Jump to content

Може ли да се изключи Wi-Fi на рутера, и ще има ли лъчение при изключен Wi-Fi,но работещ с кабел,-кабели?

Препоръчан пост

-Здравейте ,

...Аз да си продължа с въпросите като продължение на темата ми ("кабел на интернет-разклонение" в раздел уеб дизайн, мрежи и интернет), но вече тук защото нали рутера си е хардуеър.

Спрях се върху най-евтините рутери. Има 2-3 модела за по 30-40лв. Сега искам да си включа такъв, имам телефон който може да ползва Wi-Fi, а и планирам да си купя и едно лаптопче в бъдеще. Питах доставчика, и техниците ми казаха че ако си купя рутер ще ми го настроят те. Устройва ме. Няма да се занимавам аз :look: .

- Ето и въпросите ми относно рутера:

- Вредно ли е излъчването на антената? Понеже сега настолния е в детската, но рутера не ми се иска да е в нея заради възможни лъчения(въпреки че е удобно). Мисля да го сложа затова в коридора или в кухнята. Но от рутера(няма как) ще излиза кабел и за настолния(ще се наложи да сложа рутера между настолния и там откъдето влиза кабела от външната врата).  

- И ако не се ползва за момента Wi-Fi връзка, - мога ли да я изключа? И тогава да няма лъчения, а ще го ползвам рутера като "суич"(разклониние), и да си има интернет с кабели на настолния и на лаптоп например.  Или щом има захранване в рутера, той ще има и излъчване?

При проверката на ping ми излиза 58. Пише:

post-9788-0-85060200-1375016515_thumb.jpg 

Много ще съм благодарен ако ми споделите мненията и съветите си.  

Сподели другаде

Здравей,

бих те съветвал, ако ти е по-удобно да си поставиш рутера в близост до настолния компютър, вместо да правиш такива ластици да го поставяш на място, което няма да ти е никак изгодно и да се чудиш къде да го поставиш да стои, в случая в коридори.

Относно антената.. има много мнения по въпроса, но все пак мисля, че покрай теб вероятно има поне още 5 мрежи, така че дали ще има още една или не, не е от голямо значение. Ако наистина те притеснява лъчението от WiFi, то по-добре не си купувай хляб, сирене, месо и други продукти от магазините, тъй като със сигурност те не са качествени :) Или искам да ти кажа, не се притеснявай, WiFi винаги може да бъде спрян, ако не го ползваш (аз поне не съм виждал рутер, който няма такава опция).

Сподели другаде

Да, има още WiFi мрежи, но са си съвсем слаби в апартамента. А, понеже настолния е в детската и ако мога да изключа все пак   това WiFi(когато не се ползва), и да си стане рутера само като "суич"(т.е.  да не излъчва никакви лъчения) ще е много добре. 

Но, четох в интернета че не ставало и дори при изключен WiFi, някъде пише че пак имало излъчване от него(на мен не ми се вярва). А, пък в Англия даже били спряли безжичната връзка в училища, болници... Е, на такива статии попаднах. И затова се чудя доколко са основателни страховете ми,

Сподели другаде

Не съм специалист, но най-вероятно има някакви негативни влияния от излъчвания сигнал. Ако има, то ще са изключително дребни. Макар че, както каза колегата, на фона на всичките други мрежи и сигнали, които се излъчват, твоята мрежа мисля, че е бял кахър. :)

Ако изключиш WiFi, трябва да спре и излъчването.

Сподели другаде

Ако ходиш и на работа, където има магнитно лъчение, например шофьори на тролеи, техници покрай подстанции или живееш до такива или до ТВ кула, по-добре се откажи от Wi-Fi. Безкрайното лъчене неминуемо води до негативен резултат като отключва някои нелечими болести.

Сподели другаде

Някои нелечими болести могат да се "отключат" и по психологически причини - например нагнетяване на излишен стрес(да не ти се е разместила шапката от алуминиево фолио). Разбира се, човек си решава за себе си дали удобството или потенциалната вреда има по-голяма тежест. Според мен тези притеснения са по-скоро преувеличени. Ако на някой му се занимава - предлагам да представи данни относно мощността на излъчване на обикновен рутер.

Сподели другаде

Ако на някой му се занимава - предлагам да представи данни относно мощността на излъчване на обикновен рутер.

Мощността е много малка, но се натрупва.

И е с толкова вреда, колкото за мобилен телефон(На български авт. превод)

Сподели другаде

Благодаря, предполагах че е достатъчно слабо излъчването за да е притеснително, но все пак в детската стая ще е рутера. Та, затова реших да споделя и да чуя мнението Ви. Понеже и в интернет има доста противоречиви мнения, а и много "сензационни" статии писани за да привлекат вниманието.  Благодаря. 

Също много добре е и както каза Найт Рейвън, че ако изключа WiFi, ще спре и излъчването, е това е най-добре за мен. Понеже през деня(или когато ми потрябва) ще пускам WiFi, а през останалото време ще си го държа изключен. Като ще си запазя опцията и с кабел да включа освен настолния и евентуално лаптоп. Така местоположението на рутера ще е до настолния, имам и удобен контакт, и мисля че мястото е добро(една стена дели с кухнята). Само ще ми трябва кабелче да си купя за от рутера да настолния, и евентуално друг и до лаптоп. 

Сподели другаде

Само ще ми трябва кабелче да си купя за от рутера да настолния, и евентуално друг и до лаптоп. 

Да не забравиш да си деактивираш безжичния интернет! :) Защото и кабел да пуснеш, те вълните пак ще се разпръскват.

Сподели другаде

Категорично ежедневният стрес, на който сме подложени е далеч по-вреден, отколкото каквито и да било електро-магнитни излъчвания в нормалната среда, в която живеем. Всъщност част от този стрес се предизвиква и от медиите, и от псевдо откривателите, които като видят базова GSM станция и вече си представят как се разболяват от някоя нелечима болест. Между другото точно тези псевдо откриватели обикновено твърдят, че са открили вечния двигател с КПД = > 1

Чисто технически погледнато, лъченията биват йонизиращи и нейонизиращи. Йонизиращите са например гама лъчи от радиоактивен разпад, рентгеново лъчение, твърдите UV лъчи, които са в изобилие от Слънцето и т.н. и т.н., тоест все лъчения с енергия на отделния квант > 10 eV. Повечето хора се страхуват от GSM станции, радио кули, и т.н., но не се замислят, че излагайки се на Слънчеви лъчи, биват облъчвани с кванти с енергия близка до или надвишаваща йонизиращата енергия. Ако вземем за пример светлина с дължина на вълната от 400 nm, то по пределно простата формулка E = hf се получава квант с енергия 4,96*10^-19 джаула, тоест 3 eV, а това все още е в спектъра на видимата светлина! Само за сравнение ще кажа, че при честотите, на които работят рутерите, енергията ще бъде приблизително 9,92*10^-6 eV!

От друга страна имаме нейонизиращите лъчения, към които спадат всички телекомуникационни сигнали. При много висока излъчвана мощност се наблюдава загряване на тъканите на човека.

Взимаме за пример S стойностите за гигахерцовия обхват препоръчвани от ICNIRP, които са 1mW/cm2

В Интернет има посочени стойности за излъчването на рутерите и те са около 20 до 23 dBm или около 200mW. Ако пресметнем (необходимата литература, която ми трябва остана в България, така че не мога да кажа със сигурност), но в такъв случай се получава доста по-малка SAR стойност от препоръчваната!

Естествено бих се радвал, ако тук има човек с необходимото медицинско образование, за да каже какви са възможните други въздействия върху тялото, освен топлинните.

Противно на твърдението на ZigZag, пиковото излъчване на един мобилен телефон особено ако е китайски No-name или старо поколение може да достигне и 1W, което си е доста повече от рутера, но въпреки това и при телефоните няма никакви проблеми от излъчването, естествено с уговорката, че не се прекалява. Ако трябва да сме точни, заради TDMA достъпа, средната мощност може да е и 4 пъти по-малка от номиналната. Не съм задълбавал конкретно в излъчването на рутерите, но по най-проста логика, ако няма натоварване, а рутерът излъчва само сигнал за откриване, то излъчваната мощност може да спадне няколко пъти.

Освен това, излъчваната мощност спада квадратично с разстоянието. Тоест ако рутерът е в другия край на стаята, то мощността ще бъде значително по-малка, дори и от тази минимална, която се излъчва.

Това може лесно да бъде потвърдено - типично, сигналът, който приемаме от рутери рядко надвишава -30dBm, което отговаря на 100 микро вата. Обикновено сигналът е -40 или -50 dBm, тоест е от порядъка на нано ватове.

В заключение - не се притеснявайте рутерът да бъде до детето или до вас. Естествено, не е лошо, ако рутерът бъде изключван, когато не се ползва (най-малкото ще се пести електроенергия), но дори да бъде забравян включен, не мисля, че ефектът ще бъде видим по какъвто и да било начин.

И един съвет от мен - не вярвайте на всичко, което пише в Интернет. Повечето статии писани на тази тематика се списват от журналисти, които изобщо не предполагат за какво става въпрос, а търсят сензационните материали!

Сподели другаде

За лъченето на слънцето знам че е враг №1. За флуоресцентните лампи също знаем за предупрежденията. Никой обаче не може да гарантира какво ще бъде в утрешния ден, когато съвкупност от фактори повлияят на човек. Мечтата на всички е да заживеем в една екологична среда, а не заобиколени и облъчвани непрекъснато от магнити и радиация. Това не е вредно, онова не е вредно, това е бял кахър, ами дай да се потопим и да пренебрегваме всички фактори и да понасяме върху нас всичко де що дойде и от където се появи. Гледал съм научни документални филми по телевизията, хората провеждат експерименти, на мъжете семето се изменя даже. Ако мога да си спестя някаква невинна дозичка, ще го направя. Що се отнася до подробните данни, които снесе @as9993, мисля че никой няма да разбере същността им.

Сподели другаде

Ако изключиш WiFi, трябва да спре и излъчването.

Относително. До колкото помня, ако правилно помня, при някои устройства с изключване не WLAN функцията не се спира излъчването, а SSID broadcast-а и достъпа от WLAN порта до мрежата. Но само при някои устройства.

Аз лично на моят рутер съм изключил WLAN и ползвам кабелна връзка - просто WLAN рядко ми трябва.

Сподели другаде

Що се отнася до подробните данни, които снесе @as9993, мисля че никой няма да разбере същността им.

Не съди за другите по твоите собствени, явно оскъдни и объркани познания. Това че си гледал някакви "научни документални филми" не е от голяма полза, ако си пропуснал съответните уроци по физика.

На as9993 ще му накривиш ... с твоето наглеещо-пренебрежително отношение, но съм по-загрижен за невинните хора, които ще ти се вържат на истерията.

И аз мечтая да живея в "екологична среда", но съм наясно, че това е идеализиране.

Сподели другаде

Здравейте, купих рутер ASUS RT-N10E за 45 лв. Като преди това бях взел за 30 ТП Линк, но се оказа дефектен..., даже цялата партида...  Не можаха да го настроят от доставчика на интернет. И го смених за АСУСА. Още го разучавам по настройките, но поне той тръгна(успя една готина мацка от доставчика да ми го настрои, за черпене е!). Сега за изключването на Wireless radio: ON-OFF. Та от настройките (ама само тези достъпни чрез браузъра), се маркира OFF(Wireless radio), и вече няма безжичен интернет. И не свети на рутера лампичката за Wi-Fi. Сигурно се прекратява и излъчването. Но, забелязвам че като ползвам на настолния интернет от рутера чрез кабел, често ми примигва Local Area Connection на включен и изключен.... Нещо от рутера е... Но, пък не забелязвам да спира нета все още..... Не знам. Още не са много доизкусурени тези рутери май(поне евтините).

Сподели другаде

Това, че Local Area Connection си променя статуса постоянно не е нормално; провери кабела и буксите му, можеш да опиташ да го включиш и в друг порт на рутера.

Сподели другаде