Jump to content

Въпрос за премахване на остатъци от програми

Препоръчан пост

Здравейте.

Макар че с времето започнах по-малко да експериментирам с разни програми, постепенно ми се събраха няколко версии на Visual C++. Нямам си понятие(не съм се интересувал) какво точно е това - явно е било нужно за някои програми, а същите може и да съм ги махнал вече, но тези неща са останали. Не са много като обем, но ми е дразнещо, а може и да се отразяват някак на системата - с някакъв работещ процес, или излишни записи в регистрите...

Как да разбера кое за какво е(било) нужно и съответно кое бих могъл да махна безопасно? Не съм привърженик на "оптимизиращи" програми - в момента имам само CCleaner и AnVir Task Manager. Ако е нужно, ще опиша всички програми, които имам в момента.

post-9526-0-62711500-1378661380_thumb.jpg

Сподели другаде

По-добре нищо не деинсталирай от тях, защото може да потрябват, те не взимат много място. Щом имаш CCleaner, пускай го от време на време да чисти отпадък и грешни записи в регистъра и това е. Гледай при мен какво става: post-10359-0-41481700-1378663658_thumb.png

Сподели другаде

Съгласи ме. :) Обаче си мисля - не можеше ли програмистите да вкарат един ред и при инсталацията на поредната програма да се направи проверка дали вече няма инсталиран Visual C++, който би свършил работа вместо да се трупат версии понякога с разлика чак в третата група цифри?

Сподели другаде

И аз така си мислех, че е нещо като DirectX - щом засече нова версия и не се инсталира. Да, но тук гледам, че го прави, значи има защо и аз не го закачам, за да нямам проблеми после.

Сподели другаде

Всъщност последната известна ми версия е:

C++2008 Redistributable x86 9.0.30729.6161

Като предходните са ненужни и се деинсталират.

Ако версия 2010 се изисква за някоя програма,

то проверете дали ще имате проблем с останалите ...

Стари версии вероятно сте инсталирали покрай игри.

Желателно е излишният "багаж" да се премахне...

Сподели другаде

Не е точно така...има програми, които изискват и версия 2005 и дори версия 2012...Достатъчно е да се остави по една ревизия (две за Windows x64) от 2005,2008,2010,2012. Вече ако има няколко версии на всяка една (няколко от 2005, 2008, 2010, 2012 се оставят само последната версия за всяка една година).

Така е и с .Net Framework. Макар Windows 7 да има вграден 3.5, някои програми изискват версия 2 или дори 4, но ъпгрейда до 4, не заменя този на 3.5 и си остават по-няколко инсталирани версии за съжаление (не е като да обновиш IE8 до IE9/10/11)...

Сподели другаде

Аз държа само 2008 като помня,че имах и 2005

Една програма изискваше 2010,но след като не я  използвах

премахнах тази версия.

Е,да!Все пак не би трябвало да препълваме с програми

независимо,че заемат малко място.

За Фреймуърка преди държах пакета 3.5,но сега съм с 4

и не съм имал проблеми.

Сподели другаде

Е да, но аз имам програми, които изискват стари версии на VB...това че ти си премахнал програмата използваща версия 2010 е заобикаляне на проблема, не решение. Просто правиш компромис, решаваш, че не ти трябва и я деинсталираш...твое решение и право, но за мен е неприемливо.

Отделно аз също не съм фен на "препълването" с излишни програми и прочие, но да се твърди, че няколкото библиотеки идващи при инсталацията на VB пакетите са обемни е леко смешно. Да не говорим за цената на гигабайт на съвременните дискове. :)

За Framework-a разбира се, че няма да имаш проблеми с него, но това не означава че 3.5 не се изисква повече...4 не заменя и обновява версия 3.5, а си е платформа с отделни библиотеки и 3.5 ще продължава да си съществува и да се обновява през Windows update отделно! Както казах, това не е като да инсталираш ъпдейт за IE или за DirectX. Бтв DirectX е другия пример, че макар в Windows 7 да има вградена версия 11, тя не припокрива версия 9.0c и затова някои игри, които имат проблем при стартирането си изискват да се инсталира 9.0c redist версията от юни 2010-та. :)

С други думи по-добре е да не се барат тези неща, защото за няколкото мб-та, които ще освободим можем да си докараме доста големи проблеми занапред. :)

Сподели другаде

А колко много по-лесно би било, ако производителят на дадена игра бе включил просто един файл, една библиотека DLL, да се инсталира в системния дял, в случай че нея я няма там. Удивително как за една игра ме карат да инсталирам DirectX. :)

Сподели другаде

Да дам аз.

Инсталират физиките на Нвидиа, дори да си с Ati, тях не ги интересува.

А по темата имам всички и не си пречат по никакъв начин.

http://prikachi.com/images/523/6584523l.jpg

Сподели другаде

Инсталират физиките на Нвидиа, дори да си с Ati, тях не ги интересува.

Невярно.

NVIDIA PhysX System Software е комплект от библиотеки за изчисляване на по-реалистична физика в игрите. В общи линии тази технология я има в два варианта - хардуерна и софтуерна. Хардуерната е ускорена от видео картата, т.е. видео картата я изчислява. Хардуерно ускорена физика се поддръжа основно от видео карти на NVIDIA, макар при някои игри да може да се активира и за AMD, без това да повлияе много негативно на производителността. Малко игри поддържат хардуерно ускорена физика, непълен списък има тук. Отделно от това има и софтуерна физика, т.е. когато процесорът я изчислява, а не видео картата. Има доста игри, които използват точно такава физика. Т.е. това, че те не поддържат хардуерно ускорена физика, не значи, че нямат физика изобщо и че нямат нужда от въпросните библиотеки. Примери за такива игри са Mass Effect 2, Mass Effect 3 и BioShock Infinite. За тези се сещам на момента.

Сподели другаде