Jump to content

Wifi adapter (антена) вреди ли на здравето?

Препоръчан пост

Здравейте! Имам един въпрос.

Предстои ми да пътувам на морето за доста време и ще бъда със семейството си. Обаждах се, за да попитам имат ли някакви интернет оператори, но се оказа, че най - близкият е доста далеч и няма възможност за включване на мястото на което ще бъдем.

Ще купувам wifi adapter, който да лови свободните мрежи от хотели, заведения и т.н. Нямам никакво желание да се правя на хакер и да ги разбивам, пък и реално нямам никаква представа как става.

Знам, че това е кражба на интернет (макар че от свободна мрежа не бих го нарекъл така, но както и да е), но нямаме друг вариант, а интернета ми е наложителен, защото следя важни неща за мен, а когато аз съм на работа ги следи жена ми. Не свалям филми, нито музика, нито нищо, защото ми изглежда нахално да ползваш чужда мрежа и да я ползваш за това...

Имам няколко въпроса. Бихте ли ми препоръчали wifi adapter-и (антени), които да имат по - големичък обхват, защото квартирата ни ще бъде далечко до 50 лв примерно...

Веднага давам пример с тази антена тук: http://prodavalnik.com/bezplaten-int...enna-i14873321

Четох на различни места, че тези антетни много вредели на здравето, но никъде не пише как и с какво и по какъв начин. Имаме дете на 3 годинки.

Освен да ми препоръчате антена, ще съм благодарен, ако примерно ме насочите евентуално къде да я сложа, за да не вреди на здравето (примерно отвън някъде) И ИМА ЛИ usb удължители и, ако има дали бихте ме насочили към такива. Дано да ме разбирате правилно, не съм някакъв тийнейджър, който не иска да дава пари за интернет, но наистина употребата му ми е наложаща и ще съм силно благодарен на вашите мнения.

Дайте ми някакви примери за антени, кажете ми по какъв начин вредят на здравето, ако вредят или просто повечето хора преувеличават и евентуално къде да я сложа, за да не вреди така на здравето примерно.

Много ви благодаря за отделеното време, за мен означава много!

ПП: Вариант с флашките за интернет също не става, защото скоростта на отваряне на страници е космически бавна, а нещото за което ми трябва се обновява понякога на няколко секунди и т.н.

Сподели другаде

Ами не мога да дам конкретни насоки за антена, но мога да бъда полезен с друго.

Всички електромагнитни излъчвания са вредни за здравето в една или друга степен. Да кажем, че за йонизиращи лъчения, тоест, такива предизвикващи разкъсвания на междумолекулните връзки, се приемат ако квантите са с енергия повече от 10eV. За честота от 300GHz например, тази енергия на квантите е едва hf ~ 0,0125 eV. Знаем, че Wi-Fi комуникациите се осъществяват например на честоти от порядъка на 2,4 GHz или 5 GHz, което автоматично значи порядъци по-слаба енергия на квантите. Това е много по-малко от дори най-слабите междумолекулни връзки в жива тъкан, които се оценяват на около 0,06 eV, и дори много по-малко от енергията на движението на стайна температура на молекулите (~0,25 eV).

Също така, при тези високи честоти, излъчването може да достигне най-много до няколко милиметра-тоест далеч от всички важни центрове на тялото.

Разбира се, дозиметрията е науката, занимаваща се точно с тези изследвания. Не може да се мине обяснение, ако не се посочи и най-основната величина, а именно- плътността на потока на мощността S през дадена повърхнина. Плътността на потока на излъчването спада квадратично с отдалечаването от антената, тоест съвсем малко отдалечаване от антената е достатъчно, за да го намали с много пъти, а не вярвам някой да седи прилепен с лице към антената.

В резюме-аз лично не смятам, че едно излагане на такава антена за седмица-две или месец би имала някакво негативно действие. Първо, времето за което се подлага тялото е недостатъчно, за да се измени структурата на някои тъкани, второ-тези антени или поне по-голяма част от тях имат насочена диаграма на излъчване, тоест ако не стоиш непосредствено пред нея, то няма да има някакви проблеми. 

Според мен шансът някой да бъде блъснат от кола е на порядъци по-голям, отколкото такава антена да навреди на здравето за толкова кратко време!

Сподели другаде