Sten Публикувано Август 10, 2013 Report Share Публикувано Август 10, 2013 Здравейте.Знам, че това по принцип е форум за компютри/мрежи и исках да си задам въпросите например в сайта bgremonti.com, но някой там е решил, че за да се регистрираш там задължително трябва да имаш Скайп - а аз не съм съгласен. Та затова ще разчитам на вашата компетентна помощ. Ето какво е положението. Живея в скромна стара къща(модел от 60-те години). Наскоро направихме вътрешна баня като преградихме част от терасата. Сега предстои да се "инсталира" топлоизолация(не е имало дори мазилка отвън), улуци(старите са отдавна изгнили), смятам да сменя и входната врата на терасата с останалото около нея остъкление. Вратата е метална(винкелна конструкция) с големи луфтове и кривини.Не мога да преценя обаче дали вратата и остъклението да бъдат пак от обикновени метални профили(надявам се - по-добре направени), или да се насоча към дограма и съответно дали да е алуминиева, или PVC.Може ли някой да каже кой от трите варианта е по-дълготраен и според дадените размери(майсторът, който дойде за оглед го сметна около 6 кв. м и съответно около 600 лв. за първият вариант) - какви цени са нормални? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gdvl Публикувано Август 10, 2013 Report Share Публикувано Август 10, 2013 Добър вечер , Sten.Ще се престраша да изкажа мнение.Лично аз бих заложил на алуминиева или пвц дограма.Според мен тези металните(винкелни) конструкции , са били добри преди доста годинки.Работя в строителството от 15 годишен (приблизително 7ма година) , за съжаление извън България.Ще ми бъде невъзможно да те упътя за цената понеже си нямам и на идея как вървят у нас.Тук във Гърция залагат яко на пвц дограми по хотелите(на тези който съм работил де).При горепосочените изображения , лично аз не виждам за тези метри да ти излезне повече 1000лв.Иначе това за мен би било равно на грабеж или подигравка.Но както казах по горе не съм на ти с цените в България така , че не мога да бъда по полезен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 10, 2013 Report Share Публикувано Август 10, 2013 Здравей, значи искаш да махнеш това остъкление което си снимал? Ако е необходимо, има начини много. Но, ще кажа че новите не са по-здрави в никакъв случай. Ако видиш в ПВЦ-дограмата (независимо колко камерна е!-според мен не е от голямо значение-вярно че при повече камери ще има по-малко конденз-но никога няма и да няма конденз)-та в ПВЦ-то има един метален профил често "П" образ или квадрат от менте стомана и доста тънък. Тези винкели са си вековище направо! Алуминиевата е за твоя случай (ако целиш здравина ) е по-добра(но по-скъпа), вярно че като се нагрее казват че има и деформации. Но, пък не мисля че ще е нужно(а ще е и много по-скъпо и грозно) да правиш нова със някой заварчик където ще ти я прави един месец и ще се псуваш после. Тези от фирмите са бързи и ако я закрепят добре(а не с 4-5 клинчета да нивелират и после със няколко винте в стената(дано набарат някъде бетон). Когато видим 100 годишна ПВЦ или Алуминиева дограма ще имаме по-точна представа. Но,у ако си решил-сменявай, виж във фирмите и избери каква по твоя преценка. Гледай да е хубава, можеш да си направиш и доста по-големи прозорци... Абе кеф е! Споко, каквато и да избереш, ще е все по-добре... И все пак алуминиева за там според мен ще е по-добре. За изолацията, 5 см. стиропор. НЕ фибран или там нещо друго. Има и един графитен стиропор (леко черен), казват че е по-добър, но зависи ако е с малко по-скъп-може. Но иначе със стария (но 5 см.) ще ти е добре. Топло и шумо изолация е! И зиме и лете ще има разлика. Ще си я изплатиш от топлото за 10-ина (може и по-малко) години.Мазилката отгоре, не е нужно да искаш цвят(намалява здравината), искай я стандартно бяла! Много е добре. Там мрежа слагат, ръбчета... Прави го ремонта, ще си подновиш дома, -а това се отразява и на самото качество на живот. Действай смело. Цени, -питай в 1-2 фирми колко им е квадрата... там някъде е цената... И за дограмата и за изолацията искай гаранция. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 10, 2013 Author Report Share Публикувано Август 10, 2013 Не се обиждай, но ми беше малко трудно да ти проследя мисълта. Значи от една страна казваш - "винкелите са вековище" - и аз мисля, че сами по себе си(като материал) са по-стабилни от пластмасата(ПВЦ) и от алуминиевата сплав. Вероятно още няма и 50-годишна дограма. Относно деформациите днес един колега(заварчик) ми каза същото. Все пак ще взема да проверя в учебника по физика кое се разширява повече - алуминий или желязо и колко точно... Както отбелязах - целта е да стане стабилно - да изкара поне още 50 години(на разумна цена, разбира се). Ще споделя още, че често сестра ми ни довежда за събота и неделя един пакостник и си представям какво би станало ако блъсне 10-20 пъти алуминиевата врата... Иначе прозорците са ПВЦ-дограма - миналата година ги сменихме.Това, че боята разваляла мазилката за пръв път го срещам - може ли повече подробности Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 12, 2013 Report Share Публикувано Август 12, 2013 Боята е оцветител, и разрежда мазилката. От там намалява здравината. Е, може и да е пренебрежимо малко(може и да не е при тези мат'ряли). Не е проблем мисля да си оцветиш мазилката все пак. Съгласен съм. А за вратата, най-добре е качествена алуминиева. Няма какво да се чудиш и да смяташ температурното разширение на стоманата(45 или обикновенна двойка), и незнайната алуминиева сплав.... Естествено е че на алуминта . Но, нямаш избор(според мен), представи си дори и супер изработка от винкели и заварки, джам със маджун(едно стъкло!) и т.н. Взимай алуминиева и това е! -Мое мнение. Също така и алуминиевата има някакви гумени уплътнения и те ще са и като буфер за удари при затваряне, има и разни механизми за плавно затваряне.... То, като коментираме има и дървен(бук) стъклопакет(някаква българска фирма съм виждал....) - това е "премиум дограмата". Огън! Ама не знам колко струва ... Също и трябва да търсиш в нета за тази(тези) фирма(и)... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 12, 2013 Author Report Share Публикувано Август 12, 2013 Може и да си прав, че с дограма ще е по-добре. Аз обаче още не съм съвсем убеден. Може би защото доста пъти съм чувал характерният израз "...абе, едно време ги правеха по-солидно тия работи". Иначе преди малко дойде човек от една местна фирма и ми сметна около 560 лв. за ПВЦ-дограма с обикновен стъклопакет, включително вратата. Неприятното за мен е, че в този вариант ще е по-добре да се премахнат сегашните тесни и високи стъкла отстрани и тази страна да се прегради.Относно уплътненията - да, това е предимство на дограмата(без значение каква) в сравнение с "класическата конструкция". Понеже съм българин обаче , често си задавам въпроса "а какви са минусите?". В случая - тези уплътнения колко биха изкарали преди да се износят значително от пясъка/праха, внасян с обувките? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 12, 2013 Report Share Публикувано Август 12, 2013 Споко, те се сменят. Прави си алуминиева. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Август 12, 2013 Report Share Публикувано Август 12, 2013 Не мога да преценя обаче дали вратата и остъклението да бъдат пак от обикновени метални профили(надявам се - по-добре направени), или да се насоча към дограма и съответно дали да е алуминиева, или PVC.Искаш май да смениш една грозотия, че и неизолираща, с друга подобно грозотия Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 19, 2013 Author Report Share Публикувано Август 19, 2013 Здравейте отново.Днес бях изправен пред нов и доста сериозен въпрос и се надявам да намерим отговор преди края на седмицата. Ето какво е положението - получих няколко варианта оферти за топлоизолация от пловдивска фирма и по принцип се спрях(още не съм дал окончателен отговор) на 8 см стиропор + останалите неща(мрежа, профили, шпакловка, силиконова мазилка) - 38 лв./кв. м + 235 лв. за подпрозоречни плочи врачански камък. Днес обаче човек от друга(местна) фирма, с която иначе подписах за дограма с врата на терасата, ми предложи нещо, което уж било по-добро - 3 см от т.нар. стироформ(или Styrofoam?). Когато погледнах в брошурата, която ми даде обаче видях, че коефициента на топлопроводност е 0,033 W/mK, докато на стиропора е до 0,040 W/mK. Съответно при дебелина 3 см за първият материал и 8 см за вторият, се получава абсолютна топлопроводност 1,1 W/m2K срещу 0,5 W/m2K. Кой греши и къде?Имам и друго съмнение. Единият материал(EPS) е с т.нар. отворена структура(паропропусклив), а другият(XPS) - е със затворена. Досега съм чел, че за външна изолация трябва да се използва EPS, а XPS бил за бетонни елементи - плочи, трегери... Какво ще стане, ако се сложи материал, който не пропуска водни пари на стена от плътни тухли (на надземен етаж)? От друга страна възниква въпроса - ако се сложи паропропусклив материал(EPS) и върху него силиконова мазилка - няма ли пък тя да спира водните пари точно под нея? Всъщност мисля, че именно това е по-често прилаганият вариант за топлоизолация и засега мисля да се придържам към него, въпреки че човекът изглеждаше много убеден в това, което ми предлагаше... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 19, 2013 Report Share Публикувано Август 19, 2013 8см стиропор, -добре ! Не бях чувал. Аз съм с 5. Е, верно че ми е от 7-8г. изолацията... и не съм наясно новостите. Но 8 ми изглежда добре. Та, коя изолация е "дишаща"? Стиропора,-нали? Другото не е ли т.нар. "Фибран", пяна някаква... , и е по-тънка. Не е добра! Не вярвай на всички. Където има повече материал,-там е по-добре.Като засвири навън, 3см. ще са нищо, та ако и да е стъклена вата плюс вълна и т.н. Тея подпрозоречни плочи малко са скъпи, а? От фирмите за дограма слагат някакви первази-но пък трябва да има изолация, но мисля че е също добре с тях-по-скъпо е,-но пък яко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 19, 2013 Author Report Share Публикувано Август 19, 2013 Цената за плочите е общо 36 лв./м за плоча, лепило и труд. Другият вариант(по-евтин) е с алуминиеви дъски(профили), но не ми харесват защото са по-тънки, следователно по-малко стабилни, при дъжд ще тропат осезаемо а и се опасявам, че предмети(саксии например), оставени там е по-вероятно да се изплъзнат надолу... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 19, 2013 Report Share Публикувано Август 19, 2013 Така е. Слагай плочите. Мисля че ще е стабилно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 19, 2013 Author Report Share Публикувано Август 19, 2013 Сега остава да изясним EPS(отворена структура) или XPS(затворена)... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Август 20, 2013 Report Share Публикувано Август 20, 2013 Стиропора е EPS(отворена структура), -нали? (Онова е по-плътно, ще спарява, и по-трудно се лепи мазилката върху него, на комшията му се отлепи мазилката от фибрана-зеления). Слагай него. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 20, 2013 Author Report Share Публикувано Август 20, 2013 Това, което чета напоследък(например там), потвърждава това, което съм учил в часовете по физика. А именно:1. за даден материал плътността е обратнопропорционална на неговата топлопроводимост - това при условие, че "разреждането на материала" се прави с въздух(добър топлоизолатор), какъвто е случая при пенополистирола(експандиран и екструдиран); Тоест в случая се прави компромис между механична якост и топлоизолиране и не разбирам защо дори хора, които са "професионалисти" се подвеждат по този начин и съответно подвеждат клиентите си...2. освен горните две свойства, трябва да се имат предвид и други - например паропропускливост(нещо различно от "водопоглъщаемост") - същата понякога е необходима, а друг път - нежелана... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост