Jump to content

"корозирал" хард диск? има ли такова понятие?

Препоръчан пост

Здравейте, от известно време, знаех, че трябва да се почисти и преинсталира лаптопа ми, защото стана бавен и шумен / това бяха проблемите/ . Обърнах се към специалисти и ми преинсталираха windous-a / беше виста, направиха го 7/ и тогава започнаха големите проблеми. Лаптопа работи само същата вечер след преинсталацията. На следващия ден започна да забива при най малкото помръдване,и не се оправя докато не го изключа принудително от копчето. Работи по 5-10 мин и изключва сам като ми изписва error... и още много неща , но съобщението е много дълго и е невъзможно да го изчета.. появява се в един син прозорец който пък, излиза на черен екран. Възможно е когато се включи, да си остане с черен екран или да светне екрана, но на вертикални черти /около 5 см. широки/. Това са проблемите и много моля, ако на някой му говори нещо това поведение, да ми пише и да ми помогне с инфо. Аз се свързах с фирмата която ми направи преинсталацията, дойде човек у дома,погледна и ми каза, че всичко се дължи на "корозия" на твърдия диск и спешно да си купувам друг компютър и да местя инфото . Да използвам този много, много рядко преди да сваля всичко от него, защото може да .."умре" във всеки един момент. Аз обаче не съм успяла все още да сваля всичко, а и не съм сигурна в това понятие по горе..а лаптопа ми ..почти "умря" :bang: и вече не знам какво да правя. Някой може ли да предположи възможни диагнози и как така диска ми корозира от днес за утре?? Та той просто беше бавен и то не чак толкова много.. да, беше шумен, и аз като добър стопанин ревих, че е време..., а не толкова , че не работеше.. Моля Ви за мнения! БЛАГОДАРЯ ВИ!
Сподели другаде

Здравей. Ако наистина са използвали думата "корозирал" - силно се съмнявам в тяхната компетентност. От колко време всъщност използваш този лаптоп? Предполагам, че от началото до някое време всичко си е било наред. Имам предвид, че в много такива случаи преинсталацията вероятно не е наложителна - за разлика от почистването наистина.

За да се разбере дали проблемът е от операционната система(софтуера), или от хардуера в такива случаи се записва някаква ОС(най-често линукс) на оптичен диск и компютъра се пуска да зареди от този диск. Според това дали и там ще ги има същите проблеми, или не - по-нататък се действа по два начина.

Можеш ли да свалиш някакъв линукс(дистрибуция) и знаеш ли как се записва ISO-файл?

Сподели другаде

Първо, благодаря ви за отговорите! И сега- да , думата беше точно "корозирал". Аз използвам лаптопа от 3 години , като си признавам , че не не съм му правила нищо до сега, но и той не "крещеше" от нужда. Просто хората правят такива неща, реших, че и аз трябва да направя нещо за моя ..да се погрижа , а и наистина си стана малко по бавен и доста по шумен ,но БЕШЕ ЗДРАВ И РАБОТЕШЕ! ''.....в такива случаи се записва някаква ОС(най-често линукс) на оптичен диск и компютъра се пуска да зареди от този диск. Според това дали и там ще ги има същите проблеми, или не - по-нататък се действа по два начина.

Можеш ли да свалиш някакъв линукс(дистрибуция) и знаеш ли как се записва ISO-файл? '' Sten, тожа ми звучи адски трудно :blush: , аз съм на "ВИЕ" с тези съвременни устройства.. :wacko: , за това и повиках специалист. Не разбирам от тези неща, умея само да ги използвам. Предпочитам да се доверя на хора които са наясно с тези неща , като Вас../ много хора в този сайт НАИСТИНА РАЗБИРАТ ОТ КОМПЮТРИ/. Благодаря Ви! Ще отговарям на всички въпроси за да ви улесня максимално! Хубава вечер!

Сподели другаде

Имаш ли друг компютър, освен лаптопа?

Оттам можеш да свалиш линукс Минт - MATE - 32 или 64 бита. След като го свалиш на харддиска, според програмата за запис, която използваш - трябва да има опция "Write(burn) image to disk". Не е чак толкова сложно... Там има ръководство за поддръжка на ОС, а там - за една добра програма за запис на дискове(предполагам, че поради незнание използваш вече безумно раздутата и платена Nero).

Сподели другаде

Здравей asteri,

няколко пъти препрочитам написаното от теб и искам да те попитам няколко неща, защото по написаното явно си доста притеснена.

1 Компютъра се разваля и е с виста.

2 Преинсталират го и поставят Win7

Въпрос: изтрили ли са всичко или са я насложили над вистата?

3 В единият случай от въпроса, ако е чисто нова инсталация, би трябвало хард диска да ти е "празен" - без снимки, документи, музика и всичко което си имала.

4 Какво искаш да направиш с разваленият компютър?

= да го направиш да заработи отново и да имаш още един

= да си свалиш информацията на него и да го оставиш неизползваем

Ще се опитаме да ти помогнем, само бъди спокойна.

Поздрави

Сподели другаде

Костадин, извинявай, но искам да направя уточнение по т.3 - ако някой при първата инсталация се е сетил да направи отделен системен дял не е задължително да се губи цялата информация.

И ако става въпрос само за изваждане на информацията - това е сравнително лесно. Но по-горе пише:"Та той просто беше бавен и то не чак толкова много.. да, беше шумен, и аз като добър стопанин ревих, че е време..., а не толкова , че не работеше.. " Затова си мисля, че проблема основно е от преинсталацията. Или ако е разместено нещо при почистването.

Сподели другаде

Няма проблем Sten, всичко е позволено за коментар и обсъждаме, само за да успеем да помогнем.

Аз тръгвам от тук:

Обърнах се към специалисти и ми преинсталираха windous-a / беше виста, направиха го 7/ и тогава започнаха големите проблеми

Аз затова питам какво иска да се случва, защото цялата тематика се отнася дали сме чували за "корозия" и след това има още едно изречение

Аз обаче не съм успяла все още да сваля всичко, а и не съм сигурна в това понятие по горе..а лаптопа ми ..почти "умря"

Нека да изчакаме и ще видим какво да се прави и как да помогнем.

С най-добри пожелания!

Сподели другаде

НАИСТИНА ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! Отговарям: Инсталираха ми windows- 7 след като ми извадиха снимки, музика, ВАЖНИ документи, пароли и пр. на техен външен носител. Направиха го пред очите ми, у дома. След това почистиха , като отвориха лаптопа там където е вентилатора и изкараха доста дебело парче прах. При затварянето ми се стори, че от едната страна капачето стои леко надигнато, и като цяло ми се видя физически грубо изпълнението на самото почистване, но не знам това от значение ли е..След това ми сложиха новата операционна система-7, добавиха извадените по рано неща / :blush: файлове/ и лаптопа заработи добре. Но седнахме да вечеряме, наложи се да го мръдна от масата и ..край..заби, и не пусна докато не го изключих от копчето принудително.м/у другото бутнахме това капаче което ни се виждаше не добре затворено/споменах по рано за това/ На следващия ден започна да спира и забива без причина, без помръдване..просто забива и ми изкарва черен екран със синьо прозорче error...windows...тези две думи присъстват в съобщението.. На въпроса какво ще правя със стария лаптоп: 1. Само от него мога да плащам сметките си онлайн чрез сметката ми в банка ДСК- това ми е важен и спешен проблем. 2. Не съм в България в момента и нищо не мога да направя за да ми инсталират сертификата от ДСК за онлайн плащане на новия лаптоп .. 3. След 10.01.2013 се прибирам в България, а половинката ми остава тук, и единият ще остане без лаптоп../ това е абсурдно..така, че- Не знам да си купувам ли от тук или да разчитам, че този може да бъде поправен.. 4. Не ми се правят безмисленни покупки.. ако старият има шанс, защо да купувам СЕГА още един /ще станат 3 бр/ който , ако не бъде използван , просто... остарява морално..постоянно излизат нови неща. ТОВА Е . ПИТАЙТЕ, АЗ ЩЕ ОТГОВАРЯМ. И ОТНОВО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ И НА k0st4din , КОЙТО преди дни реши лично друг мой компютърен проблем. Благодаря на всички Вас!
Сподели другаде

1.= да си свалиш информацията на него и да го оставиш неизползваем- мисля, че е най добре нищо да не свалям а той да бъде поправен, ако е възможно. Беше ми удобен. :coffee: Спокойно се разбирахме с него, свикнала съм му..Всичко важно ми е вътре.. и имам и друг страх, вече- НА КОЙ СПЕЦИАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ДОВЕРЯ ЗА ДА МИ ГО ПОПРАВИ?? Май наистина адекватните отговори за компютърни проблеми са само в този сайт... Къде сте реално, физически?? Не знам дали ще се справя сама.. 2 . ако някой при първата инсталация се е сетил да направи отделен системен дял не е задължително да се губи цялата информация.

И ако става въпрос само за изваждане на информацията - това е сравнително лесно--- за системните дялове не съм наясно но когато отворя иконката "компютър" има само С устройство.- не знам за това ли става въпрос? И за изваждането на инфото- да, би било лесно ако лаптопа се задържа включен поне за 10-15 мин .. а той съвсем ненадейно спира.. 3. От студ не е. Лаптопа не е напускал дома ми..

Сподели другаде

Понеже стана дума за online банкиране и сертификати, да дам и аз няколко съвета:

1. Не се доверявай на случайни хора и фирми. Фактът, че са ти инсталирали за една вечер Windows 7 (най-вероятно - нелицензиран) не говори добре за тях; определението "корозирал" диск няма да го коментирам въобще. Утре може да се окаже, че са ти откраднали сертификата и имат достъп до банковата ти сметка. Незабавно си промени паролите за вход в банкирането!

2. Огледай внимателно въпросния лаптоп - търси производител и модел. След това отвори сайта на производителя и потърси списъка с оторизираните дистрибутори и представители за този производител за съответната държава. Обикновено това са фирми, които след извършване на определена услуга (преинсталация, ремонт) ще ти издадат съответните фискални документи (касова бележка, фактура), както и декларация за опазване на личните данни.

3. Отиваш в офис на съответната фирма с искане да се направи диагностика на лаптопа. Има точно два варианта:

- машината си работи, съответно се прави преинсталация с легален софтуер.

- има технически проблем с някой от компонентите - заменя се съответния компонент или се закупува нова машина. Чете се отново т. 3.

И в двата случая можеш да се довериш на фирмата за пренасянето на сертификатите и останалата лична информация, след като се подпише декларация за опазване на личните данни.

Сподели другаде

Здравей Asteri,

panevdd е много прав - навярни си закупила компютъра от UK, дори и гаранцията да е изтекла, можеш да отидеш на мястото откъдето е закупен(само дано не е Comet-затворен вече) и да извършат след гаранционен сервиз. (казвам го защото съм живял и все още посещам често тази държава)

Относно сертификатите - лично аз ползвам за 2 банки и на мен ми дадоха 2та сертификата(те са инсталационни), които мога да ги инсталирам, когато и където пожелая, така че не е проблем да си го свалиш и да се инсталира на новият компютър.

Поздрави

Сподели другаде

Честно казано, от това, което прочетох дотук, ми изглежда, проблемът да е физически. Щом някой капак не е бил затворен добре, то най-вероятно е опирал в нещо (кабел, платка и т.н.) и при това натискане, някой от кабелите се е разместил. Това е на пръв поглед. Естествено е възможно проблемът да се окаже и дефектирал компонент.
Сподели другаде