Jump to content

Вярвате ли в "Законът на привличането"?


Препоръчан пост

Здравейте и за много години. :)

Отдавна се каня да пусна тази тема, но винаги когато се сетя нямам възможност. Според Вас съществува ли т. нар. "Закон на привличането" или "Law of attraction"? Ако не е твърде лично, ще се радвам и на примери от личния Ви живот.

Аз като цяло нямам мнение по въпроса. Мисля, че нямам достатъчно опит, за да коментирам.

Link to comment
Сподели другаде

Интересна тема за разсъждения от всякакво естество. Моето мнение е, че психическото здраве е от особено значение за физическото такова, като така може да се направи индиректна връзка (!на няколко нива) за постигането на благоприятния резултат. Прякото свързване на мисълта и околният свят е некоректен, но удобен и интересен модел за прогресивно нарастващия брой мързеливи хора. Също така понятията позитивно и негативно, са относителни, зависещи от гледната точка, следователно "набутването" им в модел е неуместно. Склонността да се търсят и създават модели за случващото се около нас, създава вярвания и убеждения подобни на "Law of attraction", Бермудския триъгълник и куп други, които се радват на сериозен интерес и солидна печалба за хората възползващи се от него.

Link to comment
Сподели другаде

Т.е., ти отричаш съществуването на подобен закон и правиш асоциация с мързеливи хора, които просто "чакат да стане чудо"?

Да, като цяло това е нещо субективно. Въпросът е дали работи.

Link to comment
Сподели другаде

Т.е., ти отричаш съществуването на подобен закон и правиш асоциация с мързеливи хора, които просто "чакат да стане чудо"?

Да, като цяло това е нещо субективно. Въпросът е дали работи.

 

Налагането на закони, без да е ясно как и дали те работят, е порочна практика и аз съм против това. Не е коректно да се категоризира нещо като закономерност, без то да бъде оспоренопроверено и доказано. Пропускането на тези стъпки, за мен е проява на мързел (като изключвам хората, които правят това с цел постигане на лични интереси). Разбирането на тези неща започва с разбирането на човешкия мозък, а не с четене на "закони" с помпозни имена.

Link to comment
Сподели другаде

Тук не става въпрос за "налагане" (каквото и да имаш предвид). Има хора, които вярват и такива, които не. Ако съществува, не виждам как може да се докаже.

Link to comment
Сподели другаде

Това не е точно така. Ако кажеш на някой вярващ, че Бог не съществува, само защото никой не го е доказал, как мислиш, че ще реагира? Аргументите и на двете страни са недостатъчни, за да докажат каквото и да било. Ако приемем, че има начин да се докаже всичко, това че към днешна дата няма доказателства също не значи, че не съществува. Може да е въпрос на време. Има доста хора, които вярват в извънземни, духове и т.н. Как е възможно при подобни теми да се дават категорични мнения? В момента просто коментираме и всеки споделя как разбира нещата. Мисля, че приемаш "закон" прекалено буквално. Закон е само за хората, които вярват в него и са сигурни, че работи. За останалите е просто една теза. Ако беше физичен закон например нямаше да се говори толкова за него.

Наистина не знам за какво налагане говориш. Това, че в последно време "законът" се радва на популярност не означава, че някой те кара да го приемаш/изпозлваш.

Link to comment
Сподели другаде

Наистина не трябва да се гледа на недоказани твърдения, като на правдиви такива, а да се търси начин за доказването им. Това затваряне на очите, защото така е по-лесно спира развитието. "Щом работи за много хора, то значи работи и за мен", не винаги е правилно, и в този порочен кръг влизат много хора. Медиите използват това като много мощен инструмент за манипулация и контрол. Когато човек приеме чужда идея или твърдение без да го постави под съмнение, помага доброволно за развитието на този модел. Не исках да намесвам Бог и църквата, но това е много явен пример как една наглед добра идея, може да се превърне в порочна практика, и да работи в полза на определен кръг хора (пр. Ватикана). "Кой създаде Земята ? - Господ !" и въпроса се приключва. За щастие това започва да се променя с времето, и все по-малко нещата се обясняват с Господ.

 

Интернет, като едно независимо? пространство, дава свободата да се изказват лични мнения и гледни точки. Този обмена на информация спомага, за това да се оспорват авторитети, като не бива да се забравя, че е имало времена, в които това е било невъзможно. Самият факт, че има подобна дискусия е хубав знак :)

Надявам се все пак Интернет да остане свободен и независим, а не поредният инструмент в ръцете на хора с интереси.

 

Видео по въпроса. [en]

Link to comment
Сподели другаде

Не виждам смисъл този спор да продължава. И все пак не разбрах защо темата да е интересна "за разсъждения от всякакво естество", щом за теб съществува само едно мнение?

Link to comment
Сподели другаде

Не гледам на темата като на спор, и не искам да променям чужди мнения или убеждения, така че да паснат на моите - напротив. Интересно ми е да видя различни гледни точки, но те бъдат обосновани и дискутирани, а не от сорта на: "За мене работи, защото вярвам.". Жалко само, че за сега само аз се включвам.

Link to comment
Сподели другаде

Едва ли ще стане в тази тема, но някой може да прочете, да му стане интересно, да задълбае и евентуално да се насочи към нещо по-полезно.

Лично аз започнах да се интересувам от психология, след като попаднах на тема по въпроса. Има много път докато започнат да се доказват подобни твърдения, както не може да станеш програмист, без да си чувал за компютри.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...