Jump to content

Opera може да премине от Presto към Webkit engine

Препоръчан пост

Напоследък се чуват слухове, които аз лично мога да определя като неприятни - възможност Opera да премине от Presto към Webkit не само за мобилната си, но и за десктоп версията си. Според мен лично Presto е една добра рендерираща машина и никак не заставам зад хвърлянето на над 10години труд просто ей така на вятъра от страна на Opera Software ASA и преминаването на Webkit, който лично аз недолюбвам поради странностите и аналогията с пропагандата на Google и техният Webkit браузер - Google Chrome, както и заради един вид предателството на дългогодишните традиции на Opera браузера като един уникален и добър програмен продукт, за разлика от конкурентите, които като цяло трудно могат да се похвалят с неща като лекота, бързина и потребление на ресурси. Според мен евентуалното преминаване на Opera към webkit ще я обезличи и превърне в третокласен посредствен програмен продукт, който с нищо освен с празната черупка, остатък от едно по-добро време няма да се различава от коя да е друга черупка на Webkit, стоейки в сянката на Google. Виждам смъртта на Presto като едно приближаващо не особено светло бъдеще, където конкуренцията между различните технологии, браузери и машини ще бъде заличена за сметка на тотална доминация на Google, към която не изпитвам особени положителни симпатии. Във връщането на времето и въвеждане на положение, подобно с доминацията на IE6 и писането на код съвместим само и единствено с него, пренебрегвайки всички други технологии, място за мързеливи и неграмотни кодери.

А вие какво мислите и бихте ли продължили да ползвате Opera с Webkit, което по моему си е обезличаване на браузера и превръщането му в копие на Chrome(който не харесвам), но с друга тема и иконка?

Сподели другаде

За жалост не са слухове - 300 million users and move to WebKit.

Не намирам WebKit за лош рендериращ енджин, но наистина мисля, че Presto е не по-лош. В общи линии съм съгласен, че е жалко, че толкова години труд се загърбват ей така. Ако беше лош рендериращ енджин, можех да махна с ръка, но Presto е много добър. Дали Opera ще се обезличи е трудно да се каже. В публикацията се казва, че един браузър не се свежда само до енджина си, има и други неща. Това е вярно, така че смяната на енджина не значи, че браузърът ще стане неизползваем или калпав. Съгласен съм обаче, че не е добър признак, защото не съм сигурен точно какво може и какво не може WebKit спрямо Presto, за да мога да преценя кои функции и характеристики на Opera могат да бъдат запазени. Разбира се съвсем отделен е въпросът дали тази промяна на енджина не е предвестник и на смяна на цялостното виждане на екипа на Opera, т.е. постепенно да го приравнят с останалите, което ще е още по-жалко.

Използвам Opera от версия 7 насам, което не е чак толкова много, но не е и малко. Дали ще сменя напълно браузъра зависи от това как точно продължат да го развиват (или "развиват"). Ако запазят същата функционалност и наистина се развива в положителна насока, но просто е със сменен енджин, най-вероятно ще си продължа да го ползвам, защото съм привикнал прекалено много с него. Ако обаче започнат да го осират, тогава ще започна да мисля за мигриране към друг браузър. Наистина зависи точно какво ще се случи, а това не може да се каже отсега, ще трябва да се изчака и да се види.

Сподели другаде

Докато не го видя, предпочитам да го считам за слух. Според мен смяната на еджина е началото на едно обезличаване и приравняване с останалите, а имаме достатъчно графични интерфейси за Webkit енджина - защото всички Webkit браузери са почти 1:1, като изключим тук-таме графичният интерфейс. Имам усещането,че след смяната на еджина ще продължи развитие в не особено благоприятна посока и да стане bloatware като някои други браузери.

Да добавя към горното - Opera Dragonfly - функция за разработчици също ще спре да функционира и не се знае дали въобще някой ще си направи усилие да я портне към новата Opera с webkit.

Сподели другаде

Според мен, смяната на web engin-а няма как да промени нещата в по-лоша посока, спрямо сега. Със сигурност core developer-ите на Opera знаят много добре, че няма как да променят статуквото при браузърите, т.е. да завземат значителен брой потребители от Mozilla и Google, без да променят стратегията. Обаче, обезличи ли се Opera, т.е. да се приравни към двата водещи, няма да помогне никак и най-вероятно нещата ще тръгнат в съвсем "не-хубава-посока", така че, едва ли ще бъде допуснато подобно нещо. Все пак ще видим след известно време дали е било правилен или грешен ход.
Сподели другаде

Опера все още е основният ми браузър. Причините: бързината и същевременно достатъчно подробните настройки. Ако направят настройките като на другите браузъри и ако се налага да търся разни "добавки" за неща, които едва ли не се подразбират - ще си остана със старата версия...
Сподели другаде

Някои неща като изобразяването на щрифтовете(защото Opera е единственият браузер, който ползва native щрифтове) и скролирането са в пряка връзка с Presto. Аз например не харесвам изобразяването на текста, на щрифтовете от Webkit. Отделно инструменти като Dragonfly първи ще попаднат под ножа, както и кой знае колко още функционалности. Дори във форумите и блога на разработчиците на Opera се вихри дискусия по въпроса в момента и много хора никак не са съгласни, нито радостни.

Всъщност всичко, което виждаме в прозореца на браузера е дело на рендериращата машина, а останалото - графичният интерфейс..това е браузерът. С присвояване на друга рендерираща машина определено нещата никога няма да изглеждат и бъдат по същият начин.

Да, смяната не е добър признак, защото може да е предвестник именно на цялостна смяна или преориентация на политиката, измяна на потребителите, на приравняване, обезличаване и превръщането на един доста добър браузер в нещо съвсем бозаво.

Сподели другаде