stanilabg Публикувано Август 2, 2013 Report Share Публикувано Август 2, 2013 Здравейте!Има ли начин да се разбере, дали едно зарядно за презареждащи батерии (АА, ААА), зарежда добре или не? Респективно, може ли с времето да не зарежда достатъчно добре, въпреки, че визуално процеса протича нормално (т.е. ако за зареждане на две АА батерии от порядъка на 2700mAH, му е необходимо 7 часа, то наистина зарежда 7 часа)? Ако зарежда както трябва 7 часа, защо батериите се изтощават само след две снимки? С други думи, може ли да се каже, че зарядното дори и да зарежда необходимото време, батериите да са си изпели песента, и затова не държат дълго.Ако не зарежда правилно, може ли да навреди на нови батерии? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Август 2, 2013 Report Share Публикувано Август 2, 2013 Най-вероятната причина е, че самите батерии са за боклука. С времето се получават химични реакции, които предизвикват видимо намаляване на капацитета. Не случайно важна характеристика е броят заряд/разряд, при които е гарантирана работата на батериите. Приблизително от колко време ползвате батериите и долу-горе колко пъти са били зареждани? Теоретично може и да не зарежда както трябва самото зарядно, но поне според мен, това може да бъде причина, ако зарядното е супер евтино и некачествено. Обикновено се предполага, че ако е било купено от магазин, то си зарежда по нормален начин. Има начини за проверка, но първо трябва да се знае точния тип на батериите и второ - трябват уреди. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 3, 2013 Author Report Share Публикувано Август 3, 2013 Едната е SOLID MW1270 а другата GP PB25GS. Първата е на 5-6 год. (ако не на 7, щото от тогава ни е първия фотоапарат, но не си спомням). Втората е на 3-4г (по скоро на 3). Първата е купувана от магазин за електроника, а втората от Метро. И на двете имаше 2 год. гаранция, както на всичко останало при нас (в БГ и до сега има неща, които нямат толкова дълга гаранция, ама това е друга тема). С това искам да подчертая, че не са менте или нещо подобно. Разбира се, не казвам, че са от най качествените. Последните ми батерии са от 2.7.2011г - написал съм си на самите тях, да знам от кога ги ползвам. Сега, колко пъти съм ги зареждал, не мога да кажа. Със сигурност нямат 300 зареждания, колкото горе долу дават на едни батерии. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Август 3, 2013 Report Share Публикувано Август 3, 2013 Мисля, че проблемът не е в зарядните.Може да дават 300 цикъла на батериите, но това не пречи да са за боклука. Всъщност моят съвет е да се купят нови батерии и да се снима с тях, поради простата причина, че така или иначе са консуматив. Като цяло при батериите е "мътна и кървава". Едни и същи марки, едни и същи модели, само че купени от различни магазини могат да изкарват доста различно време. Ясно е на всички, че китайците се стремят, ако може да намалят себестойността дори и с 1/4 цент, така че мисля, че е ясно, защо сравнително рядко се намират качествени батерии. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 14, 2013 Author Report Share Публикувано Август 14, 2013 Само за протокола. Заредих 4 батерии наведнъж с SOLID MW1270 (отдавна не бях го ползвал, защото си мислех че не зарежда както трябва). Две от батериите бях отдавна отписал, другите две са от 2.7.2011г. И четирите батерии са една марка и 2700mAH. Резултатът беше следния:батерия 1 (дълго време отписана): заредена на 11.8.2013, 1,34V - отново измерена на 14.8.2013, 1,32V батерия 2 (дълго време отписана): заредена на 11.8.2013, 1,36V - отново измерена на 14.8.2013, 1,34Vбатерия 3 (2.7.2011): заредена на 11.8.2013, 1,35V - отново измерена на 14.8.2013, 1,30Vбатерия 4 (2.7.2011): заредена на 11.8.2013, 1,32V - отново измерена на 14.8.2013, 1,29V Общо взето, батериите са се изтощили равномерно, само една от тях е с 5 десети по-малко от началната стойност. През това време, батериите не са използвани. Интересното е, че батериите, които бях отписал (не използвам, и са по стари), са запазели повече от енергията си.Имам няколко въпроса.Предполагам, че това изтощаване е нормален процес. В какви граници обаче е нормално?Как да ги подложа на тест под напрежение, за да разбера, колко време ще издържат при използване (всяка самостоятелно)?За пръв път батериите не можеха да се барнат след зареждане - бяха горещи. На какво се дължи това?Защо се зареждат толкова, след като са само 1,2V? Всъщност, защо презареждащите се са 1,2V, а останалите (алкални и подобни) 1,5V? Т.е., как веднъж фотоапарата работи с 1,2, веднъж с 1,5?. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 14, 2013 Report Share Публикувано Август 14, 2013 Здравейте!Има ли начин да се разбере, дали едно зарядно за презареждащи батерии (АА, ААА), зарежда добре или не? Респективно, може ли с времето да не зарежда достатъчно добре, въпреки, че визуално процеса протича нормално (т.е. ако за зареждане на две АА батерии от порядъка на 2700mAH, му е необходимо 7 часа, то наистина зарежда 7 часа)? Ако зарежда както трябва 7 часа, защо батериите се изтощават само след две снимки? С други думи, може ли да се каже, че зарядното дори и да зарежда необходимото време, батериите да са си изпели песента, и затова не държат дълго.Ако не зарежда правилно, може ли да навреди на нови батерии? Правилно са те посъветвали, че проблема вероятно не е в зарядното. Поне не главния проблем. -> (т.е. ако за зареждане на две АА батерии от порядъка на 2700mAH, му е необходимо 7 часа, то наистина зарежда 7 часа)Това изобщо не би трябвало да те интересува. Важен е крайния резултат, тоест дали поне една хубава батерия може да се зареди почти докрай. Времето на зареждане много ще варира от различни фактори.7 часа са бих казал недостатъчни за посочения капацитет. Едно що годе нормално зарядно подава ток от порядъка на 100 - 150 mA на батерия. Като КПД-то е приблизително 70 % и по-малко. 7*150*0.7 = 735 mA/h . Това е по-малко 1/3 от желания капацитет. Не е вероятно зарядното да се развалило с времето. Ето характеристиките, които са важни за едно зарядно: - kill timer. Той спира зареждането след дадено време, независимо от резултата. Затова е от съществена важност за какъв капацитет е предвидено зарядното. (Тази опция я има почти винаги) Ако на зарядното пише 1800 mA/h, не се надявай особено да зареди батерия от 2700 mA/h. - дали се прави разряд на батерията преди зареждане. Някои зарядни правят автоматично разреждане за да се удължи живота на батерията. (Тази опция обикновенно липсва) - как се прави детекция на напълно заредена батерия, дали изобщо я има, дали има защита от фалшива детекция в началото на зареждането. (Обикновенно има със защита от фалшиво сработване) - какво става при спиране или временно прекъсване на захранването. (Обикновенно зареждането продължава) - дали всяка батерия се зарежда индивидуално. (50%, плюс е ако я има) - дали има дисплей, показващ усвоения заряд. (Обикновенно не) - дали може да се упрявлява зареждащата програма. (99% Не) - има ли термична защита. (Обикновенно не, понеже токът е твърде малък за да причини сериозни проблеми) За повечето зарядни, проблемите с недозареждане се решават чрез махане на батериите, спиране от мрежата и включване отново след това. Още по-добре, ако батериите се зареждат по-често и наличният капацитета е достатъчен, че килл тимер-а да не сработи. Едната е SOLID MW1270 а другата GP PB25GS. Първата е на 5-6 год. (ако не на 7, щото от тогава ни е първия фотоапарат, но не си спомням). Втората е на 3-4г (по скоро на 3). Първата е купувана от магазин за електроника, а втората от Метро. И на двете имаше 2 год. гаранция, както на всичко останало при нас (в БГ и до сега има неща, които нямат толкова дълга гаранция, ама това е друга тема). С това искам да подчертая, че не са менте или нещо подобно. Разбира се, не казвам, че са от най качествените. Последните ми батерии са от 2.7.2011г - написал съм си на самите тях, да знам от кога ги ползвам. Сега, колко пъти съм ги зареждал, не мога да кажа. Със сигурност нямат 300 зареждания, колкото горе долу дават на едни батерии. Не смесвай различни батерии. Повечето зарядни подават ток на две двойки, свързани последователно. Ако едната батрия е заминала, това може да развали и другата. Най-добре слагай двойки, които са от един и същи тип, на една и съща възраст и са изтощени приблизително еднакво. Ако зарядното може да зарежда само една батерия, това означава че третира всички батерии отделно и няма нужда да мислиш за смесването. Ако една батерия не се ползва дълго време, над една година например, е вероятно да се развали. Това е защото се саморазреждат и падне ли под определено напрежение за половин година направо я отпиши. Само за протокола. Заредих 4 батерии наведнъж с SOLID MW1270 (отдавна не бях го ползвал, защото си мислех че не зарежда както трябва). Две от батериите бях отдавна отписал, другите две са от 2.7.2011г. И четирите батерии са една марка и 2700mAH. Резултатът беше следния: батерия 1 (дълго време отписана): заредена на 11.8.2013, 1,34V - отново измерена на 14.8.2013, 1,32V батерия 2 (дълго време отписана): заредена на 11.8.2013, 1,36V - отново измерена на 14.8.2013, 1,34Vбатерия 3 (2.7.2011): заредена на 11.8.2013, 1,35V - отново измерена на 14.8.2013, 1,30Vбатерия 4 (2.7.2011): заредена на 11.8.2013, 1,32V - отново измерена на 14.8.2013, 1,29V Общо взето, батериите са се изтощили равномерно, само една от тях е с 5 десети по-малко от началната стойност. През това време, батериите не са използвани. Интересното е, че батериите, които бях отписал (не използвам, и са по стари), са запазели повече от енергията си.Имам няколко въпроса.Предполагам, че това изтощаване е нормален процес. В какви граници обаче е нормално?Как да ги подложа на тест под напрежение, за да разбера, колко време ще издържат при използване (всяка самостоятелно)?За пръв път батериите не можеха да се барнат след зареждане - бяха горещи. На какво се дължи това?Защо се зареждат толкова, след като са само 1,2V? Всъщност, защо презареждащите се са 1,2V, а останалите (алкални и подобни) 1,5V? Т.е., как веднъж фотоапарата работи с 1,2, веднъж с 1,5?. Няма почти никакъв смисъл от измерване на напрежението без товар (тоест консуматор). Това може да стане с добре подбран резистор и най-добре след повече от 1 час работа. Препоръчително е разреждането да става с така подбран резистор, че напрежението да е от порядъка 1/10 ток от капацитета на батерията. Което ще рече 100 mA, за батерия с капацитет 1000 mA/h. В това време строго се следи с мултицет дали напрежението няма да падне под позволеното. То е 0.85V на клетка за NiMH. Аз обикновенно не го правя, просто ползвам лампичка 2.5V, 0.2A. Трябва да свети в бяло или жълто за поне 5 минути. Ако свети в червено или угасне значи вече не става. Обикновенно една развалена батерия не може да я поддържа и за минута. Загряването на батериите може да е индикация, че са се заредили добре. Но не е хубаво да стават прекалено горещи, особено всеки път. Като цяло загряването е сигнал за зареждачката да намали зарядния ток, понеже има вероятност да развали клетките. Понякога не използвани от дълго време батерии нарочно се оставят да загреят до известна степен. Напрежението зависи от конкретната химия на батерията и винаги е малко повече при заряд и ненатоварена батерия. Ако беше лесно да се управлява, то всички щяха да бъдат разчетени за 1.5 V. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 15, 2013 Author Report Share Публикувано Август 15, 2013 Melmak, благодаря за изчерпателния отговор. Разбира се, имам още въпроси. 7 часа са бих казал недостатъчни за посочения капацитет. Едно що годе нормално зарядно подава ток от порядъка на 100 - 150 mA на батерия. Като КПД-то е приблизително 70 % и по-малко. 7*150*0.7 = 735 mA/h . Това е по-малко 1/3 от желания капацитет.Тези 100-150mA за всички ли зарядни важат? Ето две снимки на задната страна на зарядните - на едното пише 800, на другото 500mA. Как да го разбирам това? На батериите пише, 16 часа при 250mA. Какво ще рече това? - kill timer. Той спира зареждането след дадено време, независимо от резултата. Затова е от съществена важност за какъв капацитет е предвидено зарядното. (Тази опция я има почти винаги) Ако на зарядното пише 1800 mA/h, не се надявай особено да зареди батерия от 2700 mA/h.Зарядното от първата снимка беше купено самостоятелно, т.е. без батерии. Никъде не се споменава за какви батерии като mA е предназначено. В упътването (съжалявам, на чешки е) пише приблизителното време за зареждане на батерия от 2000mA - 210 мин. Предполагам, по това време е имало зареждащи батерии макс. до 2000mA. Зарядното от втората снимка беше купено в комплект, с батерии от 2700mA. Дават го, че ги зарежда за 5 часа. - дали се прави разряд на батерията преди зареждане. Някои зарядни правят автоматично разреждане за да се удължи живота на батерията. (Тази опция обикновенно липсва)Първото го има като функция, но пише, че зарядното е "интелигентно" и не е задължително да се разреждат батериите. За второто не съм сигурен. Не смесвай различни батерии. Повечето зарядни подават ток на две двойки, свързани последователно. Ако едната батрия е заминала, това може да развали и другата. Най-добре слагай двойки, които са от един и същи тип, на една и съща възраст и са изтощени приблизително еднакво.По принцип не смесвам батерии. Разбира се, не ги замервам дали са еднакво изтощени. Предполагам, че като са купени като комплект и през цялото време се използват в двоици (фотоапарат, например), ще са и еднакво изтощени. Впрочем, след като има функция за разреждане, не е ли едно, дали са еднакво заредени? Изглежда ми логично, щом разреди последната батерия (т.е. тази която е била най-много заредена), чак тогава да започне с зареждането на всички (2 или 4). Загряването на батериите може да е индикация, че са се заредили добре. Но не е хубаво да стават прекалено горещи, особено всеки път. Като цяло загряването е сигнал за зареждачката да намали зарядния ток, понеже има вероятност да развали клетките. Понякога не използвани от дълго време батерии нарочно се оставят да загреят до известна степен.Чак сега прочетох за загряването - в упътването пише за него, ама кой да чете. Явно прекаленото загряване е дошло от зареждане на отдавна не използвани батерии. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 16, 2013 Author Report Share Публикувано Август 16, 2013 Току що ги измерих отново - не бяха мръднали. Обаче при опит за включване на фотоапарата, не успяха. Защо е така? Нали са заредени повече от нормалното - 1,2V. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 16, 2013 Report Share Публикувано Август 16, 2013 Току що ги измерих отново - не бяха мръднали. Обаче при опит за включване на фотоапарата, не успяха. Защо е така? Нали са заредени повече от нормалното - 1,2V. Не е от напрежението, съвременен фотоапарат ще работи добре и с такива батерии, които подават 1.7V, та дори и повече. Трябва да разбираш понятията ток и съпротивление. Ти си свикнал само с напрежението, а то не може да обясни всичко. Ако искаш потърси "Закон на Ом за цялата верига". Аналогията е че веригата може да се оприличи на две водни турбини свързани с тръби. Едната турбина се задвижва от двигател, а другата се върти от водния ток и задвижва нещо. Тоест задвижваната оприличава фотоапарата, а задвижващата батериите.Сега, ако в иначе работещата верига поставиш тръба с малък диаметър, която не може да осигури необходимия дебит, ще имаш сериозен спад в работата извършена от задвижваната турбина. Ако опиташ да измериш налягането в края на тясната тръба, при затворен кран, ще откриеш че то е достатъчно. Само с налягането не можеш да обясниш защо дебита е недостатъчен. Това се получава, когато измерваш батериите без товар.Тоест батерията, освен че движи зарядите, също трябва да се разглежда и като проводник, като нейното вътрешно съпротивление е много важно. Така че в твойта верига една или повече батерии имат голямо вътрешно съпротивление, което пречи на необходимия за фотоапарата ток. Melmak, благодаря за изчерпателния отговор. Разбира се, имам още въпроси. Тези 100-150mA за всички ли зарядни важат? Ето две снимки на задната страна на зарядните - на едното пише 800, на другото 500mA. Как да го разбирам това? На батериите пише, 16 часа при 250mA. Какво ще рече това?http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gifDSCF1368.JPG http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gifDSCF1369.JPG http://forums.softvisia.com/public/style_images/master/attachicon.gifDSCF1375.JPG Зарядното от първата снимка беше купено самостоятелно, т.е. без батерии. Никъде не се споменава за какви батерии като mA е предназначено. В упътването (съжалявам, на чешки е) пише приблизителното време за зареждане на батерия от 2000mA - 210 мин. Предполагам, по това време е имало зареждащи батерии макс. до 2000mA. Зарядното от втората снимка беше купено в комплект, с батерии от 2700mA. Дават го, че ги зарежда за 5 часа. Първото го има като функция, но пише, че зарядното е "интелигентно" и не е задължително да се разреждат батериите. За второто не съм сигурен. По принцип не смесвам батерии. Разбира се, не ги замервам дали са еднакво изтощени. Предполагам, че като са купени като комплект и през цялото време се използват в двоици (фотоапарат, например), ще са и еднакво изтощени. Впрочем, след като има функция за разреждане, не е ли едно, дали са еднакво заредени? Изглежда ми логично, щом разреди последната батерия (т.е. тази която е била най-много заредена), чак тогава да започне с зареждането на всички (2 или 4). Чак сега прочетох за загряването - в упътването пише за него, ама кой да чете. Явно прекаленото загряване е дошло от зареждане на отдавна не използвани батерии. - 150 ma не важат за всички, а само за най-малките зарядни. Твоите зарядни поддържат бърз заряд, който изисква по-голям ток.- 16 часа при 250 mA означава, че батерията ще се зареди приблизително за 8 часа при 500 mA. Повечето време от голата сметка се дължи и на това, че не през цялото време на батерията и се подава максимален ток. Това зависи и от контролната схема и от състоянието на батерията.- Аз бих заложил на GP зарядното, но и двете изглеждат добри.- Със сигурност не е задължително да се разреждат. Аз не го правя. Това е полезно, например при рехабилитация на стари батерии. Тогава може да са нужни няколко цикъла на заряд-разряд за постигане на добри резултати.- Ако успяваш да заредиш само една батерия в зарядното, тогава не мисли за смесването.- Имам стари батерии, които редовно съм загрявал много с бърз заряд, но въпреки това са работили добре повече от 10 години.- Имай в предвид, че не всяка батерия поддържа бърз заряд. Търси надпис FAST CHARGE, Mignon или нещо от типа на 0.5C, 1C.Това с C-то показва колко бърз заряд/разряд може да понесе клетката, спрямо капацитета и. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 18, 2013 Author Report Share Публикувано Август 18, 2013 Последен въпрос. Каква марка зарядно (пък и батерии) би препоръчал?Точно тези дни имаше промоция на зарядни и батерии в Лидл. Какво си мислиш за зарядните (предполагам в БГ предлагат същите, с дисплей за всяка батерия и т.н.)? Смятах да си купя, покрай тези въпроси тук, но го отложих.Виж батерии си купих. Обаче ги върнах на следващия ден. След зареждане бяха толкова топли, че им се беше разлепило фолиото. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост