Sten Публикувано Декември 10, 2013 Author Report Share Публикувано Декември 10, 2013 Ще ти дам пример със собствената ми конфигурация, щом се чудиш: Дънна платка: Gigabyte B75M-D3V - 110 лв. струваше преди годинаПроцесор: i5-3570 - 360 лв. (над 3 пъти по-скъп от дъното)RAM: 2x4 GB DDR3 1600HDD: 5 броя Hitachi - общо 6 TBВидеокарта: ASUS GTX 760 2 GB - 460 лв.LAN карта - 1 бр.DVD RW - 1 бр. Lite-OnЗахранване - CM Silent Pro M2 620 WВентилатори - 2 бр. х 120 ммКутия: CM Elite 334 Това всичкото работи на дънна платка за 110 лв., която има 6 SATA порта и повече не ми трябват, всички са заети. Платката е колкото салфетка голяма, кажи-речи - и това не пречи на работата на доста по-скъпите компоненти. Процесорът би работил по същия начин и на по-скъпо дъно, като някои дъна позволяват известен овърклок (моето не може). По-скъпата платка има повече слотове за памет и повече други слотове, ако ти трябват. Моята ме устройва. За процесорът от първия ти пост - към 70-80 лв., дъното към 50, паметите по 15-20 лв. Явно не само мисля по различен начин, но и съм в друга ценова категория. Понеже ще спестя от видеокартата и частично от процесора - съм по-склонен да платя "премиум" за дъното. Твоят процесор има вградена графика - пробвал ли си я преди да сложиш видеокартата? Чел съм, че вградената графика на АМД е по-добра, но се надявам за моите нужди(предимно HD клипове) и тази на интел да е достатъчна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
KURSPEEDY Публикувано Декември 10, 2013 Report Share Публикувано Декември 10, 2013 Ами дайте конкретен бюджет. Както и за какво точно дадения компютър ще се ползва, че се обърках. Пример: Имам 500 лева.Искам дънна платка, процесор и оперативна памет.Ще се ползва за браузър, музика, филми с високо качество и така нататък. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 10, 2013 Report Share Публикувано Декември 10, 2013 Явно не само мисля по различен начин, но и съм в друга ценова категория. Понеже ще спестя от видеокартата и частично от процесора - съм по-склонен да платя "премиум" за дъното. Твоят процесор има вградена графика - пробвал ли си я преди да сложиш видеокартата? Чел съм, че вградената графика на АМД е по-добра, но се надявам за моите нужди(предимно HD клипове) и тази на интел да е достатъчна. Вградената графика на Intel в моя процесор е HD 2500 и е достатъчна за всякакви филми, дори и с по-висока от Full HD резолюция. Става и за някои леки игри. В новите процесори Intel Haswell вече е HD 4600 в по-добрите модели като i3-4330/40 или i5/i7 Haswell. Тя е доста близка по производителност до вградената на AMD и дори в някои игри води.Ами дайте конкретен бюджет. Както и за какво точно дадения компютър ще се ползва, че се обърках. Пример: Имам 500 лева.Искам дънна платка, процесор и оперативна памет.Ще се ползва за браузър, музика, филми с високо качество и така нататък. Е той е писал по-назад, около 600 лв., има и конкретно предложение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 10, 2013 Author Report Share Публикувано Декември 10, 2013 В началото струва ми се, писах че идеята не е да ми "сервирате" някаква конфигурация, а по-скоро да ми помогнете да си изясня някои неща - за което благодаря!Ще пиша пак когато се сетя за нещо друго. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 10, 2013 Report Share Публикувано Декември 10, 2013 В началото струва ми се, писах че идеята не е да ми "сервирате" някаква конфигурация, а по-скоро да ми помогнете да си изясня някои неща - за което благодаря!Ще пиша пак когато се сетя за нещо друго. То и никой не те задължава да вземеш конкретното предложение, дадено като пример в допълнение на разсъжденията. Така получаваш представа и за цената. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Декември 11, 2013 Report Share Публикувано Декември 11, 2013 Това е един вид докинг станция. Мислех си и за това. Наистина може да е по-безопасно, но е и по-неудобно - трябва да си отбелязвам къде какво имам и често да сменям дискове. Имам NAS и смятам там да държа резервно копие - само трябва да си оправя(скоростта на) мрежата . Аз, пък, не мога да си представя да имам няколко диска в машината. Хард включвам най-много три пъти в месеца, освен ако не правя голямо подреждане. Има и програми за каталогизиране, каквито не са ми трябвали досега. NAS също не е лошо, но за мен е по-бавно и по-капризно решение. Във всеки случай, на каквото и да се спреш, съветът ми е да не правиш архивни копия. Освен разбира се на неща, които са ценни, малки като обем/количество и най-важното - по внимателно измислена схема. За паметта мисля, че е добра идея. Някакви препоръки за марка/модел 2х2 или 2х4 гигабайта на 1600 Мхц? Всъщност не ми трябва нещо специално - просто да няма много оплаквания от потребители. Не съм взимал нищо ново скоро, а и не следя нещата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 23, 2013 Author Report Share Публикувано Декември 23, 2013 Здравейте отново.Все още обмислям дали има по-евтина алтернатива вместо да сменям почти целият компютър. Поради моите по-специфични изисквания(повече САТА портове) се получава, че трябва да взема дъно, което е прекалено добро и няма да му използвам повечето възможности. Например Asrock Z87 extreme 4/6 има 8/10 САТА порта, но освен това дъното поддържа памет над 2100 Mhz, а процесорите на интел - до 1600(какъв е смисъла?), PCIe x16 слотовете също вероятно няма да ги ползвам и т.н...Сега искам да попитам за устройствата, наречени port multiplier - намират ли се в България, какви разлики имат, на кои параметри да обърна внимание, могат ли освен класическите RAID режими да предложат и индивидуално разпознаване на дисковете - все едно всеки е свързан на отделен порт на дъното? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 29, 2013 Author Report Share Публикувано Декември 29, 2013 Добавям още един въпрос.Наскоро видях, че дъното ми поддържа отключване на ядра, а процесорът ми е двуядрен(официално) и с отключен множител(виж първият коментар). Въпросът ми е кое има повече смисъл - да опитам да отключа другите ядра, да вдигна базовата честота(увеличих я от 200 на 210 MHz със стандартното охлаждане), или да увелича множителя на процесора? Нямам намерение да гоня някакви рекорди - просто бих искал да изкарам повече от сегашните компоненти преди да започна да сменям или добавям други. Използвам основно браузъри, видеоплейъри и няколко програми за масова обработка на файлове. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 29, 2013 Report Share Публикувано Декември 29, 2013 Темата отива в посока овърклок май? Щом процесорът е с отключен множител, по-лесно се овърклоква по множител, шината не се пипа. Трябва да се оборудваш и с добро охлаждане, разбира се, за да постигнеш поне 25% овърклок и да почувстваш някаква разлика. По-добрият вариант си остава нов процесор. Опитай отключване на ядра, но по-вероятно е да не си късметлия да работят нормално и въобще да стартира системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 29, 2013 Author Report Share Публикувано Декември 29, 2013 Овърклок е малко силно казано, защото нито му разбирам чак толкова, нито ми се дават пари за друго охлаждане точно сега(Между другото тези дни е необичайно топло и успявам да си топля стаята с компютъра ). Може би ако реша да сменям процесор(и дъно съответно) и намеря такъв, който да е TRAY - бих взел някакво охлаждане за около 40 лв.В момента пред мен има два пътя:- да добавя компоненти - 2х2 гигабайта 1333(90 лв.), видеокарта(~170 лв.) и по-нататък PCIe SATA контролер - общо около 320 лв.- да взема ново дъно(~220 лв.), процесор(~260 лв.), памет(90-140 лв. според обема и честотата) - общо около 600 лв. от които ще извадя цената на старите компоненти ако получа добра оферта...Докато спестявам от закуски ще пробвам с множителя. Предполагам че за програмите, които използвам честотата е по-важна от броя на ядрата(особено ако някои ядра не работят както трябва).И да питам пак - след като съм вдигнал базовата честота от 200 на 210 мегахерца, а сега искам да пипам множителя - трябва ли да върна честотата обратно на 200? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 29, 2013 Report Share Публикувано Декември 29, 2013 Връщаш обратно честотата на системната шина (не се казва базов клок или BCLK при теб) и вдигаш множителя, само че внимавай, ще започне да загрява, защото сигурно ще си повиши напрежението автоматично - трябва да го намалиш, но все пак да остане стабилен процесорът. Абе иска си занимавка, но все пак охладител ти трябва друг, както и програми за тест и мониторинг. Не ми е ясно за какво ти е този допълнителен SATA контролер, има дъна с вграден чип такъв и 9 SATA порта. И наблегни на процесора - 4-ядрен Intel Haswell, например. Охладител си има, продават се с него. А за програмите зависи - едни се влияят от повече ядра или изчислителни нишки, други от честота и архитектура на процесора. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 19, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 19, 2014 Здравейте отново.Вече съм почти сигурен за компонентите, които искам да взема, но не мога да реша какво да правя с тези, които вече имам - кои да задържа(в каква конфигурация) и кои да се опитам да продам. Става въпрос за компютър в дневната, който пускам от време на време за интернет, музика, да си пусна някой филм на телевизора(26 инча 1366х768). Ето и компонентите:- дъно Asrock Alive NF7G-hd720p s.AM2, 4xSATA, graphic GF 7050, D-Sub+DVI, Windows Experience Index 3.2(business and gaming);- процесор Athlon LE-1620 WEI 4.3;- памет 2х1 гигабайт DDR2 WEI 4.8- харддиск 40 GB PATA WEI 4.8Това се ползва в момента в кутия CM Elite 360. - дъно Asus M3N-HT deluxe s.AM2+, 6хSATA, GF 8000, D-Sub+HDMI, (WEI за графиката ще ми бъде интересно да го видя някъде) има 3 конектора за вентилатори(за разлика от дъното на основния компютър) - в момента стои в една евтина кутия и чака да реша какво да правя с него. - дъно MSI 880GMA-E45 s.AM3, 6xSATA, HD 4250, D-Sub+DVI+HDMI, WEI 5.4(business and gaming), има само 2 конектора за вентилатори(отделно за процесора), което в момента ми е неудобно, но ако прехвърля дъното на втория компютър това няма да е голям проблем.- процесор Phenom II X2 550 WEI 6.6- памет 2х1 гигабайта DDR3 WEI 5.5- харддиск 1 ТВ SATA caviar black WEI 5.9Това(с още няколко харддиска) е в кутия Aerocool vs-9, която ми се стори много добра като я купих, но сега се напълни с кабели(и харддискове ) и кабелен мениджмънт на практика не е възможен. Предполагам че ще е най-добре да си оставя втория компютър(в дневната) така, както си е понеже ако изобщо намеря купувач едва ли ще мога да взема повече от 60-70 лв. и да пусна обява първо за дъното Asus, а като взема новите части ще търся купувач за дъното, процесора и паметта от основния компютър. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 21, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 21, 2014 Животът е пълен с изненади... И повечето са неприятни.Малко след като написах горното попаднах на по-подробна информация, според която вградената графика на интел(HD4600) се оказа по-зле, отколкото предполагах - макар да знаех, че е по-зле от тази в APU на AMD. В смисъл например, че DVI е Single Link и затова поддържа резолюция до 1200 при 60 Hz(положението е аналогично и за HDMI). Това нямаше да е голям проблем ако нямах монитор с 2560х1440, който при това предпочита(е настроен) да поддържа тази резолюция при 60 Hz през DVI или DP интерфейс. Това ме връща в начална позиция - дъно А85 или А88 и процесор например А10-7700К или 7850К. Някой знае ли къде мога да видя точно какви резолюции и на какви честоти поддържат тези APU? В нета циркулират някакви слайдове, търсих и в сайта на АМД, но не намерих точно каквото ми трябва. Ще сбъркам ли много ако гледам(за сравнение) спецификациите на най-слабите 7000/R7 видеокарти?В сайта на MSI например за дъна А88Х са написани резолюциите и честотите, но мога ли да съм сигурен, че въпросните два процесора отговарят на тези стойности? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Януари 22, 2014 Report Share Публикувано Януари 22, 2014 Мониторът ти няма ли HDMI вход? Иначе ето какво пише например за дъното Gigabyte B85-HD3: Integrated Graphics Processor:1 x D-Sub port, supporting a maximum resolution of 1920x1200 1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200 * The DVI-D port does not support D-Sub connection by adapter. 1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 4096 x 2160 @ 24 Hz / 2560 x 1600 @ 60 Hz * Support for HDMI 1.4a version. Maximum shared memory of 1 GBАко това не те устройва, сложи си външна видеокарта някаква, евтина. Ама да жертваш производителността на процесора заради този проблем не ми се струва много логично, но ти си решаваш. Новите процесори Kaveri на AMD са леко по-бързи от предишните, но нищо особено - не могат да се сравняват с Core i5, например. Графиката им е малко по-бърза от предишните Richland, почти на същото ниво често пъти. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 22, 2014 Author Report Share Публикувано Януари 22, 2014 Монитора ми има D-Sub, HDMI, DL DVI, DP, но както сам си написал(между другото не знам откъде видя онова 2560х1600/60 Hz) пълният капацитет се поддържа през последните два интерфейса. Искам в това отношение да имам максимален избор. Засега е само този монитор на този компютър, но в бъдеще може да намеря как да сместя още един монитор в малката ми стая и не искам тогава да се чудя какви кабели и преходници да търся. За i5 - съгласен съм, че ще е много добър процесор, но ако трябва да дам за него 350 лв.(колко ли би струвал ако му се "извади" графиката?), за видеокарта поне 150 лв., поне 100 лв. за памет(2х2 гигабайта) и поне 130 лв. за дъно - събират се поне 730 лв.Аз бих искал да се вместя да кажем до малко над 600 лв. Срещу това бих искал да имам дъно с поне 8 САТА порта и за предпочитане така разположени, че да не запречват въздушният поток като свържа всички кабели, (колкото и да е смешно)поне 3 конектора за вентилатори, поне 3 от четирите вида видео интерфейси, включително пълноценен(Dual Link)DVI, памет на 1600 MHz и процесор, който да е примерно 20-50% по-добър от сегашният ми. Всъщност за "моят" случай прочетох един подходящ коментар в чуждестранен форум:- плащаш доста за ограничено подобряване на производителност/функционалност- плащаш доста повече за цяла нова системаили приемаш нещата както са сега и спираш да се оплакваш(и да се чудиш как да си похарчиш парите) . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост