Jump to content

Съвети и предложения за бъдещ ъпгрейд

Препоръчан пост

Отминаха ли времената, когато 2 гигабайта видеопамет бяха само рекламен трик?

Не са отминали - има видеокрти от нисък клас с 2 и дори 4 GB памет. Тези видеокрти не могат да я оползотворят (най-много до 1 GB). Защо? Защото повече видеопамет е необходима при високи резолюции, но в съчетание с максимални настройки в играта, което включва и опцията Anti-Aliasing (заглаждане на назъбването на контурите чрез допълнителни изчисления). На колкото по-висока степен е настроена тази опция - толкова повече памет заема. В същото време натоварването на видеопроцесора нараства и, ако той не може да осигури приемлив брой кадри в секунда, се налага да се изключи Anti-Aliasing. Тук идва моментът да се разбере нуждата от повече видеопамет - по-слабите видеокарти не могат да осигурят приемливо ниво на игра при високи/максимални настройки и се налага да се намаляват. Заетата видеопамет намалява, с което автоматично се обезсмисля много големият й обем. Опитно е установено, че 1 GB памет са достатъчни за среден клас видеокарти при резолюция 1920х1080 и дори 2560х1440. При видеокартите от висок клас може да се играе на високи настройки в игрите - така може да се окаже, че има нужда и би било добре да има повече видеопамет, защото в някои случаи недостигът може да доведе до по-ниски резултати и ограничаване потенциала на видеокартата. Затова започнаха да слагат 2 GB, които в повечето случаи не се използват докрай. При видеокартите от най-висок клас слагат дори 3-4 GB памет, за да е по-сигурно, че в определени случаи няма да й "отеснее " на играта откъм памет. Повече отива като презастраховане. Дори и да се заеме цялата видеопамет, не означава автоматично, че ще има проблем в някоя игра. Тогава се заема по-голяма част от RAM паметта на компютъра като компенсация, затова е необходимо тя също да е с резерв.

Сподели другаде

• 3 weeks later...
  • Отговори 51
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Здравейте отново. За да не отварям нова тема, ще пиша тук. В момента правя рокади със стари компоненти, които не съм успял да продам :). Става въпрос за едно дъно Asus M3N-HT deluxe - навремето дадох за него твърде много пари, а после се разочаровах от него. Не виждам смисъл да го продавам, защото ако изобщо някои прояви интерес, едва ли ще взема повече от 50 лв. Вместо това мисля да го сложа на втория компютър, който иначе е с дъно Asrock Alive NF7G, Athlon 64 3200+, 2x1 DDR2. Прехвърлих към Асус-дъното захранването, процесора, едната плочка памет и записвачката. Сега се чудя какво да правя с харддиска. На втория компютър имам един 500 GB SATA диск с ХР за Асрок-дъното - диска го откачих и сложих там един малък 40 GB PATA диск, на който инсталирах седмица 64 бита. Мога ли да откача малкия диск и да го прехвърля на Асус-дъното без да губя време да преинсталирам? Идеята ми е да видя поне какви ще са оценките на "седмицата" за компонентите - най-вече за графиката, защото да взимам видеокарта за 60-70 лв. не виждам смисъл, а повече не бих похарчил.

Сподели другаде

• 1 month later...

Търся мнения за това дъно. Виждам, че дъното се води геймърско, а аз едва ли ще го ползвам точно за това. Искам да си изясня кое от останалите параметри може да ми върши реална работа. Например вярно ли е, че "традиционните дънни платки са с аналогово захранване"? Това за "златните" кондензатори няма да го коментирам :), но ми е интересно какво озвучаване(тонколони/слушалки) трябва да имам, за да усетя разлика между ALC 892(на сегашното ми дъно) и ALC1150. Мога ли да очаквам, че заради допълнителният усилвател ще има по-малко шум от тонколоните и слушалките, или ще трябва да ги сменям с нещо "по-така". Интересно ми е също(по-скоро теоретично) използва ли се реално и как точно цифровият аудиоизход SPDIF. В смисъл че го има по дънните платки от доста време, а не съм виждал тонколони с такъв интерфейс по магазините...

Иначе дъното мисля да го комбинирам с процесор А10 7700К и памет на 1600 MHz.

Сподели другаде

Това дъно се води геймърско, да, но трудно може да се говори за геймърски компютър предвид, че самият сокет не поддържа много мощни процесори, а по-бюджетните FM2+. Тоест, това е бюджетния сокет на AMD, но процесорите за него не са бюджетни, скъпи са. Ако търсиш процесорна производителност, трябва да смениш сокета с AM3+ или Intel 1155/1150. Аудиото му е по-добро, да, но и на обикновените дънни платки не е лошо и не може да се говори за чуваем шум също и там. На най-евтините дънни платки е възможно понякога да проникват цифрови смущения в звука от околните вериги.

Сподели другаде

Търся система, която да е например 15-20% по-бърза от сегашната ми(става въпрос за дъно/процесор - паметта вече я взех, а SSD няма да слагам в близко бъдеще). По моето субективно мнение не си заслужава да инвестирам повече в хардуер, защото софтуера изостава. Например от колко време има 64 битови процесори, а доскоро ХР беше най-популярната ОС. По-назад в темата коментирахме варианта с интел 1150 процесор, но се отказах, щом разбрах че няма Dual Link DVI - от това следва че половината ми монитор(2560х1440) няма да работи.

Относно звука - забелязах например, че когато слушам през слушалките и мърдам мишката(безжична) - се чува едно цвърчене. Надявам се проблема да е по-скоро в дъното, а не в мишката, защото макар и стара все още ми върши работа.

Сподели другаде

Търся система, която да е например 15-20% по-бърза от сегашната ми

Можеш да смениш само процесора с някой четириядрен Phenom II X4.

По моето субективно мнение не си заслужава да инвестирам повече в хардуер, защото софтуера изостава.

Тук пак зависи какво правиш с компютъра и дали времето ти е ценно (не ти се чака примерно 2 часа, вместо да стане за 1 час работата).

По-назад в темата коментирахме варианта с интел 1150 процесор, но се отказах, щом разбрах че няма Dual Link DVI - от това следва че половината ми монитор(2560х1440) няма да работи.

Дори и дъното да не поддържа тази резолюция през DVI, то чрез HDMI или чрез Display port ще я поддържа, а също така, ако поставиш външна видеокарта, то тя ще я поддържа сто на сто, стига да не е някоя стар модел.

Сподели другаде

Бих могъл да сменя само процесора, но тогава ще имам символично подобрение на несимволична цена. Вярно е, че не правя кой знае какво с компютъра - нямам игри, Фотошоп или други тежки програми. Мисля, че съм споменал по-рано - основно ми трябват повече(8) САТА-портове и конектори за вентилатори. Аналогично обмислях да взема PCIe платка(заедно със следващият ми харддиск), но отново 50 лв. за 2 САТА-порта не ми се струва оправдано. Всъщност искам да проверя да не съм се объркал нещо - тази платка два харддиска ли може да поддържа, или повече? Подозирам, че е второто, но пак не съм сигурен дали има смисъл за мен.

Имах предвид че процесора не поддържа DL-DVI(става въпрос за I3/I5 - нали видеото вече е в процесора). Това означава, че ще трябва да дам 280/350 лв. за процесор и още поне 150 лв. за видеокарта(+ евентуално още 50 лв. за PCIe/SATA платката)...

Сподели другаде