zaio Публикувано Август 8, 2006 Report Share Публикувано Август 8, 2006 Наскоро попаднах на статия, в която се твъдеше че дефрагментирането на твърдите дискове води до тяхното износване.Вярно ли е това и в каква степен?Интересно ми е да чуя какво мислите по въпроса. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozzy Публикувано Август 8, 2006 Report Share Публикувано Август 8, 2006 ами аз не съм специалист по твърдите дискове, но мисля че дефрагментирането износва диска толкова, колкото и самата работа с диска.Все пак това е една фина механика и щом се товари естествено е да се и износва. Смятам, че дефрагментирането е задължително, защото иначе при работа диска се товари повече да търси фрагментите на файловете и т.н. Така че дефрагментирането си е необходимо да се прави в рамките на нормалното и не износва кой знае с какво харда.Дори може и да му удължава живота, подреждайки файловете и облекчавайки по този начин работата на харда... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Август 8, 2006 Report Share Публикувано Август 8, 2006 Според същата статия се казва, че честото дефрагментиране води до бързо износване на главите, затова и не се препоръчва. Съвета беше поне веднъж седмично или поне на две седмици, понеже както се казваше в статията, самия процес на дедрагментиране, кара главите да ходят като алкохолици из плочите на харда, затова и харда толкова много "стърже", когато се дефрагментира.извода в крайна сметка е че прекалено честото дефрагментиране води до по-бързото износване на главите, както и увеличава възможността главите да "задерат" по плочите, но пък от друга страна когато един хард е подреден (дефрагментиран) главите се движат по-малко, а това от своя страна удължава живота им. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Mr.TECHNO Публикувано Август 10, 2006 Report Share Публикувано Август 10, 2006 (Редактиран) по същата логика - старите дискове които ги дефрагментирахме за да работят дисковете по-бързо - отдавна трябваше да са на боклука , но се оказва че старите още работят а новите със и без дефраг си заминават бързо бързо!!! Не искам да кажа че дефрага увеличава живота - нито обратнотоЕдинственото което прави дефрага е да намали досадното "тракане и стържене" на харда ! (казано иначе - дефрага нарежда частите на фаиловете в една папка и по-лесно ги търси ) а то до какво води-си правете изводите Вие ! Новите дискове са толкова бързи и с пъти повече кеш че това не се налага , още повече при новата технология NCQ ( Native command Queing - или по-просто казано - пререждане на опашката При Старата Технология за да стигнеш то4ка 7 , трябва да минеш през всички поредни точки 1-2-3-4-5-6-7, и тн. - , при NCQ от точка едно отиваш директно на точка 7 , после на 2 и тн, без да минаваш през останалите точки ! )Дефрага при съвременните дискове както казах по-горе - намалява "тракането и стърженето" на диска ви ! Редактиран Август 10, 2006 от Mr.TECHNO Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dr. Epstein Публикувано Август 26, 2006 Report Share Публикувано Август 26, 2006 Единственото което прави дефрага е да намали досадното "тракане и стържене" на харда ! (казано иначе - дефрага нарежда частите на фаиловете в една папка и по-лесно ги търси ) а то до какво води-си правете изводите Вие ! Новите дискове са толкова бързи и с пъти повече кеш че това не се налага , още повече при новата технология NCQ ( Native command Queing - или по-просто казано - пререждане на опашката При Старата Технология за да стигнеш то4ка 7 , трябва да минеш през всички поредни точки 1-2-3-4-5-6-7, и тн. - , при NCQ от точка едно отиваш директно на точка 7 , после на 2 и тн, без да минаваш през останалите точки ! )Дефрага при съвременните дискове както казах по-горе - намалява "тракането и стърженето" на диска ви ! Извън темата.Непрестано ме удивяваш.Помня "дисертацията" ти в оня форум и разяснението за косинус фи.Опровергаването накара всички "вагини с пишки и гримирани мъже" (думи взети назаем от песен на твоя градски Шамара) да ми налепят минуси. Точно подчертаното ме кара да мисля, че си на Х брой водки преди да напишеш пост, а духовата музика с която пишеш, че си изкарваш хляба с ремонт на HDD-та ми оправи настроението в днешната жега.Да не говорим, че на Linux му "дреме на..." за "дефрага", защото като ОС все още се нуждае от твърд диск.Нищо лично Mr.TECHNO Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Mr.TECHNO Публикувано Септември 13, 2006 Report Share Публикувано Септември 13, 2006 (Редактиран) @Off TopicНищо Лично , така е, но обясни ми ползата от дефрага , щото аз изразих мое мнение и наблюдение новите дискове със и без дефраг - не виждам разлика . Казах само че не го чувам досадното тракане , но нищо повече. относно по старата тема - дай на ПМ, че ми писна да пиша едно и също ! относно дейноста ми с ремонт на дискове - до гуша ми е дошло от "теоретици" които ми говорят глупости.вадя си хляба - имам си клиенти които и до ден днешен ми водят други с болка по хардовете .Това че не съм ти в кръвната група , да ти кажа ми е все едно! ПП не съм Специалист ( ти определено си такъв - тук спор няма , но в моята област незнам колко знаеш и колко не ) Ако имаш конкретен довод - пиши . За минусите - никой не те е карал да скачаш така, никого не съм карал да те помпи на минус.Винаги съм оценявал човека по знанията му и ползата му , а не по езика ! Явно на много хора съм помогнал повече от теб и резултата е явен.@Off Topic Редактиран Септември 13, 2006 от Mr.TECHNO Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tao Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 (Редактиран) По темата: Дефрагментацията е нужна, но само когато Windows поиска такава - при анализ изписва трябва или не трябва. В зависимост от големината на харда и качеството и количеството информация в него, може периодичността на дефрагментацията да варира между 1-2 седмици и няколко месеца. Аз лично съм средно положение - близо месец. Вярно е, че вградения Windows Defragmenter не е от най-бързите, но пък мисля, че се справя достатъчно добре. Редактиран Септември 14, 2006 от tao Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 Добре. А какво ще стане, ако не се дефрагментира харддиска. При NTFS файлова система или подобна за Линукс? Къде те "принуждават" да дефрагментираш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tao Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 (Редактиран) Ами достъпът до силно фрагментираните файлове ще бъде по-бавен. Това ще стане Редактиран Септември 14, 2006 от tao Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 Ами достъпът до силно фрагментираните файлове ще бъде по-бавен. Това ще стане A, не ме разбра. Почти съм съгласен с теб, по принцип трябва да е така. Според мен дефрагментирането представлява процес, свързан с триене, записване, събиране на "парчета" от информация, които са се "разкъсали" на най-различни сектори на харддиска по време на работата на операционната система, когато е минало време след инсталации, деинсталации на приложения и прочее. Според мен има по-добър начин за профилактика. Откакто излезе Windows NT използвам програми за изтриване и оптимизация, които не са свързани с дефрагментиране в продължение на доста години и нямам особени проблеми със забавянето. Единственото нещо, което не правя е да не събирам "парчетата" с дефрагмент. Просто веднъж годишно преинсталирам Windows. Просто попитах дали има системно съобщение, което да те "принуждава" да правиш дефрагмент. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tao Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 Това съобщение е при анализ на диска с Windows defragmenter. След анализ изкарва резултат You should defragment this drive или You don't need to defragment this drive.А за какви програми за оптимизация и изтриване става въпрос? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 (Редактиран) Използвам за триене East-Tec Eraser 2006.ИнфоСъщо и още няколко подобни, но тази ми е фаворит. Само BASIC функцията за триене, но веднъж месечно и разширените възможности. Моите скромни наблюдения показват ефективност след триене, подобна на дефрагмент. Просто си имах веднъж работа с едно ново вирусче, та затова съм привърженик на триенето. Щото при дефрагмента вируса ми направи доста поразии. Както и да е... Добавям: Все пак не излиза автоматично системно съобщение, което да те "принуждава" да правиш дефрагмент. Просто трябва да отидеш на Start>Programs>Accessories>System Tools>Disk Defragmenter. След това да натиснеш Analyze... Разбира се, ако не си направил схема, която да те подсеща за дефрагмент. Редактиран Септември 14, 2006 от Sir William Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 Макар да не го обичам това дефрагментиране, пробвах следното:Пуснах за дефрагмент и после се опитах да направя няколко поразии - прекъснах дефрагментирането от системната програма, като я изключих. После наново я пуснах, като направих рестарт на компютъра. След това наново я пуснах, продължи да работи добре. С таск мениджъра я прекъснах, за да видя дали може да направи бъг. Не се получи. Най-накрая претоварих всички ресурси, като пуснах няколко яки програми, за да забавя компа докрай. И дотук добре. Но после се заразих с няколко мутирали вируса (приличат на Cabanas, WordMacro, One Half и подобни). Всички антивируси ги ловят, няма проблем. Но ето тук по време на дефрагмент се "скъса" програмата и операционната система, като ме накара да рестартирам, форматирам и прочее преинсталирам. Иначе с вирусите без дефрагмент Windows си живееше отлично. Ако не бях пуснал дефрагмент, нямаше да има проблем. Тази операция я правя за пореден път, като поне за мен съм си доказал, че при "преместване" понякога може да се получат неприятни резултати. А Windows без антивирус, както пробвах е ужасно уязвим, ако не се внимава. За съжаление Windows Defender (някаква програмка с картинки, уж дето лови спай и направена в час по трудово) или подобни опити на Microsoft не успяха да се справят с вирусите, макар да бяха старинни и "безобидни". Антивирусите, които не са "произведени" от Microsoft поне при мен работят без проблем с тези вируси и ги "чистят". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tao Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 Toва е много, много интересно По адрес на Майкрософт - още са нови в бранша, дай им шанс! Иначе аз ползвам тяхната стена в SP2 доста време и съм доволен. А след рестарт каква грешка показа че трябва реинстал? Файловата ли система не засече? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Септември 14, 2006 Report Share Публикувано Септември 14, 2006 (Редактиран) Aуу, много ме затрудни! След рестарт искаше сервизен диск за поправка (repair), но без шанс за това. Нямаше как да снимам картинката от текстовото меню. Добавям: експерименти с вируси си правя за моя сметка и не ги препоръчвам на никого. Редактиран Септември 14, 2006 от Sir William Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост