yordanp Публикувано Юли 20, 2013 Report Share Публикувано Юли 20, 2013 Имам проблем със лаптоп HP Probook 4530s - изведнъж започва да "вие" при работа, дори при малко натоварване се увеличават оборотите. Реших да подменя термпоастата (до сега не съм го правил) и да премахна натрупалия се прах. Почистих праха, сложих нова термопаста, схлобих всичко. В резултат при включване на компютъра вентилатора върти с много по-голяма скорстот и монитора не светва. Разглобих на ново всичко, за съжаление за този модел за да достигна до вентилатора трябва да премахна преди това голяма част от елементите.Както при слобяването така и при разглобяването внимавах с детайлите,но явно нещо съм пропусналили объркал. Каква може да е причината за несветването на монитора? Имам съмнения в две направления. 1. Не съм сигурен дали съм извършил коректно смяната на термо пастата.Изпълнението беше според едно видео, но за друг модел.Нанесох тънък слой на двете повърхности. И веднага закрепих с винтовете. Трябваше ли освен на процесора, да нанасям термо паста и на горната слепваща повърхност?Веднага ли се закрепва двете части или трябва да засъхне термопастата? Преполагамот неправилно изпълнение се е получил обратен ефект. Прикрепям снимки за да видите резултата от споменатото. Дали от тънкия слой или от прибързаното закрепване, може да забележите размазване на повърноста върху процесора. 2. Свързването на екрана към дъното.Възможно ли да съм свързал неправилно монитора към дъното и за това да не светва екрана?Въпреки че там виждам само три елемента, които смятам са правилно свързани, но ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юли 20, 2013 Report Share Публикувано Юли 20, 2013 По принцип причините за подобно нефункциониране може да са много.Сигурни ли сте, че сте свързали всички платки, така, както са били? Сигурно ли е, че не е пропуснато нещо? Като цяло обикновено този тип хардуер се прави да е дуракоустойчив и да не се позволява свързването на проводници и платки наобратно, но все пак погледнете още веднъж. Идеята на термопастата е не да се маже както хората мажат върху филия, а да запълва микро неравностите по охлаждащите повърхности, като се способства по-доброто топлоотдаване. От тук следва, че тънък слой е напълно достатъчен. Би трябвало да се следи цялата повърхост да е покрита с паста, а от това, което видях на снимките ми изглежда, че пастата е в повече. Все пак няма универсален метод за нанасяне на паста, някои предпочитат на двете повърхности, някои само на едната, има хора, които предварително размазват пастата, други слагат "точка" по средата и чакат прилепването на повърхностите да я разпредели. Но все пак това не е проблем за неработенето на лаптопа. И не - не се чака да изсъхне пастата. Първо - тя изсъхва след доста време, и второ - в такъв случай става негодна. На първо място препоръчвам да прверите още веднъж всички компоненти как са свързани. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
yordanp Публикувано Юли 21, 2013 Author Report Share Публикувано Юли 21, 2013 Проработи лаптопа! Премахнах старата термопаста от процесора и охладителя, като я нанесох на ново само на процесора. Свързах всички елементи като гледах да съм максимално прецизен при всички операции.Грешката е че подцених посочените действия.Бих препоръчал на всеки, който разглобява за пръв път лаптоп като мен, ако не е сигурен какво прави, дане се захваща, или да бъде максимално внимателен и информиран и тогава да започне.Благодаря на as9993 за споделеното мнение.Успех! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юли 21, 2013 Report Share Публикувано Юли 21, 2013 Радвам се, че машината е проработила. Все пак явно наистина е имало грешно или непълно свързани компоненти.Като съвет към горното мнение мога да дам и човек да има нещо "под ръка", за да снима как са били сглобени компонентите и да може когато започне сглобяването да има помощ в лицето на тези снимки. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост