Jump to content

Съвети и предложения за бъдещ ъпгрейд

Препоръчан пост

В момента съм с дъно MSI 880GMA, процесор Phenom II X2 550, 2x1 GB 1333 A-Data. Системният хард е Caviar Black, останалите са "зелени". Работят в IDE режим, защото така и не успях да ги подкарам на AHCI/SATA по нормалният начин. ОС е ХР 32 бита и това няма да се промени скоро.

Идеята ми е не просто да ми "сглобите" някаква конфигурация, а по-скоро да ми помогнете да си изясня дали съм достигнал границите на компонентите(иначе казано - дали специално процесора и видеото на дъното все още са достатъчно добри), а също и да избера подходящите компоненти като отделя маркетинговите трикове от параметрите, които имат реално значение за моите нужди. Последните са основно в областта мултимедия и работа с файлове. Напоследък се натъквам на видеофайлове с висока резолюция и с "по-тежки" кодеци, които понякога затрудняват дори VLC(поради вграденото видео процесора се товари до около 70%). Другото, което бих искал да става по-бързо е обработката на файлове - например забелязах, че при разархивиране на изображения(със 7zip) скоростта в началото е около 8 МБ/с и постепенно пада до около 3 МБ/с. Това нормално ли е и къде е причината - ОС, програмата, харддиска или друго? Иначе при копиране на сравнително големи файлове от диск на диск засякох средна скорост около 59 МБ/с.

И така - според това което описах дотук - има ли смисъл изобщо да сменям компоненти(дъно с процесор и евентуално - памет)?

Сподели другаде

• Отговори 51
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

За да използваш пълната мощност на новия софтуер, трябва да преминеш на 64-битова операц. система. Тук Windows XP 64-bit не е добра идея. Освен това поддръжката на Windows XP спира на 8-и април 2013. Сега добър избор е Windows 7 x64. Не си дал пълния модел на дънната платка, но да предположим, че има 4 слота за памет. Добре е да добавиш още 2х1 GB RAM. Процесорът може да се смени с някой Phenom II x4 955 или подобен, какъвто се намери и който се поддържа от дъното. Външна видеокарта също е необходима някаква, зависи дали искаш да играеш и игри или да пускаш само филми. Може да кажеш също с какъв бюджет разполагаш. Друг вариант е да минеш на нова платформа (дъно, процесор, памет), но това е по-скъпо, ти прецени. Ще имаш по-бърза машина тогава.

Сподели другаде

Да, наясно съм че при мен ОС е ограничаващ фактор. Сигурно изглежда смешно, но от една страна съм свикнал с ХР и с определени програми, а от друга - къде от мързел :), къде от чувство за някакъв вид справедливост засега не се занимавам с Windows 7. Пробвах го за кратко преди време, но не ми хареса. Доколкото си спомням имаше някакви трикове с регистрацията и както споменах - от една страна не ми се занимава(за сравнение моята "самоделка" се инсталира с вграден ключ), а от друга - старая се вече да ползвам легален софтуер. Всъщност замислям се да си изтегля легално нещо като пробна версия на 7 и на 8(макар че изобщо не ми хареса онази история със старт-менюто) - да ги пробвам на втория компютър например за един месец.

Игри почти не играя, но ако си остана с ХР и се окаже, че за нова платформа няма да има смисъл - ще обмисля варианта да взема само видеокарта.

Бюджета не е твърдо определен(още е доста рано), но не ми се дават повече от 200-220 лв. за дъно/процесор и повече от 150 лв. за видеокарта.

Това е засега - ще пиша пак скоро.

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Здравейте отново.

Докато реша дали ще мога да живея без ХР ;) - искам да задам още няколко въпроса за хардуера.

По принцип се насочих към чипсет А85/А88 и съответно процесор А8/А10 за до около 200 лв. Не мога да разбера обаче първо - дали тези процесори са реално по-добри от сегашният ми, и второ - дали за моите(предимно мултимедийни, но също и чисто изчислителни) нужди е по-подходящ АМД или Интел.

Сподели другаде

A10-5800K е по-добър от сегашният ти Phenom II X2 550, а i3-3220 - от A10-5800K. Вече има нова платформа на Intel - сокет 1150, съответно нови Core i3 - i3-4130/4330/4340, които са още по-бързи от старите. Има също още по-бързи - Core i5, но те са и по-скъпи със стотина лева.

Сподели другаде

Знам че има и още по-бързи - Core i7, но те са по-скъпи с няколко стотина лева. :) Освен това процесора трябва да го монтирам на някакво дъно и имам впечатлението, че интелско дъно с еквивалентни параметри на А85Х е също малко по-скъпо. Освен това се замислям, че може би не процесора е най-бавната част от системата по принцип - прав ли съм? Значи ако дам над 200 лв. за някакъв иначе много добър интелски(или АМД) процесор, сигурно пак няма да видя значително подобрение ако не сменя и други компоненти - памет и хардове. Специално за хардовете - не съм чул да има SSD по 2 и повече ТВ, а и да има или да се появят скоро - няма да мога да си позволя и един, а по принцип ми трябват доста повече. :)

Това, което правя за момента е че се опитвам да премина от ХР към 7. Още съм в началото и тепърва ще изникват разни дребни неща, които във "вярната ми самоделка" си работят Out Of The Box, а в новата система ще трябва да се ровя в регистрите и да създавам и променям кллючове(например за да добавя Copy to/Move to в контекстното меню).

Имам и още един въпрос. Мониторът ми е 27 инча и има DVI, HDMI и DisplayPort. Заслужава ли си да търся дъно(или видеокарта) с DisplayPort?

Сподели другаде

Интелските дъна не са скъпи, поне не и тези, които не стават за овърклок, а осигуряват просто нормална работа (като моето, Gigabyte B75M-D3V, процесор i5-3570). Най-бавната част в системата може да бъде и процесорът, и видеокартата, и хард диска, и паметта. Затова си има Windows Experience Index, който показва с оценки от 1,0 до 7,9 на какво ниво са отделните звена в системата. Хард дискът не е належащо да се сменя, докато памет трябва да добавиш - поне до 4 GB да я докараш. Повечето съвременни видеокарти имат вече Display port, но не знам какво му е предимството, DVI е достатъчен.

Сподели другаде

Не че се заяждам или нещо такова, но... От твоята гледна точка си прав - за дъна до 100-120 лв. просто няма място за разлика в цената за двете платформи. Аз обаче(понеже съм минимизирал останалите разходи :)) искам ако взимам нов компонент, той да има колкото може повече реални възможности от този, който вече имам. В случая за дъното основните ми изисквания са да има поне 7(сегашното има 6) САТА-конектора и да има DisplayPort. Още нещо за САТА-конекторите - в някакъв момент някой дизайнер се е сетил, че същите могат да се направят завъртени на 90 градуса - най-вероятно за да няма конфликт с дълги/мощни видеокарти. За мен обаче това предлага друго предимство - по-добро организиране на кабелите, което пък означава по-добър въздушен поток.

Относно DisplayPort - една от причините да търся дъно/видеокарта с такъв интерфейс е тази интересна възможност. Може би обаче няма да се получи толкова просто, колкото го мисля. В смисъл, че мониторът ми има само един DP конектор и изглежда, че ако искам да включа още един монитор(какъвто засега нямам :)) чрез DP - ще ми трябва нещо такова(което разбира се нямам намерение да купувам).

Сещам се и за още някои дребни неща, които биха ме мотивирали да си взема ново дъно - като повече USB3 портове и възможност за зареждане на телефона през USB и след изключване на компютъра...

Сподели другаде

И докато още никой не е отговорил на последните ми въпроси, да задам още няколко. :)

Независимо дали ще сменя И ядрото на компютъра, или само ОС - обмислям(след като премина към 64 битова ОС) да си взема харддиск от 3 или 4 терабайта. Има ли някакви други ограничения, особености, за които трябва да знам? Например доколкото разбрах - ако нямам дъно с UEFI - няма да мога да стартирам системата от такъв диск. Това конкретно няма да ми е проблем, защото имам достатъчно други дискове. И в тази връзка е следващият въпрос - ако си взема един малък SSD(32/64 GB от по-евтините) за инсталиране на ОС - какво подобрение да очаквам при положение, че всичката съществена информация е на останалите - "зелени" дискове? Ще се стартира ли по-бързо компютъра, ще се зареждат ли по-бързо програмите, по-малко ли ще загрява диска?

Сподели другаде

• 3 weeks later...

Рискувам да започна сам да си пиша в тази тема, но... :) Ето още няколко въпроса.

Макар че доскоро бях едва ли не почитател на АМД, вече почти се съгласих да премина към Интел. Приемам също че дъното, което си харесах засега - Asrock Z87 Extreme 4 - с причина е малко по-скъпо от аналогичното с АМД-платформа - А88Х. Като добавя процесор i3 4330(около 260 лв.) и 2х2 ГБ 1600(около 90 лв.), се получават около 600 лв.

Отначало мислех да продам части от по-стария ми компютър - дъно Asrock Alive NF7G hd720p, процесор Athlon 64 3200+ и 2х1 ГБ ДДР2. За тези компоненти "седмицата" ми дава: 4,3 за процесора, 4,8 за паметта, 3,2 за графиката(вградена) и 4,8 за харддиска. Колко бих могъл да взема за тези части? Не искам да се излагам с някакви нереални цени, нито пък да ги "подарявам". От друга страна може би ще е по-добре да продам по-новите компоненти(които описах в началото), а на стария компютър евентуално да му взема някаква видеокарта колкото да се поизравнят индексите... Старият компютър се ползва предимно като htpc и тъй като кутията не предлага много добро охлаждане, си мисля дали в този смисъл е по-добре процесор с по-ниско номинално TDP или процесор с по-високо TDP, но с по-малко средно натоварване. Всъщност последното не е толкова важно в случая, но просто ми е интересно.

Сподели другаде

Аз сега виждам, че си писал. Не вървиш в правилната посока, залагаш твърде много на дънната платка, а по-малко на процесора. Не дънната платка движи компютъра, нито има отношение към производителността му. Избрал си освен това и дъно за овърклок, а процесорът не може да се клоква, нито пък ти имаш желание, доколкото предполагам. Затова избери 4-ядрен процесор, подходящо дъно за него (B85, H87, дори и H81 става) и в този си вид системата ти ще изкара до края на експлоатационният си период, т. е. няма да мислиш за ъпгрейд на процесора, което е и правилното. Даваш повече пари сега за процесор - караш дълго време с него. Заложи на 2х4 GB RAM отсега, за да не мислиш за увеличаване скоро пак. SSD-то прави компютъра по-пъргав, не увеличава производителността му. Ако си много нервен и искаш да спестяваш по 2 сек. за стартиране на програма и до 2 пъти по-бързо зареждане на OC - вземи SSD. За старите неща може да вземеш до 20 лв. за процесора и по 15-20 лв. на памет. Може и дъното да му излезе късмета за 30 лв. примерно.

post-10359-0-56643700-1386623063_thumb.png

Тук може да смениш процесора и с най-бързия от тази серия - i5-4670, но той е 391 лв. в конкретния магазин.

Сподели другаде

Аз мисля по този начин - дъното е основата на компютъра. Останалите компоненти се закачат по него и когато се наложи се сменят сравнително лесно. Освен това ми изглежда странно(може и да не съм прав за това) процесора да струва 2 - 2,5 пъти повече от дъното. Същото се отнася и за видеокартата - не съм геймър и затова не съм склонен да плащам за дискретна видеокарта.

Насочих се към това дъно, защото има повече САТА-портове - имам доста харддискове(4 до момента + оптично устройство) и ще стават повече. :) Знам, че има някакви контролери, с които се добавят по два/четири САТА порта, но като видях цените... Ако сменя 2-терабайтовите дискове с 4-терабайтови, бих могъл да продължа и с това дъно, но какво да правя тогава с тези, които ще извадя? В смисъл, че дори да намеря купувач на добра цена - трябва да прехвърлям доста информация, да изтривам на ниско ниво... Можеш ли да предложиш някакъв друг вариант? Знам, че това дъно има много възможности, които няма да използвам, но тези които са ми важни ги няма в по-евтините дъна. А не мога да си поръчам дъно според моите предпочитания, както е за цялата конфигурация... :)

И да питам пак - можеш ли да кажеш колко бих взел за дъното, процесора и паметта от първия ми коментар?

Сподели другаде

Може да не си държиш хардовете вътре. Аз имам една пластина, която извежда sata конектор и захранване навън. Когато ми трябва, включвам нужния диск. На самия хард слагам две картонени подпори отстрани. Става идеално, стига да няма кой друг да ги събори. И е по-безопасно за данните (токов удар, вируси и т.н.).

Аз, може би, бих пробвал само да добавя RAM. Този комп донякъде сега е ценен, защото върви и старото поколение Windows и новото. Пък след две години може да има по-хубави неща. Но не искам да те разубеждавам. :look:

Сподели другаде

Аз мисля по този начин - дъното е основата на компютъра. Останалите компоненти се закачат по него и когато се наложи се сменят сравнително лесно. Освен това ми изглежда странно(може и да не съм прав за това) процесора да струва 2 - 2,5 пъти повече от дъното. Същото се отнася и за видеокартата - не съм геймър и затова не съм склонен да плащам за дискретна видеокарта.

Насочих се към това дъно, защото има повече САТА-портове - имам доста харддискове(4 до момента + оптично устройство) и ще стават повече. :) Знам, че има някакви контролери, с които се добавят по два/четири САТА порта, но като видях цените... Ако сменя 2-терабайтовите дискове с 4-терабайтови, бих могъл да продължа и с това дъно, но какво да правя тогава с тези, които ще извадя? В смисъл, че дори да намеря купувач на добра цена - трябва да прехвърлям доста информация, да изтривам на ниско ниво... Можеш ли да предложиш някакъв друг вариант? Знам, че това дъно има много възможности, които няма да използвам, но тези които са ми важни ги няма в по-евтините дъна. А не мога да си поръчам дъно според моите предпочитания, както е за цялата конфигурация... :)

И да питам пак - можеш ли да кажеш колко бих взел за дъното, процесора и паметта от първия ми коментар?

Ще ти дам пример със собствената ми конфигурация, щом се чудиш:

Дънна платка: Gigabyte B75M-D3V - 110 лв. струваше преди година

Процесор: i5-3570 - 360 лв. (над 3 пъти по-скъп от дъното)

RAM: 2x4 GB DDR3 1600

HDD: 5 броя Hitachi - общо 6 TB

Видеокарта: ASUS GTX 760 2 GB - 460 лв.

LAN карта - 1 бр.

DVD RW - 1 бр. Lite-On

Захранване - CM Silent Pro M2 620 W

Вентилатори - 2 бр. х 120 мм

Кутия: CM Elite 334

Това всичкото работи на дънна платка за 110 лв., която има 6 SATA порта и повече не ми трябват, всички са заети. Платката е колкото салфетка голяма, кажи-речи - и това не пречи на работата на доста по-скъпите компоненти. Процесорът би работил по същия начин и на по-скъпо дъно, като някои дъна позволяват известен овърклок (моето не може). По-скъпата платка има повече слотове за памет и повече други слотове, ако ти трябват. Моята ме устройва.

За процесорът от първия ти пост - към 70-80 лв., дъното към 50, паметите по 15-20 лв.

Сподели другаде

Може да не си държиш хардовете вътре. Аз имам една пластина, която извежда sata конектор и захранване навън. Когато ми трябва, включвам нужния диск. На самия хард слагам две картонени подпори отстрани. Става идеално, стига да няма кой друг да ги събори. И е по-безопасно за данните (токов удар, вируси и т.н.).

Аз, може би, бих пробвал само да добавя RAM. Този комп донякъде сега е ценен, защото върви и старото поколение Windows и новото. Пък след две години може да има по-хубави неща. Но не искам да те разубеждавам. :look:

Това е един вид докинг станция. Мислех си и за това. Наистина може да е по-безопасно, но е и по-неудобно - трябва да си отбелязвам къде какво имам и често да сменям дискове. Имам NAS и смятам там да държа резервно копие - само трябва да си оправя(скоростта на) мрежата :).

За паметта мисля, че е добра идея. Някакви препоръки за марка/модел 2х2 или 2х4 гигабайта на 1600 Мхц? Всъщност не ми трябва нещо специално - просто да няма много оплаквания от потребители.

Сподели другаде