abracadabra Публикувано Септември 10, 2013 Report Share Публикувано Септември 10, 2013 Май няма такъв драйвер? Търсих, но не намерих. Това е от сайта. И няма за Windows 7. Може ли да няма? От това,което потърсих в нета, не открих. На мен ми трябват LAN и USB2 драйвери. За видео си имам, звук също. Но, ако не намеря, няма да си качвам Windows 7 64, обаче открих че мога ако искам да си сложа и двуядрен процесор ако искам,-така пише в сайта им. И, да попитам Windows ХР х 64 по-добре ли ще работи на тази система:?Сега съм с Windows ХР х 32. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 10, 2013 Report Share Публикувано Септември 10, 2013 Драйверите за Vista са същите и за Windows 7. Ако имаш поне 1 GB RAM, може да сложиш Windows 7 32-bit (х86). 64-битов Windows XP - не, не е добър и няма много драйвери за него. Сегашният ти процесор поддържа 64-битови операц с-ми: cpu-world. За нея трябва да имаш 2 GB RAM. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 10, 2013 Report Share Публикувано Септември 10, 2013 Недей гледа сайта на производителя за аудио драйвери и LAN драйвери. В действителност тези драйвери са относително универсални и дори да няма официална версия за Windows7 от производителя на дъното, то Win7 вероятно ще плесне такива през Windows Update, а можеш и да си свалиш просто драйвера на Realtek за аудиото и мрежовата карта. Слагаш 32битов Windows7, ако искаш Windows7. Системката напълно може да подкара Windows7. Аз го тествам тук на едно също не толкова младо лаптопче в момента. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TonyWolf Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Мой комшия е със същото дъно(само че p5ld2-x),сложил съм му 7x64 и си бачка кат пич.Слагай драйверите от сайта на Асус,а не от Windows Update.И тук в сайта има драйвери за видео,звук,мрежа и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Септември 11, 2013 Author Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Много Благодаря! Ще дръпна тези за Виста. Но, какви съображения имате против 7-ца 64бита? Защо да е по-добре да кача 32битов Windows7? И, по-добре ли е за тази сстема да си остане с WindowsХРх32б.? Питам, просто за информация. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Никакви конкретни проблеми няма. Просто е нужна ПОНЕ 1GB памет, за да се мисли за Windows 7. Препоръчително е 2 и нагоре. 64-битовата версия на Windows 7 има нужда от малко повече памет (по ред причини), та е редно за нея паметта да поне 2GB. В случая ти имаш предостатъчно памет, така че с чиста като къпано бебе съвест можеш да си метнеш една 64-битова Седмичка. Спазваме правилото, че Windows 7 е по-добър от Windows XP във всяко едно отношение и ако компютърът има нужния хардуер, за да понесе Windows 7, то няма какво да се замисля човек.Драйверите за 64-битова Vista би трябвало да свършат работа, но според мен ще е по-добра идея да се потърсят актуални драйвери за отделните компоненти. Колкото до Windows XP 64-bit Edition, по-добре забрави, че съществува. Не че е някаква трагедия или нещо такова, но на фона на останалите налични операционни системи, просто смисълът от нея е нулев. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Септември 11, 2013 Author Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Благодаря, Найт Рейвън. Мсля че имам на оригиналния диск на дъното драйвъри на LAN и USB2 за виста. Също и за видеото и аудиото. Ще пробвам ъс 7-ца х64бита. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Ти хубаво имаш дискове с драйвери, но не бих препоръчал да ги използваш. Драйверите там ще са стари. Моята препоръка е да си набавиш актуални от Интернет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Спазваме правилото, че Windows 7 е по-добър от Windows XP във всяко едно отношение и ако компютърът има нужния хардуер, за да понесе Windows 7, то няма какво да се замисля човек.Има за какво да се замисля като съвместимост със стари програми, хардуер или просто ресурси. Масовият потребител повечето от подобренията в Windows7 никога няма да разбере, че въобще ги има, още по-малко да ги усети. Не виждам смисъл от 64битова операционна система на този компютър. Това, че може не означава, че има смисъл. Ако паметта беше 4GB+ може би щеше да има съществено значение, но иначе - не особено. Ти хубаво имаш дискове с драйвери, но не бих препоръчал да ги използваш. Драйверите там ще са стари. Моята препоръка е да си набавиш актуални от Интернет.За повечето драйвери няма значение дали са нови или стари, ако са добре написани. Всъщност до сега на нито едно мое устройство не ми се е налагало да "обновявам" драйвери с цел да отстранявам проблеми и си карам с драйвери на по 5години. Моето правило е - нещо като работи, не се пипа. Като няма проблеми, version number-а е нещо минорно, за което на масовият потребител не трябва да го е грижа. Мой комшия е със същото дъно(само че p5ld2-x),сложил съм му 7x64 и си бачка кат пич.Слагай драйверите от сайта на Асус,а не от Windows Update.И тук в сайта има драйвери за видео,звук,мрежа и т.н.Ако не си претенциозен обикновено и драйверите от Windows Update вършат работа. Сега тествам един Windоws7 и половината ми драйвери са от Windows Update - проблеми нулеви. Бонусът на тези от WinUpdate е, че като пакети за изтегляне са много по-малки по обем и не вкарват някакви безсмислени приложения и аплети към тях. Само драйверите за видео картите е хубаво да се изтеглят от сайта на производителя, защото Microsoft-ките просто им липсват функционалности понякога, които конкретна видео карта може да притежава. Драйверите там са генерични. Благодаря, Найт Рейвън. Мсля че имам на оригиналния диск на дъното драйвъри на LAN и USB2 за виста. Също и за видеото и аудиото. Ще пробвам ъс 7-ца х64бита.Windows2000 и по-горен поддържа USB 2.0, като с XP и по-горен не ти трябва въобще да инсталираш някакви драйвери за USB, а в повечето случаи генеричните, вградени в Windows работят с USB 2.0 контролерите без проблеми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Има за какво да се замисля като съвместимост със стари програми, хардуер или просто ресурси. Масовият потребител повечето от подобренията в Windows7 никога няма да разбере, че въобще ги има, още по-малко да ги усети.Не виждам смисъл от 64битова операционна система на този компютър. Това, че може не означава, че има смисъл. Ако паметта беше 4GB+ може би щеше да има съществено значение, но иначе - не особено.Първо: ако приложението е написано поне малко кадърно, то няма да има проблеми. Второ: малко приложения наистина имат някакви сериозни проблеми. Трето: за обща употреба няма почти никакво значение, защото обикновеният потребител почти не използва софтуер или хардуер, който да е толкова специфичен, че да не е съвместим с Windows 7. Това с ресурсите не го разбрах. Ако имаш предвид, че Windows 7 има нужда от по-мощна система, да, това е вярно, но се отблагодарява с по-пъргава работа, а и в конкретния случай потребителят разполага с нужната хардуерна мощ. Някои от подобренията може и да са по-трудни за "усещане", но други са си "осезаеми".С оглед на това, че 64-битовата архитектура е като цяло по-добрата, не виждам причина да не се инсталира точно такава операционна система. Разбира се не е изобщо нужно да се преинсталира специално заради това, но ако се наложи преинсталация по някое време, нека е 64-битова версия на Windows. За повечето драйвери няма значение дали са нови или стари, ако са добре написани. Всъщност до сега на нито едно мое устройство не ми се е налагало да "обновявам" драйвери с цел да отстранявам проблеми и си карам с драйвери на по 5години. Моето правило е - нещо като работи, не се пипа. Като няма проблеми, version number-а е нещо минорно, за което на масовият потребител не трябва да го е грижа.На теория е така, но точно това е, че в по-новите драйвери са обикновено по-стабилни и по-добре оптимизирани. Има и изключения, но си остава изключения. Това, че на теб не ти се е налагало да актуализираш драйвери, не доказва нищо. Ако искаш дори нарочно си инсталирай първите излезли драйвери за компонентите ти. На мен пък ми се е налагало доста пъти да актуализирам драйвери, за да разреша проблем на някого. Не разбирам каква е тази алергия към нови версии. Докога да стоят потребителите с Windows XP? Още колко години? А какво става като се купи нов компютър/лаптоп, за чийто компоненти няма драйвери за Windows XP? Не че нещо, но хардуерът се развива и поддръжката нa Windows XP постепенно се зарязва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Първо: ако приложението е написано поне малко кадърно, то няма да има проблеми.Как по-точно по-пъргава работа, след като има по-високи системни изисквания и заема повече ресурси? Все едно да твърдиш, че ТИР е по-пъргав от Ферари с един и същи двигател. За обикновеният потребител няма значение на коя OS ще пуска mp3, ще гледа avi, xvid и mkv и ще отваря с интернет браузер страници в глобалната мрежа. Най-явните предимства на 64битовите операционни системи е възможността за адресиране на повече RAM и възможността 64битови приложения да заделят повече памет за изпълнението на процесите си. При RAM под 4GB е съмнителна ползата от 64битова операциона система, понеже паметта е твърде малко, за да може човек да се възползва от кое да е от двете предимства. Всъщност не съм казал, че винаги оставам с първите излезли драйвери на производителя на хардуер. Но ако първите работят безпроблемно за мен, не виждам причина да ги сменям. Алергия към новите версии на драйверите нямам, просто с новите версии понякога се вкарват и нови проблеми, не само нови решения. Отгоре на всичкото новите версии могат да бъдат по-зле оптимизирани. Например за видео картите драйверите в пакетите се оптимизират до един момент, после като стане неактуална картата - драйверите за нея, част от пакет на производител са колкото да отбият номера, а в действителност последната версия не е с най-добрата производителност. Говоря за драйвери на мой хардуер. Аз съм си подбрал версии, които работят и не виждам смисъл щом работят като обсебен през ден да проверявам за обновявания на страницата на производителя, а всяка седмица да си обновявам BIOS-а с нова версия, само защото била по-нова. Алергия към новите версии имам до толкова до колкото не просто предоставят нови функционалности, ами могат да развалят текущите, развалят интуитивността на работата или просто има скок в пъти откъм изразходване на системни ресурси. Самият факт, че Windows7 заема 8GB при инсталация по подразбиране, а аз като го тествах тези дни с рязане без премахване на функционалности за системата го докарах до размер 3 пъти по-малък говори за нивото на оптимизация. По същата методика само с ограничаване на DLL кеша на XP докарвах инсталационната директория до 700MB. Само че тези пачове не искам аз сам да си ги правя, ами да ги има най-малкото като опции в инсталатора. При 9x поне питаше какво искаш да инсталираш и колко ресурси ще ти заеме. Няма как и да не коментирам безумието с плочките в Windows8 или тоталното разваляне на интуитивността на графичният интерфейс с WinVista/7/8, като 15години се работеше със стадартизиран интерфейс. Който и Windows от 95 нагоре да хванеш все десен бутон на десктопа и пропъртис отваря прозорец за теми, скрийнсейвър, фон на екрана, резолюции и дълбочина на цвета. В Windows7 същото прилежно събрано меню го разпиляха на 2 отделни подменюта с още подменюта. Да не казвам, че абсурди като всеки път да те пита мрежата ти домашна ли е или да слагаш тикчета наляво-надясно, за да удавиш прозореца не са ми по вкуса. Ако искам да си настроя споделяне на принтери или директории - така и ще направя. Но не OS вместо мен да взема решения и да ми слага тикчета наляво-надясно, а аз след нея да ги махам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 11, 2013 Report Share Публикувано Септември 11, 2013 Знаеш ли какво, не ми се спори вече. Има си техническа информация/документация, тестове (бенчмарк) и какви ли не други доказателства за предимствата на по-новите версии на Windows спрямо по-старите, но ти ако искаш се върни на Windows 1 или дори DOS. Карай си Жигулка от 76-та година, пери си със старата Аурика, отоплявай се с калорифер, използвай CRT телевизор/монитор, мий се с домашен сапун и ползвай каквито други антики предпочиташ. Ми така де, Жигулката ще те закара от А до Б, Ауриката ще ти изпере дрехите, калориферът ще стопли стаята, може да си се гледа филм на CRT монитор/телевизор и домашният сапун пак си мие.Пожелавам ти късмет да оползотвориш пълноценно (всъщност дори може би изобщо да подкараш) някоя наистина съвременна машина (особено лаптоп) с Windows XP. Не са много такива, но се намират. И все повече ще стават. Че какво като няма драйвери за няколко компонента? На кого му трябват работещи мрежови карти? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Септември 12, 2013 Author Report Share Публикувано Септември 12, 2013 ГолУем дебат. Всичко е до лична преценка. Аз, познавам интерфейса на Windows2000, не мога да го приема. ХР-то ми е добре, но само защото съм си сложил вистамайзер някакъв. На лаптопа със 7-ца, и ми харесва най-много и като интерфейс, и като функционалност, по-добре се обяснява, абе по-съвършен е. Така че новото идва, ...-и трябва да го опознаваме. Подрави, и Благодаря на Всички за ценните съвети. Човек се учи постоянно, и май това е смисъла на всичко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 12, 2013 Report Share Публикувано Септември 12, 2013 Знаеш ли какво, не ми се спори вече. Има си техническа информация/документация, тестове (бенчмарк) и какви ли не други доказателства за предимствата на по-новите версии на Windows спрямо по-старите, но ти ако искаш се върни на Windows 1 или дори DOS. Карай си Жигулка от 76-та година, пери си със старата Аурика, отоплявай се с калорифер, използвай CRT телевизор/монитор, мий се с домашен сапун и ползвай каквито други антики предпочиташ. Ми така де, Жигулката ще те закара от А до Б, Ауриката ще ти изпере дрехите, калориферът ще стопли стаята, може да си се гледа филм на CRT монитор/телевизор и домашният сапун пак си мие. Пожелавам ти късмет да оползотвориш пълноценно (всъщност дори може би изобщо да подкараш) някоя наистина съвременна машина (особено лаптоп) с Windows XP. Не са много такива, но се намират. И все повече ще стават. Че какво като няма драйвери за няколко компонента? На кого му трябват работещи мрежови карти?Night Raven, предимствата зависят от хардуера. Една по-нова OS с по-добра поддръжка на инструкции и възможности на новите процесори би могла да бъде бърза, защото за разлика от по-старите поддържа тези възможности. Може с по-добра поддръжка на възможности за енергосъхранение да бъде и по-зелена и икономична. Обаче когато говорим за не толкова актуален хардуер, излиза че новата OS не може да се възползва от предимствата на новият хардуер, понеже не работи на нов такъв и просто не би била толкова добра. Всъщност има и обратното - доказателства за предимствата на по-старите версии. Преди години бях дал една статистика от 2008 година, че от Win2000 до WinVista най-малко пробиви в сигурността парадоксално, но имаше Windows2000. Всъщност аз винаги ще негодувам за изхабените ресурси. Да си купя нова кола, която за същият път да изразходва повече гориво не е проблем, ако имам излишъци от същото. Ако имам обаче десетаче в джоба, става проблем. Няма потребители с нови системи, които да се оплакват от бързодействието на Windows7 или 8, който се оплаква се оплаква е с не толкова актуален хардуер. Проблемът е, че алтернативният Linux много по-добре се напасва към хардуера и не стои изборът дали да си с актуалната версия на Windows, която ще върви като охлюв или с версия на 10години, която да е архаична и с дупки в сигурността, но пък да върви бързо. Всъщност ползвам лаптоп, макар да имам CRT телевизор и няколко такива монитора. Всъщност CRT-то има предимство в представянето на цветовете и ъгъла на видимост, но за сметка на други недостатъци. И всъщност в момента съм с Windows7. Обаче предвид ограниченото дисково пространство съм недоволен, че Windows7 заема толкова място, като може да мине с по-малко. На терабайтов диск може да не прави впечатление, за това предната точка. Работата е там, че дали изразходените ресурси в повече се оправдават от подобренията или всъщност подобренията са реализирани леко през пръсти, за сметка на memory leak и могат да бъдат реализирани много по-пестеливо. п.п То имаше и бенчмаркове как WinXP е по-бърз от WinVista, нищо че втората е била по-актуална. Въпрос на оптимизации. Новото не е задължително да е по-добро във всички аспекти. На баба ми полуавтоматичната пералня ще надживее няколко днешни автоматични. Правена не е като консуматив, а във време в което частите са били дефицит и е нямало сметка да произвеждаш нещо, което се разваля. Да повторя - в момента съм с Windows7. Че може някой да не е чул или да не е разбрал. Управлението на мрежите и споделянето на ресурси е може би подобрено, но интерфейсът отчасти е дразнещ, също както и разделянето на Desktop Properties в две отделни менюта с още подменюта. Но това е за мен, като човек минал през повечето версии на Windows. Windows8 се надявам да не бъде последван от плочков Windows9, защото този интерфейс Метро е безумие на устройство без сензорен екран. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост