yordanp Публикувано Февруари 18, 2013 Report Share Публикувано Февруари 18, 2013 Възможно ли е да запазя капацитетът на батерия за лаптоп, след като я премахна от лаптопа и не се използва?Тъй като използвам батерията основно на зарядно имам за идея да я заменя със батерия втора употреба.А когато съм в движение да слагам новата батерия.Дали ще мога по този начин да запаза капацитета на новата батерия? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Февруари 18, 2013 Report Share Публикувано Февруари 18, 2013 Батерията е консуматив. От момента на производство бавно и постепенно деградира така или иначе. Не виждам проблем да стои в лаптопа. Проблем може да има само ако разполагаш с прегряваща машина. Много се е спорело и много се е говорело навсякъде в интернет по въпроса и единно мнение няма. Но главната мисъл, от която трябва да се изхожда, че батерията е консуматив, макар и не особено евтин. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
yordanp Публикувано Февруари 20, 2013 Author Report Share Публикувано Февруари 20, 2013 Да, наистина май е по-правилно да заложа на това, че батерията е консуматив (независимо от цената). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Февруари 20, 2013 Report Share Публикувано Февруари 20, 2013 По принцип, логиката е, че батериите не обичат топлото и е добре, когато няма да я ползваме, да бъде извадена. Чувал съм препоръки, ако няма да се използва дълго време, батерията да бъде заредена до половината и увита добре с найлон, да бъде поставена в камерата на хладилника. Дали това помага, нямам представа,но ако се следва логиката за топлината, то би трябвало естественото разреждане на батерията да намалее. Важно е също и броят цикли зареждане/разреждане-колкото са повече, толкова вътрешното съпротивление на батерията нараства, а от там и капацитетът й намалява. Хубаво е и веднъж месечно батериите за лаптопите да бъдат разреждани да край, за да може електрониката да се калибрира и настрои към промяната на капацитета на батерията с времето. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Февруари 22, 2013 Report Share Публикувано Февруари 22, 2013 По принцип, логиката е, че батериите не обичат топлото и е добре, когато няма да я ползваме, да бъде извадена. Чувал съм препоръки, ако няма да се използва дълго време, батерията да бъде заредена до половината и увита добре с найлон, да бъде поставена в камерата на хладилника.Това с камерата е пълна глупост. Студът съсипва Li - ion елементите, капацитетът им намаля от студа, което след себе си не води нищо хубаво като явления. Всъщност някои твърдят, че съхранена на хладно сухо място със заряд около 50% би било добре, но истината е че дългото стоене води до съответният саморазряд, а ако батерията не се използва дълго време респективно неминуемо й пада и капацитета във времето.Именно за това казвам, че батерията е консуматив - няма вариант, при който да може да се запази, съхрани и т.н вечно. Тя е създадена и за употреба, та не виждам смисъл някой да си купи лаптоп и да го държи без батерия - обезсмисля се целият смисъл на притежанието на лаптоп. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Февруари 23, 2013 Report Share Публикувано Февруари 23, 2013 Наистина, като че ли във фризер ще е прекалено студено, но в хладилник държащ 3-4 целзиеви градуса ще е оптимална температура за съхранение. Например при съхранението на напълно заредена батерия за една година, при температура 0 градуса и 25 градуса, разликата в запазения капацитет на батерията е цели 14%, спрямо максималния капацитет, когато е била поставена за съхранение. При 40% заряд, нещата са по-добре и батерията запазва доста по-добре своя капацитет, като същата разлика е намалена на 2-3%.Естествено, че всяка една батерия има саморазряд и никъде никой не твърди, че той може да бъде напълно елиминиран, но нали целта е да се намали колкото може повече. Всъщност, който изобрети батерия без саморазряд, освен Нобеловата награда по химия, ще има и тлъсти премии от много компании.За съжаление нямам нито времето, нито свободна батерия от лаптоп, за да проверя опитно, как седят нещата при различните температури и животът на различните типове батерии, иначе щеше да бъде интересен експеримент. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Февруари 23, 2013 Report Share Публикувано Февруари 23, 2013 Наистина, като че ли във фризер ще е прекалено студено, но в хладилник държащ 3-4 целзиеви градуса ще е оптимална температура за съхранение..Защо ти е немобилен лаптоп, който няма батерия, да попитам пак аз? От престояването на батерията без активност капацитета на елементите постепенно намаля, което хората се опитват да го намаляват като ефект, незареждайки до край батерията при съхранение. Обаче този проблем е налице и заедно със саморазряда са една от причините батерията така или иначе дори и да престоява да си се износва, което обезсмисля заниманието в известна степен. Отгоре на всичкото зарядът постоянно трябва да се следи, което лаптопът си го прави, защото ако батерията остане да бъде съхранявана без заряд или той намалее драстично поради дълго време без подзарядка поради саморазряда това просто ще я съсипе. Ако лаптопът не прегрява и поддържа нормални температури, заедно с няколко опции на енергоспестяването формират доста добра среда за съхранение на батерията в лаптопа. Не виждам никакъв смисъл посочената да се сваля.п.п Строго препоръчвам да не се водиш по слухове и неща, които никога не си опитвал, а най-малкото да се базираш на потвърдени факти и спецификации. Слухове като "Аз съм чул от приятеля на братовчеда на чичото на брата на свако ми" не са особено градивни в много от случаите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Февруари 23, 2013 Report Share Публикувано Февруари 23, 2013 Мен не ме интересува, кой за какво си ползва лаптопа! Факт е, че и на мен ми се е налагало поради една или друга причина, лаптопът да седи без батерия. Никъде не е казано батерията да се зареди и да се остави 1, 2 или 3 години без да се проверява, напротив, трябва на максимум 3 месеца да се дозарежда.И аз "строго препоръчвам" да се чете, защото незнанието също не е особено градивно! Като за начало: http://en.wikipedia....ium-ion_batteryНапример "The rate of degradation of Lithium-ion batteries is strongly temperature-dependent; they degrade much faster if stored or used at higher temperatures. They may be stored in a refrigerator."Та нали точно това посочих и аз с предишния си пост! Намаляването на капацитета е доста по-малко при 40% заряд, отколкото при 100%."...без заряд или той намалее драстично поради дълго време без подзарядка поради саморазряда това просто ще я съсипе." Никъде не съм посочвал обратното! Пълното разреждане може да обърне поляритета на някои от клетките, а в краен случай да се стигне до запалване на батерията или взрив. Вече казах, че се препоръчва проверка и презареждане на максимум 3 месеца."Не виждам никакъв смисъл посочената да се сваля." Просто приеми, че има случаи, когато това се налага, точно това обсъждаме и в текущата тема! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Февруари 24, 2013 Report Share Публикувано Февруари 24, 2013 Просто приеми, че има случаи, когато това се налага, точно това обсъждаме и в текущата тема!Ако ще се съхранява батерията, то лаптопът не е лаптоп и наистина трябва да те интересува, защото ако ще си без батерия, все едно си на десктоп компютър. Батерията има функцията да осигурява автономно захранване, което най-малкото означава да не загубиш това, над което работиш.Също така ще отправя молба да погледнеш графиките на границите на работните температури на Li-Ion батериите. Както казах, това с фризера не е особено правилно, понеже във фризера спокойно температурата може да премине -30градуса. Стандартните батерии не са пригодени нито да работят, нито да бъдат съхранявани в подобни условия. Оптималните условия за работата им може да бъдат посочени в диапазона от 0 до 20градуса.Отново трябва да подчертая, че каквито и да е било техники да се използват - батерията постепенно и дали по-бързо, дали по-бавно деградира безвъзвратно, дори и да се съхранява при идеални условия. За сметка на увеличеният й уж живот от съхранение губим автономната работа на лаптопа, което само по себе си обезсмисля действието. Батерията лежи, уж запазва капацитета, само дето не я ползваме. И по един и по друг начин деградира, та поне да върши нещо полезно в лаптопа. Но едно е факт - високите температури убиват батерията. Трябва лаптопът да поддържа нормални работни температури, в противен случай първият елемент от него, който почва да страда и е най-чувствителен е батерията. Батериите стандартни не се държат добре и деградират много по-бързо при високи работни температури. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
haste Публикувано Февруари 25, 2013 Report Share Публикувано Февруари 25, 2013 (Редактиран) На мен лично , когато лаптопът ми прегравяшe , батерията не държеше повече от 50 минути. Редактиран Февруари 25, 2013 от haste Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Февруари 25, 2013 Report Share Публикувано Февруари 25, 2013 Както писах в един друг форум по повод батериитеВсеки го разбира различно. Лаптопа на дъщеря ми е на 2 г. и работи без батерия,когато не е необходима. Веднъж на 3-4 м. се разрежда, зарежда и разрежда до 40-50 % и се вади до следващия път или до употребата и, която е много рядка. Ток досега е спирал само веднъж. Батерията в момента издържа по около 4 ч.( като нова е)Мога да добавя за тези, които ще кажат "за какво и е тогава лаптоп"- разнася го из стаите там, където и е удобно и го включва в тока. Със стационарния компютър ще и бъде малко трудно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Февруари 25, 2013 Report Share Публикувано Февруари 25, 2013 Както писах в един друг форум по повод батериите Мога да добавя за тези, които ще кажат "за какво и е тогава лаптоп"- разнася го из стаите там, където и е удобно и го включва в тока. Със стационарния компютър ще и бъде малко трудно.Има и една малка подробност - качеството на елементите вложени в изработената батерия. Всичко зависи изключително много и от тях. Например оригиналните батерии на IBM ThinkPad-овете запазват капацитета си учудващо дълго време и дори след 5години може да осигуряват по над 1 час автономна работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Февруари 25, 2013 Report Share Публикувано Февруари 25, 2013 Мда, в този друг форум споменах този фактор по- нататък. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
miroslavm Публикувано Февруари 26, 2013 Report Share Публикувано Февруари 26, 2013 Най-добре е при покупка на лаптоп да се спазарите с продавача да ви свали 200лв от цената и да си вземе батерията.Да му кажете ,че и без това не ви трябва ,и нямате място в хладилника да я съхранявате 7/8 години(то през това време и хладилника ви може да изгори).Същото е и с автомобилите,купуваш си ново БМВ ,сваляш си гумите с летите джанти и си ги държиш в мазето чисто новички,слагаш едни втора употреба и си караш.След няколко години ги вадиш от мазето и ги изхвърляш защото вече са пластмасови и не стават за нищо.Моят Асус е на 4 години батерията никога не е вадена от него,работи по 10-на часа всеки ден,постоянно включен в зарядното,като падне под 95% започва да се зарежда,през другото време ми изписва "Включен в захранване,не се зарежда".Не знам какво толкова си губите времето с тия батерии,хората са измислили как да се съхраняват докато са на лаптопа.Веднъж в месеца разреждам батерията до край,чел съм че е най добре да се разрежда под safe mode защото тогава са изключени всички енерго спестяващи настройки на захранването и батерията се разрежда напълно.В момента държи над час при ровене в интернет,пуснат скайп и т.н.т. Като нова държеше 2 часа и нещо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Февруари 26, 2013 Report Share Публикувано Февруари 26, 2013 Въпрос на вкус, някои пък не си свалят гумите, ама само мият колата веднъж месечно и хайде пак в гаража. Ама сравнението ти изобщо не е на място, по- скоро да имаш кола на газ- бензин и да я караш само на газ, като от време на време я припалваш на бензин със съответните добавки в него. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост