Jump to content

Какво ми трябва, за да си направя сървър?

Препоръчан пост

Здравейте, какво точно ми трябва, за да си направя сървър, на който да хоствам сайт и форум? Знам, че ми трябва компютър, двойно пдсигурена връзка към интернет, подсигурено електрозахранване при спиране на електричеството

и .....моля, продължете нататък.

Ако темата не е на правилното място, моля да ме извините!

Благодаря!

Сподели другаде

Първо трябва да се каже, каква операционна система ще се използва! Дали ще е сървърна версия на Windows, някой BSD, Линукс или нещо друго...

Второ-ще трябва уеб сървър-традиционно изборът е между nginx и apache. И двата си имат конкретните предимства и недостатъци и трябва да се избира за конкретната ситуация.

Трето-ще трябва RAID масив, който да подсигурява информацията, която се записва на сайта или форума. За конкретните видове масиви има писано в Уикипедия.

Четвърто-съвсем не е сигурно ако сайта и форума правят доста трафик, дали интернета ще бъде достатъчен. Ще трябва и статичен IP.

Пето-трябва да се помисли за сигурността на сайта-обикновено това включва редактиране на .htaccess файла, но и още много, много неща, на практика има хора, които се занимават само с това. Но освен това ще трябва да се пипне и сървъра, за да се предотврати DDoS атаки, която атака би била особено лесна срещу слабичка машина с ограничени мрежови/системни ресурси.

Шесто-сървърът ще трябва да е непрекъснато включен, тоест, ако е до хора, шумът от вентилаторите би бил неприятен.

Има още доста неща, за всяко от които има специализирана литература. Като цяло не мисля, че подобно конфигуриране е по силите на начинаещ потребител, но не пречи да опитате.

Сподели другаде

Ами-ОК, възможно е да е прозвучало така, все едно казвам, че Вие сте начинаещ потребител, а всъщност имах друго в предвид. Както и да е.

Щом операционната система ще е Линукс, трябва да изберете уеб сървър кой да бъде-apache, nginx, lighttpd  и т.н. И трите си имат предимствата-има доста тестове на производителността в Интернет, така че сравняването в това отношение е сравнително лесно, но все пак си е въпрос на личен избор и предпочитания. Аз например обичам минималистичен софтуер, който прави точно едно нещо, но го прави като хората, така че моят избор преди време беше lighttpd.

Ще е хубаво да имате в предвид, че ще трябва да се пипнат част от стандартните настройки така или иначе-вече казах за .htaccess (ако ще ползвате apache), непотребните сървиси, които обикновено идват с всяка дистрибуция би трябвало да се премахнат, защото общо взето почти всеки софтуер е дупка в сигурността (моята препоръка е да е само и единствено гола дистрибуция и да се качват допълнителните неща отделно, а не нещо от типа всичко-в-едно), ще е хубаво да се оставят само и единствено портовете, които ще се ползват, а всички останали да се блокират, отделно Permission правата на отделните файлове трябва да са наистина строго зададени, Firewall настройките също не биха били излишни(отнася се и за iptables).

Моята препоръка е да се инсталира на сървъра и система за мониторинг, защото освен проблеми с хардуера, тя може да ни укаже и ако има опит за достъп и т.н.

Моята лична препоръка би била да не използвате готови пакети от типа на LAMP, а да инсталирате начисто последните актуални версии и да ги пазите актуализирани през цялото време, защото това е жизнено важно за всеки сървър.

Сподели другаде

По отношение на свързаността ще трябва да осигуриш (или твоят доставчик да осигури) статичен публичен IP адрес с някаква гарантирана скорост на свързване (обърни особено внимание на upload скоростта).

Останалите неща as9993 ги е написал, аз само ще допълня, че е добре да се погрижиш за сигурността на помещението, в което ще бъде сървъра.

Това може да ти бъде полезно - How to secure an Ubuntu 12.04 LTS server.

Сподели другаде

• 4 months later...
...

Трябва ти администратор! Човек, който е наясно с материята.

Инсталираш само дистрото и SSH сървър. Пращаш root паролата и IP адреса, и в течение на час имаш пълноценен http-хост по последен писък на модата с PHP 5.5.1 и Apache  2.4.

Сподели другаде

Трябва ти администратор! Човек, който е наясно с материята.

Инсталираш само дистрото и SSH сървър. Пращаш root паролата и IP адреса, и в течение на час имаш пълноценен http-хост по последен писък на модата с PHP 5.5.1 и Apache  2.4.

А администратора, преди да стане такъв, какво е правил? Учел се е, за да стане такъв...

Сподели другаде