vision of life Публикувано Юни 4, 2013 Report Share Публикувано Юни 4, 2013 Здравейте, какво точно ми трябва, за да си направя сървър, на който да хоствам сайт и форум? Знам, че ми трябва компютър, двойно пдсигурена връзка към интернет, подсигурено електрозахранване при спиране на електричествотои .....моля, продължете нататък. Ако темата не е на правилното място, моля да ме извините! Благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юни 4, 2013 Report Share Публикувано Юни 4, 2013 Първо трябва да се каже, каква операционна система ще се използва! Дали ще е сървърна версия на Windows, някой BSD, Линукс или нещо друго...Второ-ще трябва уеб сървър-традиционно изборът е между nginx и apache. И двата си имат конкретните предимства и недостатъци и трябва да се избира за конкретната ситуация.Трето-ще трябва RAID масив, който да подсигурява информацията, която се записва на сайта или форума. За конкретните видове масиви има писано в Уикипедия.Четвърто-съвсем не е сигурно ако сайта и форума правят доста трафик, дали интернета ще бъде достатъчен. Ще трябва и статичен IP.Пето-трябва да се помисли за сигурността на сайта-обикновено това включва редактиране на .htaccess файла, но и още много, много неща, на практика има хора, които се занимават само с това. Но освен това ще трябва да се пипне и сървъра, за да се предотврати DDoS атаки, която атака би била особено лесна срещу слабичка машина с ограничени мрежови/системни ресурси.Шесто-сървърът ще трябва да е непрекъснато включен, тоест, ако е до хора, шумът от вентилаторите би бил неприятен. Има още доста неща, за всяко от които има специализирана литература. Като цяло не мисля, че подобно конфигуриране е по силите на начинаещ потребител, но не пречи да опитате. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vision of life Публикувано Юни 5, 2013 Author Report Share Публикувано Юни 5, 2013 Операционната система ще е Линукс. Никъде не съм споменавал, че съм начинаещ потребител. Мисля да се пробвам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юни 5, 2013 Report Share Публикувано Юни 5, 2013 Ами-ОК, възможно е да е прозвучало така, все едно казвам, че Вие сте начинаещ потребител, а всъщност имах друго в предвид. Както и да е. Щом операционната система ще е Линукс, трябва да изберете уеб сървър кой да бъде-apache, nginx, lighttpd и т.н. И трите си имат предимствата-има доста тестове на производителността в Интернет, така че сравняването в това отношение е сравнително лесно, но все пак си е въпрос на личен избор и предпочитания. Аз например обичам минималистичен софтуер, който прави точно едно нещо, но го прави като хората, така че моят избор преди време беше lighttpd. Ще е хубаво да имате в предвид, че ще трябва да се пипнат част от стандартните настройки така или иначе-вече казах за .htaccess (ако ще ползвате apache), непотребните сървиси, които обикновено идват с всяка дистрибуция би трябвало да се премахнат, защото общо взето почти всеки софтуер е дупка в сигурността (моята препоръка е да е само и единствено гола дистрибуция и да се качват допълнителните неща отделно, а не нещо от типа всичко-в-едно), ще е хубаво да се оставят само и единствено портовете, които ще се ползват, а всички останали да се блокират, отделно Permission правата на отделните файлове трябва да са наистина строго зададени, Firewall настройките също не биха били излишни(отнася се и за iptables).Моята препоръка е да се инсталира на сървъра и система за мониторинг, защото освен проблеми с хардуера, тя може да ни укаже и ако има опит за достъп и т.н. Моята лична препоръка би била да не използвате готови пакети от типа на LAMP, а да инсталирате начисто последните актуални версии и да ги пазите актуализирани през цялото време, защото това е жизнено важно за всеки сървър. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 5, 2013 Report Share Публикувано Юни 5, 2013 По отношение на свързаността ще трябва да осигуриш (или твоят доставчик да осигури) статичен публичен IP адрес с някаква гарантирана скорост на свързване (обърни особено внимание на upload скоростта).Останалите неща as9993 ги е написал, аз само ще допълня, че е добре да се погрижиш за сигурността на помещението, в което ще бъде сървъра.Това може да ти бъде полезно - How to secure an Ubuntu 12.04 LTS server. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dr. Epstein Публикувано Октомври 26, 2013 Report Share Публикувано Октомври 26, 2013 ...Трябва ти администратор! Човек, който е наясно с материята.Инсталираш само дистрото и SSH сървър. Пращаш root паролата и IP адреса, и в течение на час имаш пълноценен http-хост по последен писък на модата с PHP 5.5.1 и Apache 2.4. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Октомври 27, 2013 Report Share Публикувано Октомври 27, 2013 Трябва ти администратор! Човек, който е наясно с материята.Инсталираш само дистрото и SSH сървър. Пращаш root паролата и IP адреса, и в течение на час имаш пълноценен http-хост по последен писък на модата с PHP 5.5.1 и Apache 2.4.А администратора, преди да стане такъв, какво е правил? Учел се е, за да стане такъв... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост