Jump to content

Избор на външен хард диск

Препоръчан пост

Здравейте,

Имам нужда от помощ при избора си на външен хард диск. Като цяло нямам много изисквания. Не искам да е SSD. По принцип не ми трябват големи размери – предполагам, че за близкото бъдеще ще са ми достатъчни около 300GB. Естествено не бих отказал и по-големи.

Ще го използвам като резервно устройство, като периодично ще синхронизирам данните от него с тези на хард диска на настолния ми компютър. Ще ми е нужен USB интерфейс. За момента скоростта не ми е много важна, но предполагам, че за в бъдеще ще е хубаво да разполагам с USB 3.0.

Ще се радвам на препоръки относно марка/модел.

P.S. Не съм си определил максимална цена, но да кажем, че ще съм доволен на около 150 лв.

Сподели другаде

Когато публикувах темата забравих да попитам нещо: ще се налага ли да инсталирам драйвери/програма, за да работя пълноценно с хард диска? Т.е., на принципа на флаш устройствата ли са?
Сподели другаде

Мисля, че няма да имаш нужда от драйвър или програма. Най-много да се наложи да направиш първоначално форматиране на диска, ако не е направено фабрично.
Сподели другаде

@Sten,

Всъщност, ако остана само с това предложение и взема хард диск на Apacer, със сигурност няма да ми се наложи да инсталирам нищо, според това, което прочетох в сайта им. Но ми се струва малко рисковано да взема продукт, за който няма почти никакви мнения.

Ще съм благодарен, ако Night_Raven даде още едно мнение по въпроса (предполагам, че следи темата).

А, как се разбира дали имам нужда от форматиране?

Сподели другаде

Ще съм благодарен, ако Night_Raven даде още едно мнение по въпроса (предполагам, че следи темата).

Transcend. В общи линии трябва да е достатъчна информация. :)

А, как се разбира дали имам нужда от форматиране?

В общи линии при опит да отвориш дяла на диска Windows трябва да си каже дали има нужда от форматиране. Лично аз пък бих добавил, че ако файловата система не е NTFS, то ще се наложи да сменищ режима на работа на устройството и да го форматираш с нея файлова система. Не че не може да остане във FAT32, но NTFS е доста по-добра.

Сподели другаде

@Night_Raven,

Не схванах. Коя информация трябва да е достатъчна? Аз имах предвид да дадеш някакво мнение относно покупката (дали да е въпросният модел на Apacer, който ми беше предложен, или нещо друго).

Сподели другаде

@Night_Raven,

Не схванах. Коя информация трябва да е достатъчна? Аз имах предвид да дадеш някакво мнение относно покупката (дали да е въпросният модел на Apacer, който ми беше предложен, или нещо друго).

Ами общо взето тая информация :) http://www.sravni.bg...rer--transcend/
Сподели другаде

Да, miroslavm е схванал какво имах предвид - просто да се ориентираш към въпросния производител. Вече какъв модел/капацитет да вземеш е лична преценка и не е от особено значение, стига да е Transcend.
Сподели другаде

Може би защото сега съм видял темата. Може би защото съм сметнал, че някой ще препоръча въпросния производител. Може би защото съм забравил да пиша. Може би защото изиска изрично мнението ми. Потенциални причини - бол. :)
Сподели другаде

• 6 months later...

@Night_Raven,

Отново отварям стара тема с няколко въпроса към теб.
1.

По твоя препоръка си взех външен хард диск Transcend. Наскоро си взех също и тази мишка. Според теб ще има ли проблем хардът да се намира близо до мишката или mouse pad-а? Пише, че може да навреди на ATM/кредитни карти, и че няма да изтрие никаква информация от "memory stick". Трябва ли да се притеснявам? От Transcend ми отговориха, че според тях няма да има проблем, а support-ът на A4Tech е пълна измислица.

2.
Обмислям закупуването на тази разширителна карта. Една от причините е, че се съмнявам в работата на доста от USB портовете ми. Какво е мнението ти и има ли начин да проверя кои портове работят нормално?

Сподели другаде

1.Не би трябвало да има проблеми.

2. Според мен няма особена нужда да даваш пари, освен ако случайно наистина не ти трябва USB 3.0 (имаш такива устройства и ти е важно да се възползваш максимално от възможностите им). Ако пък възнамеряваш да правиш ъпгрейд идните месеци, съвсем няма смисъл да затваряш пари в такава платка. Защо се съмняваш в работата им, какво не е наред?

Сподели другаде

1. И все пак има ли някакъв начин да съм 100% сигурен, че няма да има проблем?

2. За един от портовете съм сигурен, че не работи. При някои получавам грешки, а при други не мога да се възползвам от максималната скорост.

Сподели другаде