avalon72 Публикувано Януари 22, 2014 Report Share Публикувано Януари 22, 2014 (между другото не знам откъде видя онова 2560х1600/60 Hz) Копирах целия текст от сайта на Gigabyte, не се ли досети? Можеш и сам да провериш за B85-HD3. бих искал да имам дъно с поне 8 САТА порта Ще трябва май да ти правят дъно по поръчка, не знам дали има такава услуга... или приемаш нещата както са сега и спираш да се оплакваш(и да се чудиш как да си похарчиш парите) Ето това е много точна приказка! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 24, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 24, 2014 Дано не досаждам вече с моите особени въпроси. Търся мнение дали следните два варианта са еквивалентни като производителност(като отбелязвам, че за мен производителността не единственото съображение), а именно: А10-7700К(процесор + видео) от една страна и Атлон II X4 750K + Radeon HD 7750 1 GB DDR5 от друга. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 24, 2014 Report Share Публикувано Януари 24, 2014 Първия процесор е малко по-бърз като процесорна производителност, от друга страна втория вариант ще е сигурно 2 пъти по-бърз в игрите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 24, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 24, 2014 Труден избор, понеже цените са почти равни, а поне засега игрите не са ми толкова важни колкото мултимедия на високи резолюции. Кой знае - може пък на стари години вместо да чопля земята като по-старите поколения, да започна да разхождам виртуални герои из магическите земи. Ще пиша пак като се сетя нещо друго. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 25, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 25, 2014 Ето и следващият ми въпрос. Поръчах 2х4 гигабайта памет на 1600 MHz и макар че ми казаха да я очаквам във вторник, днес ми я доставиха. Сегашната конфигурация по принцип поддържа до 1333 MHz, които в момента работят на 1400. Трябва ли да правя някакви специални настройки като монтирам новата памет(мисля да махна двете стари плочки) и всъщност на каква честота ще може да работи? За дъното пише 1333/1600(ОС*), а за процесора - 1333. Трябва ли преди това да върна честотата на системната шина на номиналната стойност(от 210 на 200 MHz)? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 25, 2014 Report Share Публикувано Януари 25, 2014 Върни си настройките на шината, тези 5% и бездруго са "неосезаеми" в работата. За да се почувства разлика, трябва да вдигнеш честотата на процесора с поне 15-20% (230-240 MHz шина). Новата ти памет ще тръгне на 1333 MHz, но в биоса трябва да може да се клокне на 1600 MHz (затова пише за дъното "1600 O.C."). Разлика в работата на машината при тази честота на паметта също няма да усетиш. Понеже процесорът ти е с отключен множител, вдигай само него, не пипай шината, защото трябва после да намаляваш множителя на паметта, понеже и тя се променя, както си забелязал. Тежък е твоя случай. Докато вземеш решение, Intel ще пуснат след 2 месеца новите си процесори Haswell Refresh. Може направо от тях да си вземеш, то се е видяло. Не се знае още дали ще са съвместими със сегашните дъна s.1150. Ако много ти се иска, вземи си дъно за AMD - само те осведомявам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 25, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 25, 2014 И аз някъде четох, че Интел щели да обновяват някои от i3/i5 процесорите. Ако е същото, за което си мисля - доколкото разбрах нямало да има някакви нови/подобрени функции, а само малко повишение на честотите. Предполам че тогава ще намалят цените на предходните модели. Забелязах, че докато въпросният 750К в момента е 160-180 лв., най-евтиният i3 е над 200 лв. Мислех си - ако така и така няма да ползвам графиката на Интел(просто не става за моя монитор) - има ли еквивалентен на i3 процесор, но без графика - четох че 750К е разновидност на един от А10 процесорите с изключена графика... А моят случай наистина е особен, защото (вече) не се интересувам толкова от инструкции, плаващи запетаи и големина на кеша, а от конекторите и дизайна на дъното. Така че ще изчакам още някой месец и ако излезе дъно по-подходящо за мен от A88M extreme 4+ - ще избирам според него. Благодаря за отделеното внимание. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 25, 2014 Report Share Публикувано Януари 25, 2014 така няма да ползвам графиката на Интел(просто не става за моя монитор) Нали ти показах дъно, което поддържа до 4К резолюция, включително и тази на твоя монитор? има ли еквивалентен на i3 процесор, но без графика - четох че 750К е разновидност на един от А10 процесорите с изключена графика... Няма Core i3 без графика, а и тя е само в плюс. Процесорите са по-бързи от 750K/A10. а от конекторите и дизайна на дъното. Не знам дали си наясно за какво точно говориш... Има дъна с по 8-10 SATA порта, но са и скъпички. въпросният 750К в момента е 160-180 лв., най-евтиният i3 е над 200 лв. Най-евтиния Core i3 е 195 лв. и това е i3-3220. 750K е 140 лв. Има магазини и магазини. Едни са по-алчни за печалби - други по-малко. ще изчакам още някой месец и ако излезе дъно по-подходящо за мен от A88M extreme 4+ - ще избирам според него. Това дъно е доста евтино всъщност, но тази марка не е най-добрата за процесорите, за които е предназначена. По-добрите впечатления са от Gigabyte и Asus. Гледам, че налиташ на 8-те SATA порта... Също поддържа 4К резолюция. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 25, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 25, 2014 За hdmi 1.4 в уикипедия например пише: HDMI 1.4 increases the maximum resolution to 4K × 2K, i.e. 3840×2160 (4K Ultra HD) at 24 Hz/25 Hz/30 Hz or 4096×2160 at 24 HzНяма ли картината да изглежда странно ако монитора се налага да работи на 25/30 херца вместо на 60? Все пак не става въпрос за офис-компютър - нали някои филми са на 25 Hz.... Преди време си бях взел дискретна видеокарта - изгоря и ми я смениха след малко по-продължително чакане, после пък имах проблеми с драйвъра и накрая с радост се отървах от нея. Ако се реша пак да си взема, горното няма да е от значение. Вероятно няма да се занимавам с hdmi - имам впечатлението че това е по-скоро телевизионен и може би също геймърски стандарт... П.П. Видях, че Гигабайт имат дъно D3H и HD3 - може би затова не можем да се разберем по този въпрос. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 25, 2014 Report Share Публикувано Януари 25, 2014 Няма ли картината да изглежда странно ако монитора се налага да работи на 25/30 херца вместо на 60? Нали твоя монитор е 2560х1440 - за 2560х1600 дават 60 Hz. Или пък си взимаш една евтина външна карта за стотина лева... и гледай да не е AMD пак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 25, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 25, 2014 ... и гледай да не е AMD пак. Позна заради проблема с драйвъра ли?На следващата заплата може да взема видеокарта.Ако се опитам да продам 1,5 или 2 терабайта диск, колко бих могъл да очаквам при положение че в момента новите са по около 160 лв.? Наполовина, нагоре или надолу? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 25, 2014 Report Share Публикувано Януари 25, 2014 Позна заради проблема с драйвъра ли? Е как!... да продам 1,5 или 2 терабайта диск, колко бих могъл да очаквам при положение че в момента новите са по около 160 лв. Някъде с 30% поне под магазинната цена, за да го купят. Зависи колко е работил и състоянието на SMART, дали има още гаранция също. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 28, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2014 Здравейте отново.Преди малко попаднах на тези коментари. Това 650М предполагам се отнася за мобилна видеокарта? Въпросът ми е доколко е прав онзи, който казва, че ако резолюцията е над 1920х1080(за гейминг - предполагам), трябва да се предпочете видеокартата с 2 гигабайта памет, макар и ДДР3 пред 1 гигабайт ДДР5? Срещал съм такова сравнение, че обема на паметта на видеокартата е като резервоара на колата. Аз най вероятно няма да играя(тежки игри) и затова предполагам че и 1 гигабайт памет ще е достатъчно за да се задвижват два или даже три монитора... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 28, 2014 Report Share Публикувано Януари 28, 2014 Здравейте отново.Преди малко попаднах на тези коментари. Това 650М предполагам се отнася за мобилна видеокарта? Въпросът ми е доколко е прав онзи, който казва, че ако резолюцията е над 1920х1080(за гейминг - предполагам), трябва да се предпочете видеокартата с 2 гигабайта памет, макар и ДДР3 пред 1 гигабайт ДДР5? Срещал съм такова сравнение, че обема на паметта на видеокартата е като резервоара на колата. Аз най вероятно няма да играя(тежки игри) и затова предполагам че и 1 гигабайт памет ще е достатъчно за да се задвижват два или даже три монитора... С DDR5 са по-бързите видеокарти... и за твоята висока резолюция ти трябва висок клас видеокарта, те си имат нужното количество памет, а то е поне 2 GB на сегашния етап (преди години слагаха по-малко - 1,5 GB примерно). За 1920х1080 стигат 1 GB, като повече няма да навреди, ако не помогне. Това за среден клас карти. На твоята резолюция 2560х1440 често няма да са адекватни, но за по-леки игри ще стават. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 29, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 29, 2014 Малко съм объркан и разочарован. Отминаха ли времената, когато 2 гигабайта видеопамет бяха само рекламен трик?Попаднах на оферта на старо за Gigabyte GF 650 1 GB DDR5 за 100 лв.(има VGA, 2xDVI + HDMI), аналогичен модел нов, но с 2 гигабайта ДДР3 е около 180 лв. Ако оставим настрана игрите - картата с 1 гигабайт ДДР5 ще се справя ли с моят монитор + евентуално още един до 20-22 инча?Иначе ако изобщо играя(последните две години не съм) - най-вероятно ще е някаква стратегия и то не "в реално време"(такъв ми е характера - твърде много се напрягам тогава ). Идеята ми е да не давам повече от 200 лв. ако е само заради игрите - ако някога реша да играя, ще е на по-малък монитор/резолюция или на средни настройки. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост