Jump to content

Връзка между два компютъра чрез LAN кабел

Препоръчан пост

Здравейте,

Искам да ви попитам възможно ли е да ми обясните как да свържа два компютъра в мрежа, като единия е с Windows 7, а другия е с XP. Интернета ще бъде пускан от компютъра с Windows 7 към тоя с XP. Връзката е с две мрежови карти и LAN кабел, но знам че трябва да се правят допълнителни настройки, но не знам как затова искам да ми се обясни от хора, които разбират повече от мен.

Сподели другаде

Т.нар. crossover тип LAN кабел се изготвя по схемата, както е демонстрирано на следващата картинка:

http://i.imgur.com/OguIhIV.jpg

Ако самия кабел е купен готов точно за такива цели, то най-вероятно не трябват допълнителни манипулации, за това ще приемем, че кабелът си е наред.

Мисля, че е редно първо да проверим дали доставчикът на Интернет не ограничава подобно share-ване.

На компютъра с Интернет и Windows 7 в Start менюто, напишете cmd и натиснете Enter.

В отворилата се конзола, трябва да напишете:

ping google.bg

В следващия коментар напишете каква е стойността на TTL!

Сподели другаде

TTL стойността е нормална, което значи, че няма проблеми да се направи такава връзка.

Прикачвам картинка, която нагледно обяснява какви трябва да са настройките относно DNS, Gateway, IP Address!

http://i.imgur.com/br12cqY.jpg

На компютъра с XP, който ще получава Интернета Default Gateway и DNS следва да са със същите адреси, какъвто е IP адреса зададен за тази вътрешна мрежа на компютъра с Windows 7. Тоест, ако за вътрешната мрежа в Windows 7 е зададено IP-то да е 192.168.0.2 трябва в настройките на XP Default Gateway-я и DNS също да са 192.168.0.2

Subnet Mask за този range от адреси задължително е 255.255.255.0 и за двата компютъра.

Настройките на 7 се правят задължително за втората LAN карта, а за първата през която минава Интернетът от доставчика, настройките си остават същите.

Настройките на XP са дори още по-лесни, защото би трябвало когато свържете кабела да ви се покаже в Network Connection новата връзка и от там да въведете необходимите корекции за адресите! Задължително е IP адресите на Windows 7 и Windows XP да са различни, ако за 7 адресът е 192.168.0.2, то за XP може да се направи адресът да е 192.168.0.3

На компютъра с 7 също се налага да се разреши т.нар. Internet Connection Sharing-това става, като се кликне с десен бутон върху иконата на втората LAN карта и чрез Properties се сложат тикчета в таба Sharing.

Аз ще ви посъветвам да свържете кабела, първо да настроите Windows 7 и след това да се прехвърлите на XP!

Сподели другаде

Направих всичко така, както сте го обяснили, но някъде бъркам тъй като пак нищо не става. Ще ви прикача няколко снимки и ще ви помоля да ми кажете къде какво да напиша, защото не мога да си открия грешката.

На първата снимка е това, което ми излиза като вляза в мрежовите връзки.

На втората е това, което ми показва като стартирам едната мрежова връзка.

На третата е това, което ми показва като стартирам другата.

Да ми поясните къде и какво да направя, защото все още се уча да работя на Windows 7 и не знам кое къде е.

post-15113-0-16416800-1365270311_thumb.jpg

post-15113-0-97292000-1365270347_thumb.jpg

post-15113-0-59670500-1365270377_thumb.jpg

Сподели другаде