Jump to content

Скенер на старо - заслужава ли си?

Препоръчан пост

Имам колекция от списания и вестници(основно автомобилни) и бих искал да ги сканирам. Понеже нов скенер е над 120 лв. - интересува ме каква ще е разликата между нов и втора употреба - има ли нещо, което да се износва съществено(може би лампата?). Какви параметри са важни за мен?
Сподели другаде

...има и още едно нещо - драйвери за стари модели скенери -за windows7 -може и да няма ..."..питай патило"

http://forums.softvisia.com/index.php/topic/13417-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80-hp-3400c-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-windows7/

Сподели другаде

...има и още едно нещо - драйвери за стари модели скенери -за windows7 -може и да няма ..."..питай патило"

http://forums.softvi...c-под-windows7/

Хубаво е, че повдигна и този въпрос. По принцип съм с ХР(и нямам намерение да го оставям скоро :)), евентуално за скенера бих могъл да пробвам и с линукс - чел съм, че там(в дистрото) по принцип си има някакви драйвъри...Иначе като се продават скенери на старо не вървят ли с тях и дисковете с драйвърите им?

И още един въпрос, който пропуснах да задам по-горе - има ли някакъв минимум за резолюцията според това, за което ще го използвам?

Сподели другаде

• 1 month later...

Здравейте отново.

Имам още някои въпроси относно скенера. Забелязах, че в момента най-евтините скенери са по 110-120 лв. От друга страна т.нар. мултифункционални устройства могат да се намерят за 70-80 лв. Какъв е номера(освен че някои скенери могат да се захранват само от USB, а това за мен означава по-малко кабели)? Може би по-голямо удобство при самото сканиране?

Както обясних по-горе идеята ми е да намаля количеството хартия вкъщи(а не да го увеличавам :)). Ако имам и принтер, вероятно ще разпечатвам не повече от 10 страници на месец - възможно ли е при такова малко натоварване да засъхне мастилото? Ако по тази или друга причина принтера не работи, ще мога ли да си ползвам само скенера?

Сподели другаде

Здравей Sten,

по принцип имам едно HP 3 в 1, на което са за смяна главите му, т.е в случая не принтирах на него, но за сметка на това ми правеше идеални сканирания на документите, които ми трябваха. Така че недей да се притесняваш, че ако не ползваш принтенето няма да ти работи скенера! Е освен ако както спомена и eleena, не е развалена механиката.

Поздрави

Сподели другаде

Засега решението ми клони повече към самостоятелен скенер. Досега не бях съобразил, че след самото сканиране (може да)има нужда от някаква софтуерна обработка. Предполагам, че включеният софтуер е една от причините самостоятелните скенери да са сравнително по-скъпи от мултифункционалките. Някой може ли да даде повече подробности относно софтуера? Например разбрах, че някои модели могат да правят т.нар. searchable PDF, или пък няколко физически страници да се обединят в един файл(PDF или друго)...
Сподели другаде

Значи повечето скенери или каквото и да е ще предложат някаква приставка(програма) с която да може да се обработва снимката.

На първа ръка ще може да се избира от някакво такова меню за запазване на сканираният документ -> post-18983-0-63986600-1362734092_thumb.jpg

В другият случай(тук съжалявам, че пише на "джагатайски") но не съм инсталирал приложението, защото не го използвам, но ще има някаква Photo creation -> post-18983-0-57463700-1362734286_thumb.jpg

Но общо взето, никой не задължава да се използва точно това приложение, защото след сканиране имаме просто, така нареченото - снимкова обработка(контрасти, обединяване, разделяне и много други), за което има например доста други програми, които да предложат тази обработка!

Дано да съм помогнал! :)

Поздрави

Сподели другаде

Ограничих избора до два модела: Xerox 7600i и Canon LIDE210.

За първият пише, че има доста добър софтуер, но вторият е с двоен шарнир на капака. Доколко ще има значение, ако капака(на Ксерокса) не се затваря добре? Списанията ми са с по около 100 страници и дебелината е под 5 мм... Книги най-вероятно няма да сканирам - нямам и скоро няма да взимам електронен четец. :)

Сподели другаде

Разбирам, че е твое мнение, но можеш ли да поясниш защо? :) Заради по-добрите параметри, заради двойният шарнир на капака, или заради предпочитания към марката? Не ми харесва това "Very basic OCR", отбелязано в ревюто. Иначе по цена двата модела са много близки...

Хубаво е че има вертикална поставка, но не ми е ясно дали ще може да се използва в тази позиция, т.е. как ще задържа листа/списанието...

Сподели другаде

Здравей Sten,

ето заради тези характеристики, не заради марката.

Скенер резолюция 4800x4800 dpi

Скенер скорост черно, стр./мин 2.2 msec. per line (300 dpi), 11.1 msec. per line (4800 dpi)

Скенер скорост цветно, стр./мин 2.2 msec. per line (300 dpi), 33.2 msec.per line (4800 dpi)

Дълбочина на цвета при сканиране 48 bit input - 48 or 24 bit output

Нива на сивота 16 bit input - 8 bit output

Методи на сканиране и функции за подобрение 5 buttons (PDF, FINISH PDF, AUTO SCAN, COPY, E-MAIL)

Може да погледнеш само снимковото представяне за вертикалното сканиране, но то е само за един лист, в твоя случай става на въпрос за повечко страници обединени в един документ, т.е списание.

:)

Извинявай, че не поясних предпочитанието с пояснение(глупаво от моя страна). Извини ме още веднъж!

Сподели другаде

Това 4800х4800 е точки на инч, а не пълният брой точки нали? Имам предвид дали не е излишно много - по-горе Елена написа "За това, за което ще го използваш, всеки ще ти свърши работа, даже не трябва да е на максимална резолюция." Дали не се стига до момент, в който скенера не може да извади повече, отколкото има на хартията?

Може би ще трябва да се поровя в документацията им и да търся разлики в софтеура между двата скенера...

Сподели другаде