Атанас Пачов Публикувано Септември 12, 2013 Report Share Публикувано Септември 12, 2013 (Редактиран) Видеокартата ми е ATI Radeon HD 4250, интегрирана в дъното, което е GIGABYTE 880GA-UD3H със чипсет AMD 880G чипсет. Толкова инфо мисля, че ви е достатъчно.След преинсталация на Уиндоус, инсталирах всички драйвери, програми и неща и те си тръгнаха както трябва, освен драйвера на видеокартата. Самият драйвер си работи, карам на висока резолюция, но нещо не ще да ми стартира ATI Catalyst Center-a. Аз цъкам върху него, но не тръгва. Пробвах да го включа от различни места, пак същата работа. Накрая го преинсталирах със 13.4-та версия и пак същото !!! Деинсталирах напълно ATI драйверите, рестарт и после го инсталирах наново и пак рестарт и когато се включи вече очаквах, че ще тръгне, ама НЕ...Изобщо не ще да се покаже, когато цъкна върху него, нещо се счупва и вика, че центъра спрял да работи. Пак деинстал, рестарт и инсталирах 13.1-ва версия и пак същата работа !!! Изобщо не ще да тръгне. Как е възможно такова нещо ? Преинсталирах драйвера сумати пъти със сумати версии пробвах, ама уви... От хардуербг ме посъветваха да инсталирам .NET 4 и да пробвам дали ще тръгне - не тръгна. След, което ми казаха начисто да деинсталирам всичките тулове и драйвери на амд и да инсталирам само тоя на чипсета, като "би трябвало със него да се инсталира драйвера и на видеокартата" - пробвах го, пак никакъв ефект. Рестарти, пробвах други версии - не ще и не ще да тръгне. ОФ, абе кви са тез шибани драйвери на АТИ... Просто ми е интересно ЗАЩО не може да тръгне каталист мениджъра, деинсталирах всичките драйвери, после наново инсталирам, със сумати версии пробвах...Не става бе...Не ще и не ще... Не ми се занимава да преинсталирам цяла ОС, тъкмо си набавих доста програмки програмки, инсталирах игрички, теглих неща и т.н. Айде сега няма да преинсталирам заради тоз драйвер. Трябва ми каталист мениджъра за да мога да си намаля волтажа на процесора до 1.008 волта (800 мхз/ядро), защото сега работи на пълният максимум на 1,392 (3.2 гхз ) и грее като печка и консумира 125 вата, захранването ми загрява и постоянно перката му е с увеличени обороти заради консумацията от процесора... Включително искам да си намаля яркост и gamma-та на картината и да пусна хардуерно ускорение. Надявам се вие да можете да помогнете с нещо ! Благодаря ви предварително ! Копирал съм части от мненията си във темата в хардуербг за този проблем http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/238129-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%81-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D0%B0-ATIПросто не ми се описваше всичко наново. Редактиран Септември 14, 2013 от B-boy/StyLe/ Редактирано заглавие! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
k0st4din Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 Здравейте Атанас Пачов,добре дошъл в софтвизия.За начало нека започнем с "шибаните" - моля ви не използвайте подобни или сродни думи, има безброй други по-мили думички, които да се използват при проблеми.Сега по темата - може да звучи невероятно, но не успях да разбера за операционната система Win=?, x32 или х64. Ако имате антивирусна, спрете я и опитайте да инсталирате. Друго за което се сещам е дали Firewall не ви ги забранява/ Предполагам, че инсталирате като Администратор? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 С каква версия на Windows си? Прегледай в Windows Event Viewer за проблеми в Application, System и Setup логовете. Всичко различно от information и от типове Warning и Error ни го покажи, но гледай информацията да е асоциирана с проблема, да не правим километрична тема. Също така ще бъде добре евентуално да пробваш с по-стари версии на драйвера. Ако имате антивирусна, спрете я и опитайте да инсталирате. Друго за което се сещам е дали Firewall не ви ги забранява/ Предполагам, че инсталирате като Администратор?Мили думички не се употребяват за нещо, което ти вдига кръвното, но си прав че трябва да се спазва тон на благоприличие. Глупост е обаче това за Firewall-а. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
k0st4din Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 TechMasterНяма да споря, но ако много желаете, ще се върна в History да намеря коментарите където се споменава за такъв проблем и ще го постна, защото прерових над 100 страници за намиране на проблема на потребителя и за да не поствам безброй линкове съм я пресял до минимум, където се споменава, че по този начин се е решил проблема. Все пак не гледам в някакво кълбо да ми даде решение или да съм гледарица. Да съгласен съм, че не би трябвало да бъде проблем, но уви има и такова решение на проблема. Операционната му система е: Win7 SP1 х64Поздрави Атанас Пачовсвалете този файл, разархивирайте го и с Администраторски права (т.е Run As Administrator) го инсталирайте да видим дали ще има резултат.ace_enable.zipИли пробвайте да инсталирате от тук. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 Няма да споря, но ако много желаете, ще се върна в History да намеря коментарите където се споменава за такъв проблем и ще го постна, защото прерових над 100 страници за намиране на проблема на потребителя и за да не поствам безброй линкове съм я пресял до минимум, където се споменава, че по този начин се е решил проблема.Посочването на решения без достатъчно информация е леко абсурдно, ако не притежаваме гадателски способности. Всъщност ако приложение не може да стартира е много вероятно в Event лога да има отбелязан проблем от някакъв тип, което може да е от различен род, включително и незадоволена зависимост към друг компонент. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 Първо, форумът на SoftVisia не е място за употреба на нецензурни думи и изрази.Второ, проблемът ти не е с драйверите, а с Catalyst Control Center приложението (което не е задължително да се инсталира, за да работят драйверите). Това са две различни и независими неща, добре е да правиш разлика между системен драйвер и приложен софтуер.Трето, CCC обикновено изисква .NET Framework, за да работи. Ти не си казал с каква операционна система работиш, нито дали си осигурил всички изисквания за работата на приложението. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 Второ, проблемът ти не е с драйверите, а с Catalyst Control Center приложението (което не е задължително да се инсталира, за да работят драйверите). Това са две различни и независими неща, добре е да правиш разлика между системен драйвер и приложен софтуер. Трето, CCC обикновено изисква .NET Framework, за да работи. Ти не си казал с каква операционна система работиш, нито дали си осигурил всички изисквания за работата на приложението.Има няколко проблема. Контролният център върви в пакет с драйверите, макар при инсталация с избор на компоненти може да не се инсталира. Обикновено .NET приложенията пускат някаква грешка или съобщение, че няма инсталиран .NET Framework. Между другото, нещо до автора - Има и други приложения, с които може да се контролира напрежението, честотите и дори гама-та на видео картата. Не е задължително да стане през CCC. Може да поровиш в Google и да намериш някое, което ти приляга. Едно такова е MSI Afterburner. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Септември 13, 2013 Report Share Публикувано Септември 13, 2013 Не знам доколко ще помогна, но и аз наскоро имах подобен проблем - реших да обновя драйвъра на ATI(защото имах проблем с някои HD-клипове - знам че това е вградено видео, но все пак). Обаче като по-хитър реших да обновя само драйвъра - без Catalyst, защото последният ми се вижда твърде тромав и според мен напълно излишно изисква .NET. След рестарта обаче картината беше напълно омазана - 640х480 4 бита цвят и Catalyst не можеше да се стартира, а не можех да оправя картината и чрез стандартното меню на ХР. Реших проблема като премахнах изобщо Catalyst и сложих ATI Tray tools - за последното благодаря на Night Raven. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Атанас Пачов Публикувано Септември 14, 2013 Author Report Share Публикувано Септември 14, 2013 Проблема е донякъде решен. Пробвах със сумати версии, инсталации след това деинсталации и т.н., пробвах да изключвам firewall-а и антивирусната - не помогна, инсталирах .NET 3.5 и пак нищо. Пробвах със 12.8 версия и инсталиран .NET 3.5, като странно защо при натискането на Catalyst Center ми изниква грешка, която казва, че се изисквало .NET 4.5 !!! Инсталирах .NET 4.5 и всичко си тръгна и центъра ми се отваря, но със тази версия 12.8 имам много малко настройки - волтаж на процесора и овърклок на процесора и нищо друго. Спомням си, че на предишният уиндоус бях със версия на драйвера 13.1 или 13.4 и при него имаше страшно много неща и опции за човъркане - то не бяха яркост, гама, контраст на картината, то не бяха сумати опции за хардуерно ускорение на видео, изглаждане/заостряне на непомнякое, премахване на "шума" във видеата, настройка на ефекти на игри и още много други, докато сега в центъра няма абсолютно никакви настройки - само CPU power и OverDrive.Отидох си в сайта на гигабайт и си потърсих дъното и оттам в секцията с драйвери и там за драйвера на видеокартата си стоеше 10.8-ма версия (тия не си ли актуализират малко сайта...) изтеглих тая версия, инсталирах и ми се завърна добрият стар контрол център макар и без настройка на волтажа на процесора си имаше всичко останало за картина и хардуерни ускорение и настройки за игри. Но само, че ми е сериозен недостатък, че не мога да си контролирам волтажа на процесора, сега постоянно ми стои на 1,392 волта на 4ядра и пълната честота 3.2 гхз и оттам насетне дори без никакъв товар не мърда от този волтаж и си работи на пълните честоти като загрява като печка и консумира много ток. Искам да го регулирам !!! И лично се извинявам за правилата, които наруших ! Следващият път, когато пускам тема ще се съобразявам със езика и няма да допускам такива думи ! Операционната система е Win7 SP1 64битова Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 14, 2013 Report Share Публикувано Септември 14, 2013 Нормално е в CCC за Windows 7 да не са включени насторйките за управление на скоростта на работа на видео процесора - има ги налични в Контролния панел на Windows -> Опции за захранването -> Промяна на допълнителни настройки за захранването. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 14, 2013 Report Share Публикувано Септември 14, 2013 Нормално е в CCC за Windows 7 да не са включени насторйките за управление на скоростта на работа на видео процесора - има ги налични в Контролния панел на Windows -> Опции за захранването -> Промяна на допълнителни настройки за захранването.Къде ги видя? Аз виждам само за CPU-то. Контролът за управление на захранването на видео картата често е поверен на третата страна и техният софтуер/драйвери, понеже за разлика от няколкото марки CPU имаме много различни модификации на видео картите от различни производители, за които има драйвери с различни оптимизации. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 14, 2013 Report Share Публикувано Септември 14, 2013 Тук е описано, в последната част - Graphics Power Settings. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 14, 2013 Report Share Публикувано Септември 14, 2013 Тук е описано, в последната част - Graphics Power Settings.Никъде не виждам директно управление на честотата на видео процесора в настройките. Има настройки за изключване/затъмняване на дисплея и качеството на видеото, което не е директен контрол върху честотата на видео процесора. ...Последно си изясни какво искаш да регулираш, защото подаваш противоречива информация. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост