Jump to content

Проблем със стария ми компютър

Препоръчан пост

Стара машина,от преди 12-13 години. Дънната платка може да видите в линка от долу!

http://www.manualowl.com/m/Asus/A7V8X-MX-SE/Manual/264464   

Какъв  е проблема? Почна да грее процесора и машината почна да влачи.Следя температурата с Everes.Обикновено температурата на процесора се върти около 42-47 градуса.Но сега почна да превишава 50,че даже стигаше до 59-60.А при 60 Everes я изключва-така е настроен!

Смених термопастата,оказа се изсъхнала.Почистих праха от радиатора,вентилатора.Температурата спадна на 45 гр. до тук добре.Но при включване на интернет с който и да е браузер,имам ги 3 инсталирани - Експлорер,Мозила и Хрома особено страници с повече флеш,някой клип или флеш игри,процесора отива веднага на 100% натоварване,и температурата му отива на 52 гр.Товари го флеш плеера,поне така показва диспечера на задачите.Всички други програми,работят по на 2,5,10% но плеера на 100%. Махнах Мозила...може би новите версии са тежки за тази машина - нищо!

Сайтовете почват да влачат,накъсват,изобщо,нищо и половина.А като мине 50 гр. процесора,и програмите стават мудни,бавно отварят и т.н. Рам паметта е добре,ползва се не повече от 30% .Търсих вируси, "Зъл" софтуер-нищо!

Преинсталирах-същата работа! Направи ми впечатление напрежението +5v.Винаги ми е показвал Everes +5-5,2 v. Сега обаче стабилно седи на 4,7 а при товар,пада до 4,6.Четох някъде,че не е нормално толкова ниско.Смених захранващия блок,нищо,същата работа.откачих харда,CD то Флопито,мишката,махнах рам паметта  стартирам компютъра,меря с мултицет-толкова...4,7 - 4,8 V.Пускам компютъра 4,7 натоварвам го с нещо 4,6! Смених честотата на процесора от 166 на 133 вдигна на 4.7 и толкова.Но никаква промяна в нищо. Работеше прекрасно...

Какъв ли е проблема?

Прилагам рапорт на Everes ако помогне с нещо. ОС  Microsoft Windows XP Professional SP2

Report.txt

Благодаря предварително!

п.п Забравих да добавя.Мерих захранващия блок,без да е включен в дъното,напреженията нормални!

Сподели другаде

Сигурни ли сте, че измервате напрежението правилно и на правилен обхват с уреда? +5 волта се "хващат" от свободен молекс конектор, като червена сонда е допряна до извода, който е свързан с червен проводник, а черната е или на маса на шасито, или на черния проводник. Общо взето правилния обхват играе роля за точността на измерването, тоест при малки напрежения измерени на голям обхват се увеличава грешката от измерването. Заради това е препоръчително, ако уредът Ви не е с автоматична настройка на обхвата, да се включи на +20 V DC.

Имате ли някакви платки поставени по PCI или AGP слотовете?

Сподели другаде

Сигурни ли сте, че измервате напрежението правилно и на правилен обхват с уреда? +5 волта се "хващат" от свободен молекс конектор, като червена сонда е допряна до извода, който е свързан с червен проводник, а черната е или на маса на шасито, или на черния проводник. Общо взето правилния обхват играе роля за точността на измерването, тоест при малки напрежения измерени на голям обхват се увеличава грешката от измерването. Заради това е препоръчително, ако уредът Ви не е с автоматична настройка на обхвата, да се включи на +20 V DC.

Имате ли някакви платки поставени по PCI или AGP слотовете?

Няма допълнителни платки по слотовете! Напрежението го меря именно така,на празен конектор.Мерих го и с новите уреди(въпреки,че не им вярвам много) и с стария си мултицет с който работя на практика Ц 4315 ,дето му вярвам на 100%.И винаги на обхват на скалата 10V.

п.п. Малко разбирам от електрониката на компютрите.Когато завършвах на времето,компютри нямаше още...От малкото опит с  компютри,имам предположение ,че или процесора си е "тръгнал" по някакъв начин,ако изобщо е възможно! Или повреден елемент по дъното.Изсъхнал кондензатор или нещо подобно,но нямам такъв опит с този вид електроника! Дали е така???

Сподели другаде

Едва ли има нещо повредено, след като операционната система и приложния софтуер работи нормално, а проблемът е само при Flash player-а.

Просто при твоята конфигурация работата на flash се поема от процесора (т. е., видеокартата не участва), а той не "смогва" на новите версии на Adobe flash player, особено, ако има и нещо допълнително към него (както е във vbox7).

На подобна конфигурация съм виждал прилична работа с клиповете в сайтовете, ако се изключат всички визуални ефекти в Windows, качеството на цвета се намали на 16 bit (вместо 32 bit) и се ползва Internet Explorer 8 (силно препоръчително е да е обновен с всички актуализации) без антивирусна програма или с някоя, която няма да "следи" какво прави браузъра. Опитай и виж дали ще има ефект при теб.

Добавено: този процесор би трябвало да подлежи на overclock - в момента работи при множител 15 и шина 100, може би ще работи при шина 133, 166 или 200; можеш да опиташ да повишиш и множителя.

Сподели другаде

Странното в случая е, че сте сменили захранването с друго, но все пак проблемите са продължили. 

За да "кляка" по този начин напрежението, значи от някъде номиналният ток се покачва и напрежението "кляка" (от закона на Ом). Нормалното отклонение от напрежението е +/- 5%, тоест минимално би следвало да е 4,75 V. Да кажем, че когато системата е натоварена напрежението може да падне с 0,10 волта, но цели 0,4 е доста.

За сега предположенията изключват процесора, защото ако е "тръгнал да си ходи", системата или изобщо няма да стартира, или ще е крайно нестабилна. 

Може да огледате дъното наистина за изтекли, надути, спукани и т.н. кондензатори, но се съмнявам да е от това, поради простата причина, че това не са типични признаци на повреда в кондензаторите. Всъщност е трудно да се определи на око кой кондензатор би бил здрав-имат и други параметри, освен стойността на капацитета им (ESR и т.н.).

Също така би било добре е да се огледа за всякакви нетипични признаци по дъното.

По-логично ми се струва да има проблем с някои части по дъното, но няма как да сме сигурни.

Все пак, за да не гадаем на сляпо, бих ви препоръчал ако имате възможност да пробвате с тези компоненти, но на друго дъно съвместимо с процесора.

Колко вата е захранването, с което по принцип е компютъра и това, с което сте пробвали?

Има ли включени ЛАН или други кабели (паралелни, USB и т.н.) към компютъра? Ако да, ще ви помоля да ги изключите и отново да премерите напрежението.

Сподели другаде

Едва ли има нещо повредено, след като операционната система и приложния софтуер работи нормално, а проблемът е само при Flash player-а.

Просто при твоята конфигурация работата на flash се поема от процесора (т. е., видеокартата не участва), а той не "смогва" на новите версии на Adobe flash player, особено, ако има и нещо допълнително към него (както е във vbox7).

На подобна конфигурация съм виждал прилична работа с клиповете в сайтовете, ако се изключат всички визуални ефекти в Windows, качеството на цвета се намали на 16 bit (вместо 32 bit) и се ползва Internet Explorer 8 (силно препоръчително е да е обновен с всички актуализации) без антивирусна програма или с някоя, която няма да "следи" какво прави браузъра. Опитай и виж дали ще има ефект при теб.

Добавено: този процесор би трябвало да подлежи на overclock - в момента работи при множител 15 и шина 100, може би ще работи при шина 133, 166 или 200; можеш да опиташ да повишиш и множителя.

Ще опитам.Не ми трябва много време.Колкото до процесора той беше на 133,аз го свалих на 100,така температурата падна на 45,иначе беше винаги около 58-60 гр. И компютъра при тази температура "заспива"! А работеше,на практика винаги си е работил така,на 133,сега обаче на 133 грее много! На 166 съм го опитвал,но просто мониторът не светва..не знам защо,може би трябва да се направи нещо което не знам.Инсталирам в момента 8 мия експлорер,изпълних и другите препоръки за цветовете и "украсата" на компютъра,изключих всичко.Ще видим след малко!

В отговор на 

as9993

Това захранване е 480W. Оргиналното(което го няма отдавна)беше 300W. Това за проба е същото като това с което работи 480W. Нямам възможност да пробвам на друго дъно за съжаление... Няма нищо включено допълнително,всичко махнах именно защото предположих,че може някоя периферия да прави белята! Имаше един TV тунер включен и една допълнителна мрежова карта.Сега няма нищо допълнително,само необходимото!

В отговор на 

panevdd

Никаква промяна.Същата работа!

Сподели другаде

Момчета! Проблема е решен! Реших да го направя въпреки,че не се препоръчва май.Свалих процесора.Спрей за почистване на електронни елементи в цокъла.Поизчаках малко.Малко с сешоара топличък въздух,по отдалече,компютъра литна! Напрежение +5,2V Върнах процесора на

133,никакъв проблем! Върви отлично!

Благодаря ви за това,че ми отделихте това време! Благодаря много!

Сподели другаде