра нещо ми се губи нишката - с видеото като цяло нямам проблем(освен че е на АТИ и вградено - в друга тема разпитвам за видеокарта).Предполагам че ще е свързано с hover-ефекта, но все пак да попитам - случвало ли ти се е да искаш да отвориш папка, която е частично извън прозореца на експлорър-а и докато щракнеш втори път, от първото щракане списъка се е превъртял и отваряш/маркираш грешната папка? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 29, 2014 Report Share Публикувано Януари 29, 2014 Няма значение колко памет имаш, pagefile-а е важен винаги. Memory manager-а на Windows е достатъчно интелигентен и реално пише по pagefile-а само при нужда. Т.е. ако си мислиш, че така ускоряваш работата, се лъжеш. Казано иначе: операционната система си знае работата като цяло, по-добре е да не ѝ се месиш много. Това за видео картата е било за друга тема. Ще го премахна. Нямам спомен да ми се е слчувало такова нещо, но може и да не съм разбрал напълно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cplx Публикувано Февруари 11, 2014 Report Share Публикувано Февруари 11, 2014 Наскоро си взех лаптоп Lenovo ThinkPad T61, но нямаше драйвери и се наложи да си ги изтегля от Интернет (от сайта на Lenovo). Започнах да си инсталирам програми, всичко вървеше нормално, докато не стигнах до една която ми е най-важна и нея я използвам най-често (OTDR ToolKit). Старирам еxe-то, първоначалния екран се зарежда и след него вече би трябвало да започнат да ми изкачат прозорците с Next-Next и т.н., но те не се появяват. Нещо спира инсталацията явно и ме съмнява, че това е от някой драйвер, който нещо е пиратски или нз и аз какво, но не знам кой точно. OS e Windows 7 Ultimate. Същата програма на другият ми компютър си се инсталира нормално, така че не е от нея. Моля за помощ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост