Jump to content

Препоръчан пост

Нуждая се от помощ при избора си на E-book reader. В тази тема смятам да задавам въпросите си.

До колкото разбирам възможностите за дисплея са две: E-Ink и TFT LCD. Коя технология е по-добра и заслужава ли си E-Ink, при положение, че са доста по-скъпи и предлагат по-малко екстри?

Сподели другаде

За мен няма дигитален четец с TFT. Просто някои продават много ниско-бюджетни таблети като такива.

Иначе от четец с електронно мастило има голям смисъл. Зависи дали търсите таблет или дигитален четец, защото между двете има огромна разлика.

Ако ще е четец гледайте да е с вградена подсветка, без реклами и да поддържа стандартно EPUB формата.

Предимството на четец-а е че не ви изморява очите и издържа много дълго. Недостатъците са че практически работи само с един-два специални формата и само в сивата гама.

Освен това реагира адски бавно на обновления на картината, браузър дори и да има няма да искате да го ползвате (устройствата забиват необратимо твърде често, а после трудно се ресетват). PDF също много трудно се разчита.

Таблетът от друга страна е компютър, който се ограничава предимно от некадърните ОС-и с които го зареждат производителите. Въпреки това печелите сносен браузър, възможност за гледане на видео, поддържат се всичките формати на книги, като най-ценни са PDF и DJVU. Има възможност да се слагат допълнителни програми.

Ако трбва да избирам само едно от двете, това би бил четец с електронно мастило.

Сподели другаде

Melmak ®, благодаря.

Сигурен ли си, че от TFT LCD няма никакъв смисъл, дори ако е "Anti-Glare" и не се използва за продължително четене?

Вградена подсветка трябва да означава, че E-Ink може да се ползва и при липса на светлина, така ли?

Не разбрах за какви реклами става въпрос.

Защо PDF да се разчита трудно и при всички модели ли е така? И какво значи "трудно"? Най-често ще ползвам PDF, EPUB и MOBI, но бих се радвал, ако се поддържат и други формати.

Сподели другаде

Сигурен ли си, че от TFT LCD няма никакъв смисъл, дори ако е "Anti-Glare" и не се използва за продължително четене?

Вградена подсветка трябва да означава, че E-Ink може да се ползва и при липса на светлина, така ли?

Не разбрах за какви реклами става въпрос.

Защо PDF да се разчита трудно и при всички модели ли е така? И какво значи "трудно"? Най-често ще ползвам PDF, EPUB и MOBI, но бих се радвал, ако се поддържат и други формати.

1. Не съм казал, че няма никакъв смисъл. Напротив, има голям смисъл и от двете устройства, но ако се интересувате от нещо различно, то тогава четецът е вашият избор.

- Ако търсите универсално устройство, то няма да намерите такова на този етап. Все пак, таблета много повече се доближава към тази идея.

- Ако търсите ново преживяване като цяло, тогава E-Ink може да ви го предложи. Благодарение на тази технология преоткрих удоволствието от четене на книга.

- Четецът запълва една липсваща ниша, докато таблетът може да се замести до голяма степен от персоналния компютър или лаптоп.

- Много хубав таблет струва значително повече и честно казано мисля че след 2 години ще го хвърлите, поради липса на поддръжка.

- Все още има твърде много допълнителни ограничения върху таблетите, породени от грешни разбирания на производителите в сравнение с компютрите.

- Всеки казва че ще го ползва замалко, но никой не го прави. Още повече ако работите с компютър професионално умората вече се е натрупала.

2. Ползвам четец от около година и половина, основно ми липсва подсветката. E-Ink работи с отразена светлина, оттам идва цялата "магия".

Понякога обаче светлината е недостатъчна или не искате да осветявате стаята. За съжаление този недостатък не се оправя с добра калъфка или хубава нощна лампа. Много от новите четци имат подсветка, чрез светодиоди разположени отстрани и това според мен си заслужава.

3. Някои фирми, като Amazon, предлагат четци на по-ниска цена, ако се съгласите да ви излизат реклами. Да, можете да "хакнете" устройството, но за мен това са занимания с глупости и рискувате после нещо да не работи съвсем както трябва. Затова е много важно да имате вградени всички опции които ще ползвате, без при това да се разчита на "безплатни" външни услуги и задължителни програми за качване на съдържание.

4. Проблемът е доста тънък и не съвсем ясно прозрим. Просто заложените размери по подразбиране в един нормален PDF го правят много неподходящ за възпроизвеждане върху екранът на устройството. Това значи че ще използвате ужасно много функциите увеличаване и скрол, които налагат много чакане и действия върху екранът на устройството. А това е много изнервящо, като грешките са доста вероятни. Освен това поради спецификата на формата не можете да увеличавате използвания фонт и той почти винаги ще се рендира по-малък и в по-лошо качество. Няма да има автоматичено пренасяне на думите до следващия ред. Трябва да внимавате до кой ред сте стигнали, което на четец не е лесно. Самият екран се опреснява значително по-бавно и по него ще остават отпечатъци от пръсти. Конвертирането от PDF също е много мъчно. Всичко това напрактика обезсмисля начинанието.

5. Опасявам се че ще трбва да се спрете или на EPUB или на MOBI, освен ако не искате да хакнете устройството. Аз опрделено бих предпочел EPUB, защото има повече книги за него, включително и на български език.

За щастие конвертирането от txt, rtf към EPUB е много лесно и качествено. От MOBI към EPUB също е доста сполучливо и бързо.

Сподели другаде

Не разбрах защо трябва да избирам между MOBI и EPUB.

А, има ли нещо лошо в това да ползвам по-стар модел (поради липса на някои от екстрите, които искам, в по-новите)?

Wi-Fi връзката при четците е по-скоро минус или плюс? Като цяло не вярвам да го използвам, но искам ако го има да не ми създава проблеми. Т.е., искам четецът да си остане "чист" и да нямам проблеми, заради инсталация/сваляне на нещо или вируси (не съм сигурен дали съществуват за четци).

Относно подсветката - в сайта на Pocketbook пише, че могат да се намерят специални фенерчета за четене на тъмно. Ако се спра на модел без подсветка дали ще мога да намеря такова фенерче в България и колко ще струва?

Книги на български ще чета рядко, но пък си търся устройство с речник.

Сподели другаде

Не разбрах защо трябва да избирам между MOBI и EPUB.

А, има ли нещо лошо в това да ползвам по-стар модел (поради липса на някои от екстрите, които искам, в по-новите)?

Wi-Fi връзката при четците е по-скоро минус или плюс? Като цяло не вярвам да го използвам, но искам ако го има да не ми създава проблеми. Т.е., искам четецът да си остане "чист" и да нямам проблеми, заради инсталация/сваляне на нещо или вируси (не съм сигурен дали съществуват за четци).

Относно подсветката - в сайта на Pocketbook пише, че могат да се намерят специални фенерчета за четене на тъмно. Ако се спра на модел без подсветка дали ще мога да намеря такова фенерче в България и колко ще струва?

Книги на български ще чета рядко, но пък си търся устройство с речник.

- Стига да пише че чете и двата формата, то няма проблем. Въпросът е да не изпадне че работи основно с единия, който не предпочиташ, а за другият да трябва конвертиране.

- Не няма. Производителите не са особено иновативни.

- За Wi-Fi-то не е никакъв проблем, доколкото не те таксуват за нещо, което едва ли ще ползваш. Все пак в един-два случая успях да си сваля книга директно от нет-а, а ако ще ползваш стор също може да е от полза.

- Връзката може да се изключва, а и вирусите за андроид са голяма рядкост.

- Не знам. За мен това няма да е удобно и ще потърсиш друго решение. Дори и да няма подсветка, това не е особено важно.

- Не мисля че можеш да намериш хубав български речник изобщо, а за вграден в потребителска елетроника да не говорим.

Сподели другаде

Благодаря. Може ли да знам кой модел ползваш?

Харесах си PocketBook Touch Lux. Пише, че има 9 речника. Все някой трябва да ми свърши работа, а и в повечето случаи и английски ми е достатъчен. Какво мислиш за този модел?

P.S. Ще съм благодарен, ако получа мнение и от Night_Raven по темата (най-вече частта с Wi-Fi връзката), в случай, че следи темата и е компетентен.

Сподели другаде

Моят е SONY PRS-T1.

Това с речниците е приложен маркетинг. Какво може да значи че има 9? Това най-вероятно са езиците които изобщо ги има в речника и там сигурно няма български.

http://www.pocketbook-int.com/us/products/pocketbook-touch-lux

Като цяло в модела ми харесва следното:

- Работи с много формати. Както виждаш там няма mobi, но това може да се очаква, понеже е базиран на EPUB. CHM, HTML, RTF са формати които са много близки по идея, така че звучи достоверно.

- Ползва Linux. Отдалечаването от Android в техническо отношение е много полезно, а да не говорим за Google в идеологическо. Ако беше BSD или нео друго смислено, пак нямаше да е никак лошо.

- E Ink Pearl, има и подсветка.

- Ползва процесор на Freescale. Мисля, че ARM базираните са за предпочитане пред Intel-ските. Поне не съм виждал много добро преносимо устройство с Intel.

Единственото което ме тревожи донякъде е малкото количество оперативна памет - 128MB. Мисля че с толкова няма да може да сърфираш почти никъде в мрежата. Освен ако не са направили някаква страхотна компилация на браузер, но това е крайно съмнително.

http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=213997

Сподели другаде

Точно за речниците става въпрос - 9 са. Мисля, че си прекалено скептичен.

Мислиш ли, че липсата на MOBI ще се усеща? И, възможно ли е да имам проблеми с книги, заради някаква защита?

Сподели другаде

Точно за речниците става въпрос - 9 са. Мисля, че си прекалено скептичен.

- Възможно е.

Мислиш ли, че липсата на MOBI ще се усеща?

- Не. В редките случаи, когато четеш книги от Amazon е леко дискомфортно. Но за да опреш дотам най-вероятно ще трбва да декриптираш и конвертираш книгата. Виж долу.

И, възможно ли е да имам проблеми с книги, заради някаква защита?

- Не. Като правило повечето хубави книжарници продават книги, които не са защитени. Други маркират книгите, но не ги криптират. Почти всички предлагат поне в 3 формата - EPUB, MOBI и PDF.

Що се отнася до наистина заключените, то е сравнително лесно да ги отключиш, макар и практически незаконно. Взимал съм няколко пъти от такива оказиони в началото и винаги така правех, просто защото смятам че е вероятно иначе да ги загубя, а и не успявах да ги заредя (въпреки обещанията че технологията се поддържа). Впоследствие се ориентирах малко по-добре и неусетно напълно преминах към по-свободните книжарници.

Така че не се натъкнах на книга, която да не успея да заредя на четеца, но заниманието в никой случай не ми допадна. Ето защо гледам детайлите и ако е необходимо плащам малко повече за по-свестен източник.

Сподели другаде

- Не можете да разчетете повредено копие с липсваща информация. Ако аплоудър-а е бил достатъчно глупав да качи файла директно, то никой няма да може, освен самият той. Другият вариант е това да е просто гавра от самите дистрибутори. Досега съм попадал най-много на три такива случая.

Впрочем, съвсем същата е ситуацията с PDF. Колко пъти сте сваляли копие, което да не можете да отворите? И ако го отваряте на компютъра, то ще можете и на четецът.

Между другото в книгите може да има скрита маркировка, която да служи за проследяване. Ето защо не ви съветвам да качвате нищо.

- Wikipedia.

Сподели другаде

Какво означава "да качи файла директно"?

Какво точно ще следи тази "маркировка" и как да разбера дали я има? Всъщност как ще чета, ако не качвам нищо?

В коя статия на Wikipedia пише, че работи с Linux?

Сподели другаде

Какво означава "да качи файла директно"?

Какво точно ще следи тази "маркировка" и как да разбера дали я има? Всъщност как ще чета, ако не качвам нищо?

Под качване реферирам публикуване в торент сайтове или други източници. Всичко ще е наред, ако просто сваляте или купувате съдържание и след това го зареждате на четецът.

В коя статия на Wikipedia пише, че работи с Linux?

http://en.wikipedia.org/wiki/PocketBook_International
Сподели другаде